Χριστουγεννιάτικες αγορές: Jingle Bells σε όλη την Ευρώπη

Όταν η τοπική παράδοση "μπλέκεται" με το πνεύμα των Χριστουγέννων, τότε το αποτέλεσμα είναι - αν μη τι άλλο - μαγευτικό. Ταξιδεύουμε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις και θαυμάζουμε από κοντά τις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές τους.
Χριστουγεννιάτικες αγορές: Jingle Bells σε όλη την Ευρώπη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πώς θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε σε λίγες γραμμές το «πνεύμα» των Χριστουγέννων;
Σίγουρα θα περιείχε κάτι από άρωμα ζεστού κρασιού με κανέλα, τσικνισμένα λευκά λουκάνικα, παραδοσιακά αρωματικά μπισκότα (gingerbreads), φρέσκα cookies, πολύχρωμα δώρα κάθε είδους και χαρούμενο κόσμο κάθε ηλικίας να τρώει, να ψωνίζει και να διασκεδάζει.

Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα θα συναντήσουμε αν επισκεφτούμε κάποια από τις δεκάδες Ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες στήνονται κάθε χρόνο οι παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές. Οι ρίζες των Αγορών αυτών χάνονται κάπου στο Μεσαίωνα, όταν και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην Γερμανία και την Αυστρία (Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket και Weihnachtsmarkt ήταν μερικές από τις αρχικές τους ονομασίες). Με την πάροδο των χρόνων, έγιναν ιδιαίτερα διαδεδομένες και στις υπόλοιπες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι ώστε πλέον καθεμία από αυτές έχει και την δική της Χριστουγεννιάτικη Αγορά.

Τι βρίσκουμε σε αυτές; Οτιδήποτε έχει να κάνει με τα Χριστούγεννα.

Από χειροποίητες φάτνες, διακοσμητικά αντικείμενα και καρυοθραύστες, μέχρι παραδοσιακά γλυκίσματα όπως καραμελωμένα αμύγδαλα και σπιτικά αρωματικά cookies, ζεστό κρασί με κανέλα και φρεσκοψημένα λευκά λουκάνικα. Επίσης, πολλά ακόμα χειροποίητα δώρα, παιχνίδια, βιβλία και gadgets. Τέλος, μην σας φανεί περίεργο αν δείτε χορωδίες να τραγουδούν ζωντανά τα κάλαντα, συνεισφέροντας και αυτές με την σειρά τους στην γιορτινή ατμόσφαιρα. (όχι, δεν θα ακούσετε πάλι τον Bing Crosby σε κασέτα) Ξεχωρίσαμε δέκα Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες διοργανώνουν τις πιο εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές και σας τις προτείνουμε για να ξοδέψετε χωρίς... τύψεις το δώρο των Χριστουγέννων – ίσως και κάτι παραπάνω από αυτό.

Βερολίνο
Όπως θα άρμοζε σε μια μοντέρνα πόλη, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά δυτικά του Βερολίνου, διαθέτει αρκετά πιο σύγχρονο χαρακτήρα σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων πόλεων της Γερμανίας. Αν και υπάρχουν αρκετές αγορές στην πόλη, αυτή που ξεχωρίζει και συγκεντρώνει περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, βρίσκεται γύρω από την πλατεία Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία (Gedächtniskirche), η οποία επλήγη από βομβιστική επίθεση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκε μόνο εν μέρει. Η Αγορά, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς, έχει περίπου χίλιους πάγκους, παραδοσιακά διακοσμημένους, και αρκετά ξύλινα σπιτάκια, που μοιάζουν να ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο παρελθόν. Εδώ θα βρείτε τα «κλασικά» χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα και κοσμήματα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα έργα γνωστών Βερολινέζων σχεδιαστών που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα: εναλλακτικά έργα τέχνης και διακοσμητικά, καθώς και αντίκες και μοντέρνα κοσμήματα. Η Αγορά είναι ανοιχτή από 23 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κάθε μέρα όλες τις ώρες. Περισσότερες πληροφορίες για τις αγορές της Γερμανίας.

