Ιστορικοί «θησαυροί» στα ελληνικά νησιά

Η Μινωική Κρήτη, η «Ατλαντίδα» στις Κυκλάδες, οι αρχαίοι ναοί του Αιγαίου και τα σπουδαιότερα ευρήματα σε 5 ελληνικά νησιά μας διδάσκουν αρχαία Ιστορία.
Ιστορικοί «θησαυροί» στα ελληνικά νησιά
του Γιώργου Κόκουβα

Το πρώτο πράγμα που θα ψάξει κανείς σε ένα νησί είναι οι παραλίες. Και είναι λογικό, αφού διακοπές σημαίνει για τους περισσότερους βουτιές, ηλιοθεραπεία και άραγμα στην θάλασσα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πέρα από «διακοπές», η απόδρασή μας στα ελληνικά νησιά είναι και «ταξίδι». Και ως ταξίδι, μας δίνει την ευκαιρία πέρα από την ξεκούραση, να γνωρίσουμε μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.

Και αφού μιλάμε για ελληνικούς προορισμούς, ευτυχώς, έχουμε πολλούς λόγους να «θυσιάσουμε» λίγες ώρες από κάποιο πρωινό μας στο νησί, για να επισκεφθούμε τους πολιτισμικούς θησαυρούς που φέρει ως προίκα. Άλλωστε, αρχαίοι Έλληνες δεν υπήρχαν μόνο στην Αθήνα και την Σπάρτη. Η νησιωτική αρχαία Ελλάδα δεν καθόταν με σταυρωμένα χέρια: Έχτισε πολιτισμούς οι οποίοι διατηρούνται ως σήμερα για να μας θυμίσουν «περασμένα μεγαλεία» και μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε… διακοπές στην Αρχαία Ελλάδα. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των ελληνικών νησιών.

Σαντορίνη: Πολιτισμός… κάτω από τη λάβα
 


Στο νότιο άκρο της Θήρας – αυτό που έγινε νότιο, όταν αποκόπηκε μέρος του αρχικού νησιού κατά την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, θα δείτε πολυώροφα κτίσματα που χρονολογούνται δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Κι αν αυτό από μόνο του δεν είναι συγκλονιστικό, θα περιηγηθείτε σε έναν ολοκαίνουριο αρχαιολογικό χώρο, ανάμεσα σε μοναδικά δείγματα αρχαίας αρχιτεκτονικής από τον 20ο αιώνα π.Χ., με ιδιωτικά σπίτια, δημόσιους δρόμους, αποχετευτικό σύστημα, εγκαταστάσεις υγιεινής και αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση. Τριγύρω, θα θαυμάστετε περίπου 5.000 αρχαία έργα τέχνης, όπως αγγεία, εργαλεία, ειδώλια, τοιχογραφίες και καλλιτεχνήματα που μαρτυρούν την στενή «συγγένεια» του Ακρωτηρίου με την Μινωική Κρήτη. Η οργάνωση του οικισμού ήταν τόσο αξιοθαύμαστη, που συνδέεται με τις θεωρίες περί Ατλαντίδας. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως όλα δείχνουν, είχαν προειδοποιηθεί για την επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη και εγκατέλειψαν οργανωμένα το νησί, αφήνοντας τον οικισμό τους να καλυφθεί (και να διατηρηθεί) από την λάβα.
Πληροφορίες: Ώρες επίσκεψης: 8.00-20.00, τηλ: 22860 81939, είσοδος 5€
Περισσότερα: Για τον αρχαιολογικό χώρο εδώ και για την Σαντορίνη εδώ

Δήλος: Στο ιερό νησί των Κυκλάδων



Το γεγονός ότι αποτελεί ολόκληρο έναν αρχαιολογικό χώρο, το καθιστά ίσως το σημαντικότερο από αρχαιολογικής άποψης νησί των Κυκλάδων. Και είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα ιερά του αρχαίου ελληνισμού, καθώς σύμφωνα με την μυθολογία, εκεί γεννήθηκαν ο Απόλλωνας και η Άρτεμις. Λέγεται μάλιστα πως οι Κυκλάδες ονομάστηκαν έτσι, γιατί βρίσκονται σε κύκλο γύρω από την ιερή Δήλο. Στην μοναδική πράσινη όαση του άγονου νησιού, βρίσκεται το Ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει μνημεία από την δεύτερη χιλιετία π.Χ. ως και τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως βωμούς, ναούς και τα περίφημα λιοντάρια (Άνδηρο των Λεόντων), που σηματοδοτούν και τον δρόμο προς το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δυστυχώς, πίσω από αυτό το μεγαλείο, δεν μπορούν να κρυφτούν και προβλήματα κακοδιαχείρισης, όπως η ελλιπής μεταφορά προς το νησί (υπάρχουν μόνο τρία καραβάκια από την γειτονική Μύκονο καθημερινά, ο χώρος λειτουργεί μέχρι την απογοητευτική τρίτη μεσημβρινή, ενώ η προστασία των σπουδαίων αρχαιοτήτων εξαντλείται σε ρετρό πινακίδες που μας καλούν να μην τις κλέβουμε. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το νησί – δείτε εδώ την δική μας σχετική εμπειρία από την επίσκεψη. 
Πληροφορίες: Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Δευτέρας 8.00-15.00, εισιτήριο 5€
Περισσότερα: Για την Δήλο εδώ και για την «βάση εξόρμησης», τη Μύκονο εδώ

