Κινηματογραφικά φεστιβάλ: Από πού πάνε για την αίθουσα;

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Πού βρίσκω προσκλήσεις για τα πάρτι; Ποιους θα δω στο κόκκινο χαλί; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα τρία μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, πριν ξεκινήσετε να οργανώνετε σινεφίλ ταξίδια.
Κινηματογραφικά φεστιβάλ: Από πού πάνε για την αίθουσα;
της Ηρώς Κουνάδη

Οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε κανείς να θέλει να πάει σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ είναι πολλοί. Οι δημοφιλέστεροι εξ αυτών περιλαμβάνουν το να παρακολουθήσει παγκόσμιες πρεμιέρες και διεθνείς παραγωγές τις οποίες ελάχιστες ελπίδες έχει να δει στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, και το να συμμετέχει στη γιορτή, απολαμβάνοντας την glamorous ατμόσφαιρα που περιβάλλει κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ τις ούτως ή άλλως πανέμορφες πόλεις που τα φιλοξενούν.

Προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται πάντα –αλλά, ακόμη κι έτσι, θα έχεις τουλάχιστον μια εμπειρία να διηγείσαι στα εγγόνια σου, τότε που ο Μπραντ Πιτ θα είναι κάτι σαν τον Αλέν Ντελόν: θρυλική αξία.

Σε αντίθεση, ας πούμε, με τα Όσκαρ, που αποτελούν ιερό άβατο της χολιγουντιανής βιομηχανίας και δεν υπάρχει περίπτωση να τα ζήσεις από κοντά αν δε λάβεις στο γραμματοκιβώτιο μια πρόσκληση με το όνομά σου γραμμένο στο φάκελο, τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ είναι κατά ένα ποσοστό –μικρότερο ή μεγαλύτερο, ανάλογα με την περίπτωση– ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο κομμάτι της φεστιβαλικής πίττας θέλετε στο… πιάτο σας, και πόσο «σηκώνει» το budget σας, θα επιλέξετε ένα εκ των τριών.

Φεστιβάλ Καννών: Αστερόσκονη στην παραλία

Το μεγαλύτερο και πλέον προβεβλημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γηραιάς Ηπείρου, που μετέτρεψε εν μία νυκτί –ή εν μία φωτογράφιση της Μπριζίτ Μπαρντό, αν προτιμάτε– τις Κάννες από ταπεινό ψαροχώρι σε παιδική χαρά του διεθνούς jet set, διεξάγεται εν πολλοίς κεκλεισμένων των θυρών. Ούτως ειπείν, πέραν του να βρεθείτε στην Κυανή Ακτή την άνοιξη και να ελπίζετε σε κάποια celebrity spotting, ή σε κάποιες προσκλήσεις για τις δημόσιες προβολές ταινιών, λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε.

Πότε γίνεται; Στα μέσα Μαΐου.
Ποιους θα δω εκεί; Τους πάντες: χολιγουντιανούς αστέρες, rock stars, Γάλλους «ποιοτικούς», Ασιάτες δημιουργούς, σκηνοθέτες με πολιτικό μήνυμα από την Μέση Ανατολή, ηλιοκαμένα μοντέλα, λατίνους ζεν πρεμιέ, και όποιον άλλο μπορεί να χωρέσει κάτω από την ελαφρώς ξεχειλωμένη ταμπέλα του celebrity.

Πώς θα πάω; Με απευθείας πτήση της Baboo στη Νίκαια (από 220 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων) και από εκεί με τραίνο, λεωφορείο ή ταξί –αν έχετε μπει στο big spending πνεύμα του φεστιβάλ– στις Κάννες, οι οποίες απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Νίκαια. Υπολογίστε περί τα 15 ευρώ για το λεωφορείο, και περί τα 60 ευρώ για το ταξί.

Πού θα μείνω; Αν και η περιοχή βρίθει εντυπωσιακών ξενοδοχείων με λογικότατες τιμές (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο) τον υπόλοιπο χρόνο, τις ημέρες του φεστιβάλ η εύρεση δωματίου μοιάζει με κυνήγι θησαυρού. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε κάποιο η τιμή του οποίου θα κυμαίνεται στα 100-150 ευρώ. Καλά σημεία για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας είναι το Booking και η λίστα με τα συμβεβλημένα με το φεστιβάλ ξενοδοχεία που θα βρείτε στο επίσημο site.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Βασικά, δεν υπάρχουν εισιτήρια. Σχεδόν όλες οι προβολές, τα gala και τα events είναι αυστηρά για τους προσκεκλημένους celebrities και τους διαπιστευμένους επαγγελματίες –δείτε εδώ ποιοι δικαιούνται διαπιστεύσεις. Εκείνες που δεν είναι, ανήκουν στο τμήμα του φεστιβάλ που λέγεται Cinema de la Plage –πρόκειται ουσιαστικά για προβολές ταινιών σε υπαίθρια σινεμά στην παραλία– και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε εφόσον πάρετε δωρεάν ονομαστική πρόσκληση περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά του Γραφείου Τουρισμού των Καννών.

Από parties τι λέει; Πολλά, αλλά δυστυχώς κι εδώ ισχύει ό,τι και για τις προβολές. Τα events του φεστιβάλ είναι «κλειστά» για το ευρύ κοινό. Μοναδική σας ελπίδα, αν δεν μπορείτε να αρκεστείτε στην περιρρέουσα χρυσόσκονη της ατμόσφαιρας, είναι να γνωρίσετε κάποιον –έστω, σχεδόν– διάσημο και να τον πείσετε να σας καλέσει στο πάρτι. Το να επιχειρήσετε να του κλέψετε την (ονομαστική) πρόσκληση δεν θα σας ωφελήσει.

