Ακτοπλοϊκά: Πόσο κοστίζουν οι τελευταίες μας βουτιές;

Ρίχνουμε στη βαλίτσα ένα μαγιό, ένα καλό βιβλίο κι ένα φούτερ για να μας προστατεύει από το βραδινό αεράκι και τρέχουμε στο λιμάνι, γιατί οι καλύτερες βουτιές –όπως και οι καλύτερες τιμές– είναι οι φθινοπωρινές.
Ακτοπλοϊκά: Πόσο κοστίζουν οι τελευταίες μας βουτιές;
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο και αν οι αεροπορικές προσφορές μας βάζουν ευκολότερα σε πειρασμό να φύγουμε για Σαββατοκύριακο στα νησιά, κατά βάθος οι ρομαντικότεροι εξ ημών προτιμούμε τα καράβια. Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή του χρόνου, που ο αυγουστιάτικος συνωστισμός αποτελεί μακρινή ανάμνηση και το απογευματινό αεράκι στο κατάστρωμα μας ανακατεύει τα μαλλιά αποπνέοντας μια γλυκιά αύρα φθινοπώρου, οι νοσταλγοί των ταξιδιών με πλοίο σπεύδουν να βγάλουν εισιτήρια για τις τελευταίες βουτιές του χρόνου.

Το μόνο που χρειάζεστε για να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους, είναι ένα καλό βιβλίο μαζί με το μαγιό σας στη βαλίτσα, και λίγες ώρες σκασιαρχείο από το γραφείο, για να προλάβετε να είστε έγκαιρα στο λιμάνι βραδάκι Παρασκευής. Το budget σας, όσο χαμηλό κι αν είναι, αρκεί.

Κυκλάδες

Μπορεί η Σαντορίνη και η Αμοργός να είναι εκτός ορίων weekend –εκτός εάν, σε περιπτώσεις παρόμοιες με την πρώτη, καταφύγετε σε κάποια αεροπορική προσφορά– οι Δυτικές Κυκλάδες, όμως, μοιάζουν φτιαγμένες για να μας προκαλούν να δηλώνουμε ασθένειες κάθε Παρασκευή. Ακόμη και οι λιγότερο ευνοημένοι της τύχης, που δεν έχουν την επιλογή της απουσίας, έχουν εκείνη του τελευταίου δρομολογίου, που σε πολλές περιπτώσεις αναχωρεί από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου μετά τις 19.00-20.00 το απόγευμα. Το σκέφτεστε ακόμα; Ιδού μερικές προτάσεις –και τιμές– που θα σας πείσουν.

* Η Σέριφος κατέχει τα πρωτεία των καλύτερων παραλιών των «κοντινών» Κυκλάδων, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα του ότι δεν απέχει περισσότερες από 3-4 ώρες –ό,τι πρέπει για να το σκάσετε Παρασκευή μεσημεράκι από το γραφείο και να περάσετε δύο γεμάτες μέρες βολτάροντας στα σοκάκια της πανέμορφης Χώρας της και βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά της. Το εισιτήριο της Aegean Speed Lines από τον Πειραιά κοστίζει 84€ μετ’ επιστροφής. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου δυόμιση ώρες. Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, το ταξίδι με πλοίο της Ventouris Sea Lines θα σας κοστίσει τέσσερις ώρες και 52€ μετ’ επιστροφής.

* Ιδανική επιλογή για τις τελευταίες βουτιές του χρόνου αποτελεί και η Τήνος –η οποία, εκτός από εξαιρετικές παραλίες, διαθέτει και μερικά πανέμορφα χωριά, που ενδείκνυνται για απογευματινές εξερευνήσεις. Αν βιάζεστε να φτάσετε, η Hellenic Seaways εκτελεί δρομολόγια διάρκειας τριών ωρών και κόστους 92€ μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά, ή δύο ωρών και 94€ από τη Ραφήνα. Εναλλακτικά, το εισιτήριο της Aegean Speed Lines, που σας φέρνει εδώ από τον Πειραιά σε τέσσερις περίπου ώρες, κοστίζει 76€ μετ’ επιστροφής, ενώ η Blue Star προσφέρει την οικονομικότερη επιλογή: από τον Πειραιά, σε 4,5 ώρες και 57€ μετ’ επιστροφής.