Κρήτη: Ο Μίνωας ζει



Η μεγαλόνησος έχει να καυχιέται για τον σπουδαίο Μινωικό πολιτισμό που γέννησε χιλιάδες χρόνια πριν, και τα δείγματά του, που ήρθαν στο φως τον περασμένο αιώνα και έκαναν τον νομό Ηρακλείου έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την αρχαίο Κνωσό, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται το φαντασμαγορικό παλάτι του Βασιλιά Μίνωα, όπως αναστηλώθηκε από τον Sir Arthur Evans, πάνω στον λόφο Κεφάλα, ανάμεσα στους ελαιώνες και τους αμπελώνες της περιοχής. Η είσοδος στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο ξεκινά από την δυτική είσοδο του ανακτόρου και ακολουθεί κυκλική φορά. Είναι μια βόλτα ανάμεσα σε έργα τέχνης και μύθους, όπως αυτόν του Λαβυρίνθου και του Μινώταυρου. Αν θέλετε να δείτε τα αυθεντικά ευρήματα των ανασκαφών, επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Πληροφορίες: Ώρες λειτουργίας καθημερινά 8.00-20.00, εισιτήριο 6€ (10€ για ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει επίσκεψη και στο Μουσείο)
Περισσότερα: Για το Ηράκλειο εδώ 

Σάμος: Στην πατρίδα του Πυθαγόρα


φωτό: Samosblog

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την αρχαιολογική μας «κρουαζιέρα» το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Επίκουρου, του Αισώπου και τόσων ακόμη επιφανών αρχαίων Ελλήνων, που διαθέτει τόσα αξιοθέατα, ώστε θα χρειαστείτε σίγουρα πολλές ημέρες για να τα εξερευνήσετε. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο τούνελ του κόσμου, σχεδιασμένο από τον Ευπάλινο τον 6ο αιώνα π.Χ. στο βουνό Άμπελος. Ο αρχαίος ναός της Ήρας, που σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε στο νησί, στο οποίο χτίστηκε, όπως λέει ο Ηρόδοτος, «το πλουσιότατον και μέγιστον απάντων των ελληνικών ιερών». Η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στους πρόποδες του όρους Κέρκη, όπου κρυβόταν ο γνωστός μαθηματικός της αρχαιότητας από τον τύραννο Πολυκράτη. Τέλος, στα δύο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού, στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο, θα δείτε όλα τα ευρήματα που έφερε στο φως η νησιωτική σκαπάνη.
Πληροφορίες: Για καθένα από τα αξιοθέατα θα βρείτε εδώ 
Περισσότερα: Για τη Σάμο εδώ

Ρόδος: Στην Πομπηία της Ελλάδας



Το νησί με την πλούσια Ιστορία των 25 αιώνων, των κάστρων, των αρχαίων και των μεσαιωνικών πόλεων και της κοιλάδας με τις πεταλούδες διαθέτει πολλούς προορισμούς για να ικανοποιήσετε την δίψα σας για πολιτισμό. Από την αρχαιολογική της προίκα, ξεχωρίζουν η αρχαία Κάμειρος και η αρχαία Ιαλυσός: Η πρώτη δεν έχει ονομαστεί άδικα «ελληνική Πομπηία», καθώς ερημώθηκε ξαφνικά, γεγονός που παραμένει άλυτο μυστήριο για τους αρχαιολόγους. Η αρχαία αγορά της με τον δωρικό της ναό ατενίζουν από ψηλά την θάλασσα. Στην Ιαλυσό, θα συναντήσετε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και την αρχαία νεκρόπολη, καθώς και την Ακρόπολη με τον Ναό της Πολιάδας Αθηνάς.
Πληροφορίες: Αρχαία Ιαλυσός – είσοδος ελεύθερη. Για την αρχαία Κάμειρο, ο χώρος λειτουργεί το καλοκαίρι από τις 8.00 ως τις 19.40 (εκτός Δευτέρας: 8.00-14.40) με εισιτήριο 4€ - τηλ: 2241040037
Περισσότερα για τη ΡόδοΕδώ και για τους αρχαιολογικούς της χώρους εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v