Χριστούγεννα στην Ελλάδα: 4 low budget τετραήμερα

Είπε κανείς ότι δε βρίσκεις ξενοδοχείο σε λογική τιμή στο Ζαγόρι τα Χριστούγεννα; Ότι στη Ζήρεια και το Πήλιο η διαθεσιμότητα έχει εξαντληθεί από τον Αύγουστο; Καταρρίπτουμε τους μύθους και φεύγουμε για οικονομικά, χιονισμένα Χριστούγεννα… α λα ελληνικά.
Χριστούγεννα στην Ελλάδα: 4 low budget τετραήμερα
της Ηρώς Κουνάδη

Χιονισμένα έλατα. Πέτρινες καμινάδες που αχνίζουν. Κρυστάλλινες λίμνες που καθρεφτίζουν συννεφιασμένους ουρανούς. Κι όλα αυτά σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων οδήγησης, και κόστος χαμηλότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε. Επιλέξαμε τέσσερις από τους πιο αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς, οι οποίοι συνήθως αδικούνται στη σύγκριση με τα «λαμπερά» ευρωπαϊκά Χριστούγεννα, και σας εγγυόμαστε ότι αξίζουν όσες μέρες άδειας μπορείτε να τους αφιερώσετε. Θα σας εκπλήξουν.

Σημείωση: Όλες οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν υπολογιστεί για διαμονή τεσσάρων διανυκτερεύσεων, από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, σε δίκλινο δωμάτιο. Η διαθεσιμότητα ελέγχθηκε τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Κόνιτσα & Ζαγοροχώρια

Παραμυθένια, πετρόχτιστα χωριά τυλιγμένα με την άχλη του χειμώνα, που παγώνει την ανάσα και σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς δίπλα στο επόμενο αναμμένο τζάκι. Συγκλονιστικά φυσικά τοπία που κάνουν το δίλημμα εντονότερο, προκαλώντας σε να φορέσεις ό,τι πιο ζεστό έχεις και να τα περπατήσεις. Και μια πόλη όλο λιθόκτιστα σοκάκια, που ζει φύσει και θέσει σε ρυθμούς χειμερινούς –κι εκεί γύρω στα Χριστούγεννα είναι σχεδόν πάντα πασπαλισμένη με χιόνι. Να προσθέσουμε την ηπειρώτικη κουζίνα, τις αμέτρητες ευκαιρίες για εξερεύνηση και τις λογικότατες –έως χαμηλές, αναλόγως πού θα επιλέξετε να μείνετε– τιμές, ή σας πείσαμε ήδη;

Δείτε αναλυτικά προτάσεις για διαδρομές, αξιοθέατα και δραστηριότητες στην Κόνιτσα, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life.

Διαμονή: Μακράν από τις καλύτερες επιλογές στην Κόνιτσα είναι το Hamko (400 ευρώ για τέσσερις νύχτες σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό). Κορυφαίο στη λίστα των low budget επιλογών έρχεται το Gerakofolia (170€ οι τέσσερις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο). Εξαιρετική πρόταση και ο ξενώνας Το Τζάκι (235€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις).

Αν προτιμάτε να μείνετε στα Ζαγοροχώρια, αλλά φοβάστε ότι οι τιμές θα είναι αστρονομικές, σας έχουμε καλά νέα. Το Rupicapra Villas, στο Μεγάλο Πάπιγκο, διαθέτει ελάχιστα ακόμη δωμάτια στην τιμή των 340 ευρώ για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Το Ξενοδοχείο Αμελικό, στα Άνω Πεδινά, προσφέρει το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στην τιμή των 360 ευρώ για τέσσερις νύχτες. Ο Ξενώνας Αντάλκη, τέλος, στο Μικρό Πάπιγκο, διαθέτει κουκλίστικα δωμάτια στην τιμή των 400€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις με πρωινό.

Φαγητό: Εξαιρετικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Καπνισμένο Τσουκάλι, στην Κόνιτσα, και στο Μπουραζάνι –μη χάσετε το αγριογούρουνο και ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα– στο ομώνυμο χωριό, περί τα δέκα χιλιόμετρα από την Κόνιτσα προς τα αλβανικά σύνορα. Αν ο δρόμος σας φέρει στην Αρίστη, το πρώτο από τα Ζαγοροχώρια που συναντάτε καθώς ανηφορίζετε το βουνό από την Κόνιτσα, επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο Εν Αρίστη, για εξαίσια ντόπια κρέατα στη σχάρα. Στο Μεγάλο Πάπιγκο, σπιτικά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα του Ιωαννίδη και σπεσιαλιτέ «της μαμάς» στην Καλλιόπη και στου Τσουμάνη.

