Συναυλίες 2011: 30 τρόποι να ξεχάσετε την κρίση

Εκπλήξεις όπως η Zaz και οι Thirty Seconds to Mars, σταθερές αξίες όπως ο Nick Cave και ο Tim Booth, παλιοί φίλοι όπως οι Tiger Lillies και η Laurie Anderson. Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά από τον Μάιο, και έχει κάτι για όλους. Παραπονέθηκε κανείς;
Συναυλίες 2011: 30 τρόποι να ξεχάσετε την κρίση
της Ηρώς Κουνάδη 

Αν προλάβατε να απογοητευτείτε… προλαβαίνετε και να αναθαρρήσετε. Μετά την retro-λαγνεία που κυριάρχησε στις χειμερινές ανακοινώσεις των συναυλιών, ήρθαν και τα πρώτα «φρέσκα» ονόματα να δώσουν το φιλί της ζωής σε μια συναυλιακή σαιζόν που προδιαγραφόταν… άκλαυτη. Κάπως έτσι, φτάσαμε να μετράμε σχεδόν τριάντα συναυλίες, εκ των οποίων οι εννέα θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάιο.

Άλλα καλά νέα είναι πως οι τιμές των εισιτηρίων έχουν μειωθεί σημαντικά σε πολλές περιπτώσεις –και λιγότερο σημαντικά σε άλλες– και πως τα φεστιβάλ διαμορφώνονται σιγά σιγά σε κανονικά φεστιβάλ και όχι σε διοργανώσεις τύπου «ένας headliner και πέντε άσχετοι πριν από αυτόν, για να πούμε ότι κάναμε φεστιβάλ».

Και τώρα που πήραμε θάρρος, ατζέντες ανά χείρας και ξεκινάμε:

Μάιος όπως… Μουσική
Ίσως ο πιο γεμάτος –από συναυλιακής άποψης– Μάιος των τελευταίων χρόνων, ξεκινά με την άφιξη της Ισπανίδας Bebe, που γνωρίσαμε πριν από τρία χρόνια με το Malo, στις 6 του μήνα στο Αθηνών Αρένα. Τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ, και προπωλούνται στα Metropolis και τα Public. Μία μόλις ημέρα αργότερα, η φωνή των James, ο υπέροχα μελωδικός Tim Booth καταφτάνει στην Ιερά Οδό, αφού πρώτα κάνει μια στάση στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου. Στις 8 Μαΐου θα παίξει, επίσης, στην Ακτή Δυμαίων, για το κοινό της Πάτρας. Τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ, και προπωλούνται στα Public, Ticket House και TicketArena.gr.



Αλλαγή κλίματος και συνέχεια με death metal, πλην όμως με folk, κλασικές, αναγεννησιακές και μεσαιωνικές επιρροές. Με μια λέξη, Haggard, στο Fuzz στις 11 Μαΐου. Τα εισιτήρια κοστίζουν μόλις 25 ευρώ και προπωλούνται στο Ticket House της Αθήνας, και online στο Ticketpro.gr. Και οι οπαδοί του gothic metal, όμως, έχουν τον δικό τους λόγο για να χαίρονται: οι Katatonia θα βρίσκονται στις 14 Μαΐου στο Fuzz Club. Εισιτήρια των 30€ προπωλούνται στα Ticket House και Ticketpro.gr.

Στις 12 Μαΐου, οι Stereo MC’s έρχονται στο Bios για ένα εκρηκτικό live. Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Το βέβαιο πάντως είναι πως θα χρειαστεί να κλείσετε τα εισιτήριά σας έγκαιρα, διότι προβλέπεται… sold out. Μία μέρα μετά, στις 13 Μαΐου, οι The Charlatans γιορτάζουν τα εικοστά τους γενέθλια στο Fuzz Club, κι εν συνεχεία, στις 14/5, ανηφορίζουν στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 39 έως 43 ευρώ, και προπωλούνται στα Ticket House και Ticketpro.gr.