Κολωνία
Σήμα κατατεθέν των Χριστουγεννιάτικων Αγορών, η πόλη της Κολωνίας έχει συνολικά έξι. Οι τέσσερεις μεγαλύτερες βρίσκονται γύρω από τον Καθεδρικό της Ναό, στο Alter Markt, στο Neumarkt και στο Rudolfplatz. Κάθε χρόνο οι παραπάνω αγορές προσελκύουν ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι αυτή στον Καθεδρικό ναό, ενώ αυτή στο Alter Markt βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης και αποπνέει ιδιαιτέρως ειδυλλιακή ατμόσφαιρα χάρη στους ξύλινους πάγκους. Η αγορά του Neumarkt είναι και η πιο παλιά και βρίσκεται ακριβώς από πίσω από την εκκλησία St. Aposteln. Σε όλες τις αγορές της Κολωνίας θα βρείτε παραδοσιακό φαγητό με βάση το κρέας και τα λαχανικά και φυσικά άφθονο Gluhwein (ζεστό κρασί με κανέλα). Ετοιμαστείτε λοιπόν να φάτε και να ψωνίσετε με την... ψυχή σας. Οι αγορές λειτουργούν από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτές επτά μέρες την εβδομάδα από τις έντεκα το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ. 

Βρυξέλες
Σε μια πόλη που φημίζεται για την κουζίνα της, η Χριστουγεννιάτικη αγορά δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει τον... Παράδεισο των καλοφαγάδων. Η αγορά βρίσκεται στην «αρχοντική» πλατεία Grand Place και είναι γνωστή για τις όμορφα σκαλισμένες προσόψεις των μικρών σπιτιών. Χιλιάδες λαμπάκια έχουν διασκορπιστεί στις ξύλινες καλύβες, η καθεμιά από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα. Μην περιμένετε πάντως κάτι περισσότερο από τα κλασσικά Χριστουγεννιάτικα είδη. «Όλα τα λεφτά» εδώ είναι οι πάγκοι με το φαγητό. Εκτός από το παραδοσιακό ζεστό κρασί, θα βρείτε πάγκους με γαλλικές ελιές, «βουνά» από Βέλγικες σοκολάτες, ζεστές πλάκες πάνω στις οποίες ψήνουν φρέσκα μύδια και σαλιγκάρια, δεκάδες βαζάκια με σπιτικές μαρμελάδες και Speculos (παραδοσιακά gingerbreads σε σχήμα Άη Βασίλη). Η τοπική ψαραγορά μετατρέπεται σε... παγοδρόμιο τον Δεκέμβριο, προσελκύοντας επίσης πολύ κόσμο, ενώ από τις 23 του ίδιου μήνα, οι ξύλινες καλύβες αλλάζουν χέρια και η αγορά αποκτά ακόμα περισσότερο γαστρονομικό χαρακτήρα. Η αγορά λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 10, από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις Αγορές του Βελγίου.

Valkenburg
Πρόκειται για μια γραφική μικρή πόλη στην Ολλανδία, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από ένα κάστρο. Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά Fluweelengrot πραγματοποιείται στο «Βελούδινο Σπήλαιο» (Velvet Cave) http://www.pbase.com/janetteclare/nl_velvet_caves που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πόλη και διακοσμείται κάθε χρόνο με διαφορετικό τρόπο για να φιλοξενήσει την διάσημη Αγορά. Η ατμόσφαιρα στο σπήλαιο είναι συναρπαστική, φέρνοντας στο μυαλό τους παλιούς θρύλους της ολλανδικής πόλης. Στους πάγκους τις Αγοράς θα βρείτε μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικα στολίδια, χειροποίητα ολλανδικά διακοσμητικά και σπιτικές λιχουδιές. Η Αγορά λειτουργεί από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις Αυστριακές Αγορές.

