Φώτα: 9 προτάσεις για το πρώτο weekend του χρόνου

Παραβλέπουμε το γεγονός ότι η πρώτη αργία του 2008 πέφτει Κυριακή και σχεδιάζουμε το πρώτο (long ή short) weekend του χρόνου, σε εννέα ελληνικούς προορισμούς που γιορτάζουν... παραδοσιακά ή όχι.
Φώτα: 9 προτάσεις για το πρώτο weekend του χρόνου
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Μπορεί το 2008 να μην αρχίζει καλά από άποψη αργιών, ξέροντας όμως ότι θα μας αποζημιώσει εν συνεχεία με αρκετά τριημεράκια, κάνουμε τα στραβά μάτια, συγκρατούμε τη γκρίνια που μας προκύπτει αβίαστα όταν οι αργίες πέφτουν Κυριακή –προσπαθώντας έτσι να αποφύγουμε και το κακό κάρμα που θα δημιουργούσαμε παραπονούμενοι, μέρες που είναι– και οργανώνουμε μίνι αποδράσεις σε γνωστά αλλά αγαπημένα μέρη της Ελλάδας. Κάποιοι από εμάς μόνο για το Σαββατοκύριακο, οι πιο τυχεροί για το τριήμερο που μπόρεσαν να «φτιάξουν» ξεκλέβοντας μια μέρα από τη δουλειά.

Διότι μπορεί ένα μόνο Σαββατοκύριακο, και μάλιστα με χαμένη αργία, να είναι… φτωχικό από άποψη χρόνου, η φτώχια όμως θέλει καλοπέραση. Εμείς συγκεντρώσαμε εννιά προορισμούς για να αποδράσετε από την καθημερινότητα που πλησιάζει με αργά αλλά σταθερά βήματα τώρα που τελειώνουν οι γιορτές, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσετε άδεια… αορίστου χρόνου. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε την απόφαση να σηκωθείτε από τον καναπέ μετά από τις κραιπάλες των ημερών που προηγήθηκαν. Τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα.

Ναύπλιο: Γιατί το πρώτο Σ/Κ της χρονιάς (πρέπει να) είναι ρομαντικό

Ρομαντικές βόλτες σε λιθόκτιστα σοκάκια, δωρεάν μαθήματα ιστορίας… on the road, πάρτι μέχρι πρωίας σε παρεΐστικα μπαράκια, καλό φαγητό, χαλάρωση που δεν απαιτεί τις θυσίες του ερημίτη. Το Ναύπλιο έχει κάτι για όλους, προσφέρεται για απολαυστικές –μίνι ή μάξι– αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου, απέχει μόλις δυο ώρες από την Αθήνα και είναι, ως γνωστόν, πανέμορφο.

Ανεβείτε τα 299 σκαλοπάτια μέχρι το Κάστρο του Ναυπλίου, εξερευνήστε το δαιδαλώδες, ιστορικό εσωτερικό του, περιπλανηθείτε στα σοκάκια, σταματήστε για καφέ παρέα με τους ντόπιους σε μια… άλλη πλατεία Συντάγματος, πολύ πιο ανοιχτή και πολύ πιο χαλαρή από τη δική μας, κάντε window ή και κανονικό shopping στα πρωτότυπα και ιδιαίτερα προσεγμένα καταστήματα, σταματήστε για τα δώρα που δεν προλάβατε να πάρετε στους φίλους και τον εαυτό σας στο Kiss the Frog της οδού Σιώκου και το Λαϊνέλι στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, περάστε –καιρού επιτρέποντος– με βαρκάκι απέναντι, στο Μπούρτζι, και χορέψτε μέχρι το ξημέρωμα σε κάποιο από τα πολυάριθμα μπαρ του κέντρου.

