Οι πιο πράσινες γωνιές των Κυκλάδων

Η Άνδρος, η Τήνος, η Νάξος και η Δονούσα παρατάσσουν τα πλατάνια τους και τα τρεχούμενα νερά τους απέναντι σε όσους αποκαλούν τις Κυκλάδες «ξερονήσια».
Οι πιο πράσινες γωνιές των Κυκλάδων
της Ηρώς Κουνάδη

Νιώθετε κι εσείς λιγάκι θιγμένοι όταν ακούτε τους Ιονιο-λάτρεις ή τους fans της Χαλκιδικής να αποκαλούν τις Κυκλάδες «ξερονήσια»; Ε λοιπόν, τώρα μπορείτε να τους βάλετε στη θέση τους: Απαριθμώντας κυκλαδίτικες γωνιές πνιγμένες στη βλάστηση, σκιασμένες από πλατάνια και δροσισμένες από τρεχούμενα νερά. Τις συγκεντρώσαμε, μαζί με τις απαραίτητες φωτογραφίες, για του λόγου (σας) το αληθές.

Η Καρδιανή, στην Τήνο


Φωτό: Kardiani.gr

Ένα κουκλίστικο χωριουδάκι, αμφιθεατρικά κτισμένο σε έναν λόφο 17 χιλιόμετρα έξω από την Χώρα στην καρδιά ενός καταπράσινου τοπίου, γεμάτου πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Η Καρδιανή χωρίζεται στη μέση από ένα λαγκάδι, το οποίο ξεκινά από το οροπέδιο με το ασυνήθιστο όνομα «Πολέμου ο Κάμπος» και καταλήγει στην θάλασσα, στον όρμο Γιαννάκη.

Τα Διποτάματα, στην Άνδρο


Φωτό: Androsfilm.gr

Επτά φαντασμαγορικά χιλιόμετρα φαραγγιού, στα οποία χωρούν 22 νερόμυλοι, ένα τοξωτό γεφυράκι, ένα λιθόκτιστο καλντερίμι που κάποτε ήταν ο μοναδικός δρόμος από την Χώρα στο Κόρθι, και αμέτρητες πικροδάφνες, σχίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, βατομουριές, μυρτιές, και λυγαριές. Τα Διποτάματα θα έφταναν και θα περίσσευαν για να δικαιολογήσουν τον τίτλο της Άνδρου ως ένα από τα πιο πράσινα κυκλαδονήσια, αν δεν υπήρχαν και…

…Οι Μαίνητες, στην Άνδρο


Φωτό: Andros-guide.gr

Πηγές που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, στη σκιά πλατανιών και καρυδιών, πάνω από την εύφορη κοιλάδα της Μεσσαριάς, σε ένα από τα πιο ομορφότερα χωριά της Άνδρου. Τα πετρόχτιστα καλντερίμια εδώ ελίσσονται ανάμεσα σε επιβλητικά πυργόσπιτα, μυρωδάτα περιβόλια, χαμηλά ασβεστωμένα σπιτάκια και βυζαντινές εκκλησίες. Περισσότερα για το χωριό, εδώ.

Η Απείρανθος, στη Νάξο


Φωτό: Wikipedia

Ίσως το πιο ξακουστό χωριό της Νάξου, η μαρμάρινη Απείρανθος φωλιάζει ανάμεσα σε καταπράσινες λοφοπλαγιές, 25 χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα. Ενδείκνυται για σκιερές, απογευματινές βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια της που περνούν κάτω από βενετσιάνικες καμάρες, μεζεδάκια κάτω από τις φυλλωσιές που αγκαλιάζουν τα λευκά σπιτάκια της, και επισκέψεις στα ενδιαφέροντα μουσεία της –Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας.

Το Μερσήνι, στη Δονούσα


Φωτό: Mimis & Nena (dreamyshoots.com) | Panoramio

Τι σκέφτεστε όταν μιλάμε για τις Μικρές Κυκλάδες; Σίγουρα όχι πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το σκηνικό σε αυτό το χωριουδάκι της Δονούσας. Θα το συναντήσετε κατηφορίζοντας το μονοπάτι για μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, το Λιβάδι.

Οι Στενιές, στην Άνδρο


Φωτό: Manolis Chavakis| Panoramio

Το περίφημο ανδριώτικο «χωριό των Καπεταναίων», οι Στενιές είναι σκαρφαλωμένες σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Χώρα. Τα λευκά σπιτάκια με τις ασυνήθιστες για τις Κυκλάδες κόκκινες κεραμιδοσκεπές τους ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πυκνή μεσογειακή βλάστηση, ενώ τα πέτρινα καλντερίμια τους κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε υπέροχα αρχοντικά και επιβλητικά πυργόσπιτα, σαν αυτό του Μπίστη-Μουβελά που χρονολογείται από το 1734.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v