Mundobasket 2010: Ρίχνουμε Άγκυρα στην Τουρκία

Η Εθνική ξεκινά το μπασκετικό της ταξίδι για την κορυφή του Mundobasket από την Άγκυρα έχοντας τους καλύτερους οιωνούς. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να γίνετε εσείς ο «έκτος παίκτης».
Mundobasket 2010: Ρίχνουμε Άγκυρα στην Τουρκία
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Άγκυρα, ερχόμαστε. Το «διαστημικό» μπάσκετ που έπαιξε η Εθνική ομάδα στα φιλικά της Κύπρου μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις μπορούσε να αφήσει, δημιουργώντας κλίμα – συγκρατημένης – αισιοδοξίας για το επικείμενο Mundobasket που θα πραγματοποιηθεί στην γείτονα χώρα.

Η πόλη του Μίδα
Η πρώτη πόλη απ' όπου θα περάσει η Εθνική ομάδα μπάσκετ στην πορεία της προς την κορυφή, δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την πόλη του Κεμάλ, την Άγκυρα ή Άνκαρα στα τούρκικα. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά την Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με τον μύθο, ιδρύθηκε από τον «χρυσό» βασιλιά της Φρυγίας Μίδα και όπως εκείνος με την πάροδο των χρόνων έχασε την αίγλη της και παρήκμασε.

Στο πέρασμα των αιώνων άλλαξε πολλούς κατακτητές, με τους Λύδους, τους Πέρσες και τον Μέγα Αλέξανδρο να αποτελούν μερικά από τα πιο "τρανταχτά" ονόματα αυτών. Ημερομηνία σταθμός στην ιστορία της πόλης, δεν είναι άλλη από την 13η Οκτωβρίου του 1923, όταν και ο «πατέρας των Τούρκων» Κεμάλ την έκανε πρωτεύουσα της χώρας, δίνοντας το έναυσμα για την ταχεία ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς.

Η Άγκυρα χωρίζεται σε δύο τομείς: την παλιά πόλη την Ulus, όπου θα συναντήσετε σοκάκια άλλων εποχών και πληθώρα ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών κτιρίων και το μοντέρνο Yenisehir, «καρδιά» του σύγχρονου τουρκικού πολιτισμού. Μια κεντρική οδική αρτηρία ενώνει την παλαιά με την καινούργια πόλη, ενώ υπάρχει και μετρό που καλύπτει ως επί το πλείστον το κέντρο της πόλης με τα ανατολικά και δυτικά προάστια.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Ανίτκαβμπιρ με το εντυπωσιακό μαυσωλείο του Ατατούρκ, το Εθνογραφικό Μουσείο και οι διάσπαρτες ρωμαϊκές αρχαιότητες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ulus. Για non stop… παζάρεμα σας συνιστούμε να επισκεφτείτε την αγορά Çıkrıkçılar Yokuşu στην Ulus, ένα παραδοσιακό παζάρι όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα και φυσικά να δοκιμάσει θεσπέσιο κεμπάπ.

Η διοργάνωση
Το φετινό Mundobasket θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2010 σε τέσσερεις πόλεις της Τουρκίας: την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Καισαρεία. Η Εθνική μας ομάδα κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο, όπου και θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, το Πουέρτο Ρίκο, την Ρωσία, την Κίνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, στο ολοκαίνουργιο Ankara Sports Hall στην καρδιά της Άγκυρας δίπλα στη στάση του μετρό “Ulus”. Το στάδιο δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου για να φιλοξενήσει το Mundobasket και έχει χωρητικότητα 10.400 θέσεων. Τα παιχνίδια της Εθνικής για τους προκριματικούς θα πραγματοποιηθούν στις 28 (Κίνα), 29 (Πουέρτο Ρίκο) και 31 Αυγούστου(Τουρκία) και την 1η (Ακτή Ελεφαντοστού) και 2η Σεπτεμβρίου (Ρωσία). Οι προημιτελικοί, οι τελικοί θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο μεγάλος τελικός θα λάβει χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου στο στάδιο Sinan Erdem Dome.

Τα εισιτήρια των αγώνων
Τα προνομιακά πακέτα εισιτηρίων έχουν εξαντληθεί και πλέον μπορείτε να αγοράσετε μόνο ημερήσια εισιτήρια. Οι τιμές τους για τους προκριματικούς κυμαίνονται από 10 μέχρι 45€, από 12 μέχρι 60€ για την φάση των «16», από 15 μέχρι 75€ για την φάση των «8», από 25 μέχρι 100€ για τους ημιτελικούς και από 30€ μέχρι 130€ για τον μεγάλο τελικό. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε μόνο online μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Fiba.

Είμαστε στον αέρα
Η Άγκυρα διαθέτει δύο αεροδρόμια στα οποία μπορείτε να «πετάξετε» με την Turkish Airlines. Ενδεικτικά για αναχώρηση από Αθήνα στις 27 Αυγούστου και επιστροφή στις 3 Σεπτεμβρίου (προκριματική φάση) θα πληρώσετε περί τα 345€ ανά άτομο μέσω Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων φόρων αεροδρομίου. Ενναλακτικά, μπορείτε να πετάξετε στην Κωνσταντινούπολη με την Olympic (191€ μετ' επιστροφής) ή την Aegean (235€ μετ' επιστροφής) και από εκεί να πάρετε τραίνο για την Άγκυρα. Κοστίζει 20€ το άτομο και κάνει περίπου πέντε ώρες.

Είμαστε για να μένουμε... 
Τα δωμάτια των ξενοδοχείων στην Άγκυρα γεμίζουν το ένα μετά το άλλο, επομένως όσο πιο σύντομα κάνετε την κράτησή σας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε διαθέσιμο κατάλυμα. Ενδεικτικά στο Hotel Deniz στο κέντρο της πόλης θα πληρώσετε 210€ σε δίκλινο για επτά διανυκτερεύσεις, στο Ankara Duman Hotel 343€ πάντα για επτά διανυκτερεύσεις, στο Hotel Etap Mola 420€, ενώ αν αναζητάτε  κάτι περισσότερο πολυτελές, ιδανικές επιλογές αποτελούν τα Ankara HiltonSa Hotel (1377€), Sheraton Hotel & Convention Center (1068€) και Swissôtel Ankara (693€) για τον ίδιο αριθμό διανυκτερεύσεων.
 
Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε δωμάτιο στην πόλη με τιμές που ξεκινούν από 10€ την διανυκτέρευση, μέσω ιστοσελίδων όπως η Air B’n’B. Δείτε και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες σε παλαιότερο άρθρο.

Πάμε «πακέτο»
Αν ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού δεν είναι του στυλ σας και προτιμάτε κάτι πιο... έτοιμο, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ήδη βγάλει πακέτα εξορμήσεων στην γείτονα χώρα με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ. Ενδεικτικά, η Mideast διοργανώνει οχταήμερο ταξίδι στην Άγκυρα με αναχώρηση 27 Αυγούστου από Αθήνα και επιστροφή στις 3 Σεπτεμβρίου με τιμές που ξεκινούν από 685€ ανά άτομο συμπεριλαμβανομένων φόρων και εισιτηρίων για τους αγώνες (δείτε εδώ τα υπόλοιπα πακέτα) και το Cosmotaxidia διοργανώνει εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη για την δεύτερη φάση των προκριματικών (8-12 Σεπτεμβρίου) με 1095€ συμπεριλαμβανομένων φόρων, εισιτηρίων και διαμονή στο πεντάστερο Cinar Hotel.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v