Καθαρές παραλίες στην Αττική: Πού κολυμπάμε φέτος;

Ποιες είναι οι καθαρότερες παραλίες της Αττικής το 2013; Πού δεν βουτάμε αν δεν θέλουμε στενές επαφές με κολοβακτηρίδια; Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ.
Καθαρές παραλίες στην Αττική: Πού κολυμπάμε φέτος;
της Ηρώς Κουνάδη

Οι κάτοικοι της Αττικής προσδιορίζουν κάθε καλοκαίρι την σχέση τους με την θάλασσα με διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι εξαρτώνται από πολλά πράγματα, όπως οι ενδείξεις του υδράργυρου, η οικονομική κρίση και το εάν το budget επιτρέπει ή όχι εξορμήσεις σε νησάκια. Στην κλίμακα της σχέσης αγάπης-μίσους, τα δύο άκρα απέχουν μεταξύ τους τόσο όσο το «δεν βουτάω πουθενά, παντού βρώμικα είναι» από το «έλα μωρέ, τι έχει ο Άλιμος; Μια χαρά παραλία. Κι είναι και κάτω από το σπίτι μου».

Κάπου εδώ, έρχεται η ετήσια έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ, για συντομία) να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, και να μας υπενθυμίσει ότι ναι μεν δεν είναι όλες οι παραλίες της αττικής ακτογραμμής πνιγμένες στα βακτηρίδια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι στον Μπάτη μπορούμε ακόμα να μαζευόμαστε «για μπάνιο τα πρωινά», όπως ήθελε το δημοφιλές άσμα είκοσι χρόνια πριν.

Τα καλά νέα πρώτα

Φέτος, λοιπόν, για 34η συνεχή χρονιά, το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε τον Μάιο του 2013 εκτεταμένες δειγματοληψίες, σε 217 παραλίες της Αττικής. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών έδειξαν ότι 149 από αυτές (ήτοι το 68,66%) είναι κατάλληλες για κολύμβηση και οι υπόλοιπες 68 (δηλαδή το 31,34%) είναι ακατάλληλες. Πέρυσι, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 56,82% για τις κατάλληλες, και 43,18% οι ακατάλληλες, πράγμα που σημαίνει ότι παρατηρείται μια ικανοποιητική αύξηση του ποσοστού των καθαρών παραλιών σε σχέση με πέρυσι.

Πώς γίνονται οι αναλύσεις;

Οι παράμετροι που εξετάζονται για την έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής:
- Ολικά κολοβακτηριοειδή
- Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως
- Εντερόκοκκοι
- Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα).

Κυρίως παρακολουθούνται από το ΠΑΚΟΕ οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική και περιβαλλοντική άποψη. Λαμβάνονται τρία διαφορετικά δείγματα από κάθε παραλία, στις αρχές, τα μέσα και τα τέλη Μαΐου, προκειμένου ο μέσος όρος που θα προκύψει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος από καιρικές συνθήκες.

Πού δεν κολυμπάμε φέτος;

Τα «σούπερ SOS» σημεία που πρέπει να αποφεύγονται, και στα οποία το ΠΑΚΟΕ επισημαίνει, όπως κάθε χρόνο, ότι πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες που να απαγορεύουν την κολύμβηση –αλλά ως γνωστόν η Πολιτεία έχει σημαντικότερες προτεραιότητες– είναι τα εξής:

- (Προφανώς) όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κλπ.
- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 20,69%.
- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,63%.
- Η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 40,9%.
- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 11,9%.
- Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 9,76% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν.
- Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 55,56%

Μερικές από τις παραλίες που κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ είναι δημοφιλέστατες, είναι επί παραδείγματι οι παραλίες του Αγίου Κοσμά, ο Αστέρας της Γλυφάδας, οι παραλίες της Βούλας, η παραλία του Ωρωπού, το Καβούρι, το Ζούμπερι και κάποιες από τις παραλίες της Κινέττας και των Αγίων Θεοδώρων.

(*) Δείτε αναλυτικά, μία προς μία, τις παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες και ακατάλληλες για το 2013 κάνοντας κλικ εδώ

Και πού κολυμπάμε, τελικά;

Απογοητευτήκατε; Δεν έπρεπε. Υπάρχουν ωραιότατες παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες στην έρευνα (και σε ποσοστά υψηλότερα από πέρυσι, υπενθυμίζουμε για όποιον έφτασε μέχρι εδώ χωρίς να διαβάσει την αρχή του κειμένου) και στις οποίες βουτάμε άφοβα.

Μερικές από αυτές είναι οι παραλίες στο Χαλκούτσι, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, τα Λιμανάκια, τα Βραχάκια και οι πλαζ στη Βάρκιζα, η Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι, η Φώκαια, το Θυμάρι, τα Λεγραινά, τα Πεύκα του Σχινιά, η Κακιά Θάλασσα, το Δασκαλιό,

(*) Δείτε αναλυτικά, μία προς μία, τις παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες και ακατάλληλες για το 2013 κάνοντας κλικ εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v