Αμέσως μετά, την σκυτάλη παίρνει εκείνη που ο εγχώριος Τύπος βάφτισε εν μία νυκτί –και ίσως όχι άδικα– «αποκάλυψη της χρονιάς», η Γαλλίδα Zaz που καταφτάνει στις 16 Μαΐου στο Badminton για να μας τραγουδήσει… όλα όσα θέλει. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 30 έως 60 ευρώ, και προπωλούνται online από το Ticket Net. Μία μέρα πριν, στις 15 Μαΐου, η αξιαγάπητη Γαλλίδα θα βρίσκεται στο Prinicipal Club Theater. Τα εισιτήρια για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης κοστίζουν 35 ευρώ και προπωλούνται επίσης στο Ticket Net.



Αν και είμαστε βέβαιοι πως το ξέρετε ήδη, θα το υπενθυμίσουμε: Η πανελλαδική περιοδεία των Deep Purple με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ξεκινά στις 20 Μαΐου από το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ελληνικού, και συνεχίζεται την επόμενη μέρα στην Πάτρα και στις 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Οι Deep Purple εμφανίζονται εν συνεχεία χωρίς τον Βασίλη, αλλά με τους George Gakis and the Troublemakers, στις 25 Μαΐου στα Ιωάννινα. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 38 ευρώ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, και συνεχίζεται στα Public, Ticket House και TicketArena.gr.

Και βέβαια, ο μήνας κλείνει… πανηγυρικά, υπό τους ήχους των “Listen to your heart” και “It Must Have been Love” αλλά και “Sleeping in my Car” για τα παιδιά των ‘90s που αγαπούσαν τους Roxette. Στις 27 Μαΐου, στο Terra Vibe της Μαλακάσας, με support τον Πάνο Μουζουράκη και τιμές εισιτηρίων που κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ. Σπεύσατε για αγορές στα Ticket House Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και online στο Ticketpro.gr.

Ο Ιούνιος θα είναι ροκ…
Τον χορό των Ιούνιων συναυλιών ανοίγουν ο Ian Atsbury και η παρέα του, κατά κόσμο The Cult, στις 5 Ιουνίου στο Fuzz. Εισιτήρια προπωλούνται στα TicketHouse, Public (Σύνταγμα) και Ticketpro.gr προς 38 ευρώ. Τη σκυτάλη παίρνουν οι (συγχωρέστε μας το κλισέ) «Joy Division των ‘00s» Interpol, στο Entertainment Stage της Ιεράς Οδού στις 7 Ιουνίου. Εισιτήρια προπωλούνται προς 38 ευρώ στα Public, Ticket House και TicketArena.gr.



Μία μέρα αργότερα, στις 8 Ιουνίου η μεγάλη κυρία της ηλεκτρονικής μουσικής Laurie Anderson επιστρέφει στο Badminton, με ολοκαίνουριο multimedia project, το Delusion, που πρωτοπαρουσιάστηκε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ (το φοιτητικό εισιτήριο κοστίζει 20€) και προπωλούνται από το Ticketnet.gr.

Στο Badminton ξανάρχονται και οι παλιοί αγαπημένοι Tiger Lillies, με μια παράσταση… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το Freak Show που έσπασε ταμεία τον χειμώνα του 2009 επιστρέφει… στον τόπο του εγκλήματος, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 25 έως 35 ευρώ, ενώ το φοιτητικό κοστίζει 20€. Προπώληση online από το Ticketnet.gr.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου το Sonisphere Festival έρχεται να… ταρακουνήσει για δεύτερη φορά το Terra Vibe της Μαλακάσας. Iron Maiden, Slipknot, Mastodon, Gojira και Virus μοιράζονται την γιγάντια σκηνή για μια μοναδική συναυλία, τα εισιτήρια της οποίας κυμαίνονται από 59 έως 100 ευρώ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει, στο Ticket House, και το Ticketpro.gr.

Διαλύθηκαν, επανενώθηκαν, ξεκίνησαν παγκόσμια περιοδεία και πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν της στάση τους στην Ελλάδα, προκαλώντας χαμόγελα αμηχανίας σε όσους προσπαθούν ακόμα να ξεχάσουν τις ντροπιαστικές χορογραφίες του Jump Around στα σχολικά πάρτι. Οι House of Pain, λοιπόν, θα βρίσκονται στις 21 Ιουνίου στο Terra Vibe της Μαλακάσας, κι όσοι… ακομπλεξάριστοι προσέλθετε. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 25 ευρώ, και προπωλούνται στα Ticket House Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και online στο Ticketpro.gr.

