Καλοκαιρινές διακοπές εθελοντισμού στο πλευρό της WWF

Η WWF συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι την παράδοση των εθελοντικών της προγραμμάτων. Φροντίστε την ελληνική φύση σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Κερκίνη και Ζαγόρι και νιώστε το κλίμα της παρέας, κάνοντας διακοπές με… σημαία τον εθελοντισμό.
Καλοκαιρινές διακοπές εθελοντισμού στο πλευρό της WWF
Πέντε από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας μας που είναι προικισμένα με σπάνιο φυσικό πλούτο ζητούν την... καλοκαιρινή συνδρομή σας. Η WWF διοργανώνει εθελοντικά προγράμματα στο Ηράκλειο και στα Μάλια της Κρήτης, στην Ζάκυνθο, στην λίμνη Κερκίνη και στην Βωβούσα της Πίνδου και καλεί όσους πιστούς να προσέλθουν για διακοπές και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι συμμετέχοντες στα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά των τόπων και των ανθρώπων τους, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσης, συμβάλλοντας ενεργά σε αυτό. «Μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει κανείς την απόλαυση που προσφέρει η επαφή με τη φύση σε συνδυασμό με τη χαρά της εθελοντικής προσφοράς, την ικανοποίηση για την ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου και το κλίμα της παρέας», καλεί η WWF από την επίσημη σελίδα της. 

Τα συγκεκριμένα προγράμματα συνδυάζουν ιδανικά τις καλοκαιρινές διακοπές σε πανέμορφες τοποθεσίες της χώρας μας και φυσικά την προστασία τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την τοπική οικονομία. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την πρωινή εργασία με την οποία θα επωμιστούν, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ευασιθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ενημέρωση σε σχετικό περίπτερο, καθαρισμό παραλίας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος για εξυπηρέτηση της πανίδας. Από εκεί και πέρα, οι ομαδικές εκδρομές, οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, τα παιχνίδια, τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και η ελεύθερη διασκέδαση καταλαμβάνουν το υπόλοιπο της ημέρας.

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 105 Ευρώ (για τους υποστηρικτές του WWF Ελλάς διαμορφώνεται στα 80 Ευρώ) και καλύπτει διαμονή, διατροφή, ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και τις ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή των προγραμμάτων. Το κόστος για το πρόγραμμα της Βωβούσας ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς θα είναι μικρότερης διάρκειας (1 εβδομάδα).

Τα προγράμματα εθελοντισμού αναλυτικά

Αλμυρός Ηρακλείου, Κρήτη, 17- 30 Ιουλίου 2011
Η WWF έχει ξεκινήσει από το 2004 μια σημαντική προσπάθεια να καταγράψει και να δώσει ταυτότητα στους νησιωτικούς υγρότοπους της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγρότοπου της Κρήτης, του Αλμυρού (περιοχή Γαζίου), οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αλμυρού θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Καλαμιώνας Μαλίων, Κρήτη, 24 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2011
Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η παρουσία των εθελοντών της οργάνωσης σε έναν ακόμη υγρότοπο της Κρήτης, αυτόν του Καλαμιώνα Μαλίων στον δήμο Χερσονήσου, ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί η όμορφη γωνιά του νησιού.
Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Λίμνη Κερκίνη , 31 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2011
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σας καλεί να βρεθείτε ανάμεσα σε μία από τις πλουσιότερες ορνιθοπανίδες του πλανήτη. Η λίμνη Κερκίνη απλώνεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα και φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών, σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Το έργο των εθελοντών σε αυτή την περιοχή στοχεύει ακριβώς στην προστασία αυτού του «ζωντανού δυναμικού» της λίμνης, με δημιουργία υποδομών και βάσεων για να φωλιάζουν εκεί άφοβα οι φτερωτοί επισκέπτες της.
Εργασία: Δημιουργία και συντήρηση υποδομών (θέσεις παρατήρησης και σταθμοί ξεκούρασης), ενημέρωση επισκεπτών, συμμετοχή σε μετρήσεις πανίδας (αρπακτικά πουλιά, βίδρες) κ.ά.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας της περιοχής.

Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 16 – 27 Αυγούστου 2011
Ο πιο γνωστός κάτοικος της Ζακύνθου δεν είναι άλλος από την θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα. Ο κόλπος του Λαγανά στην Ζάκυνθο παίζει σπουδαίο ρόλο στην παρουσία και την αναπαραγωγή του σπάνιου είδους στην Μεσόγειο και το WWF, έχοντας αγοράσει την έκταση που περιβάλλει την παραλία Σεκανίων του κόλπου, προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προστασία της χελώνας. Έτσι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντισμού εδρεύει στα Σεκάνια, τον πυρήνα δηλαδή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Εργασία: Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων, καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων.
Αριθμός εθελοντών: 15 (2 ομαδάρχες, 13 εθελοντές).
Διαμονή: Σε δημόσιο κτήριο της περιοχής.

Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι, Πίνδος, 31 Ιουλίου – 28 Αυγούστου 2011
H Βωβούσα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μετσόβου, στα διοικητικά όρια του Ν. Ιωαννίνων. Το χωριό χωρίζουν στα δύο τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενώ γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, γνωστό για τις μοναδικές του φυσικές αξίες. Στην περιοχή συναντάμε επίσης σπάνια και μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο, καθώς και ενδημικά φυτά και λουλούδια. Η προστασία των δασών που φιλοξενούν όλη την παραπάνω μαγεία της φύσης είναι το αντικείμενο του προγράμματος της Βωβούσας.

Κάθε ομάδα θα είναι εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα συνεργάζεται επίσης στενά με τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών Βωβούσας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μετσόβου και Μηλιωτάδων.
Εργασία: (α) Περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου & στελέχωση πυροφυλακίων, (β) Συντήρηση, καθαρισμοί, σήμανση και διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών.
Αριθμός εθελοντών: Οκτώ εθελοντές ανά περίοδο (συνολικά 32 εθελοντές)
Περίοδοι: Τέσσερις:
1. 31 Ιουλίου - 7 Αυγούστου,
2. 7 Αυγούστου - 14 Αυγούστου,
3. 14 Αυγούστου -21 Αυγούστου,
4. 21 Αυγούστου – 28 Αυγούστου.
Διαμονή: Στο καταφύγιο της Βωβούσας «Βάλια Κάλντα» με πρόσβαση σε οργανωμένη κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Το πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης που θα διεξαχθεί στη Βωβούσα, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που εκπονείται από το WWF Ελλάς και συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.

Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για να δηλώσετε συμμετοχή, κατεβάστε την σχετική φόρμα που θα βρείτε εδώ και ακολουθήστε τις οδηγίες για να την αποστείλετε στους υπεύθυνους των προγραμμάτων. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v