Πάμε παρέα στα βουνά!

Το βουνό θέλει παρέα, θέλει βόλτες και διαδρομές στη φύση. Αυτοί οι προορισμοί τα έχουν όλα και (σας) συμφέρουν.
Πάμε παρέα στα βουνά!

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καιρός αρχίζει και κρυώνει και η παρέα σου ψήνεται για εκδρομή. Πάρε την πρωτοβουλία, πάρ’τους μαζί και πάρτε τα βουνά, γιατί μόνο αυτό μας σώνει τελικά.

Όσον αφορά το εκδρομικό σενάριο μην το σκεφτείς πολύ. Κάτσαμε και βρήκαμε τα πιο ωραία χωριά, στις πιο ονειρεμένες ορεινές περιοχές αυτού του τόπου- αλλά και μπαράκια, ταβέρνες και ξενώνες για να τα πιείτε, να τα πείτε, να τα φάτε και να μείνετε.

Δημητσάνα

Ορεινή Αρκαδία - Mountainous Arcadia

Μπορεί να την έχεις επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές, αλλά μια ακόμα δεν κάνει κακό και το ξέρεις, αφού δύσκολα θα την χορτάσεις. Η αρχοντική Δημητσάνα με τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, και το κελάρυσμα του Λούσιου, είναι ιδανική (και) για παρέες, ενώ η χαρά του παιδιού που συγκαταλέγεται στα αξιοθέατά της λέγεται Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, και υπόσχεται να σας μάθει όλα όσα δεν ξέρετε για τους νερόμυλους –και άλλα τόσα.

Μπόνους για τους φαν των χειμερινών σπορ, το rafting στο Λούσιο το οποίο θα σας δώσει άπειρες εικόνες φυσικού κάλους και γενναίες δόσεις αδρεναλίνης.

Για τις εξόδους σας, το wine bar Κάτω από το Ρολόι είναι σούπερ για κρασάκια και κουβέντες, ενώ το Πάνω Κάτω θα σας σερβίρει ωραιότατα κοκτέιλ.



Κλείσαμε: Σουίτα με τζάκι που χωρά μέχρι τέσσερα άτομα στον πετρόκτιστο ξενώνα Έναστρον, με πανοραμική θέα στο χωριό και 121€ ανά διανυκτέρευση, με πλούσιο πρωινό.

Καρπενήσι

karpenhsi

Φωλιασμένο στην πλαγιά του Τυμφρηστού, το Καρπενήσι είναι ό,τι πρέπει για να βολτάρετε ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές και φιδογυριστά δρομάκια, να αράξετε στην μαρμαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με τις πέτρινες βρύσες της, να απολαύσετε τη θέα στη Λίμνη των Κρεμαστών και φυσικά να λιώσετε στα τσίπουρα και τους μεζέδες στα ταβερνάκια και τα καφενεία του.

Για τα τελευταία, θα βάλετε πλώρη στο Ουζερί της Μαργαρίτας για νοστιμότατους μεζέδες μετά αλκοόλ κάτω από την πλατεία ή στο περιποιημένο και πάντα γεμάτο Ξωτικό, για νοστιμότατα τσιμπούσια.

Κι αν η παρέα θέλει εκδρομή, τότε βουρ στο Πανταβρέχει, με τους μικρούς και μεγάλους καταρράκτες και τα αιωνόβια πλατάνια που μπορείτε να πάτε είτε μόνοι, είτε οργανωμένα. 



Κλείσαμε: Τα κουκλίστικα, ξύλινα σαλέ του Likouresi Village, δύο μόλις χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι, θα γίνουν το αγαπημένο σας παρεΐστικο καταφύγιο στο βουνό, και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα, με 152€ ανά διανυκτέρευση.