* Το νησί, όμως, που έρχεται πρώτα στο μυαλό των περισσότερων από εμάς στο άκουσμα των λέξεων φθινόπωρο στις Κυκλάδες είναι η Σύρος. Και όχι άδικα: μια πανέμορφη πρωτεύουσα που ισορροπεί ανάμεσα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και το ενδιαφέρον μιας «κανονικής» πόλης –με την έννοια ότι οι βόλτες μας δεν εξαντλούνται σε λευκά σπιτάκια και στενά σοκάκια, αλλά έχουμε κανονικά αξιοθέατα να δούμε– και μερικές συμπαθητικές παραλίες συνιστούν τον τέλειο νησιώτικο προορισμό για τα weekends μας.

Εδώ θα έρθετε με την Blue Star σε τέσσερις περίπου ώρες και 53€ μετ’ επιστροφής, ή με high speed της Hellenic Seaways, σε δυόμισι ώρες και 82€ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, με την Aegean Speed Lines σε τρεις περίπου ώρες και 67€ μετ’ επιστροφής. Για όσους δεν καταφέρουν να κάνουν… κοπάνα από το γραφείο, τη λύση έρχεται να δώσει η Blue Star, με το δρομολόγιο που αναχωρεί στις 19.00 από τον Πειραιά και φτάνει στη Σύρο στις 22.20.

* Η αγαπημένη των «σκαφάτων» Τζια συνδυάζει αυθεντικά κυκλαδίτικη Χώρα, αξιοπρεπέστατες παραλίες, κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα χωριά και υπέροχα μονοπάτια που διατρέχουν την ενδοχώρα, καταλήγοντας σε αρχαιολογικούς χώρους και κρυφές παραλίες, για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Η Nel Lines αναλαμβάνει να σας «πετάξει» από το Λαύριο απέναντι σε μόλις 45 λεπτά, και κόστος που δεν ξεπερνά τα 16€ μετ’ επιστροφής. Σημειώστε, επίσης, ότι το τελευταίο δρομολόγιο από το Λαύριο, εκείνο του Marmari Express, αναχωρεί στις 20.30 και φτάνει απέναντι σε μόλις μία ώρα –η τιμή του εισιτηρίου δεν ξεπερνά τα 18€ μετ’ επιστροφής.

* Το… αντίπαλο δέος της Τζιας, η Κύθνος είναι λιγότερο «αξιοποιημένη» τουριστικά, και περισσότερο πιστή στις κυκλαδίτικες αρχές της. Δυνατά της σημεία, η πανέμορφη Χώρα και η παραλία – υπερπαραγωγή που λέγεται Κολώνα. Με την Nel Lines το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί δύο ώρες, ενώ το εισιτήριο δεν ξεπερνά τα 22€ μετ’ επιστροφής. Από τον Πειραιά, το ταξίδι διαρκεί περίπου τρεις ώρες με πλοίο της Ventouris Sea Lines, και το εισιτήριο κοστίζει 40€ μετ’ επιστροφής.

Αργοσαρωνικός

Κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των weekenders και όχι άδικα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι δίπλα, απολαμβάνουν τακτικότατες συνδέσεις με τον Πειραιά και έχουν να επιδείξουν γραφικά χωριά, ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και επιλογές νυχτερινής ζωής που αντισταθμίζουν την έλλειψη φαντασμαγορικών παραλιών.

* Από τα πρώτα νησιά που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για τον Αργοσαρωνικό, η Αίγινα διαθέτει αρκετές καλές επιλογές για sightseeing –από τον εξαιρετικά καλοδιατηρημένο Ναό της Αφαίας μέχρι τα 365 εκκλησάκια τη Παλαιοχώρας– μια πολύχρωμη προκυμαία και νυχτερινή ζωή που επαρκεί να γεμίσει το διήμερό σας.

