Καρναβάλι Βενετίας: Ταξιδεύοντας (με γόνδολα) στο χρόνο

Φοράμε τις μάσκες μας, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας και κλείνουμε εισιτήρια για ένα από τα καλύτερα καρναβάλια του κόσμου. Ποια είναι τα φετινά highlights, τι θα δούμε, πού θα μείνουμε και πόσο θα μας κοστίσει;
Καρναβάλι Βενετίας: Ταξιδεύοντας (με γόνδολα) στο χρόνο
της Ηρώς Κουνάδη

Απόδραση με αφορμή ή… αφορμή για την απόδραση; Η αλήθεια είναι πως αυτήν τη φορά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ποιο από τα δύο υπερτερεί του άλλου. Το Καρναβάλι της Βενετίας, που ξεκινά σε λίγες μέρες, είναι σίγουρα από τα μακροβιότερα και πλέον φημισμένα του κόσμου, αλλά και η ίδια η πόλη είναι από μόνη της λόγος ικανός να… ξεκουνήσει επισκέπτες από κάθε σημείο της υφηλίου, έστω μόνο για ένα Σαββατοκύριακο. Πόσο μάλλον εμάς, που μπαίνουμε ευκολότερα στον πειρασμό αν σκεφτούμε πως βρισκόμαστε μόλις δύο και κάτι ώρες μακριά της.

Είτε, λοιπόν, επειδή δεν έχουμε ξαναδεί από κοντά ένα από τα ιστορικότερα καρναβάλια της Ευρώπης, είτε επειδή αναζητάμε απεγνωσμένα μια δικαιολογία για ένα (ακόμη) city break στη Βενετία, φτιάχνουμε βαλίτσες –η στολή είναι προαιρετική, άλλωστε τις καλύτερες μάσκες και τις κορυφαίες αμφιέσεις θα τις βρούμε εκεί– και κλείνουμε θέσεις για τον αριστοκρατικότερο χορό μεταμφιεσμένων του κόσμου, αφήνοντας τη βραζιλιάνικη σάμπα στους αδαείς.

Περί τίνος πρόκειται;

Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, και καταβολές που αντλούνται από τα ρωμαϊκά Saturnalia και τις ελληνικές διονυσιακές γιορτές, το Καρναβάλι της Βενετίας δε θεωρείται άδικα ένα από τα μακροβιότερα του κόσμου. Η πρώτη ιστορική καταγραφή του πραγματοποιείται το 1268, αρκετοί μελετητές, όμως, τοποθετούν την έναρξη του αρκετά πιο πριν, το 1094, όταν ο δόγης χορήγησε για πρώτη φορά την άδεια για μια γιορτή «προς τιμήν και δόξα των ψυχών».

Η μακραίωνη ιστορία δεν είναι, όμως, η μοναδική ειδοποιός διαφορά του από τα υπόλοιπα καρναβάλια του κόσμου. Τα ιδιαίτερα κοστούμια, οι χαρακτηριστικές βενετσιάνικες μάσκες, που κατασκευάζονται εδώ και πουθενά αλλού από τεχνίτες που υπερηφανεύονται πως η τέχνη περνά απαράλλαχτη από γενιά σε γενιά και οι απευθείας αναφορές του στην Ιταλική Αναγέννηση και την Comedia dell Arte είναι τα στοιχεία που του δίνουν το μοναδικό χαρακτήρα του και το κάνουν να ξεχωρίζει ως το αυθεντικότερο και το λιγότερο «αλωθέν» από εξωτερικές επιρροές και παγκοσμιοποιημένες τάσεις.

Αρλεκίνοι, δόγηδες, κοντεσίνες, ντόμινα, σάτυροι, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες ντυμένοι με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια συναντιούνται στους δρόμους της Βενετίας, προσθέτοντας έξτρα feeling εποχής και αέρα μυστηρίου σε μια πόλη που κάθε άλλο παρά υπολείπεται των εν λόγω στοιχείων. Υπαίθριες εκδηλώσεις και δρώμενα πραγματοποιούνται καθημερινά, εξασφαλίζοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού δε θα βαρεθείτε ούτε στιγμή. Οι prive χοροί στα pallazzi είναι, βέβαια, που κλέβουν την παράσταση και γίνονται το talk of the town κάθε χρόνο. Οι προσκλήσεις για να συμμετέχετε σε κάποιον από αυτούς τιμώνται από 45 έως 380 ευρώ, αλλά οι θεματικές βραδιές στα ατμοσφαιρικά παλάτια και το ταξίδι στο χρόνο μέχρι την Ιταλία της Αναγέννησης θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω.

