Φτηνό σκι στην Ευρώπη: Τα σλάλομ του λαού

Φτιάχνουμε βαλίτσες για Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβακία ή Ισπανία, και απολαμβάνουμε οικονομικά σλάλομ και low budget αποδράσεις στα λευκά.
Φτηνό σκι στην Ευρώπη: Τα σλάλομ του λαού
της Ηρώς Κουνάδη

«Και γιατί σκι στην Ευρώπη; Μια χαρά χιονοδρομικά δεν έχουμε κι εδώ;» σαν να ακούμε ήδη τον αντίλογο. Μια χαρά χιονοδρομικά έχουμε κι εδώ. Χειμώνα δεν έχουμε –τουλάχιστον όχι τόσο όσο έχει η υπόλοιπη Ευρώπη. Και, όπως θα σας πει κάθε λάτρης των χειμερινών σπορ που σέβεται τις υποδομές των Άλπεων, οι εξορμήσεις στις χιονισμένες τους βουνοπλαγιές και τις εντυπωσιακές πίστες αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για μίνι (ή και μάξι) ταξιδάκι.

Και μπορεί οι Άλπεις να μην είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «εντός του budget μας», όμως η Ευρώπη είναι γεμάτη από ωραιότατες –και οικονομικότατες– εναλλακτικές. Για του λόγου το αληθές, συγκεντρώνουμε τέσσερις ευρωπαϊκούς προορισμούς για low budget σκι.

Bansko, Βουλγαρία

Πιθανότατα το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο που μας έρχεται στο νου όταν μιλάμε για low budget σκι, το Μπάνσκο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του: Εκτός από τις χαμηλές τιμές του, φημίζεται και για τις 70 χιλιομέτρων πίστες του (που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίστες slalom, giant slalom και cross-country σκι συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων) και για την… τεράστια σε διάρκεια σαιζόν (15 Δεκεμβρίου με 15 Μαΐου) την οποία χρωστά στα μηχανήματα τεχνητής χιονόπτωσης που διατηρούν το χιόνι αφράτο ακόμα κι όταν ο ήλιος λάμπει.

Στα δυνατά χαρτιά του, σημειώστε και τους αναβατήρες που σας μεταφέρουν απευθείας από την πόλη στις δύο κορυφές του (Chalin Valog, στα 1100-1600 μέτρα, και Shiligarnika, στα 1700-2500 μέτρα) σε 25 μόλις λεπτά, και την φημισμένη νυχτερινή διαδρομή, μήκους 7 χιλιομέτρων που ξεκινά από την κορυφή Banderishka polyana και καταλήγει στην πόλη του Bansko.

Η πόλη του Bansko ακροβατεί ανάμεσα στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, που αντικατοπτρίζεται στο ιστορικό κέντρο με τα λιθόκτιστα δρομάκια, και την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Αυτή η τελευταία της χάρισε μεγαλύτερο αριθμό κλινών από εκείνο των κατοίκων, προσφέροντας άπειρες επιλογές après ski, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας: από μουσεία και βραδιές με παραδοσιακούς χορούς μέχρι διεθνή γαστρονομία και spa, εδώ θα βρείτε τα πάντα.

Τιμές: Το ολοήμερο lift pass θα σας κοστίσει 30€, ενώ για μισή μέρα θα πληρώσετε 23€. Δείτε εδώ πακέτα και τιμές ενοικίασης εξοπλισμού, μαθημάτων κλπ.

Διαμονή: Στα κομψά –όνομα και πράγμα– δωμάτια του Elegant Hotel (από 44€ το δίκλινο), στα πιο-low-budget-δε-γίνεται δωμάτια του Family Hotel Bisser (από 22€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα μεγάλα φωτεινά δωμάτια του Hotel Gazei (από 38€ το δίκλινο με πρωινό).

Πώς να πάτε: Προφανέστατα οδικώς, σε τρεις το πολύ ώρες –ή 250 χιλιόμετρα– από τη Θεσσαλονίκη.

Kopaonik, Σερβία

Ένας υπέροχος καταπράσινος Εθνικός Δρυμός, ένα άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο και πολλές υπέροχες διαδρομές γύρω του. Το χιονοδρομικό κέντρο του Kopaonik απλώνεται σε 44 χιλιόμετρα στρωμένα με αφράτο χιόνι, ενώ οι πίστες του είναι κυρίως αρχαρίων (πράσινες) και μέτριας δυσκολίας.

Η ψηλότερη κορυφή του ξεπερνά σε υψόμετρο τα 2.000 μέτρα, ενώ στις δραστηριότητες που θα απολαύσετε εδώ περιλαμβάνονται νυχτερινό σκι, snowboard και cross-country σκι. Σημειώστε, επίσης, ότι στις άριστες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού περιλαμβάνονται chalet, ξενοδοχεία και καταφύγια. Η σαιζόν διαρκεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τα τέλη Μαρτίου –κάποιες φορές μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Τιμές: Το ολοήμερο ski pass θα σας κοστίσει περί τα 28€, ενώ για μισή μέρα θα πληρώσετε 20€. Το νυχτερινό σκι, από τις 19.00 έως τις 22.00 κοστίζει 9€.

Διαμονή: Στα χρωματιστά στούντιο του Jollykop, σε υψόμετρο 1550 μέτρων (από 30€ το δίκλινο). Στα πανέμορφα δωμάτια του Hotel Junior, σε απόσταση αναπνοής από τα λιφτ του χιονοδρομικού (από 49€ το δίκλινο). Στα ευρύχωρα και προσεγμένα στούντιο του Villa Popara (από 40€ το σπιτάκι που μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα). 