Εξαιρετική κουζίνα θα δοκιμάσετε στο Όμορφο Ταβερνάκι, που σερβίρει το περίφημο «Κολωκοτρωνέικο», χοιρινό τηγανισμένο με πιπεριά, ενώ για φρεσκότατα θαλασσινά και λοιπούς ψαρομεζέδες θα κατευθυνθείτε στον περίφημο Σαββούρα ή στο Αγνάντι, στην άκρη του λιμανιού και με την καλύτερη ίσως θέα των παραλιακών μαγαζιών. Για τη διαμονή σας, προτείνουμε τα πολυτελέστατα Nafplia Palace (τηλ.: 27520 28981, από 170 ευρώ το δίκλινο) και Αμφιτρύων (τηλ.: 27520 70700, από 155 ευρώ το δίκλινο), ενώ αν αναζητάτε κάτι οικονομικότερο το Θαλασσινό Αγέρι (τηλ.: 6932435961) στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Μύλων προσφέρει studios, μεζονέτες και σοφίτες πλήρως εξοπλισμένες και με τζάκι, σε τιμές που ξεκινούν από 65 ευρώ.

Καλάβρυτα: Εκεί που η φύση συναντά την ιστορία

Τα Καλάβρυτα αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς έστω και μόνο για τον Οδοντωτό. Για αυτή τη θαυμάσια διαδρομή, ίσως από τις καλύτερες διαδρομές με τραίνο που θα έχετε κάνει ποτέ, μέσα σε φυσικά τοπία απερίγραπτης ομορφιάς. Επειδή είναι μάλλον απίθανο, όμως, να περάσουμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, πηγαινοερχόμενοι από εδώ στο Διακοφτό και τούμπαλιν, αισθανόμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι η πανέμορφη αυτή κωμόπολη στους πρόποδες του Χελμού έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στον επισκέπτη.

Συγκλονιστικά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων η Μονή της Αγίας Λαύρας, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Σπήλαιο των Λιμνών και η λίμνη του Λάδωνα, ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο με λιθόκτιστα σοκάκια και παραδοσιακά κτίρια από τις κόκκινες στέγες των οποίων βγαίνει ο καπνός των τζακιών και μερικά πανέμορφα ταβερνάκια που σερβίρουν εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ, συνθέτουν το προφίλ μιας μικρής πόλης που, παρά το γεγονός ότι απέχει μόλις 3 ώρες από την Αθήνα, δημιουργεί την αίσθηση της πραγματικής απόδρασης, κάπου πολύ μακριά από τη βοή του «πολιτισμού».

Εξαιρετικές σπιτικές σπεσιαλιτέ τοπικής κουζίνας θα δοκιμάσετε στο ”Οινομαγειρείον το Σπιτικό” (τηλ.: 26920 24260), ενώ για τη διαμονή σας μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Χελμός (τηλ.: 26920 29222), το οποίο μάλιστα πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο ειδικές προσφορές που περιλαμβάνουν διαμονή στα δωμάτια και τις σουίτες του, πλούσιο πρωινό και δείπνο, κάρτα απεριορίστων διαδρομών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, καθημερινή χρήση κλειστής θερμαινόμενης πισίνας και ένα υδρομασάζ και μια χρήση σάουνας σε συνεργαζόμενο ξενοδοχείο στα Καλάβρυτα σε τιμές που ξεκινούν από 149 ευρώ το άτομο για δύο διανυκτερεύσεις. Εξαιρετική επιλογή είναι και το Φίνταϋ (Τηλ. 26920 24552, από 80 ευρώ με πρωινό), ενώ λίγο έξω από τα Καλάβρυτα, στην Ζαρούχλα Ακράτας, θα βρείτε το ξενοδοχείο Δρυάδες (τηλ. 26920 23840, από 85 έως 240 ευρώ ανάλογα την εποχή και τις διανυκτερεύσεις).

