Ακριβές παραλίες: Πού δεν θα πάμε για μπάνιο φέτος

Για να μην ξαναπληρώσετε 20 ευρώ για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα σε μία παραλία που έχει χάσει πια κάθε φυσική ομορφιά, μάθετε τα κοντινότερα, δωρεάν «αντίπαλα δέη» τους.
Ακριβές παραλίες: Πού δεν θα πάμε για μπάνιο φέτος
Προσφάτως επισκεφθήκαμε για «χαλαρό» σαββατοκύριακο το παραθαλάσσιο Πόρτο Ράφτη. Η παραλία μπροστά από τις καφετέριες και τα εστιατόρια του γραφικού κόλπου δεν είναι αυτό που θα ονόμαζε κανείς «ελκυστική» -όχι, βέβαια, ότι δεν είχε και αυτή τους λουόμενούς της με τις ομπρελίτσες τους- γι’αυτό επιλέξαμε να κατευθυνθούμε στην κοντινή πλαζ του ΕΟΤ με το όνομα Αυλάκι, η οποία είχε είσοδο 6 ευρώ για τους ενήλικες και 3,5 ευρώ για τα παιδιά. Στο ποσό των 6 ευρώ περιλαμβανόταν αποκλειστικά η είσοδος για μία παραλία στην οποία ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να χωρέσει έστω μία απλωμένη πετσέτα και η οποία, σύμφωνα με τις φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ (δείτε εδώ) κρίθηκε ακατάλληλη.

Την επόμενη μέρα επιλέξαμε την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα για το μπάνιο μας, η οποία διαθέτει τόσο ανοργάνωτο όσο και οργανωμένο τμήμα, μπροστά από ένα συμπαθητικό beach bar. Με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς, σπεύσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη στο οργανωμένο, στο οποίο ξαπλώστρες και ομπρέλες στοιβάζονταν η μία σχεδόν πάνω στην άλλη. Το κόστος του σετ δύο ξαπλώστρες-μία ομπρέλα; 20 ευρώ. Δώρο ένα μπουκάλι νερό. Τουλάχιστον με απόδειξη. Τα λάθη πληρώνονται.

Καθώς η πιθανότητα να βρει κανείς κατακαλόκαιρο και ντάλα μεσημέρι στην Ελλάδα μία μαγευτική αλλά άδεια παραλία, με το σετ ξαπλώστρα-ομπρέλα να είναι δωρεάν (ή να μην κοστίζει πάνω από 2 ευρώ) είναι απίθανη, οι λύσεις είναι οι εξής: Επισκεπτόμαστε «ήσυχα» νησιά όπως η Σίφνος και η Αμοργός που έχουν πανέμορφες αλλά ελάχιστα οργανωμένες παραλίες ή κοσμοπολίτικα νησιά, στα οποία εντοπίζουμε ανοργάνωτες και λιγότερο δημοφιλείς παραλίες.

Η πρώτη λύση είναι εύκολη. Στην περίπτωση, όμως, που έχετε ήδη κλείσει για Μύκονο και δεν ανήκετε σε αυτούς που θα χαλαλίσουν 30 ευρώ για να «δουν και να τους δουν» μία μέρα στην Ψαρού -συν άλλα 20 ευρώ για καφέδες, νερά και τοστ- φροντίζουμε να σας μεταφερθούμε στις «αντι-σταρ» παραλίες αυτού καθώς και άλλων κοσμοπολίτικων θερινών προορισμών, οι οποίες λίγα έχουν τελικά να ζηλέψουν από τις δημοφιλέστερες.

Ακριβές παραλίες και τα "αντίπαλα δέη" τους
Έτσι, για να επανέλθουμε στο αρχικό παράδειγμα, αντί της πλαζ στο Αυλάκι και της παραλίας του Αγίου Σπυρίδωνα, ανοργάνωτη και πανέμορφη παραλία κοντά στο Πόρτο Ράφτη είναι η Ερωτοσπηλιά (φωτο), στο τμήμα της οποίας υπάρχουν βράχοι και σπηλιές, καθώς και μία μικροσκοπική αμμουδιά. Βρίσκεται περίπου 1χλμ. βορειοδυτικά από το Πόρτο Ράφτη και 9χλμ. ανατολικά από το Μαρκόπουλο. Στην φυσική της συνέχεια υπάρχει αμμουδερή παραλία, με πολύ πράσινο που δημιουργεί φυσική σκιά και, παρόλο που έχει ένα beach bar, είναι μόνο επί μέρους οργανωμένη. Εκεί μπορείτε κάλλιστα να «στήσετε» την δική σας ομπρέλα.

Ως προς την Μύκονο πάλι, αν η Ψαρού, ο Ορνός, η Paradise Beach κ.ο.κ. σας ακούγονται τρομακτικά «πυκνοκατοικημένες» και ακριβές, προτιμήστε την Κάπαρη (φωτο), στα νοτιοδυτικά του νησιού κοντά στον Αγ. Ιωάννη και ακριβώς απέναντι από την Δήλο. Η αμμουδιά της είναι όμοια με κάθε άλλη στην Μύκονο, τα νερά της κρυστάλλινα και το φυσικό της τοπίο πραγματικά συγκινεί τους φυσιολάτρες.

