Μ. Δαμανάκη: Να γίνει η Ελλάδα γαστρονομικός προορισμός

Η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, μιλά στην κάμερα του in2life για τον στόχο της ανάδειξης της Αθήνας σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Μ. Δαμανάκη: Να γίνει η Ελλάδα γαστρονομικός προορισμός
του Θόδωρου Λέλεκα

Η Ευρώπη έχει εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι η γαστρονομία της μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, αλλά και «όχημα» που θα φέρει ανάπτυξη, τουρισμό και επενδύσεις. Ο μεγάλος της πλούτος σε αυθεντικά τοπικά προϊόντα και γεύσεις, καθώς και η πολυμορφία της κουζίνας κάθε Ευρωπαϊκής χώρας (αλλά και κάθε μίας από τις υπο-περιοχές αυτής) είναι «όπλα» που η Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα. Οι πολίτες του κόσμου, αλλά και οι τουρίστες που επιδίδονται σε θεματικό τουρισμό με επίκεντρο την γαστρονομία, είναι ένα κοινό υψηλού επιπέδου που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάθε λόγο να προσεγγίσουν.



Λαμβάνοντας –μεταξύ άλλων– τα παραπάνω υπόψη, η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, διετύπωσε μία πρόταση με στόχο να κινητοποιήσει τις Ευρωπαϊκές χώρες να αναδείξουν τις κουζίνες τους τόσο στα εγχώρια, όσο και στα διεθνή κοινά. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας», έναν τακτικό διαγωνισμό μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα διεξάγεται βάσει «αυστηρών κριτηρίων επιλογής που θα αφορούν όλη την παραγωγική διαδικασία - από την πρώτη ύλη και τα χαρακτηριστικά της ως το πιάτο και την απόλαυση του καταναλωτή». Η πρωτοβουλία αυτή πήρε τη μορφή πρότασης που η Επίτροπος διαμόρφωσε σε συνεργασία με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στη συνέχεια κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητηθεί και να προωθηθεί προς υλοποίηση.

Μόλις διάβασα την πρώτη ανακοίνωση σχετικά με το «Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας» επικοινώνησα με το γραφείο της κυρίας Δαμανάκη και ζήτησα να την συναντήσω. Ήθελα να συζητήσω μαζί της από κοντά και να την ρωτήσω τόσο για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να καταθέσει την πρόταση αυτή, όσο και για τα πραγματικά οφέλη στα οποία η Ευρώπη –και κυρίως η Ελλάδα– μπορεί να προσβλέπει. Και, βέβαια, ήθελα να μάθω πού και πώς συμμετέχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια το κρασί μας, το ελαιόλαδό μας, αλλά και τα τόσα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα.

Η συζήτησή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως διαφωτιστική.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v