Διακοπές σε διαμέρισμα: Η Ευρώπη… οικονομικότερα

Πόσο κοστίζουν τα διαμερίσματα που νοικιάζονται με την ημέρα στις πόλεις της Ευρώπης; Πού τα βρίσκουμε, και σε ποιες περιπτώσεις συμφέρουν έναντι των ξενοδοχείων;
Διακοπές σε διαμέρισμα: Η Ευρώπη… οικονομικότερα
της Ηρώς Κουνάδη 

Θα ξεκινήσουμε από τα μειονεκτήματα: Οι διακοπές σε διαμέρισμα σημαίνουν ότι θα πρέπει να στρώνεις το κρεβάτι σου μόνος σου, ότι δεν θα έχεις φρέσκες μοσχομυριστές πετσέτες στο μπάνιο κάθε δεύτερη μέρα, και ότι δεν θα βρίσκεις μπουφέ πρωινού στρωμένο όταν ξυπνάς. Αν δε σταματήσατε να διαβάζετε, μπορούμε να προχωρήσουμε στα πλεονεκτήματα.

Κι αυτά είναι πολλά: Κατ’ αρχάς, η οικονομία –ειδικά αν ταξιδεύετε ως παρέα ή οικογένεια (τρία άτομα και πάνω, δηλαδή) το διαμέρισμα θα σας «βγαίνει» στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φτηνότερο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Δεύτερον, αν είστε οικογένεια με μικρά παιδιά σίγουρα θα εκτιμήσετε την άνεση που παρέχει: ξεχωριστά δωμάτια, κουζίνα εξοπλισμένη κανονικά (και όχι σαν αυτές των studio, που διαθέτουν τρία πιρούνια, δύο πιάτα και μία καφετιέρα) ενίοτε και πλυντήριο και άλλα χρήσιμα για πολυήμερες διακοπές πράγματα.

Τελευταίο –και σημαντικότερο για κάποιους εξ ημών– η αίσθηση ότι «ανήκεις» σε αυτήν την πόλη, ότι τα βράδια μετά τα ξενύχτια γυρνάς σε μια πολυκατοικία, την εξώπορτα της οποίας ανοίγεις με το δικό σου κλειδί και ότι τα πρωινά ξεκινάς για το sightseeing σου συναντώντας, αντί για άλλους τουρίστες, κανονικούς ανθρώπους που πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Ας πούμε ότι πείστηκα –από πού θα ξεκινήσω το ψάξιμο;

Όπως για τα ξενοδοχεία υπάρχουν μεγάλες μηχανές αναζήτησης σαν το Booking ή το HotelsCombined, έτσι και για τα διαμερίσματα υπάρχουν εξειδικευμένες σελίδες, που μάλιστα σας δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσετε διαμέρισμα με βάση τις ανάγκες σας (π.χ. θέλετε δύο ξεχωριστά δωμάτια, μπαλκόνι με θέα, υπολογιστή με πρόσβαση στο internet, διαμέρισμα στο οποίο να μην επιτρέπεται το κάπνισμα γιατί η μυτούλα σας είναι ευαίσθητη και πάει λέγοντας). Καλές μηχανές αναζήτησης διαμερισμάτων μπορείτε να βρείτε και με μια απλή αναζήτηση στο Google, γράφοντας το όνομα της πόλης που σκοπεύετε να επισκεφθείτε και τη λέξη “apartments”. Αν πάλι δεν θέλετε να ξοδέψετε χρόνο ψάχνοντας ποια είναι η καλύτερη, ορίστε μερικές δοκιμασμένες λύσεις:

- Το Only Apartments είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και μεγαλύτερες, μηχανές αναζήτησης διαμερισμάτων σε όλο τον κόσμο –ειδικά για την Ευρώπη, πέρα από τις πρωτεύουσες στις οποίες αφιερώνονται αποκλειστικά τα υπόλοιπα site, περιλαμβάνει επιλογές διαμονής και σε πολλές μικρότερες πόλεις. Στη σελίδα του κάθε διαμερίσματος περιλαμβάνονται, εκτός από φωτογραφίες, και κάτοψη του χώρου και βέβαια όλες οι διαθέσιμες παροχές.

- Το Apartments Apart είναι μια τεράστια βάση δεδομένων, με διαμερίσματα που νοικιάζονται με την ημέρα από την Πορτογαλία ως την Τουρκία και από την Ολλανδία ως το Μαρόκο. Συνολικά, καλύπτει περισσότερες από 360 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στις καλοσχεδιασμένες σελίδες του κάθε διαμερίσματος μπορείτε να δείτε με μια ματιά φωτογραφίες, παροχές, χάρτες και ημερομηνίες που είναι διαθέσιμο.

- Καλοσχεδιασμένο και εύχρηστο είναι και το Go with Oh, ένα site αφιερωμένο στην αναζήτηση αποκλειστικά διαμερισμάτων που ενοικιάζονται με την ημέρα, σε 17 ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες περιλαμβάνονται στο Άμστερνταμ, το Μιλάνο, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Πράγα, το Δουβλίνο, η Βενετία και το Εδιμβούργο. Στη σελίδα του κάθε διαμερίσματος, εκτός από φωτογραφίες, χάρτες, τιμές και διαθεσιμότητα, υπάρχει και ένας εξαιρετικά εύχρηστος πίνακας με όλες τις πιθανές παροχές και τικ σε αυτές που διαθέτει το καθένα –για να ξέρετε με την πρώτη ματιά αν υπάρχει, πχ, πρόσβαση στο internet και να μην αναρωτιέστε μήπως ξέχασαν να το αναφέρουν.