Χαλκίδα & Βόρεια Εύβοια: Άρωμα νησιού μες στο χειμώνα

Σε απόσταση μιας ώρας από το κλεινόν άστυ, ιδανική για χαλαρωτικούς περιπάτους, τόσο στην παραλιακή της ζώνη, όσο και στο λόφο με το αρχαίο φρούριο, αλλά και για sightseeing στον Πορθμό του Ευρίπου με το περίφημο φαινόμενο της παλίρροιας, στο Κόκκινο Σπίτι, στη βόρεια πλευρά της παραλίας, που χρονολογείται από το 1884, το Σπίτι με τα Αγάλματα, απέναντι από αυτό, και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Για τους λιγότερο… δραστήριους, άραγμα στα πολυάριθμα καφέ –must το Mostar, με την εκπληκτική τοποθεσία στην είσοδο της Χαλκίδας και το Ξενία, στο λόφο που βρίσκεται και το Φρούριο–, ουζάκι, ψαρομεζέδες και φιλοσοφικές συζητήσεις στα ταβερνάκια και τα ουζερί της.

Σημειώνετε; Ουζερί ο Λουκάς, απέναντι από την παραλία της Χαλκίδας, δηλαδή από την άλλη πλευρά της παλιάς γέφυρας, στην περιοχή Κάνηθος. Δοκιμάστε οπωσδήποτε όστρακα, τα οποία είναι πάντα ολόφρεσκα, και μπεκρή μεζέ από γαρίδες. Ταβέρνα – Μεζεδοπωλείο ”Το Πηγαδάκι”, λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα, στο δρόμο προς Β. Εύβοια, στην περιοχή Έξω Παναγίτσα, φημίζεται για τους κρεατομεζέδες του και αξίζει να το επισκφεθείτε για τη γραφικότατη αυλή με τις μουριές. Μεζεδοπωλείο ”Η Λωξάντρα” στο κέντρο της πόλης, πέτρινο νεοκλασικό, με παραδοσιακή κουζίνα. Τέλος, ψαροταβέρνα ”Τα Δελφίνια”, στην παραλία της Χαλκίδας, ό,τι καλύτερο για φρέσκο ψάρι.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ και έχετε όρεξη για λίγη οδήγηση ακόμη, ακολουθήστε τις ταμπέλες προς την Αιδηψό, για να περάσετε τον Αϊ-Γιάννη τον Ρώσσο και να βρεθείτε στο ειδυλλιακό, καταπράσινο τοπίο της Βόρειας Εύβοιας. Κάντε στάση για απογευματινή βόλτα στον παραλιακό δρόμο της Λίμνης, του ομορφότερου ίσως χωριού της περιοχής, δοκιμάστε εξαιρετική δημιουργική κουζίνα «Στους 7 Ανέμους» και παραδοσιακές σπεσιαλιτέ στο «Φύκι» και, επειδή δε θα σας κάνει καρδιά να φύγετε, κλείστε ένα δωμάτιο στο Λειβαδίτη (τηλ.: 22270 31640, 31602) ή στις Κουκουναριές (τηλ.: 22270 32185). Δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 50 ευρώ το δίκλινο.

Λίμνη Βεγορίτιδα: Temptation Island α λα… ελληνικά

Ένα παραδοσιακό έθιμο, τα Τζαμαλάρια, αναβιώνει στην Άρνισσα της Πέλλας ανήμερα των Φώτων, με την πομπή των καλικάντζαρων να μπαίνει ανάμεσα στους ερωτευμένους και να τους παρενοχλεί ή να τους προτείνει άλλο ταίρι. Όμως το γλέντι στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, δίπλα στη Βεγορίτιδα, με τοπικό φαγητό και κρασί και υπό τους ήχους των χάλκινων οργάνων της περιοχής μονιάζει τους πάντες, ερωτευμένους ή όχι.

Αν και λίγο μεγαλύτερη σε απόσταση, η εκδρομή αξίζει τον κόπο, όχι μόνο για το διασκεδαστικό όσο και πρωτότυπο αυτό έθιμο, αλλά και για την ευκαιρία να μείνετε στον πανέμορφο Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στο σκι, αλλά και να θαυμάσετε τους καταρράκτες της Έδεσσας στο γυρισμό.

