Τέλειες μονοήμερες για βουτιές και φαγητό

Σε κοντινά νησάκια και ακτογραμμές, σε καθαρά νερά και αμμουδερές πλαζ, οι μονοήμερες του καλοκαιριού έχουν δροσερές βουτιές και μυρωδάτες γεύσεις.
Τέλειες μονοήμερες για βουτιές και φαγητό

Ομπρέλες, ρακέτες και ψυγειάκι στο πορτ μπαγκάζ, ξύπνημα (σχετικά) νωρίς, βενζίνη και βουρ για κοντινές αποδράσεις που συνδυάζουν ωραιότατες παραλίες και νόστιμες βουτιές σε παραδοσιακές γεύσεις.

Στο Ναύπλιο

 



Δικαίως, από τους πρώτους και πιο αγαπημένους προορισμούς που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για εκδρομή μονοήμερη. Δύο ώρες από την Αθήνα, το Ναύπλιο έχει μια κουκλίστικη παλιά πόλη, εξαιρετικό φαγητό και ωραίες παραλίες για βουτιές. Η παραλία-σταρ του δεν είναι άλλη από την Καραθώνα, η οποία οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες απλώνεται σε τρία ολόκληρα χιλιόμετρα πανέμορφης αμμουδιάς κάτω από τον βράχο του Παλαμηδίου. Ανάμεσα στην Ακροναυπλία και τον βράχο, η Αρβανιτιά είναι μια μικρή αλλά όμορφη παραλία με βότσαλα και ωραία νερά.

Μετά τις βουτιές και τις βόλτες στην κουκλίστικη Παλαιά Πόλη θα πιάσετε τραπεζάκι στο Πηδάλιο για εμπνευσμένες γεύσεις, όπως το ψητό χοιρινό με πουρέ από μαϊντανόριζα, ψαρονέφρι με σάλτσα λεμονιού και κριθαρώτο με γαρίδες (25€ κατ’ άτομο, με κρασί) και στο Κανακαράκης 1986, για παραδοσιακές μεσογειακές γεύσεις και ασυναγώνιστο μπιφτέκι (20€ κατ’ άτομο με κρασί).

Περισσότερα για το Ναύπλιο έχουμε εδώ.

Στο Πόρτο Γερμενό

 

It could be a lake but it is sea

Σε καταπράσινο φόντο στους πρόποδες του Κιθαίρωνα, περί τη μιάμιση ώρα από την Αθήνα το Πόρτο Γερμενό σας… παρουσιάζει πέντε παραλίες στη σειρά, όλες τους με κρυστάλλινα, ανοιχτογάλαζα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και άμμο σε ορισμένα σημεία. Η πιο πολυσύχναστη από τις πέντε είναι αυτή που αποκαλείται για ευνόητους λόγους «μεσαία παραλία»: Βοτσαλωτή και με άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια, δεν ενδείκνυται για πιτσιρίκια, καθότι βαθαίνει πολύ απότομα.

Για φαγητό μετά, η ψαροταβέρνα Αύρα βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία με θέα θάλασσα και σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και νόστιμους ψαρομεζέδες – καλαμαράκι τηγανιτό, χταποδάκι ψητό ή ξυδάτο, σαρδέλες ψητές, αθερινά τηγανιτή κ.α – σε νορμάλ τιμές, περί τα 20€ κατ’ άτομο με ουζάκι.

Διαβάστε επίσης: 5 παραλίες του Κορινθιακού ιδανικές για μονοήμερη

Στην Αίγινα και τη Μονή

 

ΜΟΝΗ ΑΙΓΙΝΑΣ

Με βολικά δρομολόγια πλοίων για μονοήμερη εκδρομή/βουτιά η Αίγινα έχει μια σούπερ γραφική παραλιακή περαντζάδα για τις απογευματινές σας βόλτες, ένα γλυκύτατο ψαροχώρι, την Πέρδικα, για τα μεσημεριανά σας ουζάκια, κι ένα ακατοίκητο νησάκι, τη Μονή ακριβώς απέναντι, με τα ωραιότερα νερά του Σαρωνικού για τις βουτιές σας. Αν είστε πρωινοί τύποι, το πρώτο πλοίο φεύγει τα Σάββατα από τον Πειραιά στις 7.45 το πρωί και το τελευταίο αναχωρεί 20.50 προς Πειραιά.

Για τσιμπολόγημα μετά τις βουτιές, ο Σκοτάδης σερβίρει εδώ και δεκαετίες ωραίους ψαρομεζέδες και ουζάκια- σκεφτείτε ψαροσουβλάκι, ταραμοσαλάτα, σαρδέλες ψητές, καραβίδες, καλαμαράκια κ.α. – αλλά και αρκετά δημιουργικά πιάτα θάλασσας (στα 20-25€ κατ’ άτομο με ούζο).

