Τα 12 δημοφιλέστερα «ιερά προσκυνήματα» του κόσμου

Το Μάτσου Πίτσου, η Βηθλεέμ, ο Γάγγης, το Κασμίρ, το Βατικανό και οι υπόλοιποι ιεροί τόποι που συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον πλανήτη.
Τα 12 δημοφιλέστερα «ιερά προσκυνήματα» του κόσμου
«Ευλογία» (στην κυριολεξία) για τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία των χωρών τους, οι δώδεκα ιεροί τόποι που ακολουθούν συγκεντρώνουν κάθε χρόνο περισσότερα από εκατό εκατομμύρια πιστούς, προσκυνητές ή απλώς ταξιδιώτες με ανεπτυγμένο αίσθημα της περιέργειας. Αν έπρεπε να μαντέψουμε, θα λέγαμε ότι ο δημοφιλέστερος από αυτούς τους προορισμούς είναι η Μέκκα… και θα πέφταμε έξω.

Ιδού η λίστα με τα 12 δημοφιλέστερα «ιερά προσκυνήματα» του κόσμου:

Ποταμός Γάγγης, Ινδία
Με πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ο ποταμός Γάγγης είναι ο πιο δημοφιλής θρησκευτικός προορισμός αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Μέκκα, Σαουδική Αραβία
Η απαγορευμένη πόλη (για μη Μουσουλμάνους) υποδέχεται κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια πιστούς.

Χρυσός Ναός, Αμριτσάρ, Ινδία
Ο Χρυσός Ναός είναι ο κύριος ναός λατρείας των Σιχ και βρίσκεται στην περιοχή Παντζάμπ στα βορειοδυτικά της Ινδίας. Προσφέρει κάθε μέρα 40.000 δωρεάν (αυστηρά χορτοφαγικά) γεύματα στους προσκυνητές του.

Η Παρθένος της Γουαδελούπης, Μεξικό
Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τον χριστιανικό ναό που φημίζεται για τα θαύματά του, στην Πόλη του Μεξικού.

Mata Vaishno Devi, Κασμίρ
Ο ναός του Βισνού στο Κασμίρ συγκεντρώνει κάθε χρόνο οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες. Οι Βισνουίτες είναι ένα από τα κύρια δόγματα του Ινδουισμού, που εστιάζει τη λατρεία στο πρόσωπο του Βισνού.

Λούρδη, Γαλλία
Η σπηλιά όπου λέγεται πως εμφανίστηκε τον Μεσαίωνα η Παναγία αποτελεί δημοφιλέστατο τόπο προσκυνήματος για εκατομμύρια χριστιανούς κάθε χρόνο.

Οι κήποι του Μπαχάι, Ισραήλ
Σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους πιστούς της λεγόμενης «νεότερης παγκόσμιας θρησκείας», της Μπαχάι, οι κήποι στη Χάιφα του Ισραήλ ανακηρύχτηκαν το 2008 μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Βατικανό
Περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το μικρότερο κράτος του κόσμου, το Βατικανό.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ/ Παλαιστίνη
Δύο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται «τα Ιεροσόλυμα» που αποτελούν σημαντικό προσκύνημα και για τις τρεις μεγάλες θρησκείες του κόσμου: την εβραϊκή, την χριστιανική και την μουσουλμανική.

Βηθλεέμ, Παλαιστίνη
1,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως τη Βηθλεέμ για να δουν από κοντά τον Ναό της Γέννησης με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον», το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα της Παναγίας, καθώς και άλλες μικρότερες τοποθεσίες που συσχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Χριστού.

Μάτσου Πίτσου, Περού
Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του εξαφανισμένου πολιτισμού των Ίνκα. Κάθε μέρα 2.500 τουρίστες επισκέπτονται την αρχαία πόλη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τάφος του Ρουμί, Τουρκία
Ο Τζελαλαντίν Ρουμί, ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, έζησε και πέθανε στο Ικόνιο της Τουρκίας. Ο τάφος του είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα ιερά προσκυνήματα του κόσμου.

Πηγή: News247.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v