Το μεγάλο συναυλιακό γεγονός του Ιουνίου είναι αναμφισβήτητα το Ejekt Festival, που πραγματοποιείται φέτος στην Πλατεία Νερού, πίσω από το Γήπεδο του Tae Kwon Do στην παραλία του Φαληρικού Δέλτα, για μία μόνο ημέρα, στις 22 Ιουνίου. Τρία ονόματα έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί, αλλά κι αυτά είναι αρκετά για να ανυπομονούμε: Amy Winehouse, Moby και The Vaccines. Εισιτήρια προπωλούνται προς 50 ευρώ στα Ticket House Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα Public και στο TicketArena.gr.



Σημειώστε πως την επόμενη μέρα, στις 23 Ιουνίου, ο Moby θα εμφανιστεί μόνος του στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης. Τα εισιτήρια κοστίζουν 40 ευρώ και προπωλούνται στα Ticket House, Public και TicketArena.gr.

Ο Ιούλιος κερδίζει το στοίχημα
Κι εκεί που πήγαμε να απογοητευτούμε από την πρώτη, μάλλον χλιαρή ανακοίνωση, το Rockwave Festival ανέκαμψε, και ανακοίνωσε μερικές εβδομάδες αργότερα τα σωστά ονόματα για το line up του. Τρεις ημέρες, λοιπόν, εκ των οποίων η μία (συγκεκριμένα, το Σάββατο 2 Ιουλίου) αποκλειστικά αφιερωμένη στην ελληνική ροκ σκηνή, με Γιάννη Αγγελάκα, Ψαραντώνη, Lost Bodies και πολλούς ακόμη.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή 1η Ιουλίου, έχει headliners τους Editors, και επίσης επί σκηνής τους Cake, Stranglers, Sivert Hoyem, Παύλο Παυλίδη και B-Movies και Vassilikos. Την τρίτη μέρα, Κυριακή 3 Ιουλίου, το Terra Stage μοιράζονται οι Gogol Bordello, Kyuss Lives, Monster Magnet και Marky Ramone, ενώ στο Vibe Stage θα δούμε, μεταξύ άλλων, Flogging Molly και Therapy. Το Rockwave κλείνουν πανηγυρικά, ως headliners της τρίτης μέρας, οι Prodigy. Το τριήμερο εισιτήριο κοστίζει 65€ και συμπεριλαμβάνεται το camping.



Τα εισιτήρια του Rockwave της Παρασκευής 1 Ιουλίου και της Κυριακής 3 Ιουλίου κοστίζουν 28€. Τα πρώτα εισιτήρια του Σαββάτου 2 Ιουλίου ξεκινούν από 12€ και τα επόμενα κοστίζουν 15€. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στα Ticket House της Αθήνας, Musicland και Stereodisc Θεσσαλονίκης και online στο Ticketpro.gr.

Τη σκυτάλη παίρνουν στις 4 Ιουλίου οι Buena Vista Social Club, που ανηφορίζουν στον Λυκαβηττό –ειρήσθω εν παρόδω, αυτή είναι η μόνη συναυλία που έχει ανακοινωθεί για τον Λυκαβηττό φέτος. Εν συνεχεία, θα βρεθούν στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στις 6 Ιουλίου και στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8 Ιουλίου. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ, και προπωλούνται στα Public και Ticket House και online στο Ticketpro.gr.

Μικρή πλην σημαντική παρένθεση: Ο Roger Waters ενδέχεται να συμπεριλάβει την Αθήνα στους σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας του The Wall Live Tour 2011, όπως αναφέρεται στο επίσημο site του, περί τις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε τον David Gilmour μαζί του επί σκηνής στο show της Αθήνας, το οποίο θα κινηματογραφηθεί –σύμφωνα πάντα με το post στο site του. Τίποτα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, οπότε… stay tuned.