Ο οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, που λέγεται έτσι διότι οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν στη δεκαετία του ’80, χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα και εντυπωσιάζει με το παραδοσιακό χρώμα και τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του, με τα κεραμοσκεπή, πετρόχτιστα σπίτια που συνδυάζονται αρμονικά με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Για τη διαμονή σας εδώ, ιδανική επιλογή είναι ο παραδοσιακός ξενώνας Πατρικό, που προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα, μοναδικής αισθητικής δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 70 και φτάνουν μέχρι 120 ευρώ.

Δράμα: Long weekend με άρωμα παράδοσης

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραδοσιακά έθιμα αναβιώνουν την ημέρα των Θεοφανίων στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Αν καταφέρετε να συνδυάσετε το Σαββατοκύριακο με μια-δυο μέρες άδειας η εκδρομή αναμφισβήτητα θα σας ανταμείψει.

Στις εκδηλώσεις κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις και μαζί με αυτές κουδούνια, τραγούδια, χοροί, παραστάσεις ευρηματικές και αναπαραστάσεις ποικίλες. Ο Βώλακας, αλλά και άλλα χωριά όπως η Καλή Βρύση, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και οι Πύργοι γίνονται τις μέρες αυτές το επίκεντρο θεαματικών παραδοσιακών γιορτασμών με έντονο Διονυσιακό χαρακτήρα. Οι γιορτές πραγματοποιούνται από τις 5 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

Οι μεταμφιεσμένοι φορούν βαριά κουδούνια. Συμπρωταγωνιστές στο δρώμενο είναι οι "Τσολιάδες" με την εθνική φορεσιά και οι "Γκιλίγκες" με την τοπική γυναικεία φορεσιά. Όλοι μαζί, με λύρες και νταϊρέδες, γυρίζουν στα σπίτια του χωριού, δίδοντας και παίρνοντας ευχές. Ακολουθεί το απόγευμα τρανός κοινοτικός χορός στην πλατεία του χωριού, μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά που φανερώνουν τον σκοπό του δρώμενου.

Στο ίδιο χωριό την επομένη, 8 Ιανουαρίου, γίνεται αναπαράσταση τοπικού γάμου. Την ίδια μέρα βγαίνουν και οι "αρκούδες", άντρες μεταμφιεσμένοι με ολόκληρες προβιές. Ας σημειωθεί ότι η μέρα αυτή στον Βώλακα είναι αφιερωμένη στη "μαμή", την οποία επισκέπτονται οι μητέρες με διάφορα δώρα. Πρόκειται για έθιμο που διασώζει στοιχεία από ανάλογες τελετές της αρχαιότητας όπως ήταν τα Θεσμοφόρια και τα Αλώα, όπως αναφέρεται στο site της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας. Για τη διαμονή σας στη Δράμα, από τις καλύτερες επιλογές είναι το Tasko Hotel (Τέρμα 1ης Ιουλίου, τηλ.: 25210 24000, από 60 ευρώ).

Η Λίμνη Πλαστήρα ντυμένη στα λευκά

Ένας ακόμα «φωτεινός» προορισμός για το ερχόμενο σαββατοκύριακο είναι και η Λίμνη Πλαστήρα. Σε απόσταση 325 χλμ. από την Αθήνα, η πανέμορφη λίμνη θα σας ανταμείψει για το τετράωρο περίπου ταξίδι σας με τον καλύτερο τρόπο. Το υδάτινο στοιχείο σε συνδυασμό με τα χιονισμένα βουνά και τα καταπράσινα δάση, σε ένα περιβάλλον ήσυχο και χαλαρωτικό θα σας ξεκουράσουν, δημιουργώντας σας τις καλύτερες προϋποθέσεις για μία δυναμική αρχή στη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, οι αμέτρητες δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, τοξοβολία, ιππασία, θα γεμίσουν το χρόνο σας ευχάριστα και ξέγνοιαστα, ενώ για καφεδάκι και βραδινή διασκέδαση, η Καρδίτσα απέχει μόνο 20 χλμ.

