8 ξεναγήσεις για να μάθετε τα πάντα για την Αθήνα

Οκτώ ομάδες και φορείς οργανώνουν ξεναγήσεις στην Αθήνα και μας καλούν να γνωρίσουμε με τους «οδηγούς» τους τα πολλά πρόσωπα της πόλης.
8 ξεναγήσεις για να μάθετε τα πάντα για την Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Έρχεστε στην Αθήνα πρώτη φορά και θέλετε να μάθετε τα πάντα για αυτή; Περιμένετε φίλους από το εξωτερικό και σχεδιάζετε να τους δείξετε όσα έχει να προσφέρει η πρωτεύουσα; Είστε από τους Αθηναίους που τους αρέσει να «ξετρυπώνουν» συνεχώς οτιδήποτε καινούριο στον τόπο που ζουν; Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκετε, σημειώστε παρακάτω τα sites 10 ομάδων και φορέων που οργανώνουν αθηναϊκές ξεναγήσεις, φορέστε άνετα παπούτσια και ξεκινήστε για ένα τουρ γνωριμίας με τα πολλά πρόσωπα της πόλης. 

Οι ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων 
Το κάτι παραπάνω από επιτυχημένο πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του δήμου Αθηναίων από έμπειρους ξεναγούς συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, στις 28/5 θα εξερευνηθεί η Αρχαία Αγορά, στις 29/5 η Ακαδημία Πλάτωνος, στις 6/6 το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και ο Κεραμεικός, στις 7/6 το Επιγραφικό Μουσείο και σε επόμενες ημερομηνίες ακολουθούν το Λύκειο του Αριστοτέλη, ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και η Μονή Καισαριανής. Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα και σημειώστε πως χρειάζεται απαραιτήτως κράτηση θέσης στο 2103313038 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00) και πως στην ξενάγηση δεν περιλαμβάνονται τα εισιτήρια εισόδου στα μουσεία και τους χώρους με είσοδο. 

ATA 
Οι Alternative Tours of Athens μας πάνε… ΑΤΑ στην πόλη, με ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα θεματικών ξεναγήσεων. Με τους ξεναγούς της ομάδας θα κάνετε τρίωρες βόλτες για να γνωρίσετε πολλές όψεις της Αθήνας, από την street art και τα ανεξάρτητα κινήματα των Εξαρχείων μέχρι φωτογραφικά tours και λογοτεχνικές ξεναγήσεις. Η συμμετοχή ανά βόλτα κυμαίνεται στα 10€. 



OpenWalkAthens
Οι Atenistas αγαπούν τις αθηναϊκές εξερευνήσεις και το αποδεικνύουν με τα Open Walks τους που διοργανώνουν σε μη τακτική βάση, καταπιανόμενοι κάθε φορά και μια θεματική ενότητα. Η τελευταία τους βόλτα αφορούσε τα βυζαντινά μνημεία του κέντρου και πραγματοποιήθηκε στις 24/5 – η λογική είναι οι εξής: Μνημεία, μουσεία και ιδιαίτεροι χώροι παραμένουν ανοιχτοί για την ημέρα του Open Walk και ορίζεται ένα σημείο αφετηρίας από το οποίο όποιος επιθυμεί προμηθεύεται τον «χάρτη» με τα προς επίσκεψη σημείο και κανονίζει μόνος του το «πρόγραμμά» του. Μείνετε «συντονισμένοι» εδώ για επόμενα OpenWalkAthens και δείτε εδώ το mini-site τους με τα χαρτογραφημένα Γλυπτά της Αθήνας για να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.  

Big Olive 
Η Αθήνα δεν είναι μόνο τα αρχαία της, μας θυμίζουν οι υπεύθυνοι της ομάδας Big Olive και διοργανώνουν θεματικούς περιπάτους για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Μαζί τους θα γνωρίσετε την Ανατολίτικη, την gay, την γαστριμαργική, την γλυκιά, την λογοτεχνική, τη μοντέρνα, τη νεοκλασική Αθήνα και πολλές ακόμη πλευρές της. Οι συμμετοχή στα Group Walks κυμαίνεται στα 40€ - σημειώστε πως παρέχεται και η επιλογή του private tour. 

Athens Insiders 
Η Αθήνα του Περικλή, η Αθήνα των γεύσεων, η Αθήνα των μνημείων, η Αθήνα του κρασιού, κυνήγια θησαυρού, και άλλα πολλά θεματικά tours προσφέρει η καινούρια ομάδα ξεναγήσεων και «εξατομικευμένων πακέτων» γνωριμίας με την πόλη – δείτε στο παραπάνω link τα tours (private και μη) που οργανώνονται και ξεκινούν από τα 35€ κατ’ άτομο. 



Οι Αόρατες Διαδρομές της Σχεδίας 
Στα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, το περιοδικό δρόμου για ενίσχυση των αστέγων «Σχεδία» οργανώνει περιπάτους και αθηναϊκές περιηγήσεις, με οδηγούς τους ανθρώπους που το πωλούν. Οι διαδρομές που ακολουθούν οι περιηγήσεις της «σχεδίας» περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά) και μέσα από προσωπικές αφηγήσεις μας μεταδίδουν το πώς είναι να ζει κάποιος στο δρόμο, ενώ παράλληλα βοηθούν τον ίδιο τον «οδηγό» να κάνει βήματα προς την κοινωνική επανένταξη. Η διάρκεια του περιπάτου είναι περίπου δύο ώρες – πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στις 11.00 το πρωί και το κόστος είναι 6€ (ή δωρεάν για ανέργους και συνταξιούχους). Η περιήγηση ξεκινά από τα γραφεία του περιοδικού Σχεδία, στον Άγιο Παύλο. Μάθετε περισσότερα εδώ.  

Dopios 
Αν δεν γνωρίζετε πολλά για την πόλη και δεν θέλετε να πέσετε σε τουριστικές παγίδες, αφεθείτε στα χέρια ενός ντόπιου που γνωρίζει τα κατατόπια για να σας προτείνει μέρη και να σας συνοδεύσει ο ίδιος στις εξερευνήσεις. Το δίκτυο Dopios διασυνδέει επισκέπτες της Αθήνας με ντόπιους, είτε για tips, είτε για προσωπικές περιηγήσεις, με συμμετοχή που κυμαίνεται στα 40€. Μάθετε περισσότερα εδώ.  

Athens Free Walking Tour 
Η διαδεδομένη στο εξωτερικό ιδέα των δωρεάν περιπατητικών ξεναγήσεων έφτασε και στην Αθήνα. Η ιδέα είναι απλή (και οικονομική, συγκρινόμενη με τις «επαγγελματικές» ξεναγήσεις): Μέσω της ιστοσελίδας λαμβάνετε πληροφορίες για τα ραντεβού των tours στην πόλη (σημείο εκκίνησης είναι συνήθως το Μουσείο Ακρόπολης), ακολουθείτε την ομάδα που δημιουργείται, ένας ντόπιος «ξεναγός» σας συστήνει τα κυριότερα αξιοθέατα για τρεις περίπου ώρες και εσείς δίνετε προαιρετικά στο τέλος ό,τι έχετε ευχαρίστηση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να στείλετε mail μέσω της ιστοσελίδας για την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει, για να σας σταλούν περισσότερες πληροφορίες. Σημειώστε πως οι ξεναγήσεις γίνονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v