Τις διακοπές στο ποτάμι τις έχεις σκεφτεί;

Αν φέτος ψάχνεις για τις διακοπές σου κάτι διαφορετικό, να ‘χει φύση, να ‘χει περιπέτεια, να ‘χει και δροσιά, άσε τους άλλους να ψήνονται στις παραλίες.
Τις διακοπές στο ποτάμι τις έχεις σκεφτεί;

της Ηρώς Κουνάδη

«Και τι είμαστε μωρέ να τρέχουμε στα ποτάμια, τίποτα καημένοι βόρειοι;» έγραφε ένα σχόλιο σε πρόσφατο ποστ του in2life στο Facebook, αποδεικνύοντας πόσο παραγνωρισμένα είναι τα ποτάμια στην Ελλάδα. Αδίκως, αλλά και ευτυχώς: Γιατί ο χαμός γίνεται στις παραλίες, οπότε τη δροσιά στις όχθες των ποταμιών μπορείς να την έχεις όλη δική σου.

Κι αν δεν ξέρεις πού να πρωτοπάς, επειδή φέτος πρώτη το φορά πήρες τη γενναία απόφαση, εδώ είμαστε εμείς.

Στον Αχέροντα

Ο θρύλος του κάτω κόσμου των αρχαίων ημών, τα συγκλονιστικά τοπία της Ηπείρου που δε μοιάζει με κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας, η μηδαμινή απόσταση που τον χωρίζει από τα Ιόνια παράλια, είναι μερικοί από τους λόγους να οργανώσεις τις φετινές σου διακοπές γύρω από τον Αχέροντα. Ο βασικότερος, όμως, είναι ότι στα παγωμένα του νερά θα περπατήσεις, θα κολυμπήσεις, θα κάνεις ράφτινγκ ή βόλτα με τα αλογάκια –και θα βγάλεις χιλιάδες φωτογραφίες, γιατί αν δεν το τονίσαμε αρκετά το τοπίο εδώ είναι πραγματικά μαγικό.



Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Εδώ να μείνεις: Το κοντινότερο στο… σωστό σημείο του Αχέροντα χωριό (εκεί που ξεκινάς να περπατάς/ κολυμπάς/ κωπηλατείς στα νερά του) είναι η Γλυκή, όπου ωραιότατα δωμάτια έχουν το Hotel Eirini (από 55€ το δίκλινο με σούπερ πρωινό) και το Acheron Springs (60€ το δίκλινο με πρωινό).

Στον Νέστο

Ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Νέστος με τους μυθικούς μαιανδρισμούς του είναι ιδανικός για να τον διασχίσεις με κανό, σε μια διαδρομή που θα θυμάσαι για χρόνια. Σε αντίθεση με το σπιντάτο, γεμάτο αδρεναλίνη ράφτινγκ, η κατάβαση με το κανό είναι φαντασμαγορική, και σου επιτρέπει πραγματικά να απολαύσεις το καρτποσταλικό τοπίο μέσα στο οποίο βρίσκεσαι, καθώς κινείσαι εξαιρετικά αργά, ακολουθώντας τη ροή του ποταμού.



Διαβάστε περισσότερα - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης

Εδώ να μείνεις: Στη Σταυρούπολη, που είναι ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τις (υδάτινες και στεριανές) διαδρομές του Νέστου, και συγκεκριμένα στο υπέροχο, εξολοκλήρου πέτρινο Αρχοντικό (59€ το δίκλινο), στον Ξενώνα Φιλήμων (37€ το δίκλινο) ή στον Ξενώνα Ξένιος Ζευς (32€ το δίκλινο).

Στον Βοϊδομάτη

Το νερό του, λένε οι επίσημες έρευνες, είναι τόσο καθαρό που μπορείς να το πιεις στο ποτήρι –καημό το είχαμε να χρησιμοποιήσουμε μια φορά κυριολεκτικά αυτή τη φράση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το απόλυτα τιρκουάζ ποτάμι με το παράξενο όνομα διασχίζει τον ομορφότερο ίσως δρυμό μας, το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου. Φαντασμαγορικά μονοπάτια, τοξωτά ηπειρώτικα γεφυράκια, σκιερές όχθες ό,τι πρέπει για πικνίκ και νερά… περπατήσιμα (ο Βοϊδομάτης τον Αύγουστο έχει νερό που φτάνει στον αστράγαλο –αν λαχταρήσεις ράφτινγκ θα το κάνεις στον γείτονά του, Αώο) είναι μερικοί από τους λόγους να απαρνηθείς τις θάλασσες και να οργανωθείς για καλοκαιρινές διακοπές εδώ.



Διαβάστε περισσότερα - Σαββατοκύριακα δίπλα στο ποτάμι

Εδώ να μείνεις: Ακριβώς δίπλα στην όχθη του Βοϊδομάτη στην Κλειδωνιά, στο Ξενοδοχείο Φαράγγι (43€ το δίκλινο με φανταστικό πρωινό) ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Σπυριδούλα 500 μέτρα από το ποτάμι, στην Κλειδωνιά (35€ το δίκλινο).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v