Απόκριες 2012: Η Ελλάδα σε ρυθμούς… σάμπα

Το καρναβάλι δεν γνωρίζει από… κρίσεις και επανέρχεται δυναμικά για ακόμα μια χρονιά σε πείσμα των καιρών και των (πολιτικών) μασκαράδων. Εξοπλιζόμαστε με στολές και κομφετί, «διονυσιαζόμαστε» και συμμετέχουμε σε αποκριάτικες εκδηλώσεις από όλη την Ελλάδα.
Απόκριες 2012: Η Ελλάδα σε ρυθμούς… σάμπα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί οι (Γκρέκο) μασκαράδες να μας ταλαιπωρούν κάθε μέρα του χρόνου ανεξαρτήτως Αποκριών, όμως αυτή τη περίοδο οφείλουμε πρωτίστως στον εαυτό μας και στη… ψυχολογική μας ακεραιότητα να τους αγνοήσουμε επιδεικτικά και να παρασυρθούμε από το «καρναβαλικό» κλίμα των ημερών. Δήμοι και πόλεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας προβάρουν ήδη τα αποκριάτικα κουστούμια τους και μας καλούν να καρναβαλίσουμε μαζί τους. Στολές βρήκαμε (ή θα φτιάξουμε) το ίδιο και διάθεση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας προορισμός. Ποιος θα είναι αυτός;

Καρναβάλι εν Αθήναις

Οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου, ενώ φτάνουν στο αποκορύφωμά τους την Καθαρά Δευτέρα. Η Πλάκα γίνεται για ακόμα μια φορά το επίκεντρο των εκδηλώσεων, αποκτά γεύσεις, μυρωδιές και ρυθμούς από τα παλιά, οι δρόμοι φιλοξενούν το μεγάλο αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι με καντάδες, γαϊτανάκι, μπουλούκι καρναβαλιστών, χορωδία, οπερέτες και πολλά ακόμα δρώμενα, ενώ μαζί με το αποκριάτικο γλέντι του Δήμου, οι καταστηματάρχες θα προσφέρουν αποκριάτικο πιάτο με κρασί με 4.5€.

Η Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου θα γιορταστεί σε δύο σημεία της πόλης. Στον Λόφο του Φιλοπάππου με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, όπου θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες, ελιές και χαλβάς και στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα – Αμπελόκηποι), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί με παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιούνται καθ’ όλο το διάστημα της Αποκριάς στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων, αλλά και σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Καρναβάλι χαΛαρά

Στη συμπρωτεύουσα τον ρόλο του βασιλιά καρνάβαλου αναλαμβάνει ο Τσολιάς και στο πλευρό του βασίλισσα του καρναβαλιού δεν είναι άλλη από την Άνγκελα Μέρκελ. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα αποκριάτικη εκδήλωση για τους μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία θα λάβουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ζωγραφίζω τον χαρταετό μου», στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου, όπου τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρταετούς για την Καθαρά Δευτέρα, να κατασκευάσουν αποκριάτικες μάσκες και να χορέψουν γύρω από το γαϊτανάκι. Τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του δημαρχείου θα υποδεχτούν ξυλοπόδαροι, ενώ οι «καλεσμένοι» θα παρακολουθήσουν παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες muppet.
Σημειώστε επίσης, ότι στο Δήμο Θέρμης, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει ο παραδοσιακός γάμος στην Περιστερά και την Καθαρά Δευτέρα στα Βασιλικά, ενώ στο δήμο Νέαπολης - Συκεών θα γιορτάσουν οι κάτοικοι την αποκριά με τραγούδι, χορό και χρώματα.

Πατρινό καρναβάλι για panda

Η «πατρίδα» του καρναβαλιού δεν θα μπορούσε να μη συγκεντρώσει και φέτος το ενδιαφέρον των απανταχού καρναβαλιστών. Έτσι για ακόμα μια χρονιά, διοργανώνονται τα παραδοσιακά Μπουρμπούλια (εκδηλώσεις με θέματα που προβάλλονται και υποστηρίζονται μέσω διακοσμητικών στοιχείων ή δρώμενων) μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου. Οι «καρναβαλικές» εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν με την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου στις 15:00 το μεσημέρι και την τελετή λήξης στις 21:00 το βράδυ.

Η φημισμένη παρέλαση των αρμάτων θα γίνει την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Καρναβάλι για Γκίνες(;)

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τσίρκο η Ελλάς», το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012 ξεκίνησε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και κορυφώνεται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, προσπαθώντας να καταρρίψει το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη μάσκα. Περισσότεροι από εξήντα πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης πρόκειται να συμμετάσχουν και να προσφέρουν θέαμα στα πλαίσια των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων.

