Στο Top 10 των ευρωπαϊκών πάρκων ο Όλυμπος

Στην πρώτη δεκάδα με τα καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη κατατάσσουν τον Όλυμπο οι συντάκτες του βρετανικού περιοδικού Ecologist. Τη φυσική ομορφιά του βουνού συμπληρώνουν η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και η σπανιότητα των ειδών που φιλοξενεί.
Στο Top 10 των ευρωπαϊκών πάρκων ο Όλυμπος
Όταν οι θεοί ψάχνουν για σπίτι, κάτι ξέρουν παραπάνω από τους κοινούς θνητούς. Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι συντάκτες του βρετανικού περιοδικού Ecologist που ανέδειξαν τον Όλυμπο ως ένα από τα 10 καλύτερα εθνικά πάρκα της Γηραιάς Ηπείρου. Η φυσική ομορφιά, οι μύθοι που το περιβάλλουν και η σπανιότητα των ειδών που φιλοξενεί, ήταν αρκετά για να χαρίσουν στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μία θέση μεταξύ των καλύτερων «πράσινων» προορισμών.

Το περιοδικό δικαιολογεί την επιλογή του γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η πλούσια βλάστηση του Όλυμπου -φιλοξενεί περισσότερα από 1.700 είδη και αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής ελληνικής χλωρίδας- έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιοσφαίρας από την UNESCO. Η πανίδα περιλαμβάνει λύκους, τσακάλια, λύγκες και αγριόχοιρους, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 108 είδη πουλιών, καθώς και ένας τεράστιος αριθμός πεταλούδων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όλυμπος είναι Εθνικός Δρυμός από το 1938 και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει το βουνό μεταξύ των «σημαντικών για την Ορνιθοπανίδα περιοχών της της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό, υπάρχουν 113.000 εθνικά πάρκα παγκοσμίως, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 6% της γήινης επιφάνειας. Από αυτά, τα 359 βρίσκονται στην Ευρώπη. Αν θέλετε να δείτε τα ευρωπαϊκά εθνικά πάρκα που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v