8 άγνωστα μουσεία της Ελλάδας για να επισκεφθείτε

Από την Αθήνα ως την Θεσσαλονίκη και από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου μέχρι τα λατομεία της Τήνου, συγκεντρώνουμε 8 πρωτότυπα ελληνικά μουσεία.
8 άγνωστα μουσεία της Ελλάδας για να επισκεφθείτε
του Γιώργου Κόκουβα

Το μουσείο Ακρόπολης, τα αρχαιολογικά μουσεία, τα λαογραφικά μουσεία. Αυτό το τρίπτυχο είναι η πρώτη σκέψη όλων μας για τον μουσειακό πλούτο της Ελλάδας. Κι όμως, πέρα από τα προφανή –και σημαντικότατα φυσικά- μουσεία που εκθέτουν την Ιστορία της χώρας, υπάρχουν κι άλλα, άγνωστα κι ανεξερεύνητα για τους περισσότερους από εμάς ιδρύματα, που κρύβουν θησαυρούς.

Γιατί «Ιστορία» δεν είναι μόνο οι κίονες και οι κούροι: Είναι λαϊκές τέχνες όπως τα κομπολόγια, είναι ο ελληνικός κινηματογράφος, είναι οι ατμομηχανές και τα τρένα, είναι τα παραδοσιακά οικοδομικά υλικά και η φυσική Ιστορία του τόπου. Πριν λίγο καιρό, σας είχαμε συστήσει δέκα «άγνωστα» μουσεία της Ελλάδας, και αυτή τη φορά συνεχίζουμε τις «αποκαλύψεις» με άλλα οκτώ περίεργα, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα μουσεία από την Θεσσαλονίκη ως την Αθήνα και από την Λέσβο ως την Τήνο.

*Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 
Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης – 8ης Νοεμβρίου 17, Σίγρι, τηλ. 2251047033


Στη δυτική Λέσβο, η φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών σχηματισμών έφερε στο φως εντυπωσιακά απολιθωμένα τμήματα δέντρων, που η μυθολογία θέλει να τους έχει χαρίσει την αθανασία ο Ήφαιστος. Μυθολογία και φυσική Ιστορία μπλέκουν με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο στο μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάεις, να παρακολουθήσετε ενημερωτική προβολή για την δημιουργία του δάσους, να επισκεθφείτε τις συλλογές και τα εκθέματα, καθώς και να εξερευνήσετε τα υπαίθρια πάρκα Απολιθωμένου Δάσους στο Σιγρί και την Πλάκα Σιγρίου. Στον χώρο του μουσείου θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε καφεδάκι από το κυλικείο, το οποίο απολαμβάνει απεριόριστη θέα προς το Κάστρο Σιγρίου, το λιμάνι και τα γύρω νησάκια.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-18.00 την καλοκαιρινή σεζόν, 9.00-17.00 το υπόλοιπο έτος
Γενική είσοδος: 5€

*Σιδηροδρομικό Πάρκο Καλαμάτας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαμάτας – Λιμήν, τηλ: 24210 23644 
Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην χώρα, τοποθετημένο στον παλιό σταθμό «Καλαμάτα-Λιμήν» και στις παλιές καρβουναποθήκες του ΟΣΕ… άλλων εποχών. Εκεί θα περιπλανηθείτε σε 54 στρέμματα σιδηροδρομικής Ιστορίας, ανάμεσα σε εκθέματα όπως το σταθμαρχείο, ο υδατόπυργος, οι κρουνοί και οι τιμονιέρες ατμαμαξών, κλειδιά αλλαγής, φανοί και άλλα μικροστοιχέια σιδηροδρομικής οργάνωσης. Θα δείτε επίσης επτά ατμάμαξες, μια ντηζελάμαξα και πολλά ακόμα βαγόνια που αναδίδουν νοσταλγία.
Η επίσκεψη είναι δωρεάν, και οι ώρες λειτουργίας από τις 8.30 ως τις 15.00.

