Γαλαξείδι: Ναυτική βάση για ανήσυχους επισκέπτες

To Γαλαξείδι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τριήμερες αποδράσεις, χειμώνα-καλοκαίρι. Το επισκεφτήκαμε ένα συννεφιασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά η νησιώτικη γραφικότητα και η φυσική ομορφιά του έκαναν τις διακοπές μας φωτεινές!
Γαλαξείδι: Ναυτική βάση για ανήσυχους επισκέπτες
της Έλενας Μπούλια

Το Γαλαξείδι αποτελεί προορισμό παντός τύπου και καιρού. Είναι μία μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας που μπορεί να την απολαύσει κανείς εξίσου το χειμώνα και το καλοκαίρι. Διαθέτει γραφικότητα νησιού και φυσική ομορφιά βουνού, αφού είναι χτισμένο σε δύο λόφους, συνδυασμός που συμβάλλει στο ευχάριστο και αναζωογονητικό κλίμα.

Σημαντικό στοιχείο του Γαλαξειδίου αποτελεί η μακρόχρονη ιστορία και η παράδοση. Το όνομά του το κληρονόμησε τον 10ο αιώνα από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξείδη, και παρά τις καταστροφές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων από ξένους κατακτητές (Σλάβους, Φράγκους, Καταλάνους, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους), κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίγλη του.

Τα δύο φυσικά του λιμάνια, η Αγορά και ο Χηρόλακας, έπαιξαν ρόλο στην γραφική αρχιτεκτονική του μορφή, αφού φιλοξένησαν πολυταξιδεμένους ναυτικούς, οι οποίοι, επηρεασμένοι από ξένα λιμάνια, δημιούργησαν τα καπετανόσπιτά τους που ορθώνονται σήμερα επιβλητικά κατά μήκος του λιμανιού. Έτσι δημιουργήθηκε μια ναυτική πολιτεία, με τα στενά σοκάκια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τους όρμους να γοητεύουν τους επισκέπτες.

Στο Γαλαξείδι αξίζει κανείς να επισκεφτεί το πλούσιο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγ. Νικολάου στο λόφο που βρίσκεται και ο μεγαλόπρεπος ναός, καθώς και τον Ζωδιακό κύκλο της Αγ. Παρασκευής. Υπάρχουν επίσης δύο αρχαιολογικοί χώροι, ο τάφος του Λοκρού και τα απομεινάρια του Αρχαίου Τείχους της πόλης.

Αυτό που μας εντυπωσίασε ωστόσο ήταν η Σπηλιά στην πλατεία Μάμμα. Πρόκειται πράγματι για μία σπηλιά που, ανακατασκευάστηκε και χρησίμευσε σαν κοινοτικό ψυγείο (!) από το 1940 και μετά. Σήμερα, δυστυχώς, βρίσκεται παραμελημένη με μία παρατημένη παράσταση φάτνης που φαίνεται να ξεθωριάζει χρόνο με το χρόνο.

Οι βόλτες όμως του επισκέπτη δεν είναι ανάγκη να περιοριστούν στα λιμανάκι και τα δρομάκια του Γαλαξειδίου. Το δάσος που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Αγοράς προσφέρεται για περιπάτους και ορειβασία στη φύση, ενώ, αν το ζητήσετε, όλο και κάποιος βαρκάρης θα προσφερθεί να σας αρμενίσει για λίγο στα ανοιχτά και στα κοντινά νησάκια με τα ξωκλήσια.

Στο Γαλαξείδι μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε είδους ελληνικό έδεσμα με έμφαση στα τοπικά μεζεδάκια και στο φρέσκο ψάρι, και όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές. Οι ταβέρνες που σας προτείνουμε εμείς είναι τα ”3 Γουρουνάκια”, ”Η Ωραία Ελλάς” και το ”Μπάρκο Μαρίτσα”, για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα! Αμέσως μετά όμως σπεύσατε στα ζαχαροπλαστεία για παραδοσιακά γλυκά, όπως Ρεβανί, Αμυγδαλάκι, Σαμουσάδες, Δίπλες και γλυκά κουταλιού.

Για τη διαμονή σας εκεί σας προτείνουμε το ξενοδοχείο 5 αστέρων Villa Olympia, όπου οι τιμές στο δίκλινο κυμαίνονται στα 80 ευρώ με πρωινό (τηλ. 22650 41174). Επίσης, συμπαθέστατο είναι και το ξενοδοχείο Galaxa, 4 αστέρων, στα 60 ευρώ με πρωινό (τηλ. 22650 41620). Μας άρεσε ωστόσο και η σοφίτα του Luiza, 3 αστέρων, που κυμαίνεται στα 60 με 70 ευρώ, με πρωινό (τηλ. 22650 41271).

Η διαδρομή από Αθήνα προς Γαλαξείδι δεν διαρκεί πάνω από 3 ώρες, αφού απέχει 220 χλμ. Θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στρίβοντας στην είσοδο για Θήβα, θα ανεβείτε στην Αράχωβα, θα περάσετε τους Δελφούς και μετά θα κατευθυνθείτε προς Ιτέα. Το Γαλαξείδι απέχει από την Ιτέα 17 χλμ. Μην προσπεράσετε όμως όλα αυτά τα όμορφα μέρη. Η εκδρομή μπορεί να γίνει ακόμα πιο ευχάριστη αν κάνετε μία στάση στο Μαντείο των Δελφών και άλλη μία για καφεδάκι στην Ιτέα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v