Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η πολιτιστική κληρονομιά μας γιορτάζει, μαζί με όλα τα μνημεία που βρίσκονται στην αγκαλιά της UNESCO, γι’ αυτό και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια μουσεία της Ελλάδας θα έχουν την Τετάρτη ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Η αρχή έγινε με τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Ακολούθησε η Ακρόπολη, η Ολυμπία, οι Δελφοί, η παλιά πόλη της Ρόδου και κατά πόδας η Δήλος, τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και πολλοί ακόμη αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, οι οποίοι ένας-ένας μπήκαν στην πολιτιστική αγκαλιά της UNESCO, η οποία ανέλαβε να προστατεύει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) της οργάνωσης όρισε την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επομένως όλοι οι παραπάνω χώροι και τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και τα δημόσια μουσεία της χώρας έχουν αυτή την Τετάρτη την τιμητική τους. Και το γιορτάζουν ανοίγοντας τις πύλες τους στο κοινό με ελεύθερη είσοδο – ακόμα και στον απόηχο της βροχής, μια βόλτα στην Πλάκα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα ακούγονται δελεαστικές.

Κάθε χρόνο ο εορτασμός έχει ένα θέμα. Το φετινό έχει τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων», καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη συνθήκη του διεθνούς οργανισμού, καθώς έχει κυρωθεί από 188 κράτη μέλη, ενώ ο Κατάλογος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει 936 τοποθεσίες σε 153 κράτη (725 πολιτιστικά μνημεία, 183 περιοχές φυσικού κάλλους 28 μικτές).

Η σύμβαση επικεντρώνεται στην τεράστια σημασία των μνημείων, που υπερβαίνει τα σύνορα κάθε χώρας, η δε απώλεια ή φθορά τους θα αποτελούσε πληγή για όλη την ανθρωπότητα. Ο χαρακτηρισμός μιας τοποθεσίας ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αποσκοπεί στην αναγνώρισή της ως τόπος που θα πρέπει να μεταβιβαστεί αλώβητος στις επόμενες γενιές, μέσα από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του.

Τα μνημεία της Ελλάδας στον χάρτη της UNESCO

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριλήφθη στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Ακολούθησαν το 1987 οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Δελφών, το 1988 το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, το 'Αγιον Όρος, τα Μετέωρα, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης, καθώς και η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Το 1989 εντάχθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολυμπίας και του Μυστρά, το 1990 η Δήλος, οι Μονές Δαφνίου και Οσίου Λουκά, καθώς και η Νέα Μονή Χίου, το 1992 το Πυθαγόρειο και το Ηραίον της Σάμου, το 1996 η Βεργίνα και το 1999 οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας, καθώς και η Χώρα, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο. Πιο πρόσφατα, το 2007, αναγνωρίστηκε η πολιτιστική αξία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Πηγή: Euro2day.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v