Δρέσδη
Η πρώτη αναφορά στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Δρέσδης έγινε το 1434 - ένδειξη ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες της Γερμανίας. Έχει δώσει μεγάλη βάση στην παράδοση, ενώ το όνομά της (Striezelmarkt), προέρχεται από το τοπικό παραδοσιακό γλυκό Stollen, ένα φρουτένιο κέικ, ψημένο σε σχήμα καρβελιού και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Το highlight της συγκεκριμένης αγοράς, είναι αδιαμφισβήτητα το Stollen Festival, που πραγματοποιείται την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου. Κατά τον δέκατο έκτο αιώνα, οι τοπικοί αρτοποιοί παρουσίαζαν τα αρτοποιήματά τους στον τοπικό άρχοντα, μεταφέροντάς τα τελετουργικά από την πόλη στο κάστρο. Εκεί, ο άρχοντας τα έκοβε και έδινε μερικά κομμάτια στους φτωχούς. Σήμερα, ένα γιγαντιαίο τέτοιο κέικ βάρους τριών τόνων, περιφέρεται γύρω από την Δρέσδη και αποτελεί το main event του φεστιβάλ, ενώ στην συνέχεια, γίνεται διαγωνισμός για τα υπόλοιπα κέικ που κατασκευάζονται και βραβεύεται το καλύτερο κέικ της χρονιάς. Η Αγορά είναι αρκετά γραφική, με περίπου διακόσιους πενήντα πάγκους που πουλάνε αποκλειστικά παραδοσιακά αρτοσκευάσματα. Αξίζει να αγοράσετε επίσης, τις χειροποίητες γυάλες-στολίδια από την πόλη Lauscha, τα χειροποίητα μπλε κεραμικά από την Σαξονία και το τοπικό Blaudruck, ένα άσπρο-μπλε πανί. Η Αγορά λειτουργεί από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου από τις δέκα το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ.

Trento
Η... ιδιόμορφη αυτή αγορά στην Piazza Ferra στην πόλη Trento της Ιταλίας, περικυκλωμένη από τα παλαιά τείχη της πόλης και τις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων, δημιουργήθηκε πριν δέκα επτά χρόνια και έκτοτε συγκεντρώνει σχεδόν πεντακόσιους χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Το 2008 είχε πεντακόσιους τρεις χιλιάδες επισκέπτες και περισσότερα από είκοσι χιλιάδες πακέτα δώρων, που τυλίχτηκαν μέσα σε τριάντα μέρες, είχε ακόμα εβδομήντα εκθέτες, ενώ σερβίρονταν δέκα χιλιάδες μπουκάλια ζεστό κρασί ημερησίως. Το Trento αυτό καθεαυτό, είναι μια τυπική ευρωπαϊκή πόλη – σημείο συνάντησης του ιταλικού και του γερμανικού πολιτισμού. Τι θα βρείτε εδώ; Διακοσμητικά δέντρων και σπιτιού, αγγελάκια, φάτνες, κεριά, γλυπτά, συνθέσεις λουλουδιών και φυσικά άφθονο φαγητό και ποτό. Πραγματοποιείται από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, κάθε μέρα από τις δέκα το πρωί μέχρι τις επτά το βράδυ.

Leeds 
Η Christkindelmarkt (χριστουγεννιάτικη αγορά) του Leeds είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Αγγλία και η πιο φημισμένη. Με παραδοσιακούς ξύλινους πάγκους, λουλούδια, καρουζέλ, και πολύχρωμους φωτισμούς δημιουργεί μια πραγματικά Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πλατείας Millenium και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Η αγορά αποτελείται από τριάντα πάγκους, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς: χειροποίητα παιχνίδια, κοσμήματα, χριστουγεννιάτικες κάρτες, διακοσμητικά αντικείμενα, γευστικά σνακ και παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές όπως τα λαχταριστά λουκάνικα bratwurst, διάφορες σούπες, gingerbread και ζαχαρωμένα φρούτα. Τα πιτσιρίκια θα λατρέψουν σίγουρα το τεράστιο καρουζέλ στο κέντρο της πλατείας, αλλά και την βόλτα στα διάφορα αξιοθέατα. Αξίζει να αναφέρουμε και το δημοφιλές εστιατόριο Frankfurter Scheune, στο οποίο θα δοκιμάσετε μερικές από τις καλύτερες γερμανικές μπύρες, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από την Herr Jens Bavarian Oompah Band. Η αγορά λειτουργεί από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, επτά μέρες την εβδομάδα από τις δέκα και μισή το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ.