Οι Judas Priest και οι Whitesnake μοιράζονται στις 5 Ιουλίου την σκηνή που θα στηθεί στο ολυμπιακό Πάρκο Νερού του Φαλήρου, πριν ανηφορίσουν προς την Θεσσαλονίκη, για να ανοίξουν, στις 6 Ιουλίου αυτή τη φορά το 2310 Festival. Την επόμενη μέρα, 7 Ιουλίου, το φεστιβάλ αλλάζει ύφος, και φιλοξενεί στη σκηνή του τους James και My Excuse. Τα εισιτήρια του 2310 Festival της Θεσσαλονίκης κοστίζουν 45€ για μία ημέρα και 80€ για δύο ημέρες. Τα εισιτήρια της αθηναϊκής συναυλίας των Judas Priest και White Snake κοστίζουν 50 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, θα τα βρείτε στα Ticket House, Public και TicketArena.gr.

Δε φανταζόμαστε να πιστέψατε πως μπορεί να υπάρξει ελληνικό καλοκαίρι χωρίς Nick Cave; Στις 5 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών και στις 6 Ιουλίου στο Terra Vibe, ο επίτιμος πρόεδρος των καλοκαιρινών φεστιβάλ έρχεται με τους Grinderman, το σχήμα που συναποτελούν τα παλαιότερα μέλη των Bad Seeds: Warren Ellis, Martyn Casey και Jim Sclavunos. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 34€ και εν συνεχεία πωλούνται προς 38€ από τα Ticket House Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και online από το Ticketpro.gr.

Το ότι φτάσαμε ως εδώ χωρίς συναυλίες να συμπέφτουν την ίδια ημερομηνία, ήταν τουλάχιστον θαύμα. Τα θαύματα, βέβαια, δεν κρατούν για πάντα. Έτσι, στις 6 Ιουλίου, την ώρα που ο Nick Cave θα ανεβαίνει με τους Grinderman στη σκηνή του Rockwave, οι Thirty Seconds to Mars θα δονούν το Κέντρο Ιππασίας στο Πάρκο Γουδή. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 40 έως 75 ευρώ, και προπωλούνται online από το TicketArena.gr.



Μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Ιουλίου, οι Twisted Sister θα βρίσκονται στο Κέντρο Ιππασίας του Πάρκου Γουδή, ενώ μια μέρα αργότερα, στις 13 Ιουλίου, θα ροκάρουν στον Μύλο της Θεσσαλονίκης. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 35 και φτάνουν έως 60 ευρώ. Προπωλούνται, δε, από τα Ticket House, Metropolis, Hard Rock Café και TicketArena.gr.

Για την απίθανη περίπτωση που το ξεχάσατε, υπενθυμίζουμε: οι Bon Jovi καταφτάνουν μετά από αιώνες απουσίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 20 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ –κι ακόμη κι αυτό, δεν είναι αρκετό. Τα οικονομικότερα εισιτήρια των 50€ έχουν εξαντληθεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ίδιο και εκείνα των 150€ για την VIP arena. Μένουν, όμως, ακόμη οι εξής επιλογές: Αrena Ορθίων 65€, Καθήμενοι Γ Ζώνη 70€, Καθήμενοι Β Ζώνη 80€, Καθήμενοι Α Ζώνη 95€, VIP εισιτήρια 250€ και Cosmote package με αναμνηστικά memorabilia 350€. Η προπώληση… καλά κρατεί, σε όλα τα καταστήματα Γερμανός και online στο ElevenTickets.gr.

Αυγουστιάτικος επίλογος
Μία και μοναδική συναυλία έχει ανακοινωθεί προς το παρόν για τον Αύγουστο, και η αλήθεια είναι πως δύσκολα αναμένονται άλλες ευχάριστες εκπλήξεις για έναν γενικά «νεκρό» συναυλιακά μήνα. Οι Dream Theater, λοιπόν, έχουν τον τελευταίο λόγο πριν τις διακοπές μας, στο Terra Vibe της Μαλακάσας στις 2 Αυγούστου. Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 35 ευρώ και τα επόμενα 40 ευρώ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στα Ticket House Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και online στο Ticketpro.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v