Κωνσταντινούπολη: Στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής

Στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, η πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας έχει καρδιά ελληνική. Ταξιδέψαμε στην άλλοτε πρωτεύουσα του Βυζαντίου, ακούσαμε τους μύθους και τις παραδόσεις της και γνωρίσαμε τη σύγχρονη πλευρά της ιστορικής επταλόφου.
Κωνσταντινούπολη: Στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Από μικρή είχα την τύχη να ακολουθήσω τους γονείς μου σε ταξίδια ανά τον κόσμο. Έχω δει όμορφες πόλεις, χωριά γραφικά και πρωτεύουσες επιβλητικές. Μία όμως από όλες αυτές την ξεχωρίζω. Η Κωνσταντινούπολη κρύβει ιστορία αιώνων, πολιτισμών και πολλών θησαυρών. Είναι μοναδική και δεσπόζει στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης. Η πιο όμορφη πόλη της Τουρκίας φαντάζει αληθινή πριγκίπισσα ανάμεσα σε τόσες άλλες. Οι Έλληνες όπως και άλλοι λαοί έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους. Τι χρειάζεσαι να έχεις στις βαλίτσες σου; Χρόνο και φωτογραφική μηχανή για να αποτυπώσεις μια θαυμάσια πόλη που είναι σίγουρο ότι θα σε τυλίξει στις ιστορίες της που ξετυλίγονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Istanbul’a gidin!

Η Αθήνα συνδέεται με την Πόλη αεροπορικώς και σε μία ώρα θα πατήσετε τα τούρκικα εδάφη. Υπάρχουν δύο αεροδρόμια στην Πόλη, το "Atatürk Airport" και το "Sabiha Gökcen Int. Airport". Οι συγκοινωνίες είναι πολύ καλές και συνδέουν όλες τις συνοικίες της Πόλης μεταξύ τους. Υπάρχει το τραμ που είναι πολύ γρήγορο, το μετρό που έχει περιορισμένες στάσεις, και πολλά λεωφορεία και ταξί. Σχετικά με τις οικονομικές σας συναλλαγές, το νόμισμα της Τουρκίας, η νέα τούρκικη λίρα, έχει ισοτιμία με το ευρώ: 1 ευρώ προς 2 περίπου λίρες, οπότε είναι εύκολο να υπολογίσετε και να συγκρίνετε τιμές. Ο καιρός στην Πόλη είναι ίδιος με της Θεσσαλονίκης. Καλό είναι λοιπόν να προτιμήσετε ανοιξιάτικες μέρες για να την επισκεφτείτε. Και η καλύτερη εποχή είναι το Πάσχα.

Πάσχα στην Τουρκία σημαίνει κατάνυξη και Πατριαρχείο. Όλες οι λειτουργίες τηρούνται ευλαβικά και μάλιστα από τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θεωρείται ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία για τους Χριστιανούς να ζήσουν Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη. Το Πατριαρχείο εδράζεται στο Φανάρι, στην Rum Patrikhanesi, Fener- Haliç.

Ας περάσουμε όμως σε όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο πετράδι της Ανατολής, καθότι δεν είναι λίγα.

Το Ταξίμ είναι μία από τις κεντρικότερες και δημοφιλέστερες περιοχές της πόλης, όπου υπάρχουν καταστήματα για να ψωνίσετε και πολλά εστιατόρια να δοκιμάσετε τουρκικές γεύσεις. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Πόλης. Στον αντίποδα είναι η Παλιά Πόλη, η Sultanahmet. Αξίζει να την περιδιαβείτε, να επισκεφτείτε την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί -θυμηθείτε να φοράτε κάλτσες και παπούτσια που βγαίνουν εύκολα, διότι δεν επιτρέπεται να μπείτε με τα παπούτσια μέσα- που συναγωνίζεται σε ομορφιά την Αγία Σοφία, να χαθείτε στα πέτρινα σοκάκια και να καθήσετε σε κάποιο από τα μικρά εστιατόρια.

