Οι 10 εντυπωσιακότεροι καταρράκτες του κόσμου

Ελάτε μαζί μας για μια φωτογραφική βόλτα στους 10 πιο εντυπωσιακούς, πιο εκθαμβωτικούς, πιο θεαματικούς καταρράκτες του πλανήτη.
Οι 10 εντυπωσιακότεροι καταρράκτες του κόσμου
Εξωπραγματικά τοπία, εκθαμβωτική βλάστηση, άγρια αίσθηση ελευθερίας και νερό που πέφτει ορμητικά από μερικές εκατοντάδες μέτρα ύψος. Οι καταρράκτες, παρ’ ότι αποτελούν σύνηθες φυσικό σκηνικό, μοιάζουν –και όχι άδικα- στα ανθρώπινα μάτια σαν μεγαλειώδη υδάτινα θαύματα. Όταν μάλιστα μιλάμε για δέκα από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες του πλανήτη, το «υδάτινο θαύμα» γίνεται εμπειρία ζωής, που μόνο αν κανείς την ζήσει από κοντά μπορεί να αντιληφθεί την ορμητική της δύναμη.

*Καταρράκτες της Βικτώρια, Ζιμπάμπουε
(η πάνω φωτό)
Στα σύνορα της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε, ο ποταμός Ζαμβέζης επιχειρεί το δικό του… bunjee jumping, δημιουργώντας μια υδάτινη «κουρτίνα» 108 μέτρων σε ύψος και περίπου δύο χιλιομέτρων σε πλάτος.

*Καταρράκτες Iguazu, Αργεντινή

Βρίσκονται στα σύνορα Βραζιλίας και Αργεντινής, και παρ’ ότι το ύψος τους είναι μόνο 87 μέτρα, το θέαμα είναι συγκλονιστικό, αφού το φυσικό σκηνικό δημιουργεί 275 ξεχωριστά επίπεδα υδατοπτώσεων οι οποίες με τη σειρά τους διαμορφώνουν ένα υδάτινο «πέταλο» που εκτείνεται επί 2.700 μέτρα.

*Καταρράκτες Angel, Βενεζουέλα

Γνωστός ως "Angel Falls", ο καταρράκτης της Βενεζουέλας τυχαίνει να είναι και ο ψηλότερος του πλανήτη. Τα νερά του πέφτουν ούτε λίγο ούτε πολύ από τα 979 μέτρα, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα, «πνιγμένο» στο νερό και στους καπνούς που κυκλώνουν μυστηριακά το βουνό, που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, καθώς αποτελεί μέρος του προστατευμένου από την UNESCO Εθνικού Πάρκου Canaima της Βενεζουέλας. Το όνομά του ο καταρράκτης το οφείλει στον αμερικανό πιλότο Jimmie Angel, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος πέταξε πάνω από αυτόν, ανακαλύπτοντάς τον το 1960.

*Καταρράκτης Kaieteur, Γουιάνα

Άλλο ένα «υδάτινο θαύμα» κρύβεται στην Λατινική Αμερική, εκεί όπου το νερό πέφτει επί 226 μέτρα, και στην συνέχεια συναντά το δεύτερο (ακολουθούν πολλά ακόμη) επίπεδο υδατόπτωσης. Ο καταρράκτης αποτελεί πόλο έλξης για τους πλέον τολμηρούς των ταξιδιωτών, καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στην μέση του πουθενά – καμία πόλη ή οικισμός δεν βρίσκεται τριγύρω σε ακτίνα χιλιομέτρων. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα αεροδρόμιο, μόλις 6 χιλιόμετρα από τους καταρράκτες, στη μέση του τροπικού δάσους, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δασικού Πάρκου.

*Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα, ΗΠΑ/Καναδάς

Εκ των διασημότερων καταρρακτών του πλανήτη, ο Νιαγάρας χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο «πέταλο» του Καναδά και στους καταρράκτες της αμερικανικής πλευράς. Τα δύο μέρη χωρίζονται από ένα νησί. Ωστόσο, η φήμη του Νιαγάρα ξεπερνά τα αριθμητικά μεγέθη: Η αμερικανική πλευρά διαθέτει νερά που πέφτουν μόλις από τα 21-30 μέτρα, ενώ η πιο εντυπωσιακή καναδική πλευρά από τα 53 μέτρα.

*Καταρράκτες Gullfoss, Ισλανδία

Το όνομά τους σημαίνει «Χρυσαφένιοι Καταρράκτες» και βρίσκονται στην νοτιοδυτική Ισλανδία, που προφανώς έχει προικιστεί με ιδιαίτερα φαντασμαγορικό τρόπο από την φύση. Οι Gullfoss δεν εντυπωσιάζουν τόσο λόγω ύψους, αλλά κυρίως εξαιτίας της μεγάλης σχισμής στο έδαφος, που μοιάζει να «καταπίνει» τον ποταμό Hvita και τα νερά του να χάνονται στην άβυσσο.

*Καταρράκτες Plitvice, Κροατία

Από τους ομορφότερους καταρράκτες της «γειτονιάς» μας, οι Plitvice βρέχουν το Εθνικό πάρκο των ομώνυμων λιμνών και μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλοί, αλλά είναι χάρμα οφθαλμών: Πρόκειται για μια υδάτινη διαδρομή που κινείται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και ξεπερνώντας με θεαματικό τρόπο τα γεωμορφολογικά εμπόδια, αλλάζοντας κάθε φορά χρώμα, από αυτό του διάφανου κρύσταλλού μέχρι το βαθυγάλαζο και το εξωτικό τιρκουάζ.

*Yosemite Falls, ΗΠΑ

Ο ψηλότερος καταρράκτης της Βόρειας Αμερικής – κατά εκατοντάδες μέτρα ψηλότερος από αυτόν του Νιαγάρα – βρίσκεται στην καλιφορνέζικη Σιέρα Νεβάδα. Η πηγή του νερού βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, όπου το χιόνι λιώνει σιγά-σιγά και οδηγεί την ροή του νερού μέσα από μια τερατώδη χαραμάδα στα βράχια.

*Καταρράκτες Sutherland, Νέα Ζηλανδία

Με 580 μέτρα πτωτικής πορείας, ο καταρράκτης της Νέας Ζηλανδίας κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στους ψηλότερους της Γης. Τα νερά πέφτουν σε τρία διαφορετικά επίπεδα δημιουργώντας μια στενή, τριπλή υδάτινη λωρίδα, που σε συνδυασμό με την λίμνη στο πίσω κοίλωμα των βουνών, μοιάζει σαν… νερό που ξεχείλισε από μια γιγάντια βρύση.

*Nohkalikai Falls, Ινδία

Τα 335 μέτρα σε ύψος, τα δύο χιλιόμετρα σε πλάτος και η σμαραγδένια λίμνη που δημιουργείται ακριβώς εκεί που καταλήγουν τα νερά του, κάνουν τον καταρράκτη Nohkalikai έναν από τους πιο εντυπωσιακούς της Ασίας και ολόκληρου του πλανήτη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v