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα, Πήλιον

Το Πήλιο είναι παραδοσιακά το βουνό των… παρεών, και η κοσμοπολίτικη Τσαγκαράδα μακράν από τα ομορφότερα χωριουδάκια του. Αγναντεύει από ψηλά το Αιγαίο, ενώ τα παραδοσιακά αρχοντικά της, μισοκρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση, σκεπάζονται από τις χαρακτηριστικές γκρίζες πηλιορείτικες πλάκες και τα λιθόκτιστα καλντερίμια της οδηγούν σε πλακόστρωτες πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια και ζεστά, παραδοσιακά καφενεία για ντόπιο τσίπουρο και καφεδάκι στη χόβολη.

Σταθερή αξία εδώ, ένα καφεδάκι ή τσίπουρα κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στο ομώνυμο καφενείο της πλατείας, αλλά και ντόπιες νοστιμιές στον Ίταμο με μπαλκόνι που αγναντεύει θάλασσα και στον Δειπνοσοφιστή με μοντέρνα πιάτα που δεν ξεχνούν την παράδοση.

Αν η παρέα θέλει εκδρομή, ο Κισσός λίγο πιο έξω είναι ένα χωριουδάκι- «κόσμημα», με πετρόχτιστα δρομάκια, αιωνόβια πλατάνια, παραδοσιακά σπιτάκια και την πιο φημισμένη εκκλησία του Πηλίου, τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας. Μπόνους οι εξαιρετικές ταβέρνες της πλατείας του – Συνάντηση και 3 Φ, για ντόπιο κρασί και νόστιμα πιάτα παραδοσιακής κουζίνας.

Κλείσαμε: Στον παραδοσιακό ξενώνα Ίρις, ο οποίος διαθέτει ωραιότατη και άνετη σουίτα με μπαλκόνι στο Αιγαίο, στα 158€ ανά διανυκτέρευση, με έξτρα 8€ για πρωινό. 

Κήποι

Kontodimos Bridge

Τα Ζαγοροχώρια είναι συνολικά σαράντα έξι και ζωή θα έχουν, όμως αν ζορίζεσαι να διαλέξεις το ομορφότερο (λογικό), τότε άφησέ μας να σε ταξιδέψουμε εσένα και την παρέα σου στους Κήπους. Το «χωριό των γεφυριών» πλαισιώνεται από τέσσερα υπέροχα τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια –κι αυτή είναι μόνο η πρώτη θαυμάσια εικόνα από τις διαδοχικές θαυμάσιες εικόνες του χωριού. Εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, μισοκρυμμένα πίσω από βλάστηση που οργιάζει, αμφιθεατρικά κτισμένα στο διάσελο ανάμεσα στην Γκαμήλα και το Μιτσικέλι, πετρόχτιστα δρομάκια και μικροσκοπικές πλατείες συνθέτουν ένα χωριό χάρμα οφθαλμών.

Για λαχταριστή ντόπια κουζίνα εδώ θα πιάσεις τραπέζι στον Μιχάλη, ο οποίος ετοιμάζει καθημερινά μαγειρευτά που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου – και της παρέας σου αν και κάπως άβολο αυτό, ενώ στο χωριό εδρεύει και το Zagori Outdoor Activities, που- καλά κατάλαβες- αναλαμβάνει να σας πάει για rafting, trekking και άλλα τέτοια ωραία.

Λίγα λεπτά από τους Κήπους βρίσκεται το ήρεμο Δίλοφο, κτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων, επάνω σε δύο λόφους, με περισσότερα από εκατό εντυπωσιακά αρχοντικά και μια πλατεία βγαλμένη από εικονογράφηση παιδικού βιβλίου που αξίζει να δείς/επισκεφτείς.

Κλείσαμε: Πέτρα, ξύλο, χειροποίητα έπιπλα, πολύχρωμες οροφές ζαγορίτικης τεχνοτροπίας, σπιτικές μαρμελάδες, μέλι και ψωμί και μια οικογενειακή ταβέρνα. Το ξενοδοχείο Μαχαλάς τα έχει όλα, και προσφέρει σουίτες με τζάκι για 4-5 άτομα στα 129€ ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v