Η φετινή διοργάνωση, που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου και διαρκεί έως τις 5 Φεβρουαρίου, τιτλοφορείται “Sensation”, έξι αισθήσεις για τις έξι περιοχές της Βενετίας. Από την πληθώρα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων ξεχωρίζουν το Sensation Show στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, το περίφημο Καρναβάλι στο Σκοτάδι, κάθε βράδυ από τις 26/1 έως τις 5/2, η Γαστρονομική Διαδρομή του Καρναβαλιού που πραγματοποιείται από τις 25/1 έως τις 5/2 σε συνεργασία με την Ένωση Ιδιοκτητών Εστιατορίων και οι παραστάσεις του «μικρότερου τσίρκο στον κόσμο», του βελγικού Ripopolo, από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου οι κολυμβητές Ibernisti βουτάνε στα παγωμένα νερά της Blue Moon Beach στο Lido, και το event ολοκληρώνεται με δωρεάν brunch, ενώ στις 26 Ιανουαρίου από τα Μεσάνυχτα μέχρι το πρωί έξι dancefloors, 20 DJs, τρία μπαρ και 60.000 Watt μουσικής γιορτάζουν την έναρξη του καρναβαλιού στο Italia Pavillion. Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα events θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Καρναβαλιού.

Κι αν βαρεθώ τις καρναβαλικές εκδηλώσεις;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Αν παρ’ όλα αυτά σας συμβεί, πάρτε βαθιές ανάσες, εξοπλιστείτε με αθλητικά παπούτσια και ψηφιακή μηχανή και ξεκινήστε το ταξίδι στο χρόνο, ή αλλιώς το sightseeing στην πόλη η οποία τότε που απολάμβανε την ανεξαρτησία της ως Δημοκρατία ονομαζόταν Γαληνοτάτη –και φροντίζει μέχρι σήμερα να στέκεται επάξια στο ύψος του παλαιού ονόματός της.

Από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε είναι τα palazzi Ca' d'Oro, Ca' Rezzonico, Palazzo Contarini del Bovolo, Fondaco dei Turchi, Palazzo Labia,
Scuola Grande di San Marco και βέβαια το περίφημο Παλάτι των Δόγηδων, η Γέφυρα των Στεναγμών, η Όπερα Fenice, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη πλατεία, ιδανική για χαλαρά απογεύματα στα στιλάτα café της και, βέβαια, τα μυθικά κανάλια της πόλης. Αν και η βαρκάδα με τη γόνδολα είναι υπερτιμημένη ως… τουριστοπαγίδα, ο ρομαντισμός που αποπνέει η πόλη –άρρηκτα συνδεδεμένος με το υγρό στοιχείο–αντανακλάται σε κάθε γωνιά της, και η θέα των καναλιών απολαμβάνεται εξίσου με μια βόλτα με τα πόδια.

Πώς θα πάμε;

Δεδομένου ότι δωμάτια ξενοδοχείων και αεροπορικά εισιτήρια τις ημέρες του Καρναβαλιού είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένα» από άποψη τιμών αλλά και ιδιαίτερα δυσεύρετα, η καλύτερη λύση είναι αυτή της οργανωμένης εκδρομής με ένα ελληνικό γραφείο. Ευτυχώς, επιλογές υπάρχουν πολλές και, στην περίπτωση που δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα την αίσθηση «αγέλης» του γκρουπ, μπορείτε πάντα να μην ακολουθήσετε το ημερήσιο πρόγραμμα. Μερικά από τα πλέον συμφέροντα πακέτα που ανακαλύψαμε είναι τα εξής.

* Καρναβάλι, shopping therapy στο Μιλάνο, Λίμνη Γκάρντα και επίσκεψη στη Βερόνα, 6 ή 7 ημέρες με τρεις ή τέσσερις διανυκτερεύσεις στο Parc Hotel στο Castelnuovo del Garda δίπλα στη Λίμνη Γκάρντα –οι υπόλοιπες στο πλοίο– με το Manessis Travel, από 419 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχωρήσεις στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου.
* Τέσσερις ημέρες, τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό μπουφέ στο ξενοδοχείο Michelangelo 4* και αεροπορικά εισιτήρια με Alitalia, με το Manessis Travel, από 599 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχώρηση την 1η Φεβρουαρίου.
* Τέσσερις ημέρες, τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό μπουφέ στο ξενοδοχείο Michelangelo 4* και αεροπορικά εισιτήρια Alitalia, με το 24 Hours Travel, από 599 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχώρηση την 1η Φεβρουαρίου.
* Τέσσερις ημέρες, τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό μπουφέ σε ξενοδοχείο 4* στο Mestre, αεροπορικά εισιτήρια Alitalia, με το Joy Tours από 625 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχώρηση στις 2 Φεβρουαρίου.
* Τέσσερις ημέρες, τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό μπουφέ είτε στο Leon D’Oro είτε στο Novotel 4* στο Mestre, αεροπορικά εισιτήρια Aegean Airlines και επίσκεψη στη Βερόνα, με το Imagination Travel, από 575 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχώρηση την 1η Φεβρουαρίου.
* Τέσσερις ημέρες, τρεις διανυκτερεύσεις στο Antony Palace 4* με ημιδιατροφή ή στο Russot 4* με πρωινό και αεροπορικά εισιτήρια Ολυμπιακής και Aegean με το Grefis Holidays από 595 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Αναχώρηση την 1η Φεβρουαρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v