*Μουσείο Κινηματογράφου, Θεσσαλονίκη
Αποθήκη Α' , Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ: 2310 508398 
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να λειτουργεί όταν η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν η "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" το 1997, ενώ πλέον αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οργανισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σκοπός του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η συγκέντρωση, διάσωση και προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας, μελετώντας κάθε είδους υλικό σχετικό με την κινηματογραφική τέχνη ενώ παράλληλα οργανώνει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους φορείς. Πλέον, στεγάζει και την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Κατά την επίσκεψή σας, θα δείτε την πορεία του ελληνικού σινεμά, από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες στις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι τις χρυσές εποχές και τα αριστουργήματα των ελλήνων δημιουργών, καθώς και εκθέματα που θα εξάψουν το ενδιαφέρον των μικρών κινηματογραφόφιλων.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 9.00-15.00, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00-19.00
Γενική είσοδος: 2€

*Ολυμπιακό Μουσείο, Θεσσαλονίκη 
3ης Σεπτεμβρίου & Αγίου Δημητρίου, τηλ: 2310 968 531-2


Το Ολυμπιακό Μουσείο μέσα από το πλήθος των εκθέσεών του, αποτυπώνει την αθλητική ιστορία της Ελλάδας, διαφυλάσσοντας την κληρονομιά της και αναδεικνύοντας την πολιτιστική πλευρά του αθλητισμού. Πρόκειται για το μοναδικό ολυμπιακό μουσείο της χώρας, μέσα από τις μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οποίου, μικροί και μεγάλοι μπορούν να μάθουν για τα ολυμπιακά αγωνίσματα, την υγιεινή διατροφή και την πορεία του αθλητικού ιδεώδους.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-19.00, Σάββατο 10.00-16.00, Κυριακή 10.00-14.00
Γενική είσοδος: 2,50€

*Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος Τήνου 


Ένα από τα μουσεία που δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς), αυτό της Μαρμαροτεχνίας φιλοξενεί στις καλοσχεδιασμένες εγκαταστάσεις του όλη την παράδοση και την τεχνική της μαρμαροτεχνίας, της οποίας η Τήνος αποτελεί το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο. Εκθέματα και πρωτότυπα μαρμάρινα έργα όπως υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, προσκυνητάρια, γουδιά και σχέδια μαρμαρογλυπτών φιλοξενούνται στο εσωτερικό του μουσείου, ενώ στον προαύλιο χώρο ο επισκέπτης πραγματοποιεί γνωριμία με τα εργαλεία, τις μηχανές και τα βαγονέτα, που συνθέτουν ένα σκηνικό αναπαράστασης λατομείου που διδάσκει στους αμύητους τα μυστικά αυτής της βιοτεχνίας.
Ωράριο λειτουργίας Καθημερινά εκτός Τρίτης, 10.00-18.00
Γενική είσοδος: 3€

*Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, Βόλος 
Άλλο ένα από τα ενδιαφέροντα εξειδικευμένα μουσεία του ΠΙΟΠ, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπατά αποτελεί σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στην Ελλάδα, στο οποίο θα εντοπίσετε την ταυτότητα της πόλης του Βόλου και όχι μόνο: Θα γνωρίσετε την ιστορία του Εργοστασίου Πλινθοκεραμοποιίιας που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1926 και στεγάζεται σε χώρο 22.000 τ.μ., όπου σήμερα εκτίθενται τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα, η κάμινος, και όλα εκείνα τα στοιχεία που ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία ενός υλικού το οποίο καθόρισε την ελληνική οικοδομική αισθητική.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00
Γενική είσοδος: 3€

*Μουσείο Κομπολογιού, Ναύπλιο 
(Σταϊκοπούλου 25, τηλ: 2752021618)
Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, σε ένα γοητευτικό διώροφο κτίριο του 18ου αιώνα, το Μουσείο Κομπολογιού ξεναγεί τον επισκέπτη στα εκθέματα του πάνω ορόφου και στο εργαστήριο και την έκθεση κομπολογιού του ισογείου, για να γνωρίσει όλα τα μυστικά αυτής της παραδοσιακής τέχνης και του αγαπημένου αλλοτινού… αξεσουάρ, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε σε ειδικές τιμές.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9.30-20.30
Γενική είσοδος: 2€

*Μουσείο Φωταερίου, Αθήνα 
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548


Φέτος, το Γκάζι δικαίωσε το όνομά του και θύμισε στους Αθηναίους γιατί αποκαλείται έτσι, καθώς το εργοστάσιο γκαζιού άνοιξε για το κοινό ως Μουσείο Φωταερίου. Ιδρυμένο το 1857, το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά το 1984, και σήμερα αποτελεί το καλύτερο σωζόμενο εργοστάσιο στο είδος του, ένα από τα λίγα στην Ευρώπη. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις, να παρακολουθήσει την γραμμή παραγωγής, να θαυμάσει την βιομηχανική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα και να «παίξει» δημιουργικά με τις 3D εφαρμογές, να παρακολουθήσει τις προβολές και να ακούσει φωνητικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο. Μάθετε περισσότερα εδώ
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-19.00 (χειμερινό ωράριο), 10.00-17.00 (θερινό ωράριο)
Γενική είσοδος: 1€


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v