Φεστιβάλ Βενετίας: Μόστρα για όλους 

Λιγότερο προβεβλημένο, αλλά εξίσου glamorous με εκείνο των Καννών, το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας διεξάγεται, εδώ και 67 χρόνια, σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.

Πότε γίνεται; Στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ποιους θα δω εκεί; Την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού και διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος, τον Κουέντιν Ταραντίνο να εκτελεί χρέη προέδρου της κριτικής επιτροπής, πολλούς νέους Έλληνες κινηματογραφιστές να διεκδικούν βραβεία.

Πώς θα πάω; Με απευθείας πτήσεις της Aegean. Όσο νωρίτερα κλείσετε τα εισιτήριά σας, τόσο οικονομικότερα θα είναι. Σε περιόδους προσφορών, οι τιμές ξεκινούν από 120 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Πού θα μείνω; Στα μάλλον τσιμπημένα ξενοδοχεία της πόλης, που τις ημέρες του φεστιβάλ ανεβάζουν κι άλλο τις τιμές τους. Παρ’ όλα αυτά, αν μπορείτε να συμβιβαστείτε με λιγότερες παροχές και ανέσεις, ή είστε διατεθειμένοι να μείνετε λίγο μακριά από το κέντρο, στο Booking θα βρείτε επιλογές που ξεκινούν από 60 ευρώ. Εναλλακτικά, στα δωμάτια της εστίας του Πανεπιστημίου της Βενετίας, τα οποία διατίθενται σε επισκέπτες ανεξαρτήτου ηλικίας, σε προνομιακές τιμές (από 40 ευρώ) για τις ημέρες του φεστιβάλ.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Ξεκινούν από 10€ και σκαρφαλώνουν μέχρι τα 40€, ανάλογα με την αίθουσα και την ώρα προβολής. Όσα δεν εξαντλούνται online, πωλούνται στα ταμεία των αιθουσών, πριν την έναρξη της προβολής. Υπάρχουν και passes για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, τα οποία εξαντλούνται αρκετές ημέρες πριν την έναρξη, αλλά και ειδικές τιμές (της τάξης των 140€ για 11ήμερα πάσα) για θεατές άνω των 60 και κάτω των 26 ετών. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Από parties τι λέει; Όχι πολλά. Στο επίσημο πρόγραμμα που υπάρχει αναρτημένο στο επίσημο site του φεστιβάλ δεν αναφέρεται κανένα. Με την εξαίρεση των επίσημων gala που ακολουθούν τις μεγάλες πρεμιέρες και την τελετή λήξης, στα οποία παρευρίσκονται οι επίσημοι προσκεκλημένοι, η δράση –τουλάχιστον για τους κοινούς θνητούς– πρέπει να αναζητηθεί στα bars και τα clubs της πόλης.

Φεστιβάλ Βερολίνου: Movies for the masses 

Ίσως το πιο «προσγειωμένο» κινηματογραφικό φεστιβάλ επί ευρωπαϊκού εδάφους, η Berlinale είναι η αγαπημένη των «κουλτουριάρηδων» και όσων πιστεύουν ότι ο κινηματογράφος, πριν και πάνω από φρου-φρου και γκλίτερ, είναι τέχνη.

Πότε γίνεται; Στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ποιους θα δω εκεί; Κυρίως Ευρωπαίους δημιουργούς και ηθοποιούς, και εκπροσώπους του διεθνούς ανεξάρτητου κινηματογράφου. Δε λείπει, βέβαια, κυρίως τα τελευταία χρόνια, και η κατηγορία «χολιγουντιανοί με ανησυχίες» –βλέπε Σόντερμπεργκ και Ντε Νίρο.

Πώς θα πάω; Με απευθείας πτήσεις της easyJet ή της Aegean. Κλείστε νωρίς, για να σας έρθουν οικονομικά. Οι τιμές της easyJet ξεκινούν από 73 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων, αρκεί να κάνετε κράτηση 3-4 μήνες νωρίτερα.

Πού θα μείνω; Σε αμέτρητα ξενοδοχεία, studios και διαμερίσματα, οι τιμές των οποίων δεν υπόκεινται εξωφρενικές αυξήσεις τις ημέρες του φεστιβάλ. Στο Booking θα βρείτε δίκλινα δωμάτια που ξεκινούν από 30 ευρώ, ενώ για την πολύ δημοφιλή στο Βερολίνο ενοικίαση διαμερισμάτων μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε ιστοσελίδες όπως τα All Berlin ApartmentsOTA Berlin και Apartments Apart.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Ξεκινούν από 7 και φτάνουν μέχρι 11 ευρώ. Μπορείτε να τα αγοράσετε online, από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά, στο επίσημο site της Berlinale, ή στα ταμεία των κινηματογράφων.

Από parties τι λέει; Πολλά. Σχεδόν κάθε μεγάλο club και bar του Βερολίνου που σέβεται τον εαυτό του φιλοξενεί τις ημέρες του φεστιβάλ τουλάχιστον ένα πάρτι που να σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την Berlinale: celebrities αναλαμβάνουν τα decks, θεματικά πάρτι δανείζονται την έμπνευσή τους από τις πρεμιέρες, και το α λα Κάννες “invitation only” είναι σχεδόν ανήκουστο. Ακούγεται παραδεισένιο; Περιμένετε να ακούσετε και τις τιμές: η είσοδος στα clubs σπάνια ξεπερνά τα 12 ευρώ, ενώ τα κοκτέιλ σχεδόν πουθενά δεν κοστίζουν περισσότερα από 6 ευρώ, και η υπέροχη, γερμανική μπύρα κάνει το πολύ 3,5 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v