Ανταλλαγές σπιτιών: Έχω και βίλα στο Μαυρίκιο, πάμε διακοπές;

Πώς γίνεται; Πόσο κοστίζει; Πού μπορώ να πάω; Πόσο ασφαλής είναι; Τι έχω να κερδίσω; Θα μου ποτίζουν και τις γλάστρες; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον οικονομικότερο τρόπο διακοπών εντός και, κυρίως, εκτός συνόρων.
Ανταλλαγές σπιτιών: Έχω και βίλα στο Μαυρίκιο, πάμε διακοπές;
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να βαρεθήκατε τα απρόσωπα δωμάτια ξενοδοχείων –και τα… προσωποποιημένα να μην μπορούν να καλυφθούν από το budget σας–, μπορεί να μη θέλετε να περιορίσετε τις διακοπές σας σε τέσσερις μέρες γιατί το κόστος διαμονής για μία εβδομάδα είναι απαγορευτικό, μπορεί τα παιδιά να μεγάλωσαν τόσο ώστε να χρειάζονται δικό τους δωμάτιο αλλά όχι τόσο ώστε να δουλεύουν και να μπορούν να το πληρώσουν μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, όταν το θέμα διακοπές –ή ταξίδια εν γένει– πέφτει στο τραπέζι, οι επιλογές δείχνουν περιορισμένες. Είναι;

Όχι απαραίτητα. Μπορεί απλά να μην τις έχετε σκεφτεί όλες. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας έχει ξεφύγει η ανταλλαγή σπιτιού, που σας απαλλάσσει όχι μόνο από το κόστος της διαμονής, αλλά και από την αίσθηση τουρίστα, με την οποία σας φορτώνει το ξενοδοχείο. Διπλό το κέρδος.

Η ιδέα της ανταλλαγής σπιτιών δεν είναι καθόλου καινούρια: μετρά ήδη παραπάνω από μισό αιώνα ζωής, έχοντας ξεκινήσει από την Ολλανδία και την Ελβετία το 1953 –και ίσως άτυπα ακόμα πιο πριν. Στην Ελλάδα, βέβαια, άρχισε να κερδίζει έδαφος μόλις τα τελευταία χρόνια, καθότι η απαλλαγή από το σύνδρομο ξοδεύω άρα υπάρχω της Μεταπολίτευσης υπήρξε μια απελπιστικά αργή διαδικασία –που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Η διαδικασία είναι απλούστατη: γράφεστε σε κάποια από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως είναι η Intervac, και, έναντι ενός πολύ μικρού κόστους –της τάξεως των 50 ευρώ ετησίως– ανεβάζετε στο site της φωτογραφίες του σπιτιού ή του εξοχικού που μπορείτε να ανταλλάξετε και αναζητάτε το υποψήφιο σπίτι των διακοπών σας στη χώρα ή την πόλη όπου θέλετε να ταξιδέψετε. Αφού βρείτε μερικά που σας αρέσουν, στέλνετε μήνυμα απευθείας στους ιδιοκτήτες τους, μέσω του site, προτείνοντάς τους την ανταλλαγή. Παράλληλα, εξασφαλίζετε και ιδέες για ταξίδια σε μέρη που ίσως να μην είχατε σκεφτεί να επισκεφθείτε, καθώς λαμβάνετε κι εσείς προτάσεις ανταλλαγής από άλλα μέλη του site.

Η Intervac έχει μέλη με διαθέσιμα σπίτια σε 50 χώρες του κόσμου, γεγονός το οποίο πρακτικά μεταφράζεται ότι μπορείτε να ταξιδέψετε όπου θέλετε: από το γειτονικό Κάπρι μέχρι την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, από τον εξωτικό Μαυρίκιο –ναι, και εκεί– μέχρι τη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Και τα καλά νέα δε σταματούν εδώ: μπορείτε –μόνο, βέβαια, εφόσον το θέλετε– μαζί με το σπίτι να ανταλλάξετε και το αυτοκίνητο, εξασφαλίζοντας και δωρεάν μετακινήσεις στον προορισμό σας.

Όσο για τα αναμενόμενα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά με την ασφάλεια του να βάλετε κάποιον άγνωστο στο σπίτι σας, και μάλιστα ενώ εσείς θα λείπετε, οι υπεύθυνοι των οργανώσεων εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Κατ’ αρχάς, λένε, όλα σχεδόν τα μέλη τους εφαρμόζουν την ανταλλαγή σπιτιών ως μόνιμο τρόπο διακοπών, οπότε δε θα ρίσκαραν να αποκλειστούν από την οργάνωση λόγω δημιουργίας κακής εντύπωσης, που θα οφειλόταν σε κλοπή ή ζημιά στο σπίτι. Δεύτερον, μία κλασική λύση αν ανησυχείτε για πολύτιμα ή εύθραυστα αντικείμενα είναι να κρατήσετε ένα δωμάτιο του σπιτιού κλειδωμένο, και να τα φυλάξετε εκεί –απόλυτα θεμιτή πρακτική, που εφαρμόζεται κατά κόρον.