Μην αμελήσετε να πάτε στην πρώην Grande Rue de Pera, και τωρινή Istiklal Caddesi, όπου τον 19ο αιώνα εδράζονταν οι ξένες πρεσβείες. Τώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές, ιδιαίτερα δημοφιλής για την αγορά της και τη διασκέδαση.

Ο Σουλτάνος Mahmud II ανάθεσε στη φημισμένη οικογένεια αρχιτεκτόνων Balyan την κατασκευή του Πύργου Beyazit το 1828. Είναι ύψους 50 μέτρων και άκρως επιβλητικός. Ένας ακόμη πύργος με ιστορία αιώνων που κατασκευάστηκε το 1348 είναι ο Πύργος Galata.

Οι γέφυρες της Πόλης που ενώνουν τις διάφορες πλευρές της αποτελούν έργα τέχνης και αξίζει ο επισκέπτης να τις δει και να τις διασχίσει. Η Galata Bridge ενώνει το Karaköy με το Eminonü. Η Unkapani (Atatürk) το Beyoglu και το Saraçhane. Η τρίτη ονομάζεται Haliç. Υπάρχουν δύο μεγάλες γέφυρες που ενώνουν την Ασιάτικη με την Ευρωπαϊκή Τουρκία και είναι η Bosphorus (Bogaziçi) και η Fatih.

Το TopKapi και το Dolmabahce είναι τα σημαντικότερα παλάτια της Κωνσταντινούπολης. Κρύβουν πλούτο και ιστορία αιώνων και πολιτισμών. Το πρώτο έγινε διάσημο χάρη στην ομότιτλη ταινία με τη Μελίνα Μερκούρη. Παλάτια πασάδων και σουλτάνων που θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Συμβουλή, φορέστε μαλακά και άνετα παπούτσια γιατί απαιτεί χρόνο και περπάτημα η περιήγηση σε αυτά.

Οι δύο μεγάλες αγορές της Πόλης είναι το Kapali Carsi (η Μεγάλη Σκεπαστή Αγορά) και η Αιγυπτιακή αγορά. Στην πρώτη θα βρείτε χαλιά, δερμάτινα, ναργιλέδες, είδη ένδυσης και υπόδησης, μουσικά όργανα και δίσκους. Σημαντικό είναι να επιδοθείτε χωρίς ντροπές στο… παζάρι. Στην Κωνσταντινούπολη επιβάλλεται. Στην Αιγυπτιακή αγορά οι πικάντικες μυρωδιές από τα μπαχάρια, τους παστουρμάδες και τα βότανα θα σας συνεπάρουν. Μην εκπλαγείτε μάλιστα ακούγοντας τριγύρω ελληνικά, γιατί εκτός από πολλούς Έλληνες θα συναντήσετε και Τούρκους που μιλάνε τη γλώσσα μας.

Στα αξιοθέατα επιβάλλεται φυσικά η κρουαζιέρα στον Βόσπορο και στα Πριγκιποννήσια. Πρόκειται για μία εμπειρία που απλά θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.
Για το τέλος, μην ξεχάσετε, πριν αποχαιρετήσετε την Πόλη, να τιμήσετε ένα από τα τούρκικα χαμάμ της. Το πιο διάσημο είναι το Cemberlitas, κοντά στο Kapali Carsi. Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι θα αποτελέσουν τον καλύτερο επίλογο για να νιώσετε πλήρεις και ταυτόχρονα ανανεωμένοι.

Πού να μείνετε:
* Ambassador Hotel: Ticarethane Sok. No:19 Sultanahmet. Τηλ. (212) 512 00 02. Fax : (212) 512 00 05. Τιμές: 58 - 90 Euro.

* Best Western Eresin Taksim Hotel: Topcu Cad. No:16 Taksim. Τηλ. (212) 256 08 03. Fax: (212) 253 22 47. Τιμή: 100 - 210 Euro.

* Barcelo Eresin Topkapı Hotel: Millet Caddesi No:186 Topkapı. Τηλ. (212) 631 12 12. Fax : (212) 631 37 02. Τιμή: 150 - 390 Euro.

