Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα Σαββατοκύριακο

Οι πιο ωραίες παραλίες, οι καλύτερες «στεριανές» βόλτες, τα αξιοθέατα, οι top 10 διευθύνσεις για φαγητό και όλα όσα χωρούν σε ένα Σ/Κ στην Αίγινα.
Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα Σαββατοκύριακο
της Ηρώς Κουνάδη

Ξυπνάς Σάββατο πρωί, κατεβαίνεις στο λιμάνι, μπαίνεις στο πρώτο καράβι (φεύγουν σχεδόν ανά ώρα, όλη μέρα) και μιάμιση ώρα αργότερα βρίσκεσαι… τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά, σε ένα απόλυτα νησιώτικο τοπίο, που δεν σου έχει κοστίσει περισσότερα από 10€. Το νησί της διπλανής πόρτας, η Αίγινα, μπορεί να μην έχει καρτποσταλικές παραλίες και ασβεστωμένα σπιτάκια με μπλε παράθυρα, έχει όμως αρκετή ομορφιά και άλλο τόσο ενδιαφέρον, για να γεμίσει ένα Σαββατοκύριακο όταν το mood του καλοκαιριού μας κάνει να ονειρευόμαστε διακοπές, αλλά το ταμείο είναι μείον.

Πού θα βουτήξουμε;

Ως νησί του Σαρωνικού, η Αίγινα δεν έχει παραλίες που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν –ή έστω να κοιτάξουν στα μάτια– εκείνες στα πιο ανοιχτά του Αιγαίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα βρείτε κάπου να κάνετε μερικές βουτιές και να τις ευχαριστηθείτε: Πρώτο και καλύτερο, το πάλαι ποτέ μυστικό των ντόπιων που λέγεται Κλειδί, κοντά στην Πέρδικα, έχει τα ωραιότερα ίσως νερά του νησιού, και αρκετό χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας, αν δεν είστε φαν της πλαστικής ξαπλώστρας –η οποία δυστυχώς κατέκτησε και αυτό εδώ το τελευταίο προπύργιο.

Οι λάτρεις των οργανωμένων παραλιών κατευθύνονται στις μεγάλες αμμουδιές της Αγίας Μαρίνας, της Αιγινήτισσας και του Μαραθώνα (που χωρίζεται στην «άλφα» πιο οικογενειακή παραλία, με ρηχά νερά και ψαροταβέρνες, και την «βήτα» που συγκεντρώνει τους 20-somethings του νησιού και φιλοξενεί τα ετήσια beach party).

Αν δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από καρτποσταλική ομορφιά όταν μιλάμε για παραλίες (και καλά κάνετε) θα πάρετε το βαρκάκι από την Πέρδικα, που θα σας μεταφέρει σε δεκαπέντε λεπτά στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι της Μονής. Τιρκουάζ νερά, φουντωτά πευκοδάση, ελαφάκια, παγώνια και κρι-κρι να σας κάνουν παρέα στην αναζήτηση της καλύτερης γωνιάς για να απλώσετε την πετσέτα σας, συνθέτουν την μοναδική εξωτική γωνιά του Σαρωνικού. Αναλυτικότερες πληροφορίες για αυτήν (και φωτογραφίες για να σας ανοίξουμε την όρεξη) έχουμε εδώ.

