Σούπερ μονοήμερες για μπάνιο και φαγητό

Στην Ψάθα, το Σούνιο, το Αγκίστρι και το Ηραίο, οι βουτιές είναι τόσο απολαυστικές όσο και το φαγητό. Και οι αποστάσεις ιδανικές για μονοήμερη εκδρομή.
Σούπερ μονοήμερες για μπάνιο και φαγητό
Στην Ψάθα

Η απεραντοσύνη της παραλίας εγγυάται πως όλοι οι καλοί, ξαπλωστρολάτρεις και ξαπλωστρομάχοι, χωράνε. Τα νερά της είναι τόσο διάφανα, που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Το βοτσαλάκι της είναι ψιλό και πολύχρωμο, και η θέα στο ηλιοβασίλεμα από εδώ φαντασμαγορική.

Σημειώστε πως, με μια σκηνή και ένα καλό αντικουνουπικό, η μονοήμερή σας εδώ γίνεται άνετα Σαββατοκύριακο.

Πώς θα πάτε: Από την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, βγαίνοντας στην έξοδο για Μέγαρα και ακολουθώντας τις πινακίδες για Αλεποχώρι αρχικά, και για Ψάθα εν συνεχεία. Η παραλία της Ψάθας απέχει 66 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψαράκι και λοιπούς θαλασσομεζέδες στα τραπεζάκια που απλώνουν δίπλα στο κύμα, στην άκρη της παραλίας, ο Σακελλάρης και ο Άγγελος. Υπολογίστε περί τα 30€ το άτομο (μετά του απαραίτητου ούζου) αν πάρετε φρέσκο ψάρι, γύρω στα 20€ αν περιοριστείτε σε μεζεδάκια τύπου καλαμάρι-χταπόδι-μικρά ψαράκια.

Στο Ηραίο 

Μάλλον η ωραιότερη από τις κοντινές παραλίες της Πελοποννήσου, έχει άμμο με ψιλό βοτσαλάκι και πρασινογάλαζα νερά και έρχεται… σετάκι με έναν εντυπωσιακό αρχαίο ναό (της Ήρας, αν δεν το μαντέψατε) που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της ιστορίας και μία εξίσου εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα στα ζεστά (και πολύ αλμυρότερα από της θάλασσας) νερά της οποίας μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε –έχει και παραλιούλα, για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την πρόσβασή σας.

Limni Vouliagmenis-1

Πώς θα πάτε: Από την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, βγαίνοντας στην έξοδο για Λουτράκι, και εν συνεχεία ακολουθώντας της πινακίδες για Λίμνη Βουλιαγμένης –απλή συνωνυμία με τη δικιά μας, εδώ στην Αθήνα.  

Πού θα φάτε: Στον καταπράσινο κήπο του Ριγάνι στο Λουτράκι, 18 χιλιόμετρα από το Ηραίο, θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά και δημιουργικές θαλασσινές νοστιμιές όπως φρέσκιες καραβίδες με ταλιατέλες σε μελάνι σουπιάς, με σάλτσα ντομάτας και πέστο, αλλά και πιο κλασικούς ψαρομεζέδες (χταποδάκι στη σχάρα, καλαμαράκια τηγανιτά, γαριδομακαρονάδα και φρέσκο ψάρι). Συνοδεύουμε με ουζάκι ή κρασί από την προσεγμένη λίστα, και υπολογίζουμε περί τα 17-20€ το άτομο.

Στο Αγκίστρι

Μιάμιση ώρα απόσταση με το ferry boat από το λιμάνι του Πειραιά, ή 55 λεπτά με το ιπτάμενο, το Αγκίστρι είναι αυτό που θα έλεγε κανείς… διακοπές σε συσκευασία μονοήμερης. Αν έρθετε χωρίς μεταφορικό μέσο, θα βουτήξετε πιθανότατα στην περίφημη Χαλικιάδα, που απέχει περί τα 15 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι και φημίζεται για το πιο εξωτικό τοπίο του Σαρωνικού: κρυστάλλινα νερά και επιβλητικά βράχια να τα κορνιζάρουν. Σημειώστε ότι το μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία είναι απότομο, και χρειάζεται λίγη προσοχή.

Οι οικογένειες με πιτσιρίκια ορκίζονται στο όνομα της Σκάλας, της μεγάλης οργανωμένης αμμουδιάς κοντά στο λιμάνι, με τα ρηχά ζεστά νερά και τα ταβερνάκια σε απόσταση βολής. Αν έχετε ποδήλατα, τα παίρνετε μαζί σας στο πλοίο δωρεάν, κι έχετε και τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού… στα πόδια σας –και στα πετάλια σας.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Αγκίστρι

Πώς θα πάτε: Το πρώτο ιπτάμενο φεύγει από τον Πειραιά για το Αγκίστρι στις 8.50 το πρωί και το πρώτο ferry στις 9.00, ενώ για την επιστροφή σας το τελευταίο ferry φεύγει από το νησί στις 18.20 τις Κυριακές και 17.50 τα Σάββατα, και το τελευταίο ιπτάμενο στις 20.00.

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψαράκι και λοιπά θαλασσινά, αλλά και λίγα και καλά μαγειρευτά ημέρας, με σούπερ θέα θάλασσα, στο μπαλκονάκι της Αλκυόνης πολύ κοντά στο λιμάνι, στο δρόμο προς τη Χαλικιάδα. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Στο Σούνιο

Η παραλία που αναφέρεται στους χάρτες απλώς σαν «παραλία Σουνίου» (χάρτης εδώ) κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα, έχει αφράτη άμμο μέσα κι έξω από το νερό, σούπερ νερά και τέλεια θέα στον φωτισμένο ναό τα βράδια –πράγμα που την καθιστά ιδανική και για βραδινό μπάνιο. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι κατειλημμένη από τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες του ξενοδοχείου Αιγαίο, οι δύο άκρες της όμως (η μία βλέπει τον ναό, η άλλη όχι) έχουν άφθονο χώρο για να απλώσετε ψάθες, πετσέτες και κουβαδάκια. Το μονοπάτι που ξεκινά από τη νότια άκρη της σας φέρνει απευθείας στο ναό, για το sightseeing το επιούσιο.

Πώς θα πάτε: Είτε ακολουθώντας την Αττική Οδό ως το τέρμα της, και εν συνεχεία περνώντας από το Λαύριο προς Σούνιο, είτε από την Παραλιακή και όλο ευθεία μέχρι το Σούνιο.

Πού θα φάτε: Πολλές και καλές οι επιλογές σας στην περιοχή (τις έχουμε συγκεντρώσει αναλυτικά εδώ). Η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει πρωτίστως στο Συρτάκι, πολύ κοντά στο Ναό, για το κρασάτο χταπόδι του, το ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς και τα θεϊκά καλαμαράκια του. Το μπαλκονάκι του αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v