Κοπενγχάγη
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της πανέμορφης πόλης στήνεται στους κήπους Tivoli, δημιουργώντας μια πραγματικά παραμυθένια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που θαρρείς βγήκε από παραμύθι του Άντερσεν. Εκατοντάδες στολισμένα δέντρα και παραπάνω από μισό εκατομμύριο φωτάκια, πλαισιώνουν τους πάγκους και το μαγευτικό πάρκο. Η κεντρική λίμνη μεταμορφώνεται σε παγοδρόμιο, ενώ γύρω της υπάρχουν περίπου εξήντα χρωματιστοί πάγκοι, με τοπικά προϊόντα και διακοσμητικά όπως η παραδοσιακή πορσελάνη της Κοπεγχάγης και οι ξύλινες κούκλες. Στους πάγκους με τα φαγητά, θα γευτείτε τα παραδοσιακά gløgg και æbleskiver, ζεστό κρασί σερβιρισμένο με τηγανίτες με ζάχαρη και μαρμελάδα και τραγανά dumplings από μήλο. Την όλη γιορτινή ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι δεκάδες ηθοποιοί που είναι ντυμένοι ξωτικά και βγάζουν φωτογραφίες με τα παιδιά. Η αγορά μένει ανοιχτή από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, έως τις 28 Δεκεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις Αγορές της Κοπενχάγης.

Ταλίν
Ότι χάνει σε ιστορία – πρωτολειτούργησε μόλις το 1991 – η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Ταλίν το κερδίζει σε ατμόσφαιρα. Στήνεται κάθε χρόνο στην γραφική πλατεία Raekoja, στην παλαιά πλατεία του Δημαρχείου και δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, είναι σίγουρο ότι θα την βρείτε χιονισμένη τον Δεκέμβριο. Μπορεί η Αγορά του να μην είναι και η μεγαλύτερη, αλλά σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη ως μέρος μιας διήμερης ρομαντικής απόδρασης στην όμορφη πόλη. Εδώ θα βρείτε εκτός από τα «κλασικά» λουκάνικα και το ζεστό κρασί, χειροποίητα δώρα, όπως ξυλόγλυπτα μπολ, πλεκτά πουλόβερ, κάλτσες και καπέλα. Ο Άη Βασίλης κάνει συνήθως την εμφάνισή του αργά το βράδυ, για να βγάλει φωτογραφίες με τα πιτσιρίκια, αλλά και με τα ζευγαράκια που συνήθως κατακλύζουν την Αγορά. Αν δεν αντέξετε για πολύ το κρύο, μπορείτε να βρείτε καταφύγιο σε κάποιο από τα μικρά εστιατόρια που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας. Η Αγορά λειτουργεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και είναι ανοιχτή όλες τις μέρες τις εβδομάδας από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις Αγορές του Ταλίν.

Salzburg
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Αυστριακής πόλης ξεκίνησε να λειτουργεί περίπου τον 15ο αιώνα και βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου Hohensalburg, γύρω από τον καθεδρικό ναό του Salzburg. Τι μπορείτε να βρείτε εδώ; Πρακτικά τα πάντα. Τα ογδόντα πέντε περίπτερα είναι διαχωρισμένα σε έξι τομείς, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικά προϊόντα και διαφορετικό χρώμα ώστε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους: Συνθέσεις λουλουδιών, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, πικάντικες σπεσιαλιτέ, ζεστό κρασί, μοδάτα αξεσουάρ φτιαγμένα από φυσικά υλικά, χειροποίητα παιχνίδια, γλυκά κάθε είδους, μυρωδάτοι καφέδες και κοσμήματα για όλα τα γούστα και τις τσέπες, όλα βρίσκονται παραταγμένα σε ξεχωριστούς πάγκους. Την Αγορά πλαισιώνουν καθημερινά Events και πραγματοποιείται μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου καθημερινά από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις Αυστριακές Αγορές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v