Best of “στεριανές” βόλτες

Η πόλη της Αίγινας: Η παραλιακή περαντζάδα με τα χρωματιστά νεοκλασικά από τη μία πλευρά και τα πολυτελή σκάφη πλάι-πλάι με τα παραδοσιακά καΐκια από την άλλη. Κάποια από τα καΐκια αυτά πωλούν, ως υπαίθρια μανάβικα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, για να κάνουν την όλη εικόνα ακόμα πιο σουρεαλιστική. Τα σκιερά δρομάκια που οδηγούν σε λιγότερο δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, ο ενετικός Πύργος του Μαρκέλλου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φιλοξενεί συχνά εκθέσεις και εκδηλώσεις. Τέλος, το μικρό λοφάκι στα αριστερά του λιμανιού (όπως το κοιτάτε από την θάλασσα) που φιλοξενεί τη μοναδική κολώνα του δωρικού Ναού του Απόλλωνα που άντεξε στον χρόνο. Η περιοχή γύρω της, όπως και η παραλία από κάτω, λέγονται ευφάνταστα «Κολώνα» –ακριβώς όπως η ψηλότερη κορυφή του νησιού λέγεται Όρος.

Ο Ναός της Αφαίας: Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού, και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, χρονολογείται από τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στην καρδιά του ειδυλλιακού πευκοδάσους, στον δρόμο που οδηγεί προς το “resort” της Αγίας Μαρίνας, και αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη, ακόμα και αν η αρχαιολογία δεν συμπεριλαμβάνεται στα ενδιαφέροντά σας: Το τοπίο και η θέα από εδώ πάνω στη θάλασσα και το υπόλοιπο νησί είναι απλά μαγεία. Λειτουργεί καθημερινά, 9.30-16.30 και το εισιτήριο κοστίζει 4€.

Η Παλαιοχώρα: Ο μεσαιωνικός οικισμός που χρησίμευσε ως καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών, μέχρι τη στιγμή που καταστράφηκε ολοσχερώς, αφήνοντας τις 36 μικρές εκκλησίες να στέκονται μέχρι σήμερα ακοίμητοι φρουροί του πανέμορφου λόφου. Εφοδιαστείτε με καλαθάκια και καρό τραπεζομάντιλα και σκαρφαλώστε στην κορυφή του για πικνίκ –θα βρείτε ξύλινα τραπεζάκια και μια ησυχία σχεδόν ονειρική.

Η Πέρδικα: Το γραφικότερο ψαροχώρι του νησιού, στο τέλος της ομορφότερης διαδρομής που μπορείτε να κάνετε με το αυτοκίνητο ή με το ποδήλατο (το οποίο θυμίζουμε ότι ταξιδεύει δωρεάν μαζί σας στο πλοίο). Η διαδρομή ξεκινά από το λιμάνι και κινείται πλάι στη θάλασσα επί 9 χιλιόμετρα, πριν καταλήξει εδώ. Η Πέρδικα ενδείκνυται για απογευματινό καφεδάκι, ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα που φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό, αλλά και για μεσημεριανό ουζάκι μετά μεζέδων, στο ατμοσφαιρικό πλακόστρωτο που αγναντεύει το λιμανάκι της και το καταπράσινο νησάκι της Μονής απέναντι.

Οι ανεξερεύνητες ορεινές διαδρομές: Τα ορεινά χωριά του Ανιτσαίου και της Παχιοράχης ήταν κάποτε το κρυμμένο μυστικό κατοίκων και φανατικών επισκεπτών του νησιού. Τα τελευταία χρόνια είναι το “next best thing” του νησιού, με πέτρινες (πολυτελείς και μη) κατοικίες να κάνουν την εμφάνισή τους εν μία νυκτί. Αξίζει να ανηφορίσετε προς τα εδώ, για την φαντασμαγορική θέα στο υπόλοιπο νησί, αλλά και για να πάρετε τον δρόμο προς το λιγότερο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο του νησιού, αυτόν του Ελάνιου Δία, στην κορυφή του Όρους –που, αν προσέχατε παραπάνω, θα θυμάστε ότι είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού.

