Οι 7 δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

Η Ακρόπολη, η Ολυμπία και πέντε ακόμα αρχαιολογικοί χώροι που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, όπως τις κατέγραψε το Υπουργείο Τουρισμού.
Οι 7 δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη 

Αν έπρεπε να στοιχηματίσετε, ποιοι θα ποντάρατε ότι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που επισκέπτονται οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα; Η Ακρόπολη θα ήταν προφανώς μέσα στην επτάδα, αλλά θα παίρνατε όρκο και για τις Μυκήνες ή την Δήλο; Ποια θα λέγατε ότι είναι δημοφιλέστερη, η Ολυμπία ή η Κνωσσός; Το Visit Greece, το επίσημο site του Υπουργείου Τουρισμού, δημοσίευσε πρόσφατα την λίστα με τους επτά πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, κι εμείς σας προκαλούμε να απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά: Πόσους από αυτούς έχετε επισκεφθεί πρόσφατα;

#1 Ακρόπολη

Εντάξει, αυτό το περιμένατε. Η Ακρόπολη παραμένει πάντα στην κορυφή της λίστας των εν Ελλάδι μνημείων που πρέπει να επισκεφθεί κανείς. Ο κτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρθενώνας, αφιερωμένος στην θεά Αθηνά, μαζί με το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης και το Θέατρο του Διονύσου, αποτελούν –κυριολεκτικά και μεταφορικά– το επιστέγασμα της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά 8.00-20.00 (τους καλοκαιρινούς μήνες) και το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 12€ –και ισχύει επίσης για την Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό, και το Ολυμπιείο (αλλιώς γνωστό και ως Στήλες του Ολυμπίου Διός).

#2 Δελφοί

Το ιερό Μαντείο των Δελφών, το κέντρο του κόσμου, το κέντρο της λατρείας του Απόλλωνα… Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται για παραγράφους επί παραγράφων, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιωματικά ο επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας επισκεψιμότητας. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά 7.30-20.00 (τελευταία είσοδος 19.15) με το εισιτήριο να κοστίζει 6€ (ή 9€ για το ενιαίο, που περιλαμβάνει και είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών). 
Διαβάστε περισσότερα - Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο

#3 Αρχαία Ολυμπία


Το «σπίτι» των Ολυμπιακών Αγώνων, και –κατά την ταπεινή μας γνώμη– ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις της προτίμησης… αθλητόφιλων και μη. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα (δυστυχώς) 08.00-15.00. Η τελευταία είσοδος όλες τις ημέρες είναι 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Το εισιτήριο κοστίζει 6€, ή 9€ για να συμπεριλάβει και το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζει μεταξύ άλλων τον ανυπέρβλητο Ερμή του Πραξιτέλη.
Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Ολυμπία: Βουτιά στην Ιστορία

#4 Κνωσός

Το φαντασμαγορικό παλάτι του Βασιλιά Μίνωα, αναστηλωμένο από τον Sir Arthur Evans, υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών στις σκιερές του εκτάσεις, έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά 8.00-20.00 (υπολογίστε ότι χρειάζεστε minimum δύο ώρες για να δείτε τα βασικά) και το εισιτήριο κοστίζει 6€, ή 10€ αν θέλετε να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο οποίο φιλοξενούνται σχεδόν όλα τα ευρήματα των ανασκαφών –όσα βλέπετε στον αρχαιολογικό χώρο είναι ρέπλικες.

#5 Σούνιο

Ο δωρικός Ναός του Ποσειδώνα, περικυκλωμένος στις τρεις πλευρές του από την θάλασσα, δεν είναι μόνο ένα συγκλονιστικό αξιοθέατο αφ εαυτού, αλλά και ένα από τα ωραιότερα μέρη για να δείτε το ηλιοβασίλεμα σε ολόκληρη την Αττική. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 9.30 έως τη δύση του ήλιου, και το εισιτήριο κοστίζει 4€. Ο Ναός του Ποσειδώνα περιλαμβάνεται επίσης στο ενιαίο εισιτήριο των 10€ που σας εξασφαλίζει πρόσβαση και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Λαυρίου και Μαραθώνα, τις Πλαταιές, τη Ραμνούντα και τον Τύμβο του Μαραθώνα.

#6 Δήλος

Το ιερό νησί του Απόλλωνα –ίσως το μοναδικό νησί στον κόσμο που είναι ολόκληρο ένας αρχαιολογικός χώρος– μπορεί να επιβάλλει μια σχετική ταλαιπωρία για να το επισκεφθεί κανείς (τρία μόνο καραβάκια την ημέρα αναχωρούν από το λιμάνι της Μυκόνου, κανένα εκ των οποίων το απόγευμα) αλλά αξίζει με το παραπάνω τον κόπο. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας 8.00-15.00 (ναι, απαράδεκτο, συμφωνούμε) και το εισιτήριο κοστίζει 5€.
Διαβάστε περισσότερα - Δήλος: Ο Απόλλωνας δε μένει πια εδώ

#7 Μυκήνες


Αυτό ίσως και να μην το περιμένατε. Το θρυλικό παλάτι του Αγαμέμνονα στην Αργολίδα, εδώ απ’ όπου ξεκίνησε στην ουσία ο Τρωικός Πόλεμος, κάνει την έκπληξη και σκαρφαλώνει στην τελευταία θέση των κορυφαίων προτιμήσεων των ταξιδιωτών. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 18.00, με το εισιτήριο να κοστίζει 8€ –περιλαμβάνει και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, και τον θολωτό τάφο του Ατρέα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v