Κωνσταντινούπολη 2010: Τα highlights της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ανοίγουμε ημερολόγια, ξεχωρίζουμε –με δυσκολία– τα highlights και οργανώνουμε τα φετινά μας ταξίδια στην Πόλη. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έχει κάτι για όλους: από U2 μέχρι Μπαχ και από Πίνα Μπάους μέχρι κουκλοθέατρο.
Κωνσταντινούπολη 2010: Τα highlights της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
της Ηρώς Κουνάδη

Χρειαζόμαστε ποτέ αφορμή για ένα (ακόμη) long weekend στην Κωνσταντινούπολη; Σαν να μην ήταν αρκετή η βραδινή θέα του Βοσπόρου, το σούρουπο στο Σουλτάν Χαμέτ και τα πολύβουα μεσημέρια στο Γκραν Μπαζάρ; Σίγουρα όχι. Απλά φέτος έχουμε έναν λόγο παραπάνω να την επισκεφθούμε, και μια εξαίσια αφορμή να μείνουμε περισσότερο, γιατί η ατζέντα μας θα είναι συνεχώς γεμάτη.

Εκατόν εβδομήντα μικρές και μεγαλύτερες εκδηλώσεις, happenings, πάρτι, street events, συναυλίες και παραστάσεις «γεμίζουν» τις ημέρες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, και το… μενού περιλαμβάνει κάτι για όλους: από U2 μέχρι αρχαία οθωμανική άρπα και από Pina Bausch μέχρι κουκλοθέατρο.

Ρίξτε μια ματιά στο συνοπτικό ημερολόγιο των εκδηλώσεων και τα highlights που ακολουθούν και θα σας δούμε… Istanpoli.

Τα μεγάλα projects
* To Μουσείο Αθωότητας, μια ιδέα εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιούλιο στη συνοικία Τσουκούρτσουμα. Η συλλογή του, μέσα από φωτογραφίες, βιβλία και ταινίες, θα ξεναγεί τον επισκέπτη στην κουλτούρα και την καθημερινή ζωή της Πόλης από το 1950 μέχρι σήμερα.

* Στην ασιατική πλευρά της πόλης, γύρω από την ανασκαφή Kiucuk Yali, θα δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουριο βυζαντινό αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο θα είναι επισκέψιμο από το καλοκαίρι και μετά.

* Ένα μουσείο αφιερωμένο σε έναν εκ των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον Sinan, το οποίο θα φιλοξενείται μέσα στο Σουλεϊμάν Τζαμί –που σχεδίασε ο ίδιος το 1557– θα εγκαινιαστεί επίσης μέσα στη χρονιά.

Οι εκθέσεις
* Η έκθεση «Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ», που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο στο Παρίσι, θα φιλοξενηθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο στην πατρίδα της. Μέσα από τα πεντακόσια εκθέματά της, τα οποία προέρχονται από τουρκικές, γαλλικές και διεθνείς συλλογές, η έκθεση επιχειρεί ένα οδοιπορικό στο βυζαντινό και το οθωμανικό παρελθόν της πόλης και τις ποικίλες πολιτισμικές επιρροές που επηρέασαν και διαμόρφωσαν το σημερινό της χαρακτήρα.

* Το project «Έργα και Ημέρες στην Κωνσταντινούπολη» που φιλοξενείται στο Kadırga Art Production Center στο Γενίκαπι έχει διπλό στόχο: κατ’ αρχάς, να φέρει στην Κωνσταντινούπολη διεθνώς καταξιωμένους εικαστικούς, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Γεώργιος Λάππας και η Γαλλίδα Sophie Calle, για ένα workshop στο οποίο θα συμμετάσχουν νέοι καλλιτέχνες και σπουδαστές, και δεύτερον να παρουσιάσει τα έργα που θα προκύψουν από αυτό στο ευρύ κοινό.

* Η έκθεση «Σπάζοντας τα Στερεότυπα», που θα φιλοξενείται από τις 14 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου και από την 1η Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Kadir Has, διερευνά τις διαφορές ανάμεσα στην απεικόνιση του πολιτισμού Δύσης στην Ανατολή και αντίστροφα, αντιπαραβάλλοντάς τις με τον αυτοαναφορικό προσδιορισμό του κάθε πολιτισμού στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τα media και την καθημερινή ζωή, στοχεύοντας σε… αυτό που λέει το όνομά της.

* Η έκθεση “Longing for Istanbul” αποτυπώνει, μέσα από τριάντα συνεντεύξεις Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που ζουν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη νοσταλγία και την αγάπη των προσφύγων για την Πόλη που άφησαν πίσω τους. Η έκθεση και το ντοκιμαντέρ που θα προκύψουν από τις συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία θα ταξιδέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δείτε όλα τα εικαστικά projects της χρονιάς εδώ.

Η μουσική
* Οι U2 θα κάνουν μια στάση στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια της παγκόσμιας 360 Tour που θα τους φέρει και στην Αθήνα

* Ο Εσθονός συνθέτης Arvo Pärt θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη τον Θρήνο του Αδάμ, ένα έργο ειδικά γραμμένο για την Κωνσταντινούπολη, στις 7 Ιουνίου.

* Ο Αμερικανός καθηγητής Dr Robert Labaree θα παίξει οθωμανική άρπα, γνωστή και ως cheng, την οποία είχε σκεπάσει η σκόνη της ιστορίας για 350 χρόνια, στα πλαίσια του event «Η Ιστορία της Πόλης Constaninople – Istanbul» στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί ακόμη καταξιωμένοι μουσικοί και μουσικολόγοι από την Αμερική. Η μεγάλη γιορτή της μουσικής θα φιλοξενηθεί στο ανοικτό stage Harbiye Cemiltopuzlu στις 18 Ιουνίου.

Δείτε όλα τα μουσικά events εδώ

Οι παραστάσεις
* Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου των πανεπιστημίων θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων από την Τουρκία και την Ευρώπη. Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες, οπότε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αναμένονται σύντομα.

* Η παράσταση της Pina Bausch “Nefes” (ανάσα) παρουσιάζεται από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου στα πλαίσια του project «Η Κωνσταντινούπολη της Pina Bausch», το οποίο εμπνέεται από και αφιερώνεται στη μεγάλη χορογράφου του 20ου αιώνα, που αγαπούσε ιδιαίτερα την Πόλη.

* Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει, από τις 5 έως τις 17 Μαΐου, ομάδες κουκλοθεάτρου από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν περισσότερες από είκοσι παραστάσεις.

Δείτε όλες τις θεατρικές παραστάσεις εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v