Top-10 γεύσεις από νησί

- Σκοτάδης
, Αίγινα: Ολόφρεσκο ψάρι και μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα (αλλά και ζουμερά μπιφτέκια για τους ορκισμένους κρεατοφάγους) στην παραλιακή περαντζάδα του λιμανιού. Οι τιμές κυμαίνονται από 15€ έως 25€ το άτομο, αναλόγως αν θα προτιμήσετε κρέας ή ψάρι.
- Αιγινήτισσα, στην ομώνυμη παραλία: Σταθερή αξία για φρέσκο ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες και ένα ονειρεμένο ριζότο με θαλασσινά, σερβιρισμένα σε τραπεζάκια έξω με θέα στη θάλασσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με καλό χύμα κρασί.
- Κρητών Γεύσεις, Αίγινα: Άξιος εκπρόσωπος της κρητικής κουζίνας στο νησί, σερβίρει νοστιμιές που περιλαμβάνουν μπουρέκι, ντάκο, καλτσούνια και γαμοπίλαφο. Τακτικά φιλοξενεί και βραδιές με κρητική λύρα και ζωντανή μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο.
- Namaste, Σουβάλα: Πολύ καλό ιταλικό, με ειδίκευση –φυσικά– στα ζυμαρικά, κατέκτησε τις καρδιές ντόπιων και επισκεπτών όταν έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγα χρόνια. Τιμές στα 15€ το άτομο, με καλό χύμα κρασί.
- Κάππος Έτσι, Αίγινα: Όμορφη αυλίτσα και κουζίνα που «πειράζει» την ελληνική παράδοση, δημιουργώντας πιάτα όπως λουκουμάδες μπακαλιάρου με δίχρωμη σκορδαλιά και κριθαρότο με καπνιστό τυρί και μανιτάρια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.
- Βατζούλιας, Ασώματος: Θρυλικό μαγειρείο με σπιτικές γεύσεις, λειτουργεί μόνο Τετάρτες και Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Τιμές στα 12-15€ το άτομο, με χύμα κρασί.
- Πέτρινο, Ανιτσαίου: Εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και ζουμερή σχάρα, στην ειδυλλιακή αυλίτσα ενός πέτρινου σπιτιού, στο ορεινό χωριουδάκι του Ανιτσαίου. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί.
- Αντώνης, Πέρδικα: Άλλη μια σταθερή αξία για θαλασσινά και φρέσκα ψάρια, στην πλακόστρωτη περαντζάδα της Πέρδικας, με θέα στα καΐκια. Τιμές στα 20€ το άτομο.
- Caps Lock, Αίγινα: Είναι μπαράκι, είναι και εστιατόριο, έχει μια πανέμορφη αυλίτσα με ατμοσφαιρικό φωτισμό, φτιάχνει και καταπληκτικό burger και πολύ καλή πίτσα. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 10-15€ το άτομο, ποτού περιλαμβανομένου.

Πού θα μείνουμε: Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Danae Hotel, Αίγινα: Στον πευκόφυτο λόφο της Κολώνας, διαθέτει πισίνα και μεγάλα, προσεγμένα και φωτεινά δωμάτια με μπαλκόνι, πολλά εκ των οποίων απολαμβάνουν θέα στη θάλασσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 67€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Ραστώνη, Αίγινα: Μία από τις πιο ατμοσφαιρικές επιλογές στο κέντρο της πόλης, προσφέρει έντεκα κουκλίστικα δωμάτια με θέα στην Κολώνα και την θάλασσα, στην μάλλον τσιμπημένη τιμή των 80€ το δίκλινο. 

Villa Rodanthos, Πέρδικα: Πανέμορφος παραδοσιακός ξενώνας στο γραφικό χωριουδάκι της Πέρδικας, προσφέρει ατμοσφαιρικά στούντιο με μπαλκόνι, κουζινάκι και δωρεάν wi-fi, σε τιμές που κυμαίνονται στα 45€ το δίκλινο. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Alvi Studios, Πέρδικα: Λιτά αλλά περιποιημένα και πεντακάθαρα στούντιο με κουζινάκι, μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα ή τον κήπο, σε τιμές που ξεκινούν από 48€ ή 43€ το δίκλινο αντίστοιχα. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v