Δέκα παράξενα και εντυπωσιακά πλάσματα του βυθού

Εξωγήινες μέδουσες, καλαμάρια – βαμπίρ, αυτόφωτα χταπόδια. Βουτάμε στα βάθη του ωκεανού και… πιάνουμε τα πιο εντυπωσιακά και παράξενα πλάσματα.
Δέκα παράξενα και εντυπωσιακά πλάσματα του βυθού
Όσο περίεργα και αρκετές φορές εντυπωσιακά είναι τα πλάσματα της στεριάς – με κορυφαίο τον άνθρωπο – άλλο τόσο μυστηριώδη και συνάμα εντυπωσιακά είναι εκείνα που κατοικούν στα βάθη των ωκεανών.

Η μορφή τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας – ή τρόμου. Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα τέτοια παραδείγματα κατοίκων του βυθού, τα οποία εντυπωσιάζουν με ιδιαίτερη όψη τους.

Τσεκουρόψαρο

Με μήκος μόλις 11 εκατοστά, αυτό το… βιομηχανικό ψάρι διαθέτει εσωτερικά όργανα τα οποία φωσφορίζουν στο σκοτάδι, μπερδεύοντας τους ιπτάμενους εχθρούς του εκτός θάλασσας.

Ροζ Φαντασία

Μπορεί το όνομά της να θυμίζει γυναικεία εσώρουχα, όμως αυτό το «αγγούρι του βυθού» όπως ονομάζεται κάθε άλλο παρά σέξι είναι. Παρ’ όλα αυτά η όψη του είναι εντυπωσιακή.

Αυτόφωτο χταπόδι

Ένα από τα ελάχιστα γνωστά είδη τα οποία ακτινοβολούν από μόνα τους στο σκοτάδι, αυτό το χταπόδι χρησιμοποιεί τα φωσφορίζοντα σπλάχνα του για να προσελκύσει τα άτυχα θύματα κατευθείαν στο στόμα του.

Καλαμάρι – βαμπίρ

Ζει στα βάθη των ωκεανών, αποφεύγοντας το φως του ήλιου, ενώ οι κόκκινες μεμβράνες του χάρισαν το τρομακτικό του όνομα. Παρ’ όλα αυτά, δε τρέφεται με… αίμα, αλλά με πλαγκτόν και περιττώματα. Ξενέρα.

Μέδουσα Crossota Norvegica

Ίσως η πιο εντυπωσιακή τσούχτρα, το συγκεκριμένο είδος ζει στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Καναδά, ενώ θυμίζει αρκετά εξωγήινο σκάφος.

Καλαμιδόψαρο

Το παράξενο αυτό ψάρι με το… λαμπατέρ στο κεφάλι, θα το θυμάστε από την ταινία Νέμο, κατοικεί παντού – από τα ρηχά νερά μέχρι τα βάθη της αβύσσου, ενώ το φως στο κεφάλι
του είναι δόλωμα για τα ανυποψίαστα θύματά του.

Θαλάσσιος Δράκος

Το συμπαθέστατο αυτό «δρακάκι» είναι από τα λίγα θαλάσσια πλάσματα τα οποία χρησιμοποιούν το δικό τους καμουφλάζ για να προστατευτούν. Το συγκεκριμένο, μοιάζει εντυπωσιακά με φύκι.

Viperfish

Αρπακτικό ψάρι, το οποίο μπορεί θα μπορούσε να περιγραφεί να περιγραφεί εύστοχα ως «ρόπαλο του baseball με κεφάλι Predator». Μην σας τρομάζει, συνήθως τρώει καβουράκια και μικρά ψάρια.

Pacific Barreleye

To κύριο χαρακτηριστικό αυτού του περίεργου ψαριού είναι ότι το κεφάλι του είναι πλήρως διαφανές και θυμίζει… πιλοτήριο αεροπλάνου.

Red-Lipped Batfish

Όχι, δε βάζει κραγιόν στα χείλη του το συγκεκριμένο ψάρι των νησιών Γκαλαπάγκος. Έτσι το προίκισε η φύση, η οποία επίσης του έδωσε ένα ζευγάρι… πόδια για να περπατά πιο άνετα.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v