- Το Oh Berlin είναι ένας εκτενέστατος κατάλογος διαμερισμάτων στο Βερολίνο, τα οποία μάλιστα έχουν ταξινομηθεί σε ένα μίνι χάρτη με τα διαμερίσματα της πόλης σε πλήρη περιγραφή: συγκοινωνίες, highlights και λόγους για να μείνετε στο καθένα από αυτά. Στην ξεχωριστή σελίδα του κάθε διαμερίσματος, θα βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και πληροφορίες για τις παροχές.

- Αντίστοιχης φιλοσοφίας με το Oh Berlin, το All Paris Apartments αναλαμβάνει να σας ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τα είκοσι διαμερίσματα (arrondisements, όχι apartments) του Παρισιού –με αξιοθέατα, συγκοινωνίες, και λόγους για να μείνετε σε καθένα από αυτά. Εκτός αυτού, διαθέτει μεγάλη ποικιλία διαμερισμάτων (apartments, αυτή τη φορά) σε κάθε παριζιάνικη γειτονιά, πολύ καλές τιμές και ακριβώς ίδιο σχεδιασμό με το Oh Berlin. Μας αρέσει ιδιαίτερα ότι μπορούμε να δούμε ποιες παροχές περιλαμβάνει αλλά και ποιες δεν περιλαμβάνει το κάθε διαμέρισμα με μια ματιά.

- Στο London Choice θα βρείτε διαμερίσματα ταξινομημένα ανά κατηγορία –luxury, οικογενειακά, business και low budget– αλλά και ειδικές προσφορές της τελευταίας στιγμής. Εξαιρετικές προτάσεις, σε ακόμα καλύτερες τιμές, για το Λονδίνο διαθέτει και το Home from Home, όπου τα διαμερίσματα είναι ταξινομημένα ανά μέγεθος –ενός, δύο, τριών ή περισσότερων υπνοδωματίων. Μειονέκτημά του είναι το γεγονός ότι στο site αναγράφονται μόνο ενδεικτικές τιμές: για να δείτε τις τελικές τιμές για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες του ταξιδιού σας θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια φόρμα επικοινωνίας και να σας αποσταλούν.

- Αν ετοιμάζεστε για Ρώμη, στην πρώτη σελίδα του Rome City Apartments θα βρείτε, κατ’ αρχάς, τις προσφορές που ισχύουν για συγκεκριμένες ημερομηνίες σε επιλεγμένα διαμερίσματα. Εν συνεχεία, εισάγοντας τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα ταξινομημένα ανά τιμή, ανά περιοχή ή σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχουν λάβει από τους χρήστες του site. Εύχρηστο και άριστα οργανωμένο είναι και το Rome Escape, το οποίο, εκτός από διαμερίσματα, περιλαμβάνει ενοικιαζόμενα δωμάτια, bed and breakfast, hostel και ξενοδοχεία. Οι τιμές του είναι λίγο πιο ακριβές, συμφέρει όμως στην περίπτωση που είστε μεγάλη παρέα καθότι διαθέτει μεγάλη ποικιλία διαμερισμάτων με δύο ή περισσότερες κρεβατοκάμαρες.

Πόσο περίπου θα πληρώσω;

Σίγουρα, λιγότερα απ’ ό,τι θα πληρώνατε για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αντίστοιχων παροχών, αλλά περισσότερα απ’ ό,τι θα σας κόστιζε, ας πούμε, ένα hostel. Οι τιμές των διαμερισμάτων κυμαίνονται ανάλογα με την εποχή που ταξιδεύετε, την πόλη στην οποία πάτε (το Λονδίνο, ας πούμε, κατέχει μακράν τα πρωτεία των ακριβότερων διαμερισμάτων της Ευρώπης, ενώ στη Βαρκελώνη θα βρείτε μερικά από τα φτηνότερα) και βέβαια τον τύπο του διαμερίσματος και τις παροχές του. Ορίστε μερικές ενδεικτικές «ανακαλύψεις» μας, για κάθε γούστο και budget:

- Διαμέρισμα 38 τετραγωνικών, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα, με εκπληκτικό μπαλκονάκι με θέα που μας έχει κλέψει την καρδιά, στη Φλωρεντία. Η τιμή του για τον Απρίλιο είναι 589,99€ για τέσσερα βράδια –ήτοι περίπου 37€ το άτομο την ημέρα. Το βρήκαμε εδώ.

- Διαμέρισμα 51 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τρεις ενήλικες, στην Potzdammer Platz στο Mitte του Βερολίνου. Η τιμή του είναι 137€ την ημέρα, ήτοι περίπου 45€ το άτομο. 

- Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, με συγκλονιστική θέα από τις μεγάλες τζαμαρίες που αγκαλιάζουν όλα τα δωμάτια –εξ ου και περιγράφεται ως “glass suite” στην Παλιά Πόλη της Πράγας. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα, ενώ η τιμή του για τον Απρίλιο είναι 239€ ανά διανυκτέρευση –ήτοι 48€ περίπου το άτομο.

- Studio 16 τετραγωνικών μέτρων, στο τέταρτο διαμέρισμα του Παρισιού, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, το Pompidou και η συνοικία Marais. Φιλοξενεί έως και τρία άτομα και προσφέρεται στην ανήκουστη για το Παρίσι τιμή των 57€ την ημέρα.

- Διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στη Ρώμη, που φιλοξενεί μέχρι και έξι άτομα στα δύο του υπνοδωμάτια, και σε εξαιρετική τοποθεσία, δίπλα στο Βατικανό. Ξεκινά από 189€ (ή 31,50€ το άτομο) τη βραδιά.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v