Ορεινή Κορινθία

Αγαπημένο όλες τις εποχές του χρόνου, το… βουνό της Αθήνας, η Ζήρεια, ντύνεται σχεδόν όλον τον Δεκέμβριο με τα γιορτινά της, και υπόσχεται τις σωστές δόσεις κοσμοπολιτισμού και φυσιολατρικών εξορμήσεων –αρκεί να ξέρετε πού θα βρείτε το καθετί. Θέλετε, ας πούμε, country chic ρεβεγιόν σε σαλέ με αναμμένο τζάκι; Θα επιλέξετε για βάση σας τις τρεις συνοικίες των Τρικάλων: Άνω, Κάτω και Μεσαία. Θέλετε σκηνικό α λα Ελβετία, με γαλάζιες λίμνες και δάση ως εκεί που φτάνει το μάτι; Θα κινηθείτε στην περιοχή της Λίμνης Δόξα και της Αρχαίας Φενεού. Θέλετε αυθεντικά Χριστούγεννα σε χωριό, με άρωμα από τις δίπλες που ψήνονται στα σπίτια; Θα κατευθυνθείτε στο Κεφαλάρι και τον Ασπρόκαμπο. Αν, πάλι, τα θέλετε όλα, θα πάρετε το αυτοκίνητο και θα κάνετε τον γύρο του βουνού, σταματώντας σε κάθε χωριουδάκι κι επιστρέφοντας στον ξενώνα σας… πάνω στην ώρα για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Δείτε αναλυτικά προτάσεις για διαδρομές και δραστηριότητες στη Ζήρεια, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Διαμονή: Το Αρχοντικό Κεφαλάρι, στο ομώνυμο χωριό, προσφέρει δίκλινα δωμάτια με πρωινό στην τιμή των 440€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Το Αρχοντικό Φιαμέγκου μπορεί να μην είναι η πιο οικονομική μας πρόταση, είναι όμως πραγματικά value for money: τα ατμοσφαιρικά δωμάτιά του θα σας κοστίσουν 540€ με πρωινό για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Αν μπορείτε να «θυσιάσετε» περί τα 20 λεπτά ανηφορικής οδήγησης και να μείνετε στο Ξυλόκαστρο, ο Ξενώνας Κρεολή αποτελεί μία εξαιρετική low budget πρόταση: 208€ το δίκλινο με πρωινό, για τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Φαγητό: Εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην Άρτεμις, στα Μεσαία Τρίκαλα. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ στην Πινακωτή, επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα. Αρνάκι στη γάστρα στο Πέτρινο και μαγειρευτά στον Πλάτανο, στα Κάτω Τρίκαλα. Ζουμερή σχάρα στην ταβέρνα του Δέκλερη και στο Τρικάλων Γεύσεις, στα Άνω Τρίκαλα. Μαγειρευτά, τοπική κουζίνα με ολίγον από fusion και σχάρα στο μάλλον υπερτιμημένο από άποψη φαγητού, αλλά εξαιρετικό από πλευράς σέρβις, φιλοξενίας και θέας στη Λίμνη Δόξα, Κουτούκι του Στάικου.

Ναύπακτος

«Χριστούγεννα στην πόλη» λέει ο σοφός λαός, και μπορεί η Ναύπακτος να μην είναι ακριβώς αυτό που έχει στο μυαλό του ο μέσος Αθηναίος όταν σκέφτεται «πόλη», αλλά… γι’ αυτό ακριβώς την προτείνουμε: γιατί είναι μια πανέμορφη, φιλική προς τον χρήστη πόλη –με ποδηλατόδρομους, αξιοθέατα, ανοιχτούς χώρους και μια υπέροχη παραλιακή περαντζάδα– που δεν στερείται όμως στο ελάχιστο την αίσθηση εξοχής. Από τη μία η ιδιαίτερη εικόνα της χειμωνιάτικης θάλασσας, από την άλλη η Ορεινή Ναυπακτία και τα καταπράσινα τοπία της που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, εγγυώνται τόσες φυσιολατρικές εξορμήσεις όσες (δεν) χωρούν στο χριστουγεννιάτικο τετραήμερό σας.

Δείτε αναλυτικά προτάσεις για διαδρομές και δραστηριότητες στη Ναύπακτο και την Ορεινή Ναυπακτία, σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life.

