Υπέροχες φωτογραφίες από τα βάθη του ελληνικού βυθού

Ο φωτογράφος Νικόλας Σαμαράς μοιράζεται μαζί μας ιστορίες και φωτογραφίες από το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών.
Υπέροχες φωτογραφίες από τα βάθη του ελληνικού βυθού
της Ηρώς Κουνάδη

Σιωπηλά ναυάγια και πολύχρωμα κοράλλια. Μυστηριώδη πλάσματα του βυθού και ηλιαχτίδες που φωτίζουν το απέραντο γαλάζιο. Ο Νικόλας Σαμαράς αιχμαλωτίζει με τον φωτογραφικό φακό του τη μαγεία των ελληνικών θαλασσών, πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνειά τους. Και μας χαρίζει μοναδικά καρέ ενός κόσμου… κάτω από τον δικό μας.
 


«Ασχολούμαι με την κατάδυση ενεργά από το 1994, αλλά προϋπήρχε μέσα μου η έμφυτη αγάπη για το υγρό στοιχείο, για τη θάλασσα» διηγείται ο ίδιος. «Η πρώτη μου επαφή με την κατάδυση έγινε στην Κρήτη στα 17 μου, σε ένα ταξίδι με τους γονείς μου, εκεί κόλλησα το μικρόβιο που λίγα χρόνια μετά εξελίχθηκε σε αγαπημένη "αρρώστια". Με την φωτογραφία ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όχι πάντα με μια μηχανή στα χέρια αλλά σίγουρα με ένα περιοδικό θαυμάζοντας τις εικόνες του. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 1-2 περίπτερα όλα κι όλα που έφερναν ξένο περιοδικό τύπο και φυσικά το National Geographic, έπαιρνα λοιπόν το χαρτζιλίκι μου και έτρεχα κάθε τέλος του μήνα για να πάρω το τελευταίο τεύχος χαζεύοντας τις φωτογραφίες του στην επιστροφή με το λεωφορείο μη μπορώντας φυσικά να διαβάσω τα άρθρα μιας και τα αγγλικά μου περιοριζόντουσαν στα βασικά yes και nο».


Τον ρωτάμε ποιο θα ξεχώριζε ως το εντυπωσιακότερο ναυάγιο που έχει φωτογραφίσει στον ελληνικό βυθό, και μας μιλά για ένα μαχητικό BF109 που έπεσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη. «Τα αεροπλάνα είναι και το αγαπημένο μου θέμα όσον αφορά τα ναυάγια. Λόγω των πολέμων αλλά και της Ιστορίας, η χώρα μας έχει πολλά ναυάγια, τόσο αρχαία όσο και νεότερα. Αρκετά από αυτά βρίσκονται σε βάθη δυσπρόσιτα στους περισσότερους δύτες, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τους επίδοξους εξερευνητές. Η δραματικότητα που προσφέρουν είναι αξεπέραστη και οι μνήμες που ξυπνούν μοναδικές. Αυτό που με κερδίζει, όμως, είναι η θαλάσσια ζωή».
 

«Η κατάδυση και η υποβρύχια φωτογραφία είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία εξίσου σημαντικά και απαιτούν ισάξιες δεξιότητες» απαντά στην ερώτησή μας τι θα συμβούλευε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την υποβρύχια φωτογραφία. «Ο καλός φωτογράφος πρωτίστως θα πρέπει να είναι εξαιρετικός δύτης. Κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με την υποβρύχια φωτογραφία θα τον συμβούλευα πρώτα να παρακολουθήσει τα απαραίτητα σχολεία ώστε να πιστοποιηθεί ως δύτης, να περάσει κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα δουλεύοντας πάνω σε αυτά που έμαθε και αφορούν πρώτα την προσωπική του ασφάλεια και κατ’ επέκταση του ζευγαριού του (σ.Σ.: οι καταδύσεις γίνονται σε ζευγάρια). Πρόκειται για το φυσικό περιβάλλον άλλων έμβιων όντων και ο σεβασμός στο περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται είναι κανόνας. Να μη φοβίζει ή παρενοχλεί χωρίς λόγο τη θαλάσσια ζωή, και τέλος να θυμάται πάντα ότι καμία φωτογραφία δεν αξίζει την ζωή κάποιου ή έναν σοβαρό τραυματισμό».

 
Περισσότερες φαντασμαγορικές φωτογραφίες των ελληνικών βυθών, θα βρείτε στο επίσημο site του Νικόλα Σαμαρά, και στους λογαριασμούς του στο Facebook, το Google+, το Twitter και το Instagram.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v