Πώς να πάτε: Οδικώς, σε περίπου επτά ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, πετάτε με JAT για Βελιγράδι –από 250€ μετ’ επιστροφής και φόρων– και συνεχίζετε οδικώς για 279 χιλιόμετρα. Όσο διαρκεί η σαιζόν, το Kopaonik συνδέεται με τη σερβική πρωτεύουσα με τρία δρομολόγια λεωφορείων την ημέρα.

Asturias, Ισπανία

Η Αστούριας είναι το Πριγκιπάτο του ισπανικού βορρά στο οποίο οι κάτοικοί του αναφέρονται ως «η αυθεντική Ισπανία» (η υπόλοιπη είναι “terra conquistada”, ήτοι «κατακτημένη γη» των Αράβων). Τα δύο χιονοδρομικά της κέντρα, Valgrande-Pajares και Fuentes de Invierno, είναι από τις ελάχιστες –αν όχι οι μοναδικές– επιλογές για low budget σκι στη δυτική Ευρώπη.

Το Valgrande-Pajares είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο από τα δύο χιονοδρομικά. Με ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα, και υψόμετρο που αγγίζει τα 1.890 μέτρα, διαθέτει τριάντα έξι συνολικά πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, καθώς και επτά χιλιόμετρα cross-country σκι. Δεκατρείς αναβατήρες, μία από τις πλέον φημισμένες σχολές σκι της χώρας, και δυνατότητα για snowboard και νυχτερινό σκι, από τις 19.00 μέχρι τις 22.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες συμπληρώνουν τα… τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Όταν χορτάσετε χιόνι, θα πάρετε τον κατηφορικό δρόμο για το Oviedo, την πρωτεύουσα της Αστούριας, με το πανέμορφο ιστορικό κέντρο, την πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, και την εξαιρετική κουζίνα. Θα περάσετε και μία βόλτα από το γραφικότατο, παραθαλάσσιο Gijon, για να δοκιμάσετε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και δυνατό μηλίτη, πριν πάρετε και πάλι… τα βουνά.

Τιμές: Η ημερήσια κάρτα εισόδου κοστίζει 26€. Οι αρχάριοι πληρώνουν μόνο 20€ για τις πράσινες πίστες, ενώ η μισή μέρα κοστίζει 13€.

Διαμονή: Στα όμορφα δωμάτια του Hotel Doña Gaudiosa (50€ το δίκλινο), στα ευρύχωρα διαμερίσματα του La Quintana de Antón που διαθέτουν και σαλονάκι με τζάκι (από 52€ το διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει δύο ενήλικες και δύο παιδιά) ή στα cozy δωμάτια του Hotel Rural Rio Viejo (40€ το δίκλινο).

Πώς να πάτε: Αεροπορικώς, με την Aegean ή τη Vueling μέχρι τη Βαρκελώνη, από 100€ μετ’ επιστροφής και φόρων. Από εκεί, θα συνεχίσετε αεροπορικώς, εκτός εάν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας, καθότι η απόσταση είναι 694 χιλιόμετρα. Η τοπική πτήση με την Iberia ξεκινά από 73€ με επιστροφή και φόρους, ενώ με την Vueling από μόλις 55€ –πάντα με επιστροφή και φόρους.

Tatras, Σλοβακία

Αν το όνομα δεν σας λέει κάτι, η λέξη… Καρπάθια μπορεί να βοηθήσει. Οι ψηλότερες κορυφές της οροσειράς που έκανε διάσημη ο Κόμης Δράκουλας βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας και αποτελούν το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό των low budget εκδρομέων της Κεντρικής Ευρώπης. Οι κορυφές τους αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το δυσθεώρητο υψόμετρο των 2,5 χιλιάδων μέτρων, γεγονός που εγγυάται μεταξύ άλλων άριστες συνθήκες χιονιού και εκτενέστατη σαιζόν: Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου, και ορισμένες χρονιές μέχρι και τον Μάιο.

Εδώ δε μιλάμε για ένα χιονοδρομικό κέντρο, αλλά για αρκετά διαφορετικά, καθότι το όνομα αντιστοιχεί τόσο στα High Tatras, την οροσειρά στα πολωνικά σύνορα, όσο και στα Low Tatras, νοτιότερα, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, το Kosice. Τα High Tatras είναι ευκολότερα προσβάσιμα από το Poprad, ή από την ομώνυμη κωμόπολη Vysoke Tatry.

Από τα καλύτερα σημεία για να ξεκινήσετε τα… σλάλομ σας –ή και για τη διαμονή σας, αν θέλετε να μείνετε όσο πιο κοντά στις πίστες γίνεται– είναι το χωριό Tatranská Lomnica, ένα από τα τρία μεγαλύτερα χωριά στα High Tatras. Άριστα οργανωμένες πίστες καθώς και cross-country διαδρομές, αναβατήρες, σχολές και apres-ski δραστηριότητες (chalet και εστιατόρια που σερβίρουν εξαίσια τοπική κουζίνα και επιλογές για τη βραδινή σας διασκέδαση) είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά του.

Τιμές: Το ολοήμερο ski pass θα σας κοστίσει 35€. Περισσότερες πληροφορίες και τιμές για τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα των Tatras μπορείτε να δείτε στο επίσημο site του Οργανισμού Τουρισμού της Σλοβακίας

Διαμονή: Στα όμορφα και ζεστά δωμάτια της Penzion Vila Javorinka (από 36€ το δίκλινο). Στα φωτεινά και περιποιημένα στούντιο της Penzion Snezienka (από 50€ το δίκλινο).

Πώς να πάτε: Απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σλοβακία, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Η καλύτερη επιλογή είναι να πετάξετε με την Austrian Airlines στο Kosice (από 350€ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς για περίπου 137 χιλιόμετρα, με λεωφορείο ή τραίνο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v