6 κορυφαία νησιά… χωρίς αυτοκίνητο

Συγκεντρώνουμε έξι κορυφαίους νησιωτικούς προορισμούς που διαθέτουν καλό δίκτυο λεωφορείων και συγκοινωνιών αν ταξιδεύετε χωρίς το αυτοκίνητό σας.
6 κορυφαία νησιά… χωρίς αυτοκίνητο
Είτε δεν θέλετε να πάρετε φέτος το αυτοκίνητο στο νησί (επειδή είναι ακριβά τα ναύλα του πλοίου, επειδή είναι ακριβή η βενζίνη και δεν σας παίρνει ούτε να νοικιάσετε, επειδή δεν γουστάρετε βρε αδερφέ), είτε κανείς στην παρέα δεν οδηγεί, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε έξι κορυφαίους νησιωτικούς προορισμούς στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τις Σποράδες και το Ιόνιο, που διαθέτουν αξιόπιστο δίκτυο λεωφορείων και φροντίζουν για την (όχι και όσο αυτόνομη θα ονειρευόσασταν, αλλά σίγουρα οικονομική και βολική) μεταφορά σας στις καλύτερες παραλίες και τα χωριουδάκια που δεν θέλετε να χάσετε στις διακοπές σας.

Λευκάδα

Το εξωτικό νησί του Ιονίου όχι μόνο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο δρομολογίων εντός του νησιού, αλλά είναι και το μόνο των Επτανήσων το οποίο είναι προσβάσιμο από την ηπειρωτική Ελλάδα με ΚΤΕΛ. Θα φτάσετε στο νησί με τα καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πρέβεζα (περί τις 5.30 ώρες και 58€ μετ’ επιστροφής). Όσο για τις μετακινήσεις εντός Λευκάδας, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια – με ως και 15 αναχωρήσεις ημερησίως για τα δημοφιλή χωριά – για προορισμούς όπως οι Λυγιά, Νικιάνα, Νυδρί, Βασιλική, Βλυχός, Καρυά, Εγκλουβή, Άγιος Πέτρος, Άγιος Νικήτας, Κάθισμα, Καλαμίτσι, Τσουκαλάδες, Κάστρο, Γύρα, Κατωχόρι, Μαραντοχώρι, Φτερνό, Άγιος Ηλίας κ.α. Δείτε αναλυτικά τους προορισμούς και τα δρομολόγια από και προς Λευκάδα εδώ. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 1,60 ως 3,40€ για τα πιο απομακρυσμένα χωριά και παραλίες.

Χανιά

Το μεγάλο μέγεθος της Κρήτης, καθώς και των πόλεών της, εγγυάται σύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο μετακινήσεων με λεωφορεία. Βολικότατα σε αυτό τον τομέα, τα Χανιά διαθέτουν αφενός αστικό κτελ με 12 διαφορετικές γραμμές για τις μετακινήσεις σας εντός της πόλης – δείτε εδώ τα δρομολόγια, αφετέρου τεράστιο στόλο 150 λεωφορείων για υπεραστικά δρομολόγια προς όλες τις παραλίες και τα χωριά του νομού. Σημειώστε ότι από τα ΚΤΕΛ πίσω από την παλιά πόλη, αναχωρούν το καλοκαίρι λεωφορεία-φυσαρμόνικες (που εγγυώνται ότι δεν θα είστε… πατείς με-πατώ σε) προς την κοντινή, πολυσύχναστη παραλία της Αγίας Μαρίνας με τα δεκάδες beach bars σχεδόν κάθε δέκα λεπτά. Όλες οι συγκλονιστικές παραλίες του νομού εξυπηρετούνται από δρομολόγια – όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, κ.α., ενώ υπάρχουν πολλές συνδέσεις μέσα στη μέρα με Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Σφακιά, Παλαιοχώρα, Καστέλι και δεκάδες χωριά στις ενδιάμεσες διαδρομές – δείτε αναλυτικά τους προορισμούς και τις ώρες αναχώρησης εδώ και τις τιμές των εισιτηρίων εδώ

Νάξος

Τον αέρα σας θ’ αλλάξετε, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε αυτοκίνητο για να το καταφέρετε. Τα ΚΤΕΛ Νάξου έχουν προγραμματίσει φέτος αρκετά δρομολόγια εντός του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η διαδρομή Νάξος-Άγιος Προκόπιος/Αγία Άννα/Πλάκα, που είναι οι δημοφιλέστερες παραλίες εξυπηρετείται ανά μισή ώρα ως τα μεσάνυχτα, ενώ οι περιοχές Αγία Μαρίνα, Φιλώτι, Χαλκί, Απείρανθο, Δαμαριώνας, Σαγκρί, Γαλανάδο συνδέονται με τη Χώρα τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Για τα λιγότερα γνωστά χωριά και παράλια υπάρχουν δύο δρομολόγια ημερησίως – δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα αναχωρήσεων πριν ξεκινήσετε για το νησί. 