Διαβάστε περισσότερα - Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα Σαββατοκύριακο

και Μονή: Βουτιές στο τιρκουάζ του… Σαρωνικού (!)

Στο Ξυλόκαστρο

 

Xylokastro

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα το οικογενειακό Ξυλόκαστρο έχει 80s αύρα, ενδιαφέρουσες γωνιές, ωραίες παραλίες και ένα ωραιότατο παραθαλάσσιο πευκοδάσος. Εδώ θα βουτήξετε στην παραλία του Πευκιά, με τα καθαρά νερά και τα μεγάλα βότσαλα ή λίγο παρακάτω στην Συκιά, την παραλία του ομώνυμου χωριού –κι εδώ θα βρείτε επίσης βότσαλο και καθαρά νερά. Οι βόλτες σας εδώ ξεκινούν πάντα από την παραλιακή περαντζάδα, όπου τα καλοκαιρινά βράδια συναντιούνται όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μεταξύ των απαραίτητων στάσεων για καφέ-φαγητό-ποτό.

Μετά τις βουτιές θα πιάσετε τραπεζάκι στην πανέμορφη αυλή του Νότη για μπριζόλες και παϊδάκια από ντόπια κρέατα και αρνίσιο μπουτάκι ή στο Μπέρδεμα που σχεδόν ακουμπά στη θάλασσα για μεζεδάκια και ουζοποικιλίες. Αμφότερα με κόστος 15-18€/ άτομο με κρασί ή ούζο.

Διαβάστε επίσης: Ξυλόκαστρο: Το Σαββατοκύριακο της οικογένειας

Στους Άγιους Απόστολους

 



Περίπου μία ώρα από Αθήνα, οι Άγιοι Απόστολοι στον Κάλαμο είναι ένας ωραιότατος παραθαλάσσιος οικισμός με «δική» του παραλία, ο οποίος ενδείκνυται για βόλτες, βουτιές και φαγητό. Η ομώνυμη παραλία έχει πεντακάθαρα νερά, απλωσιά, βότσαλα και αρκετά παγκάκια για ρέμβασμα, ενώ αρκετά κοντά της βρίσκεται η παραλία Αγκώνα, με χοντρά βότσαλα μέσα και έξω από το νερό, και κάποια δέντρα για φυσική σκιά. Και οι δύο παραλίες είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και beach bars – σημειώστε τα Kohili και Αgona, αλλά διαθέτουν και ελεύθερο τμήμα.

Σε όμορφη τοποθεσία πάνω στο κύμα στην παραλία της Αγκώνας, η ομώνυμη ταβέρνα σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι, και πλήθος μεζέδων θάλασσας όπως ψητό καλαμάρι, γόπες, γαύρο, αθερίνα, καλαμαράκι, γαρίδες στο τηγάνι και άλλα τέτοια ωραία (περί τα 20-25€ /άτομο με κρασί), ενώ η Γωνιά του Θόδωρα στους Άγιους Αποστόλους είναι ό,τι πρέπει για οικονομική σουβλακό-κρεατοφαγία με χορταστικές ποικιλίες κρεατικών και νοστιμότατα τυλιχτά.

Στην Εύβοια

 

Evoia island, Kalamos beach

Βαθιά, γαλαζοπράσινα, αιγαιοπελαγίτικα νερά και απαλή, ανοιχτόχρωμη άμμος. Τα δυνατά χαρτιά του Κάλαμου της Νότιας Εύβοιας (ο δεύτερος «Κάλαμος» της λίστας μας) αρκούν για να ταξιδέψετε δύο ώρες και κάτι για εδώ, ενώ η παραλία χωρίζεται σε δύο κολπίσκους από έναν βράχο ιδανικό για βουτιές μικρών και μεγάλων παιδιών. Μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, η Αχλαδερή έχει μια εξίσου όμορφη παραλία, την Κορασίδα με κρυστάλλινα μπλε νερά και υπέροχο τοπίο φύσης να την πλαισιώνει.

Πάνω ακριβώς από την Κορασίδα, θα ξαποστάσετε στα τραπεζάκια που απλώνει στον ίσκιο στο μπαλκόνι της η Ξύλινη Φωλιά, ένα ταβερνάκι με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Εδώ θα δοκιμάσετε γκογκίλιες (χειροποίητα ζυμαρικά) με κόκκορα, μπιφτέκι ζουμερό, τηγανόψωμο και κολοκυθοκεφτέδες (περί τα 15€/ άτομο με κρασί).

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v