Διακοπές… χωρίς θάλασσα: 4 αλλιώτικες προτάσεις

Στο βουνό, στο ποτάμι, στις όχθες μιας λίμνης ή στο εξωτερικό, τέσσερις ωραιότατοι και οικονομικότατοι προορισμοί για διακοπές μακριά από θάλασσες.
Διακοπές… χωρίς θάλασσα: 4 αλλιώτικες προτάσεις
της Ηρώς Κουνάδη 

Μπορεί να βαρεθήκατε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Μπορεί να χωρίσατε πρόσφατα κι οι θάλασσες να σας θυμίζουν τον λεγάμενο, που περνούσε περισσότερο χρόνο με το πανί του windsurf απ’ ό,τι με εσάς, κι αυτός ήταν και ο λόγος που χωρίσατε. Μπορεί να είστε από εκείνους τους παράξενους ανθρώπους που απαντούν «βουνό» στην ερώτηση «βουνό ή θάλασσα». Όποιος και αν είναι ο λόγος που αποφασίσατε να απαρνηθείτε φέτος την θάλασσα, έχουμε τέσσερις ωραιότατες και οικονομικότατες εναλλακτικές για τις διακοπές σας.

Εναλλακτική #1: Στο βουνό

Το λέγαμε και πρόσφατα, ότι με το που λιώσουν τα χιόνια στις κορυφές της Ζήρειας, οι διαβόητες τιμές της επανέρχονται σε κανονικά έως χαμηλά επίπεδα, δελεάζοντάς μας για καλοκαιρινές βόλτες στα χωριουδάκια, τα δάση, τα μονοπάτια και τις δύο λίμνες της.

Τα highlights: Οι λίμνες της, Δόξα με το ειδυλλιακό, σχεδόν αλπικό τοπίο και Στυμφαλία με τους μύθους και το υποδειγματικό, διαδραστικό και διασκεδαστικό Μουσείο Περιβάλλοντος. Το εκτενέστατο και άριστα σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών. Τα διάσημα χωριά της Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα με τα καταπληκτικά ταβερνάκια. Τα λιγότερο διάσημα και πιο ήσυχα χωριουδάκια του Νότου, όπως η Λαύκα και η Καστανιά. Και τα εν πολλοίς ανεξερεύνητα ανατολικά χωριά σαν το Κεφαλάρι και τον Ασπρόκαμπο.

Διαβάστε περισσότερα – Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία 

Η διαμονή:
Στο ξενοδοχείο Σεμέλη στη Γκούρα που προσφέρει δωμάτια με υπέροχη θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας, στα ευρύχωρα στούντιο του Εν Φενεώ στον Φενεό, ή στα βγαλμένα από κουκλόσπιτο δωμάτια του Ξενοδοχείου Άστρα στην Καστανιά. Και στα τρία θα πληρώσετε 50€ για το δίκλινο δωμάτιο.

Εναλλακτική #2: Στο ποτάμι

Βόλτες με αλογάκια στις όχθες του, βουτιές στα παγωμένα νερά του, βαρκάδες με τις βάρκες του rafting, πεζοπορία στο φαράγγι του. Ο Αχέροντας έχει τόσες δραστηριότητες που μπορεί να γεμίσει μια ολόκληρη εβδομάδα διακοπών, ενώ ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις των “active” διακοπών τα τοπία του είναι αρκετά για να περάσετε αξέχαστα απλά και μόνο επειδή κάθεστε και τα χαζεύετε.

Τα highlights: Προφανώς, η βόλτα που θα κάνετε μέσα στο ίδιο το ποτάμι –αρχικά περπατώντας, και εν συνεχεία θα χρειαστεί να κολυμπήσετε λίγο, σε κάποια σημεία που το νερό βαθαίνει. Επίσης, η Γλυκή, το χωριουδάκι στις όχθες του Αχέροντα, τα ιστορικά χωριά του Σουλίου που βρίσκονται κοντά της, οι πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το φαράγγι του Αχέροντα και οι βαρκάδες στο δέλτα του Αχέροντα, περί τα 15 χιλιόμετρα από τη Γλυκή. Και τελευταίο αλλά σημαντικότερο, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία της Αρχαίας Ελλάδας –και ένας από τους υποβλητικότερους αρχαιολογικούς χώρους σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα – Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Η διαμονή:
Στα πανέμορφα ρουστίκ δωμάτια του Kleopatra Hotel, ή στα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Πηγές, με θέα στο ποτάμι. Και στα δύο θα πληρώσετε 65€ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο. 

Εναλλακτική #3: Στη λίμνη

Εκεί που συναντιούνται η Αρκαδία με την Αχαΐα κυλούν τα νερά του Λάδωνα, καταλήγοντας σε μια λίμνη βαθυγάλαζη, κορνιζαρισμένη από βουνοκορφές και περιτριγυρισμένη από χωριουδάκια εν πολλοίς ανεξερεύνητα. Η χαρά του road tripper, η περιοχή γύρω από τον Λάδωνα συνδυάζει και τις τρεις τελευταίες εναλλακτικές μας (βουνό, ποτάμι και θάλασσα), έχει δραστηριότητες για όλους και τοπία ειδυλλιακά, κι είναι ιδανική για διακοπές μακριά από τους πάντες και τα πάντα.

Τα highlights: Φυσικά, η ίδια η λίμνη του Λάδωνα, τα ακίνητα νερά της οποίας μπορείτε να διασχίσετε με κανό. Μετά, είναι και το ποτάμι, που προσφέρεται για βόλτες είτε με τα πόδια είτε με αλογάκια στις καταπράσινες όχθες του και καταβάσεις με κανό στα νερά του. Και τέλος, τα χωριά του Λάδωνα, Βυζίκι, Τρόπαια, Βάχλια, Δήμητρα, Κοντοβάζαινα, Βούτση, καθένα ομορφότερο από το άλλο –μια μικρή υποκειμενική αδυναμία στην Κοντοβάζαινα την έχουμε, αλλά δεν θέλουμε να σας προϊδεάσουμε μπαίνοντας σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε περισσότερα και αντικειμενικότερα – Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό

Η διαμονή:
Στις Κατοικίες Λάδωνα, στη Σμίξη, όπου η Eco Action νοικιάζει αυτόνομα πέτρινα σπιτάκια λίγα βήματα μακριά από το ποτάμι, σε τιμές που κυμαίνονται από 40€ έως 55€ το δίκλινο, αναλόγως αν θα επιλέξετε σπιτάκι με κουζίνα και καθιστικό ή χωρίς. Εναλλακτικά, στο Σπίτι της Θεώνης, στο χωριό Δήμητρα, τα κουκλίστικα δωμάτια του οποίου κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο.

Εναλλακτική #4: Στο εξωτερικό

Είναι πια κοινό μυστικό ότι η Ανατολική Ευρώπη είναι σαφώς φτηνότερος προορισμός διακοπών από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Ειδικά τώρα, που η RyanAir φέρνει πανέμορφες πόλεις σαν την Μπρατισλάβα ή την Κρακοβία πολύ πιο κοντά μας, είναι να απορεί κανείς πώς το σκέφτεστε ακόμα. Ενδεικτικά, για τον Ιούλιο βρήκαμε εισιτήρια μετ’ επιστροφής για Μπρατισλάβα στα 100€ (με όλους τους φόρους και χειραποσκευή) και για Βαρσοβία στα 102€.

Διαβάστε και μπείτε περισσότερο σε πειρασμό – Βαρσοβία: Η Πολωνία μας ξανασυστήνεται και Μπρατισλάβα: Ανακαλύψτε την!



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v