Τρίτον, εννοείται ότι έρχεστε σε απευθείας επαφή –μέσω e-mail, τηλεφώνου, ή γιατί όχι και κατ’ ιδίαν συνάντησης– με την οικογένεια ή τα άτομα με τα οποία θα κάνετε την ανταλλαγή, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, να λύσετε οποιαδήποτε απορία προκύψει και –το σημαντικότερο– να διαπιστώσετε αν σας εμπνέουν εμπιστοσύνη. Τέλος, όπως επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι της οργάνωσης Intervac ένα σπίτι κινδυνεύει πολύ περισσότερο από διαρρήκτες όταν είναι άδειο, παρά από φιλοξενούμενους οι οποίοι σας έχουν παραχωρήσει και το δικό τους σπίτι, στηριζόμενοι σε μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τα πλεονεκτήματα, τώρα, της ανταλλαγής σπιτιού εκτείνονται πολύ παραπέρα από την εξοικονόμηση του κόστους διαμονής του ταξιδιού σας: εξασφαλίζετε την άνεση και τη ζεστασιά ενός σπιτιού –μακράν καλύτερο του ξενοδοχείου, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά–, έρχεστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία μένοντας σε μια «κανονική» γειτονιά (σκεφτείτε για ποια Αθήνα μπορεί να μιλήσει ένας τουρίστας που έχει μείνει μια εβδομάδα στην Πλάκα) με «κανονικούς» γείτονες και «κανονική» καθημερινότητα (ο εν λόγω τουρίστας λογικά πιστεύει ότι οι Έλληνες τρέφονται αποκλειστικά με σουβλάκια και τα βράδια χορεύουν συρτάκι), μένετε για όσον καιρό θέλετε –εντάξει, και για όσον καιρό θέλουν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που θα ανταλλάξετε να μείνουν στο δικό σας–, έχετε στη διάθεσή σας πολύ μεγαλύτερες ανέσεις –πλυντήριο για να κουβαλάτε λιγότερα ρούχα, κουζίνα για να μην τρώτε καθημερινά έξω– και εξασφαλίζετε, για όσο διάστημα λείπετε, τη φροντίδα του σπιτιού, του κήπου, των φυτών στο μπαλκόνι, πιθανότατα και του κατοικιδίου σας (tip: αναζητήστε σπίτι με ζωάκια, αν δεν έχετε σκοπό να πάρετε τα δικά σας μαζί στο ταξίδι, ώστε να μπορείτε να ανταλλάξετε και την φροντίδα τους).

Δεν πειστήκατε ακόμα; Ρίξτε μια ματιά στο site της Intervac, όπου μπορείτε να δείτε τα σπίτια που διατίθενται προς ανταλλαγή και προτού εγγραφείτε, ή επικοινωνήστε με τους εκπροσώπους της οργάνωσης στην Ελλάδα, για να λύσετε οποιαδήποτε απορία.



Αν, πάλι, προτιμάτε διακοπές αποκλειστικά και μόνο εντός συνόρων, και έχετε διαθέσιμο ένα εξοχικό σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, δείτε και το Ellada Home Exchange. Μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν, για να προβάλλετε απλά το εξοχικό σας, και να περιμένετε τις προτάσεις να αρχίσουν να έρχονται, ή να πληρώσετε την ετήσια συνδρομή των 71,40 ευρώ και να έχετε τη δυνατότητα να στέλνετε κι εσείς προτάσεις σε άλλα μέλη. Βασικό πλεονέκτημα στην περίπτωση που διαθέτετε το εξοχικό σας για ανταλλαγή είναι ότι αυτή δε χρειάζεται να είναι ταυτόχρονη, όπως στην περίπτωση που ανταλλάσσετε το σπίτι σας: μπορείτε π.χ. να μείνετε στο εξοχικό κάποιου μέλους τον Αύγουστο, κι εκείνος/η να μείνει στο δικό σας τον Σεπτέμβριο. Μπορείτε, έτσι, να κανονίσετε πολύ περισσότερες ανταλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να συμπίπτουν οι άδειές σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v