Στις 23 Φεβρουαρίου οι Apurimac θα εμφανιστούν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ο Boban Markovic θα πραγματοποιήσει συναυλία στον ίδιο χώρο, το μεσημέρι τις 25ης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση στις 13:30, ενώ το βράδυ στις 19:30 στην κεντρική πλατεία θα τραγουδήσει η Ελεονώρα Ζουγανέλη. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην είσοδο της πόλης στις 13:30, την οποία φέτος πλαισιώνουν οι Κόκκινες μαζορέτες Stell Rosse από την Κέρκυρα. Ενδιαφέρον, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το πατροπαράδοτο κάψιμο του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Καρναβάλι ωρέ!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ρέθυμνο ξεφαντώνει με παραπάνω από 15 χιλιάδες καρναβαλιστές και περισσότερα από τριάντα άρματα παραμένοντας πιστό σε μια παράδοση που κρατά από το 1914 με ισχυρούς δεσμούς στον αναγεννησιακό χαρακτήρα της περιοχής. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του: «Οι Έλληνες, παρά τους Κύκλωπες και τις Σειρήνες, την Κίρκη, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τους Μνηστήρες, που επιβουλεύονται και διεκδικούν την ομορφιά και τον πλούτο της χώρας μας, θα βγουν από αυτή την Οδύσσεια νικητές και θα φτάσουν στη δική τους Ιθάκη. Ο ‘θρίαμβος’ με τον οποίο κλείνει η θεματική του φετινού καρναβαλιού, είναι το δικό μας αισιόδοξο μήνυμα για τον επίλογο τούτης της περιπέτειας στην οποία πρωταγωνιστούμε όλοι».

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του καρναβαλιού έχουν ήδη ξεκινήσει. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η κλασσική κρητική καντάδα στη πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, το Σάββατο στις 21:00 θα γίνει η νυχτερινή παρέλαση ξεκινώντας από το ξενοδοχείο «Ελίνα», ενώ στο Δημαρχείο θα γίνει η εκφώνηση και αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 14:00. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Καρναβάλι εν Δελφοίς

Η Ιτεά, η Άμφισσα και το Γαλαξίδι στον δήμο Δελφών συμμετέχουν δυναμικά για ακόμα μια χρονιά στην καρναβαλική ατμόσφαιρα όλης της χώρας, αναβιώνοντας με άκρως διασκεδαστικό τρόπο θρύλους και μύθους της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Γαλαξιδιώτικα κούλουμα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ήσυχο πέταγμα του χαρταετού πριν και μετά το σαρακοστιανό τραπέζι. Εδώ αναβιώνεται το πανάρχαιο έθιμο του αλευρομουτζουρώματος, με πίπιζες, νταούλια και ομάδες μουτζουρωμένων κουδουνοφόρων κάθε ηλικίας οι οποίοι κατακλύζουν τη παραλία σε ένα διονυσιακό ξεφάντωμα. Μια μέρα πριν, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 22:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Άμφισσα ξεχωρίζει η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών» το τελευταίο Σάββατο της Απόκριας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις 20:30 στη πλατεία Κεχαγιά, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτή ακόμα και τη τελευταία στιγμή παραλαμβάνοντας δωρεάν στολή από το Εικαστικό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Και εδώ.

Ακόμα, από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ιτέα ξεχωρίζουν τα Ιτιώτικα Κούλουμα στον μώλο Ιτέας την Καθαρά Δευτέρα και φυσικά το πέταγμα χαρταετού στη μαρίνα. Επίσης, τη Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην παραλία της Ιτέας, θα στηθεί… «επιχείρηση» για να φτιαχτεί ο μεγαλύτερος χαλβάς κόλλας που έχει γίνει ποτέ, προσβλέποντας μια θέση στο βιβλίο του ρεκόρ Γκίνες.  Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο δήμο Δελφών θα βρείτε στα Σχετικά Αρχεία του Άρθρου.

«Πράσινο» καρναβάλι

Καρναβάλι με… οικολογική συνείδηση θα είναι το 26ο Κορθιανό Καρναβάλι στην Άνδρο σύμφωνα με τους διοργανωτές του, καθώς θα έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, πράγμα αναγκαίο μετά την οικολογική καταστροφή που υπέστη το νησί από την υποχώρηση της χωματερής στη θάλασσα.

Έτσι φέτος θα επαναχρησιμοποιηθούν περσινά υλικά, θα ανακυκλωθούν σκουπίδια για να μεταμορφωθούν σε αποκριάτικα άρματα και θα χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά με σκοπό να γίνει τέχνη από… σκουπίδια. Όπως κάθε χρόνο θα γίνει η μεγάλη Παρέλαση των Αρμάτων υπό τους ήχους της σάμπα και της reggae από το Βραζιλιάνικο σχήμα Batala, θα εορταστεί η βάκχικη γιορτή του Διόνυσου και θα γίνει Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους με αφετηρία το μεσαιωνικό Κάστρο. Oι εκδηλώσεις των αποκριών θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με τη Σαρακοστιανή γιορτή και κούλουμα, μπόλικο κρασί και ρακί στην πλατεία.

Παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού, «τρέχει» από τις αρχές του Φεβρουαρίου μία ακόμα δράση με τίτλο « Κάνε τέχνη από σκουπίδια», καλώντας όλους τους Ανδριώτες και όχι μόνο, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και με ότι ανακυκλώσιμο «σκουπίδι», να φτιάξουν και να παρουσιάσουν το δικό τους έργο στην πλατεία του Κορθίου.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v