Τέλειες διαδρομές για να δεις αλλιώς την Ορεινή Κορινθία

Δύο περιπατητικές και δύο αυτοκινητο-διαδρομές για να γνωρίσεις την Ορεινή Κορινθία απαλλαγμένη από τα πλήθη, σε όλο το ανοιξιάτικο μεγαλείο της.
Τέλειες διαδρομές για να δεις αλλιώς την Ορεινή Κορινθία
της Ηρώς Κουνάδη

Συμβαίνει το εξής παράδοξο με την Ορεινή Κορινθία: Παρόλο που η άνοιξη της ταιριάζει γάντι, ο περισσότερος κόσμος μοιάζει να την ξεχνάει με το που τελειώσει ο χειμώνας –θα το καταλάβεις και από τις τιμές της, που πέφτουν κατακόρυφα. Τι και αν τα μονοπάτια της λουλουδιάζουν και είναι τώρα ωραιότερα από ποτέ, τι και αν όπου και αν βρίσκεσαι δεν απέχεις ποτέ παραπάνω από μισάωρο από την παραλία; Οι Αθηναίοι έχουν κολλήσει ότι Ζήρεια ίσον χειμώνας, κι αυτό από μια άποψη μπορεί να είναι και καλό, για να μπορούμε οι υπόλοιποι να την εξερευνούμε με την ησυχία μας. Αυτές είναι μερικές φανταστικές διαδρομές για να την εκτιμήσεις σε όλο το ανοιξιάτικο μεγαλείο της.

Διαδρομή #1: Η coast to coast
(που λένε και στο Αμέρικα)

Θάλασσες μπορεί να μην έχουμε, αλλά από λίμνη σε λίμνη (ή από όχθη σε όχθη, αν προτιμάς) μια χαρά μετράει. Η διαδρομή που ξεκινά από την Στυμφαλία και καταλήγει στη Δόξα, περνώντας από τα χωριά της φαντασμαγορικής κοιλάδας του Φενεού, θα σου έπαιρνε ακριβώς 50 λεπτά αν την έκανες χωρίς στάσεις. Αυτό βέβαια είναι ανθρωπίνως αδύνατο, γιατί βάζουμε στοίχημα ότι θα θέλεις να σταματήσεις καταρχάς στην κουκλίστικο Καστανιά, μετά στο Μεσινό για ένα καφεδάκι στη σκιά του γιγάντιου πλάτανου με τα τρεχούμενα νερά, εν συνεχεία στην Γκούρα με τα πέτρινα αρχοντικά της και τέλος στον Φενεό με τον νερόμυλό του, πριν στρωθείς τελικά για πικνίκ σε ένα από τα παγκάκια που απολαμβάνουν φανταστική θέα στα ακίνητα νερά της Λίμνης Δόξα. Δες τη διαδρομή με τις στάσεις στον χάρτη εδώ.



Διαδρομή #2: Η περιπατητική

Νόμιζες ότι λέγοντας διαδρομές εννοούσαμε μόνο αυτές που θα κάνεις οδηγώντας; Οι πεζοπορίες είναι, αν μας ρωτάς, το άλφα και το ωμέγα κάθε εκδρομής στην φύση κι εδώ σου έχουμε μία από τις ωραιότερες της Ζήρειας όλης. Υπάρχει και μια έκπληξη: Οι λίμνες της Ορεινής Κορινθίας δεν είναι δύο, όπως πιθανότατα έχεις ακουστά, είναι τρεις –απλώς η Λίμνη Δασίου είναι αυτό που λέμε εποχική, τα καλοκαίρια εξαφανίζεται, και επανεμφανίζεται χειμώνα και άνοιξη σαν μαγική εικόνα. Σκαρφαλωμένη στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 1.460 μέτρων, θα τη βρεις στο τέρμα μιας φανταστικής πεζοπορικής διαδρομής 5 ωρών που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα. Λεπτομέρειες και χάρτης εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας

Διαδρομή #3: Η άλλη περιπατητική

Αν το πεντάωρο σου πέφτει πολύ, έχουμε να προτείνουμε και συντομότερη (και ευκολότερη) διαδρομή: Την γνωστή και ως κυκλική διαδρομή της Καρυάς, που ξεκινά και καταλήγει στο ομώνυμο χωριουδάκι, ακολουθώντας την πορεία του μικρού ποταμιού που λέγεται Όλβιος, στα νερά του οποίου χοροπηδάνε βαλτοβάτραχοι. Η διαδρομή διασχίζεται εύκολα σε δυόμιση ώρες, κι έχει στην αρχή και το τέλος της ένα ωραιότατο λιβάδι, ιδανικό για πικνίκ κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια

Διαδρομή #4: Το οροπέδιο της Ζάχολης

Γίνεται άνετα και μονοήμερη, καθότι δεν απέχει παραπάνω από δύο ωρίτσες από την Αθήνα, και είναι ένα χάρμα οφθαλμών, ιδανικό τόσο για τα πικνίκ σου όσο και για φυσιολατρικές βόλτες συνδυασμένες με τσιμπούσι στο ταβερνάκι στο οποίο θα καταλήξει η διαδρομή μας. Ξεκινάμε λοιπόν από το παραθαλάσσιο Δερβένι και ανηφορίζουμε, κάνοντας την πρώτη στάση στην φημισμένη Παναγία των Καταφυγίων, ένα μοναστήρι σκέτο αρχιτεκτονικό θαύμα, κρεμασμένο πάνω στον βράχο, πριν συνεχίσουμε προς το χωριουδάκι που λέγεται Ευρωστίνα, με το παραμυθένιο Ρέμα των Μύλων, το μονοπάτι του οποίου που είναι σούπερ βατό ακόμα και για πιτσιρίκια. Μετά από εδώ, η διαδρομή μας καταλήγει στην Καρυά (το χωριό της προηγούμενης διαδρομής, αν θες να συνδυάσεις και λίγη πεζοπορία) όπου το ομώνυμο ταβερνάκι σερβίρει τοπικές νοστιμιές να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Η διαδρομή με τις στάσεις της στον χάρτη εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v