Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ 2011: Η Γηραιά Ήπειρος ροκάρει

Line ups με τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, headbanging με ροκ θρύλους, ποπ νότες, εναλλακτικές φάτσες σε καταπράσινα camps. Η Ευρώπη ξαναμπαίνει σε καλοκαιρινούς φεστιβαλικούς ρυθμούς και εμείς επιλέγουμε τα καλύτερα.
Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ 2011: Η Γηραιά Ήπειρος ροκάρει
του Γιώργου Κόκουβα

Τι κοινό έχουν οι Coldplay, οι Arctic Monkeys, η Beyonce, οι Iron Maiden, οι Kings of Leon και οι Black Eyed Peas; Όλοι αυτοί, κι ακόμη περισσότεροι, θα βρίσκονται στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, σε κάποιο από τα stage των μεγαλύτερων μουσικών Φεστιβάλ.

Και ενώ εδώ περιμένουμε το Ejekt του Ιουνίου για να διαπιστώσουμε αν τελικά η Amy Winehouse θα μας κάνει την τιμή και το Rockwave του Ιουλίου, επιχειρούμε μέχρι τότε μια μουσική βόλτα στα μεγάλα φεστιβάλ της υπόλοιπης Ευρώπης, για τα οποία πολλοί μουσικόφιλοι πανηγυρίζουν την έλευση του καλοκαιριού και γεμίζουν ευλαβικά τον κουμπαρά κατά την διάρκεια του χειμώνα για να διεκδικήσουν μια σκηνή και ένα εισιτήριο σε όποιο από αυτά συγκεντρώσει την μουσική αφρόκρεμα. Δείτε ποια είναι τα πιο δυνατά ευρωπαϊκά χαρτιά του φετινού καλοκαιριού και πρακτικές πληροφορίες για όσους «πιστούς» πρόβαραν το headbanging εδώ και μήνες.

Roskilde, Δανία
Ξεκίνησε σαν φεστιβάλ για hippies, συνέχισε προσελκύοντας Σκανδιναβούς μουσικόφιλους και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία μουσικά events της Γηραιάς Ηπείρου, με τα πιο ζηλευτά line ups σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή την χρονιά, το Roskilde ανοίγει τις πύλες του στα νότια του δανικού Roksilde για 4 ημέρες, από τις 30 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου.
Τα μεγάλα ονόματα: Iron Maiden, Kings of Leon, Arctic Monkeys, Mastodon, M.I.A., PJ Harvey, the Strokes, Portishead, Lykke Li.
Εισιτήριο: Το επίσημο site δηλώνει ότι έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια, οπότε όποιος πρόλαβε… το Roskilde είδε με 232 ευρώ για το standard τετραήμερο εισιτήριο συν διαμονή σε camping ή με 117 ευρώ για εισιτήριο ημέρας. 
Πώς θα πάτε/Πού θα μείνετε: Ο συνδυασμός πτήσεων της Lufthansa και της Swiss θα αναλάβει την μεταφορά σας στην Κοπεγχάγη (ενδεικτική τιμή 325 ευρώ μετ’ επιστροφής) και από εκεί θα φτάσετε στο Roskilde με τρένο ή λεωφορείο. Θα μείνετε στο camping του Φεστιβάλ, σε σκηνή που περιλαμβάνεται στην τιμή του standard εισιτηρίου γιατί αφενός θα εξισορροπήσετε τα τσουχτερά αεροπορικά ναύλα και αφετέρου θα μείνετε πιστοί στο καλοκαιρινό, ανήσυχο πνεύμα του Φεστιβάλ.

Sziget, Ουγγαρία 
Εδώ και 18 χρόνια, Αύγουστος στην Βουδαπέστη σημαίνει μεγάλα ονόματα, «νησιώτικη διάθεση» (Sziget σημαίνει νησί) και μίγμα κάθε μουσικού ύφους. Το Sziget διαθέτει έντεκα διαφορετικά stages που διαπερνούν από την pop/rock κουλτούρα και τους world ήχους μέχρι την μέταλ, την reggae, τους ambient ρυθμούς και την μουσική των Ρομά. Αυτή την χρονιά, το πάρτι ξεκινά στις 8 και ολοκληρώνεται στις 15 Αυγούστου.
Τα μεγάλα ονόματα: Amy Winehouse, Dizzee Rascal, Gogol Bordello, Kasabian, Interpol, LaRoux, Pulp, Skunk Anansie, Motorhead.
Εισιτήριο/Διαμονή: Για ένα εισιτήριο ημέρας θα πληρώσετε 45 ευρώ (δεν μπορείτε να το αγοράσετε online), ενώ για το «διαρκείας» περιλαμβανομένης θέσης στο camping, 170 ευρώ. 
Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήση της Malev για την Βουδαπέστη (ενδεικτική τιμή 215 ευρώ) και από εκεί με τα δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης, καθώς η τοποθεσία δεν απέχει παρά λίγα λεπτά από το κέντρο της Βουδαπέστης.

