Οι Σπέτσες είναι το τέλειο σεπτεμβριάτικο ΣΚ

Αρχοντικές και κοσμαγάπητες, οι Σπέτσες μπορεί να είναι τσιμπημένες, έχουν όμως και φθηνές εναλλακτικές. Σου τις συγκεντρώσαμε για ένα τέλειο ΣΚ.
Οι Σπέτσες είναι το τέλειο σεπτεμβριάτικο ΣΚ
Αν υπήρχε μια λίστα με τους καλύτερους προορισμούς για «σβήσιμο» καλοκαιριού, οι Σπέτσες σίγουρα θα βρίσκονταν πολύ ψηλά. Και όχι μόνο λόγω απόστασης από την Αθήνα, αλλά και γιατί όπως τα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού, έχουν συνδεθεί με εκείνες τις μεταβατικές εποχές, που θέλεις λίγο να πλατσουρίσεις και περισσότερο να αράξεις με ουζάκι να χαζεύεις την θάλασσα, και να βολτάρεις σε ενδιαφέρουσες προκυμαίες με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Σουλατσάροντας από τη Ντάπια στο παλιό λιμάνι και τον Φάρο

Σημείο εκκίνησης σχεδόν κάθε βόλτας στο νησί, το ολοζώντανο λιμάνι της Ντάπιας συγκεντρώνει γύρω του μερικά από τα πιο ωραία σπετσιώτικα αρχοντικά, που φτιάχνουν το τέλειο κάδρο για την παραλιακή περαντζάδα από εδώ ως το παλιό λιμάνι. Στα πέριξ της Ντάπιας βρίσκονται και τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια και αξιοθέατα του νησιού, όπως το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Μέξη, ο Φάρος, η Παναγιά η Αρμάτα και η Κοργιαλένειος Σχολή.

Στο τέλος αυτής της λιθόστρωτης διαδρομής, που κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, θα βρεις το παλιό λιμάνι, όπου το νησιωτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο γραφικό, με τα παραδοσιακά καρνάγια πλάι σε ταβερνάκια, κοσμοπολίτικα εστιατόρια και μπαράκια που δίνουν νέα ζωή στους παλιούς ταρσανάδες. Περιττό μάλλον να αναφέρουμε πως εδώ είναι που χτυπά η καρδιά του νησιού με το που πέσει το σκοτάδι.



Ένα δεκάλεπτο περπάτημα θα σε φέρει από το παλιό λιμάνι στον Φάρο, κι η διαδρομή αξίζει όχι μόνο για την φανταστική θέα της αλλά και για την ιστορικότητά της: Ένας από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στη σύγχρονη Ελλάδα, ο Φάρος των Σπετσών βρίσκεται σε έναν πευκόφυτο λοφάκι 27 μέτρα πάνω από την θάλασσα, και άναψε για πρώτη φορά το 1837. Φύλαξε την βόλτα αυτή για την ώρα γύρω στο ηλιοβασίλεμα, θα μας θυμηθείς.

Πού θα βουτήξουμε;

Μπορεί, όπως και όλος ο υπόλοιπος Αργοσαρωνικός, οι Σπέτσες να μην φημίζονται για τις παραλίες τους, αλλά μερικές σεπτεμβριάτικες βουτιές θα τις κάνεις σίγουρα, είτε στις οργανωμένες παραλίες του Αγίου Μάμα και της Αγίας Μαρίνας κοντά στο λιμάνι, είτε στις πιο απομακρυσμένες, και κορνιζαρισμένες από πεύκα, παραλίες των Αγίων Αναργύρων και της Αγία Παρασκευής. Στα νότια του νησιού, συμπαθητική είναι επίσης η Ξυλοκέριζα, ενώ στον βορρά η δημοφιλής Ζωγεριά έχει και σύνδεση με βαρκάκι από το παλιό λιμάνι. Αν δεν είσαι φαν της πολυκοσμίας και της οργάνωσης, σχετικά ερημική και με καθαρά νερά είναι η παραλία κοντά στο παλιό λιμάνι που λέγεται Γαρύφαλλος.



Και μονοπάτια έχουμε, τι νόμιζες;

Τώρα που οι θερμοκρασίες δεν αγγίζουν επίπεδα λιποθυμίας, είναι ευκαιρία να εξερευνήσεις περπατώντας την φανταστική ενδοχώρα του νησιού, που κάποτε –στην αρχαιότητα, για να ακριβολογούμε– είχε το προσωνύμιο Πιτυούσσα, καθότι καλυπτόταν ολόκληρο σχεδόν από ένα φουντωτό πευκοδάσος. Ένα κομμάτι του επιβιώνει μέχρι σήμερα, προσφέροντας σκιά σε μεγάλα τμήματα των 21 διαφορετικών διαδρομών που διατρέχουν το νησί, και τις οποίες μπορείς να δεις αναλυτικά εδώ

Πού τρώμε;

Στον Πατράλη στην Κουνουπίτσα για φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα θαλασσινά (μη χάσεις την καλαμαράδα, που είναι μακαρονάδα με καλαμάρι, και τη μαστόρικα τηγανισμένη γαριδούλα γάμπαρη). Το μεγάλο, φρέσκο ψάρι κυμαίνεται 68€ το κιλό, αν μείνεις στα θαλασσινά θα υπολογίσεις περί τα 25€ το άτομο με ουζάκια.

Ο Άγιος στη Ντάπια είναι δημοφιλής και κοσμαγάπητος για τα μαγειρευτά του, που περιλαμβάνουν σμυρναίικα σουτζουκάκια και κρασάτο κόκορα με μακαρούνες από την Κάρπαθο, αλλά έχει και ωραιότατα ψητά κρεατικά. Λογαριασμός με κρασί, στα 17€ περίπου το άτομο.

Το Παχνί αξίζει να κάνεις μια παράκαμψη από την παραθαλάσσια περαντζάδα, για να δοκιμάσει τα συγκλονιστικά μεζεδάκια του, που περιλαμβάνουν σούπερ μελιτζανοσαλάτα χειροποίητη, πατάτες με κρεμμύδια, ντομάτα και κανέλα, ρεβιθοσαλάτα με ρόκα και φέτα ψητή με καυτερές πιπεριές, αλλά και τα μαστόρικα ψημένα κρεατικά στη σχάρα για τα οποία φημίζεται. Λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.

Για πρωινά και σνακ, βάφλες, μπύρες και γλυκά, εξαιρετική επιλογή με τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα είναι το Mosquito, ενώ για σουβλάκι θα πας γραμμή στο Souvlucky στη Ντάπια.

Και πού μένουμε;

Οι τιμές της διαμονής γενικώς είναι τσιμπημένες, βρήκαμε όμως συμπαθέστατα και σχετικά οικονομικά Airbnb σαν το Vagelis Traditional House στα 71€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, το Maistrali στα 72€, το Mata στα 73€ και το Vila Stylianou στα 59€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v