Παραδοσιακά ferry boat και ταχύτατα flying dolphin αναχωρούν όλη την ημέρα, ανά μισή περίπου ώρα, από το λιμάνι του Πειραιά. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 15€ μετ’ επιστροφής για το ferry boat Άγιος Νεκτάριος έως 24€ μετ’ επιστροφής με το flying dolphin. Η διαφορά σε ταχύτητα είναι της τάξης της μισής ώρας: 40 λεπτά διαρκεί η διαδρομή με το flying dolphin, περίπου μία ώρα κι ένα τέταρτο με το ferry boat.

* Το μικρούλι Αγκίστρι, ακριβώς απέναντι από την Αίγινα, έχει να επιδείξει τα ωραιότερα ίσως νερά του Σαρωνικού, πλαισιωμένα από ένα ειδυλλιακό πευκοδάσος, και μερικά συμπαθητικά χωριουδάκια. Συνδέεται με τον Πειραιά με flying dolphin και ferry boat που εκτελούν οκτώ δρομολόγια την ημέρα –το τελευταίο την Παρασκευή αναχωρεί στις 19.40. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 16€ μετ’ επιστροφής για το ferry boat και φτάνουν μέχρι 24€ μετ’ επιστροφής για το flying dolphin.

* Αν και ανήκει στον Αργοσαρωνικό, η Ύδρα είναι απόλυτα sui generis: τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, η παντελής έλλειψη μηχανοκίνητων οχημάτων –πέραν των βαρκών– και οι λιλιπούτειες, αν και όχι συγκλονιστικές, παραλίες της την κατατάσσουν δικαιωματικά σε έναν από τους top προορισμούς των σεπτεμβριάτικων weekends μας. Με flying dolphin της Hellenic Seaways από τον Πειραιά, θα φτάσετε στην Ύδρα σε μόλις μία ώρα και δέκα λεπτά. Τα εισιτήρια θα σας κοστίσουν 52€ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, με flying dolphin της Aegean Flying Dolphins από τον Πειραιά, θα φτάσετε επίσης σε μία ώρα και δέκα λεπτά, ενώ τα εισιτήρια θα σας κοστίσουν 42€ μετ' επιστροφής.

* Μπορεί η Αρμάτα να τελείωσε μόλις, οι Σπέτσες όμως εξακολουθούν να μας βάζουν σε πειρασμό για μία ακόμη απόδραση – αστραπή, με την παραλιακή περαντζάδα, το πευκοδάσος της ενδοχώρας, τη συγκλονιστική κουζίνα και τις ενδιαφέρουσες παραλίες τους. Σε δύο μόλις ώρες θα βρεθείτε εκεί, με flying dolphin της Hellenic Seaways, σε τιμές που ανέρχονται στα 70€ μετ’ επιστροφής. Η Aegean Flying Dolphins είναι οριακά οικονομικότερη: στα 64€ μετ’ επιστροφής. Καθότι ferry boat δεν αναχωρεί από τον Πειραιά, η εναλλακτική επιλογή σας είναι να οδηγήσετε μέχρι την Κόστα της Πελοποννήσου, και από εκεί να περάσετε απέναντι με το ferry boat.

...Και η έκπληξη

* Το έχουμε ξαναπεί, αλλά επί τη ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι ισχύει ακόμη η εξαιρετική προσφορά – πρόταση της NEL Lines για τα Ψαρά. Φεύγετε Παρασκευή απόγευμα, στις 17.00 από το Λαύριο και φτάνετε στις 22.00 το βράδυ σε ένα νησάκι που μοιάζει μακριά από τους πάντες και τα πάντα. Επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεχάσει πως το καλοκαίρι τελειώνει μέχρι την Κυριακή το απόγευμα στις 16.00, οπότε και επιστρέφετε. Όλα αυτά με κόστος μόλις 32€ μετ’ επιστροφής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v