Exit Festival, Σερβία 
Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, λαμβάνει χώρα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στο Κάστρο Petrovaradin στο Novi Sad και προκαλεί για βουτιές στις όχθες του Δούναβη. Θέλετε κι άλλους λόγους για να ανηφορίσετε στην γείτονα από τις 7 ως τις 10 Ιουλίου; Τότε ρίξτε μια ματιά παρακάτω στο line up του Φεστιβάλ.
Τα μεγάλα ονόματα: Arcade Fire, Pulp, M.I.A., Editors, Jamiroquai, Groove Armada, Portishead.
Εισιτήριο: Το pass και για τις τέσσερις ημέρες στοιχίζει 89 λίρες (περί τα 100 ευρώ) αν το αγοράσετε online με έκπτωση. Μετά την εκπτωτική περίοδο, θα στοιχίζει περί τα 120 ευρώ. Κλείστε ξεχωριστά την διαμονή σας στο camping του Exit στην τιμή των 25 λιρών (περίπου 28 ευρώ) εδώ. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ολόκληρο «χωριό» με ντουζιέρες, καταστήματα, εστιατόρια και αυτοσχέδιες συναυλίες.
Πώς θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου 7 ώρες (ή 626 χιλιόμετρα) από τη Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, με την Ολυμπιακή ή τη JAT μέχρι το Βελιγράδι (από 208 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων για εκείνη την περίοδο) και από εκεί με τα λεωφορεία του Φεστιβάλ (περί τα 20 ευρώ μετ’ επιστροφής).

Oxegen, Ιρλανδία 
Η ιρλανδική απάντηση στο Glastonbury (το οποίο είναι ήδη sold out, γι’ αυτό και απουσιάζει από το δημοσίευμα) λέγεται Oxegen και προσελκύει περίπου 90.000 άτομα κάθε μία από τις τρεις ημέρες που διαρκεί. Τα τεράστια ονόματα που φιλοξενεί δικαιολογούν την τσιμπημένη του τιμή, ενώ από τα δυνατά του σημεία είναι η τα ιρλανδικά τοπία που συνοδεύουν τις νότες από τα οκτώ διαφορετικά stages. To event έχει προγραμματιστεί για φέτος στο Punchestown Racecourse, στο Naas της Ιρλανδίας τις ημερομηνίες 8-10 Ιουλίου.
Τα μεγάλα ονόματα: Coldplay, Black Eyed Peas, Foo Fighters, Beyonce, Arctic Monkeys, Strokes, My Chemical Romance, Brandon Flowers, Bruno Mars.
Εισιτήριο: Το pass τριών ημερών στοιχίζει 199,50 ευρώ, ενώ αν επιλέξετε να μείνετε στο οργανωμένο camping του Oxegen, πληρώνετε 24 ευρώ επιπλέον για τις τρεις αυτές ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο ημέρας στην τιμή των 99,50 ευρώ. 
Πώς θα πάτε: Η οικονομικότερη επιλογή για εκείνη την περίοδο είναι η πτήση της AirBaltic για Δουβλίνο μέσω Ρίγας (ενδεικτική τιμή 240 ευρώ μετ’ επιστροφής). Από το Δουβλίνο θα φτάσετε στον χώρο του Φεστιβάλ με τα ειδικά λεωφορεία που στοιχίζουν 20 ευρώ μετ’ επιστροφής. Κλείστε τα online εδώ και μάθετε περισσότερα για τα ακριβή σημεία επιβίβασης εδώ

B’estfest, Ρουμανία 
Low budget αλλά καθόλου αδιάφορο, το ρουμανικό φεστιβάλ μετά από έναν χρόνο απουσίας επιστρέφει ανανεωμένο με νέα εικόνα και σε νέα τοποθεσία. Τις τρεις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, το B’estfest θα ταρακουνήσει την περιοχή Pipera-Tunari λίγο έξω από το Βουκουρέστι.
Τα μεγάλα ονόματα: Skunk Anansie, Pendulum (live), Flogging Molly, Asian Dub Foundation, House of Pain, Hadouken! και ο Mika.
Εισιτήριο/Διαμονή: Το τριήμερο pass στοιχίζει μόλις 63 ευρώ, ενώ για όσους έρχονται από το εξωτερικό, «τρέχει» προσφορά που σας χαρίζει με κάθε αγορά ένα επιπλέον εισιτήριο. Επιπλέον, οι ομάδες φοιτητών (άνω των 10) που θα κλείσουν εισιτήρια ως group, απολαμβάνουν έκπτωση 50%. Για να κλείσετε στο ίδιο πακέτο τριήμερη διαμονή στο camping, όπου η διοργάνωση έχει φροντίσει για τουαλέτες, ντουζιέρες, ζεστό νερό, καταστήματα για τρόφιμα κλπ), θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον 3,50 ευρώ. Αγοράστε τα passes online από εδώ
Πώς θα πάτε: Με την Tarom ή την Olympic Air μέχρι το Βουκουρέστι (ενδεικτική τιμή 241 ευρώ μετ’ επιστροφής για την περίοδο του Φεστιβάλ). Από το Βουκουρέστι, θα υπάρξουν ειδικά λεωφορεία για την μεταφορά των μουσικόφιλων στον χώρο του Φεστιβάλ ακόμη και το βράδυ. Τα δρομολόγια και οι πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του B’estFest

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v