Διακοπές με αυτοκίνητο: Όλα τα πού, πώς και πόσο

Γιατί να πάτε διακοπές με το αυτοκίνητο; Πόσο θα κοστίσει; Και, τελικά, πού να πάτε; Όσα πρέπει να ξέρετε για ένα καλοκαιρινό road trip εντός συνόρων.
Διακοπές με αυτοκίνητο: Όλα τα πού, πώς και πόσο
της Ηρώς Κουνάδη

Σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ στο in2life για την αγάπη μας για τα road trip. Οι διακοπές με αυτοκίνητο, βέβαια, δεν είναι ακριβώς (ή τουλάχιστον δεν είναι απαραίτητα) road trip. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να τους αφιερώσουμε ένα ολόδικό τους κομμάτι, με όλους τους λόγους για να τις επιχειρήσετε, το κόστος του ταξιδιού και τις καλύτερες ιδέες μας για το πού θα πάτε.

Γιατί διακοπές με αυτοκίνητο;

Για πολλούς και διάφορους λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και… ψυχολογικούς. Ας πούμε:

- Γλιτώνετε το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, πράγμα που (με την εξαίρεση των πιο κοντινών στην Αθήνα νησιών) μεταφράζεται σε 40€ και βάλε το άτομο. Όσο περισσότερα άτομα αριθμεί η παρέα, τόσο μεγαλύτερη η οικονομία, γιατί το κόστος της βενζίνης διαιρείται, ενώ των ακτοπλοϊκών όχι.
- Δεν έχετε να ανησυχείτε για ωράρια, ούτε να περιμένετε πλοία/ λεωφορεία/ τραίνα κι αεροπλάνα. Ό,τι ώρα θέλετε πάτε, ό,τι ώρα θέλετε φεύγετε.
- Αυτό το τελευταίο σας αφήνει να κανονίσετε ολομόναχοι τη διάρκεια των διακοπών σας. Όχι άλλα χαμένα απογεύματα από την τελευταία μέρα της άδειας επειδή η αεροπορική ή το καράβι αποφάσισε να βάλει το τελευταίο δρομολόγιο στις 14.00 το μεσημέρι, αντί για τις 2.00 το πρωί που θέλατε εσείς να γυρίσετε.
- Εξερευνάτε διαδρομές και πηγαίνετε σε μέρη που δεν θα μπορούσατε να πάτε χωρίς αυτοκίνητο. Ναι, δυστυχώς, εν έτει 2015 στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά χωριά, δάση, βουνά, παραλίες και αρχαιολογικοί χώροι που δεν εξυπηρετούνται από καμία απολύτως δημόσια συγκοινωνία.
- Αν σφίξουν τα πράγματα ενόσω είστε διακοπές, και ξεμείνετε από χρήματα, κοιμάστε στο αυτοκίνητο και εξοικονομείτε τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Πόσα θα χρειαστώ;

Εξαρτάται από το αυτοκίνητό σας, τον τρόπο που οδηγείτε (συμβουλές για εξοικονόμηση βενζίνης εδώ) και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Αν αποφύγετε τις μεγάλες εθνικές οδούς θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα για να φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά θα εξοικονομήσετε τα χρήματα των διοδίων, που δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Αν υπολογίσουμε τη μέση κατανάλωση ενός αυτοκινήτου 1.400 κυβικών, στα 9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τότε για μια διαδρομή 500 χιλιομέτρων θα χρειαστείτε περίπου 67,5€ (με τη βενζίνη στο 1,50€ το λίτρο).

Μα πού να πάω;

Οι επιλογές σας είναι άπειρες –το μόνο που έχετε να αφαιρέσετε από την γκάμα σας είναι τα νησιά. Βουνό ή θάλασσα, Αιγαίο ή Ιόνιο, για πεζοπορία σε φαράγγια με κρυστάλλινα ποτάμια για βουτιές, στις όχθες λιμνών για έξτρα ησυχία, σε χωριουδάκια όπως τα Ζαγοροχώρια που αυτή την εποχή ρίχνουν τις τιμές τους μην περιμένοντας κόσμο.
- Αν θέλετε να ξεκινήσετε από τα κοντινά, εδώ έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες παραθαλάσσιες επιλογές της Πελοποννήσου.
- Αν δεν μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, το Πήλιο έχει και τα δύο, και η Ήπειρος επίσης.
- Αν δεν είστε καθόλου fan της θάλασσας, τέσσερις ωραιότατες εναλλακτικές προτάσεις έχουμε συγκεντρώσει εδώ.
- Αν πάλι είστε, τις καλύτερες στεριανές παραλίες θα τις βρείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v