Για φαγητό στη Λίμνη Πλαστήρα, θα δείτε πως οι περισσότερες ταβέρνες βρίσκονται στο Νεοχώρι και από αυτές σας προτείνουμε τον «Κελεπούρη» (τηλ. 24410 93207). Για τη διαμονή σας, από τις καλύτερες επιλογές είναι το νεόκτιστο ξενοδοχείο Ναϊάδες (τηλ. 24410 93333, 24410 93380, 24410 93382), με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και τις υπερσύγχρονες παροχές. Οι τιμές του αυτές τις μέρες ξεκινούν από 204 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό και ένα γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό). Εξίσου καλή επιλογή είναι και το Κτήμα Αλωνάκι (τηλ. 24410 93424,-20-,21), ανάμεσα στο χωριό Μπελοκομίτης και νότια προς το φράγμα της Λίμνης. Οι τιμές του αυτές μέρες ξεκινούν από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Στεμνίτσα: Φώτα στο βουνό

Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Γορτυνίας και ένα σαββατοκύριακο εκεί θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστο. Σε απόσταση 2,5 περίπου ωρών από την Αθήνα, είναι άλλωστε ένας αρκετά προσβάσιμος προορισμός και η διαδρομή στο βουνό είναι πραγματικά απολαυστική. Η πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, η γραφική πλατεία, τα καλντερίμια αλλά και η μοναδική θέα στις καταπράσινες πλαγιές και τα χιονισμένα βουνά θα σας ενθουσιάσουν. Άλλωστε, ο ποταμός Λούσιος απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα και είναι σίγουρα ένα από τα highlights της περιοχής.

Για φαγητό στη Στεμνίτσα θα κάτσετε σίγουρα στο μικρό ταβερνάκι της πλατείας, όπου θα απολαύσετε τοπικούς μεζέδες και καλό κρασί, αλλά και στην ταβέρνα «Συμπόσιο» για σπιτικές πίτες και κρεατομεζέδες, ενώ πρέπει να προμηθευτείτε και μερικά μυγδαλάτα, το παραδοσιακό γλυκό του μέρους. Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο πολυτελές Country Club Τρικολώνιον (για κρατήσεις καλέστε στο 210 68 89 249) με τιμές που ξεκινούν από 270 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό, ή στον ξενώνα Μπελλαίικο (τηλ. 27950 81286) με τιμές από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Βουτιά για το σταυρό στο λιμανάκι του Γαλαξειδίου

Στο μελαγχολικό Γαλαξείδι τα Φώτα έχουν τη δική τους χάρη, αφού η δοξολογία πραγματοποιείται στο γραφικό λιμανάκι, όπου και βουτάνε μετά οι πιο θαρραλέοι για να πιάσουν το σταυρό. Κατά τα άλλα η παραθαλάσσια αυτή πόλη προσφέρεται για βόλτες στα στενά της δρομάκια αλλά και στο δασάκι απέναντι από το λιμάνι, καθώς και για πολύωρους, χαλαρωτικούς καφέδες στα ναυτικού στυλ μαγαζιά. Αν, μάλιστα, έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε στην επιστροφή σας να κάνετε μία στάση στο Μαντείο των Δελφών, για να έχει η εκδρομή σας και… εκπαιδευτικό περιεχόμενο!

Στο Γαλαξείδι θα φάτε φρέσκο ψάρι και νόστιμα τοπικά εδέσματα. Σας προτείνουμε τις ταβέρνες «3 Γουρουνάκια», «Η Ωραία Ελλάς» αλλά και το «Μπάρκο Μαρίτσα» για γαριδομακαρονάδα. Για τη διαμονή σας εκεί σας προτείνουμε το ξενοδοχείο Villa Olympia (τηλ. 22650 41174), οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό αλλά και το χαριτωμένο Galaxa (Ελευθερίας 8, Γαλαξείδι, τηλ. 22650 41620), με θέα στη θάλασσα και τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v