Geo Routes: Ταξίδια στην ελληνική Ιστορία

Μύθοι, θρύλοι, Ιστορία και τοπικές παραδόσεις των λιγότερο δημοφιλών περιοχών της Ελλάδας ζωντανεύουν στα οδοιπορικά που προτείνει από φέτος η UNESCO στους πιο ανήσυχους ταξιδιώτες - επισκέπτες της χώρας.
Geo Routes: Ταξίδια στην ελληνική Ιστορία
Όσοι έχουν «κολλήσει» διακριτικά σε ένα γκρουπ τουριστών, κατά τη διάρκεια της περιήγησης σε έναν ελάχιστα σηματοδοτημένο αρχαιολογικό χώρο –είδος που σίγουρα δεν σπανίζει στην Ελλάδα– για να ακούσουν την ξενάγηση, μπορούν εύκολα να απαντήσουν στην ερώτηση τι λείπει από τον εν Ελλάδι οργανωμένο τουρισμό. Μια ολοκληρωμένη πρόταση – εμπειρία, η οποία θα πηγαίνει το τρίπτυχο διαμονή-φαγητό-βόλτες ένα βήμα παραπέρα, προς τη γνώση (της Ιστορίας, των μύθων, του τόπου, των παραδόσεων, των ανθρώπων…) που θα ήθελε να αποκτήσει ένας ταξιδιώτης, είτε έρχεται από την άλλη άκρη του κόσμου είτε από την διπλανή πόλη. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα Geo Routes.

Δημιούργημα της εταιρείας Gnomon, και υπό την ακριβοθώρητη αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, τα Geo Routes και τα αδελφάκια τους Aegean Routes είναι ειδικά σχεδιασμένα οδοιπορικά, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα αντίστοιχα, που απευθύνονται σε μεμονωμένους ταξιδιώτες οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν τις λιγότερο δημοφιλείς γωνιές της Ελλάδας, να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την Ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η λογική είναι απλή: ο ταξιδιώτης ακολουθεί με το δικό του όχημα το convoy που ξεκινά, επί παραδείγματι, από την Αθήνα προς την Πελοπόννησο, και πραγματοποιεί στάσεις και διανυκτερεύσεις σε πολλά διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις τα πλεονεκτήματα του γκρουπ –προσεκτικά σχεδιασμένες διαδρομές, περισσότερα αξιοθέατα σε λιγότερο χρόνο, εξαιρετικές ξεναγήσεις– χωρίς τα μειονεκτήματα της έλλειψης ανεξαρτησίας που συνήθως συνεπάγεται η λογική του τουριστικού λεωφορείου.

Τα οδοιπορικά εμπνέονται τα ονόματά τους από την Ιστορία και τη Μυθολογία των τόπων στους οποίους κινούνται. Για παράδειγμα, το επταήμερο οδοιπορικό στη Θράκη λέγεται «οι Ιππόμαχοι του Μεγαλέξανδρου», οι διαδρομές στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο βαφτίζονται «Στις Πύλες του Άδη», εκείνες γύρω από το Μαντείο των Δελφών «Χρησμοί της Πυθίας» και η περιήγηση στην Ορεινή Κορινθία ονομάζεται «Ο έκτος άθλος του Ηρακλή».

Τα Geo και Aegean Routes έχουν, πέραν της ταξιδιωτικής-πολιτιστικής, και μια κοινωνική διάσταση: στοχεύουν στο να συνδράμουν, ως ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει και κάθε ταξιδιώτης-συμμετέχων στα Geo Routes που το επιθυμεί. Περισσότερες πληροφορίες για την κοινωνική διάσταση των Geo και Aegean Routes θα βρείτε εδώ.

Στα οδοιπορικά περιλαμβάνονται, εκτός από τις καταρτισμένες ομάδες επιστημόνων –αρχηγών και ξεναγών– διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, διατροφή, ταξιδιωτική ασφάλεια και είσοδοι σε όλα τα αξιοθέατα.

Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε χαμηλές: ενδεικτικά, το πενθήμερο «Στις πύλες του Άδη», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Μάνη, τον Πάρνωνα, τον Μυστρά και τη Μονεμβασιά κοστίζει 830€ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Όπως τόνισε η Διευθύντρια Επικοινωνίας των Geo & Aegean Routes, Χριστίνα Μάγκου, όταν τη ρωτήσαμε σχετικά, «ανταγωνιστικό είναι το περιεχόμενο των προγραμμάτων μας, όχι η τιμή μας –ή για να το θέσω διαφορετικά, η τιμή είναι ανταγωνιστική, σε σχέση με το περιεχόμενό της». Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η διευκρίνιση του Γιάννη Μπαλακάκη, επικεφαλής των Geo Routes & Aegean Routes και Διευθύνοντα Συμβούλου της Gnomon, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι «τα Geo και Aegean Routes απευθύνονται κατά 70% στην αγορά του εξωτερικού και κατά 30% στην εγχώρια».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αναμφίβολα για μια πρόταση που έλειπε από τον ελληνικό τουρισμό, και η οποία μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση σε μια αγορά που την έχει τώρα ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Από τα 14 συνολικά οδοιπορικά για το 2012, το πρώτο διάρκειας 5 ημερών στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο με τίτλο «Στις Πύλες του Άδη» έχει ήδη προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Μαΐου 2012. Πληροφορίες, αναλυτικά προγράμματα, ημερομηνίες διεξαγωγής και τιμές, θα βρείτε στο διαδικτυακό τόπο www.geo-routes.com.

Σημειώστε, τέλος, πως εκτός από τα πολυήμερα οδοιπορικά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά ημερήσια προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και για την Αθήνα. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

Τα οδοιπορικά έχουν -κατόπιν ζήτησης- τη δυνατότητα της προσαρμογής στις ανάγκες ομάδων και στη διαμόρφωσή τους ως προς τη θεματική ύλη, τη διάρκεια και το χρόνο υλοποίησης.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v