Εξίσου υψηλές είναι οι τιμές και στις παραλίες της Σαντορίνης, οι οποίες είναι ίσως έτσι κι αλλιώς οι λιγότερο ελκυστικές από των υπόλοιπων Κυκλάδων. Έτσι, αντί να πληρώσετε 15 και 20 ευρώ για ξαπλώστρα και ομπρέλα στο δημοφιλές -και τεράστιο- Καμάρι, στην Περίσσα και τον Περίβολο, οργανωθείτε με τρόφιμα και νερά και σπεύσατε για δυσπρόσιτες αλλά μακράν ομορφότερες παραλίες όπως ο Κολούμπος, με τον μεγάλο βράχο να δημιουργεί σκιά ή τον μικρό ορμίσκο του Αρμένη, πίσω από το Αμμούδι, με τα 300 (!) σκαλοπάτια. Αν, πάλι, οι περιπέτειες δεν είναι το φόρτε σας, το πιο οικογενειακό Πορί (φωτο), 2χλμ. μετά το Κολούμπο, έχει μία μικρή, αμμουδερή και σχετικά ήσυχη παραλία, με λίγες ψαροταβέρνες, την οποία προτιμούν οικογένειες. Τέλος, για τους πολύ καλομαθημένους υπάρχει πάντα η Βλυχάδα, με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς στα βράχια που την αγκαλιάζουν, στην οποία διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες έναντι «λογικού» ποσού (8 ευρώ τον Ιούλιο).

Παραμένοντας στις Κυκλάδες, τα δημοφιλή νησιά της Νάξου και της Πάρου βρίθουν οργανωμένων παραλιών, οι τιμές στις οποίες κυμαίνονται από 8 έως 15 ευρώ ανά σετ (δύο ξαπλώστρες μία ομπρέλα). Πιο συγκεκριμένα, τις υψηλές τιμές στις παραλίες Πούντα, Σάντα Μαρία, Κολυμπήθρες και Μοναστήρι της Πάρου, μπορείτε να αποφύγετε επιλέγοντας για μπάνιο τον Φάραγκα (φωτο), την μεγάλη προστατευμένη αυτή αμμουδιά με τα βαθυγάλαζα νερά στην οποία υπάρχει μόνο ένα μικρό beach bar και λίγες ξαπλώστρες με ομπρέλες. Για ακόμα πιο «hardcore» καταστάσεις προτείνεται ο -άγνωστος στους πολλούς- Καλόγερος, δίπλα στην παραλία Μώλος και μισή περίπου ώρα από την Παροικιά. Η παραλία ξεχωρίζει για την άγρια φυσική ομορφιά και τον άργιλο στην αμμουδιά της. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες απλώνοντας βρεγμένη άμμο σε όλο σας το σώμα –το πιθανότερο είναι ότι λίγοι θα βρίσκονται στην παραλία για να σας… παρεξηγήσουν.
Ως προς τη Νάξο, πάλι, απομακρυνθείτε από τον πανικό που ξεκινά από τον Αγ. Γεώργιο και συνεχίζει στον Άγιο Προκόπη, την Αγία Άννα και -μέχρι ενός σημείου- την Πλάκα, και επιλέξτε είτε την αμμουδερή παραλία στην Αγιασσό (φωτο), περί τα 22χλμ. νοτιοανατολικά από την Χώρα, η οποία είναι σχεδόν τελείως ανοργάνωτη, είτε -αν έχετε όρεξη για διαδρομές- βρεθείτε στον παραθαλάσσιο οικισμό Μουτσούνα, στην ανατολική πλευρά του νησιού, περνώντας μέσω Απειράνθου, με τις γραφικές ψαροταβέρνες. Αν δεν θέλετε να κολυμπήσετε στην μικρή παραλία μπροστά από αυτές, και επιλέξτε μία από τις διπλανές, εντελώς ανοργάνωτες παραλίες, στις οποίες θα βρεθείτε φεύγοντας από Μουτσούνα και ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο.

Τέλος, από τις πιο ακριβές παραλίες της Ελλάδας είναι αυτές της Χαλκιδικής. Στον Άφυτο, για παράδειγμα, την Καλλιθέα και -ακόμα χειρότερα- την Σάνη της Κασσάνδρας, οι εγκαταστάσεις των beach bars, beach sports και οι ατελείωτες ξαπλώστρες και ομπρέλες, αυξάνουν τις τιμές στα 15 και 20 ευρώ ανά σετ. Αντίθετα, στην ίδια περιοχή, η πιο απομονωμένη Μόλα Καλύβα, στον δρόμο προς το πολύβουο Ποσείδι, προσφέρεται για τους πιστούς της ησυχίας και της φυσικής ομορφιάς. Εναλλακτικά, σπεύσατε προς Σιθωνία και επιλέξτε είτε την ερημική Αγία Κυριακή, με την εντυπωσιακά πλούσια βλάστηση, είτε το ακατοίκητο, μικρό νησάκι Κέλυφος (ή Χελώνα - φωτο) απέναντι από τον Νέο Μαρμαρά, στο οποίο θα βρεθείτε με ιδιωτικό ταχύπλοο ή νοικιάζοντας βαρκάκι από τον Νέο Μαρμαρά.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v