Σκιάθος

Η δημοφιλέστερη των Σποράδων έχει το δικό της… υπέργειο μετρό. Με αφετηρία το Πάρκο Δημοτικού Σχολίου στην πόλη της Σκιάθου, ξεκινούν λεωφορεία που κινούνται σε τρεις διαφορετικές γραμμές: Την πράσινη γραμμή, που πηγαίνει ως την Μονή Ευαγγελίστριας στα βόρεια, την μπλε γραμμή, που περνά από το αεροδρόμιο και φτάνει ως τον Ξάνεμο στα ανατολικά του νησιού, και την κόκκινη γραμμή, που περνά από όλα τα νότια παράλια (Βασιλιάς, Σκληθρί, Αγία Παρασκευή,Τρούλος και άλλες 18 ενδιάμεσες στάσεις) μέχρι να φτάσει στις περίφημες Κουκουναριές, στην άλλη άκρη της Σκιάθου. Η συχνότητα των δρομολογίων της κόκκινης γραμμής είναι ανά 15 λεπτά, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα. Δείτε τα δρομολόγια εδώ

Σαντορίνη

Φτάσατε στο αχανές και άγριο νησί της Θήρας και απορείτε πώς θα μετακινηθείτε μεταξύ των δυσπρόσιτων χωριών της Καλντέρας και των παραλιών; Το ξέρουμε, είναι δύσκολο χωρίς ΙΧ, αλλά τα ΚΤΕΛ Σαντορίνης, ευτυχώς, διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο δρομολογίων που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Από την κεντρική πιάτσα των ΚΤΕΛ στην είσοδο των Φηρών, ξεκινούν λεωφορεία για το Καμάρι και την Περίσσα ανά 20 περίπου λεπτά ως τις 1.30 το ξημέρωμα, εξυπηρετώντας τις πιο δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες του νησιού, ανά μισή ώρα για το Ακρωτήρι στα νότια, για βουτιές στις «χρωματιστές παραλίες» και αρχαιολογικές εξερευνήσεις, ανά μία ώρα για τον Μονόλιθο και το αεροδρόμιο, και ανά 20 περίπου λεπτά για το Ημεροβήγλι και την Οία. Φυσικά, πραγματοποιούνται στάσεις σε όλα τα ενδιάμεσα χωριουδάκια. Μοναδική μας ένσταση, τα δρομολόγια από και προς την συγκλονιστική Οία που σταματούν τα Μεσάνυχτα, πάνω στην ώρα που «ανάβει» το κέφι πάνω από την Καλντέρα, καθώς και τα έκτακτα δρομολόγια που θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται όταν τα ΚΤΕΛ «βουλιάζουν» από κόσμο, όπως για παράδειγμα το απόγευμα που ολόκληρα μπουλούκια περιμένουν να μεταφερθούν από τα Φηρά στην Οία για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Ενδεικτικές τιμές: 1,60€ για το αεροδρόμιο και τα χωριά Εμπορειό, Καρτεράδο, Βούρβουλο και Βόθωνα, 1,60€ και για το Καμάρι, τη Μεσσαριά, τον Μονόλιο και την Οία, 2,20€ για την Περίσσα και 2,30€ για την εξωπραγματική παραλία της Βλυχάδας. Δείτε τα φετινά δρομολόγια αναλυτικά εδώ

Πάρος

Δεκάδες δρομολόγια «ξεχύνονται» καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ συνδέοντας την Παροικιά με τη Νάουσα στο νησί της Πάρου (περίπου τρεις φορές κάθε ώρα, με εισιτήριο 1,60€). Αρκετά είναι και τα δρομολόγια μεταξύ Νάουσας και Σάντα Μαρίας, μεταξύ Παροικιάς και Αλυκής και Πούντας (Αντίπαρος), καθώς και μεταξύ Νάουσας-Δρυού. Λιγότερα δρομολόγια συνδέουν τη Νάουσα με Κώστο, Λεύκες, Αμπελα και Κολυμπήθρες. Δείτε εδώ τα φετινά δρομολόγια και εδώ ενδεικτικές τιμές ανά προορισμό. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v