Διαμονή: Μας εξέπληξε ευχάριστα το Αρχοντικό της Πέπως, το πρώτο boutique hotel της Ναυπάκτου, κρατώντας τις χριστουγεννιάτικες τιμές του στα λογικά επίπεδα των 340€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Αν το budget σας είναι περιορισμένο, το Ilion Hotel, κοντά στο Ενετικό Κάστρο, διαθέτει λιτά αλλά προσεγμένα δωμάτια που δεν ξεπερνούν τα 260€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις με πρωινό. Το Akti, τέλος, προσφέρει stylish Junior σουίτες στην τιμή των 520€ με πρωινό (η αντίστοιχη τιμή για το τρίκλινο δωμάτιο ανέρχεται στα 300€ με πρωινό).

Φαγητό: Είναι δύσκολο να μείνετε δυσαρεστημένοι από το φαγητό στη Ναύπακτο. Σχεδόν όσο δύσκολο είναι και το να διαλέξετε πού θα φάτε. Τρεις διευθύνσεις που μπορούμε να ξεχωρίσουμε είναι η Κουζίνα της Μαρίας Λόη, το Bocca di Rossa, για την περίπτωση που επιθυμήσετε ιταλικό, και «Οινορακοψητομαγειρείο» ο Πάπουλης για… αυτό που λέει το όνομά του. Το hit της περιοχής είναι η Ταβέρνα του Παπαδόπουλου, στο χωριό Χιλιαδού, που αποτελεί από μόνη της λόγο να έρθετε ως εδώ. Αν αρχίσετε να ανηφορίζετε προς την Ορεινή Ναυπακτία, θα κάνετε οπωσδήποτε στάση για να δοκιμάσετε εξαίσια σπιτικά μαγειρευτά και ντόπιες σπεσιαλιτέ στο Πέτρινο, στη Λιμνίτσα. Κι αν ανεβείτε μέχρι την Άνω Χώρα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο Πλατάνι και το Στέκι της Άνω Χώρας, για εξίσου λαχταριστά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα.

Πήλιο

Το Βουνό των Κενταύρων μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά από τα καλύτερα φυσικά τοπία, μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες και σαφώς μερικά από τα ομορφότερα χωριά της χώρας. Ο βασικότερος, όμως, λόγος για τον οποίο επιστρέφουμε εκεί ξανά και ξανά, είναι η… πολυμορφικότητά του, η διαρκής εναλλαγή των εικόνων από βουνό σε θάλασσα, από κοσμοπολίτικα σε ξεχασμένα στο χρόνο χωριουδάκια, από ιστορικά αξιοθέατα σε hip μπαράκια. Το δύσκολο είναι να επιλέξετε ένα μόνο από τα χωριά του για βάση. Αλλά ακόμη κι αυτό λύνεται: κατευθυνθείτε στην πλευρά που δεν έχετε δει ποτέ χιονισμένη.

Δείτε αναλυτικά προτάσεις για διαδρομές και δραστηριότητες στο Πήλιο, το Δυτικό Πήλιο, την Ζαγορά και την Τσαγκαράδα σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Διαμονή: Η πλέον low budget στην περιοχή ακούει στο όνομα Ξενώνας Χαραυγή, βρίσκεται στην Ζαγορά και προσφέρει λιτά δωμάτια στην τιμή των 180€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Οικονομικότατο και το Manini Mansion στον Άγιο Δημήτριο, κοντά στην Τσαγκαράδα: 232€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Εξαιρετική επιλογή στα ίδια επίπεδα budget, η Αστρομεριά στη Ζαγορά, τα ατμοσφαιρικά δωμάτια της οποίας δεν ξεπερνούν τα 260€ για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Το ρομαντικό Αρχοντικό Θεοδώρα, τέλος, στη Μακρινίτσα διαθέτει δωμάτια που κυμαίνονται στα 320€ ή 335€ με τζάκι.

Φαγητό: Συγκλονιστική τοπική κουζίνα και μαμαδίσια μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στο Κρίταμο, στο δρόμο που κατεβαίνει από την Τσαγκαράδα προς τον Μυλοπόταμο, αλλά και στο Μεϊντάνι (τα περισσότερα τραπέζια του οποίου καταλαμβάνουν τεράστιες μερίδες αγριογούρουνου) και τα Οινομαγειρέματα, αμφότερα στη Ζαγορά. Ζουμερή σχάρα στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα, παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις στο Κρίτσα στην Πορταριά και δημιουργική κουζίνα –πάντα με έμπνευση και υλικά από την πηλιορείτικη γη– στο εστιατόριο του Ανωβολιός Traditional Resort στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v