* Four Seasons Hotel: Tevkifhane Sokak No:1 Sultanahmet. Τηλ. (212) 638 82 00. Fax : (212) 638 82 10. Τιμή: 370 - 3200 Euro.

* Antea Hotel: Piyerloti Caddesi No:21. Τηλ. (212) 638 11 21. Fax : (212) 517 79 49. Τιμή: 60 - 190 Euro.

Πού να φάτε - διασκεδάσετε:
Υπάρχουν εστιατόρια όλων των εθνικών κουζινών, όμως εμείς θα σας προτείνουμε τα καλύτερα για να δοκιμάσετε παραδοσιακή κουζίνα. Προσέξτε, μη δοκιμάζετε από τους πλανόδιους που πουλάνε κεμπάπ και άλλα διότι συνήθως είναι αμφιβόλου καθαριότητας.

* Safran Restaurant Taksim: Στην κορυφή του Ceylan InterContinental, ένα υπέροχο εστιατόρια με θέα και τούρκικη κουζίνα. (Ceylan InterContinental, Asker Ocağı Ave. No:1 Taksim. Τηλ. +90 212 368 44 44).

* Terrace Restaurant: Στο Beyazıt με θέα τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Πριγκιποννήσια, ένα τεράστιο εστιατόριο με προσεγμένο φαγητό. (The President Hotel, Tiyatro Ave. No:25 Beyazıt Τηλ. +90 212 516 69 80).

* Ottoman Restaurant: Στο Sirkeci, ένα εστιατόριο σχεδιασμένο το 19ο αιώνα με την οθωμανική τεχνοτροπία. (Orient Express Hotel, Hüdavendigar Ave. No:34 Sirkeci
Τηλ. +90 212 520 71 61).

* Alem: Ένα παραδοσιακό εστιατόριο, που μαζεύει πολλούς ντόπιους. (Evizade Sok. No:8-10 Beyoðlu. Τηλ. (0212) 249 60 55).

* Crystal Ortaköy: Το πρώτο κλαμπ που άνοιξε στην Πόλη το 2002 και λειτουργεί Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 6 το πρωί. (Muallim Naci Str. No:65 Ortaköy. Τηλ. +90 212 229 71 52).

* Riddim: Στο κέντρο της Πόλης, στο πολυσύχναστο Taksim, υπάρχει το κλαμπ Riddim, σε ένα άνετο και προσεγμένο περιβάλλον που εγγυάται ότι θα περάσετε ωραία. Διάφορα επίπεδα και είδη μουσικής, σε λογικές τιμές. (Sıraselviler Ave. No:69 Taksim. Τηλ. +90 212 251 27 23).
 
* 360 Restaurant: Το εντυπωσιακότερο ίσως bar-restaurant της πόλης, στεγάζεται σε ένα πανύψηλο, εντυπωσιακό κτίριο, με πολυτελές αλλά και industrial ταυτόχρονα design, απ'όπου μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης. Σχετικά τσιμπημένες τιμές, αλλά αξίζει τον κόπο. (Istiklal Caddesi / Misir Apt. K:8 Ν: 311, Beyoglu 34330. Τηλ. +90 212 251 1042 – 43).

Αξίζει να επισκεφτείτε τα διάφορα καφέ-ζαχαροπλαστεία και να γευτείτε τα εξαιρετικά τούρκικα γλυκά. Το τσάι μήλο είναι απαραίτητο συνοδευτικό και θα μαγέψει ακόμα και όσους δεν έχουν καλή σχέση με το τσάι. Οι Τούρκοι είναι πολύ φιλόξενοι και ζεστοί άνθρωποι. Εάν τους σεβαστείτε, σίγουρα θα σας φερθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ξέρουν να κερδίζουν τους επισκέπτες στην πόλη τους. Ο τουρισμός είναι πολύ καλά αναπτυγμένος. Αναφορικά με τη γλώσσα, αρκετοί ξέρουν αγγλικά αλλά μπορεί να ακούσετε και ελληνικά. Να θυμάστε Yunanistan είναι η Ελλάδα και Yunan ο Έλληνας.

Αφεθείτε στο παραμύθι της μαγευτικότερης πόλης της Ανατολής...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v