Σκι στην Ελλάδα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Το χιόνι φέτος έδωσε το παρόν και οι πίστες είναι πλέον ανοικτές. Πώς, όμως, πού και με πόσα; Μάθετε για τον εξοπλισμό, τις τιμές και τις παροχές των χιονοδρομικών κέντρων ανά την Ελλάδα. Η ιστορία, τα... "ντεσού" του χειμερινού βασιλιά των σπορ και τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε.
Σκι στην Ελλάδα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε
της Έλενας Μπούλια

Αγοράσατε αλυσίδες για τα λάστιχα του τζιπ, δώσατε έναν σκασμό λεφτά για τον καλύτερο εξοπλισμό, κλείσατε δωμάτιο στο πολυτελέστερο σαλέ της περιοχής και είστε έτοιμοι να… οργώσετε τις χιονισμένες πίστες! Νομίζετε. Το να «σκάμε μύτη» 2-3 φορές το χρόνο στον Παρνασσό και να κουτρουβαλιαζόμαστε σαν χιονόμπαλες ή να καταφέρνουμε να σταθούμε για μερικά δευτερόλεπτα όρθιοι στο snowboard, δεν μας χρίζει σε καμία περίπτωση «σκιέρ».

Όπως σε όλα τα hobby, απαιτούνται γνώσεις επί του θέματος. Κάποιες από αυτές θα τις αποκτήσετε με την συστηματική εξάσκηση. Για τις υπόλοιπες, βασιστείτε σε εμάς. Συγκεντρώσαμε 5 σημαντικές πληροφορίες για το σκι οι οποίες θα σας κάνουν καλύτερο σκιέρ. Ή αυτό, τουλάχιστον, θα κάνετε τους άλλους να πιστεύουν όταν θα τους θαμπώνετε με τις γνώσεις σας ανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό.

1. Σκι στην Ελλάδα

Το ξέρατε ότι η -«θαλασσινή» κατά τα άλλα- χώρα μας διαθέτει τουλάχιστον 19 οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα; Δεν θα περιοριστείτε, λοιπόν, στην επιλογή σας, ενώ αν πραγματικά αγαπάτε το άθλημα, η πληθώρα των χιονοδρομικών προσφέρεται για εκδρομές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ποια είναι αυτά;
* Ο Παρνασσός πάνω από την Αράχωβα. Καιρού επιτρέποντος λειτουργεί και νυχτερινό σκι. (ημερήσια κάρτα: Καθημερινές 13,5 ευρώ, Σ/Κ 30 ευρώ)
* Τα Καλάβρυτα. Διαθέτει ειδική πίστα για «moguls ski». Καιρού επιτρέποντος λειτουργεί και νυχτερινό σκι. (ημ. κάρτα: Καθημ. 15 ευρώ, Σ/Κ 24 ευρώ)
* Τα 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα. Καιρού επιτρέποντος λειτουργεί και νυχτερινό σκι. (ημ. κάρτα: Καθημ 12 ευρώ, Σ/Κ 16 ευρώ)
* Η Βασιλίτσα στα Γρεβενά. Αναβατήρες και πίστες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, χωρίς σημαντικές τεχνητές παρεμβάσεις. (ημ. Κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 13 ευρώ)
* Το Βελούχι στο Καρπενήσι (ημ. Κάρτα: Καθημ. 12 ευρώ, Σ/Κ 20 ευρώ)
* Το Σέλι στη Βέροια (ημ. κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 15 ευρώ)
* Το Χ. Κ. Πηλίου, με μοναδική θέα στον Παγασητικό κόλπο και στο Αιγαίο. (ημ. κάρτα: Καθημ. 13 ευρώ, Σ/Κ 17 ευρώ)
* Το Καϊμάκτσαλαν (Βόρας) στην Έδεσσα. Μαγευτική θέα στο 3ο μεγαλύτερο βουνό της χώρας. (ημ. κάρτα: Καθημ. 12 ευρώ, Σ/Κ 15 ευρώ)
* Το Ελατοχώρι στην Πιερία (ημ. κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 15 ευρώ)
* Ο Λαϊλιάς στις Σέρρες (Τηλ. Πληροφοριών τα Σ/Κ: 23210 58784)
* Το Μαίναλον, 30 χλμ. από την Τρίπολη (αυτήν την περίοδο παραμένει κλειστό λόγω ανεπαρκούς χιονόπτωσης – πληροφορίες στο τηλ. 6979911506, -500)
* Το Χ. Κ. Μετσόβου (αυτές τις ημέρες λειτουργεί το σύστημα τεχνητής χιόνωσης – τιμή κάρτας για όλες τις ημέρες: 10 ευρώ)
* Το Πισοδέρι στη Φλώρινα. Καιρού επιτρέποντος λειτουργεί και νυχτερινό σκι. (ημ. κάρτα: Καθημ. 12 ευρώ, Σ/Κ 17 ευρώ)
* Το Φαλακρό στο Νευροκόπι (ημ. κάρτα: Καθημ. 10 ευρώ, Σ/Κ 20 ευρώ)
* Το Περτούλι, 50 χλμ. από τα Τρίκαλα (ημ. κάρτα: 12 ευρώ καθημερινά)
* Το Χ. Κ. Όλυμπος, εντός των εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. (η λειτουργία του κέντρου είναι δωρεάν)
* Το Χρυσό Ελάφι, 20 χλμ. από τη Νάουσα. Το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. (Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 23310 49220)
* Το Βίτσι στην Καστοριά (ημ. κάρτα: Καθημ. 12 ευρώ, Σ/Κ 20 ευρώ)
* Το Πάγγαιο στην Καβάλα (δεν θα λειτουργήσει αυτή την σεζόν)

Περισσότερες πληροφορίες για τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα αυτού του άρθρου.

2. Τι άλλο, εκτός από σκι;

Με την πάροδο των χρόνων το άθλημα του σκι απέκτησε αμέτρητες παραλλαγές και στυλ που αναγνωρίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκι. Το πιο διαδεδομένο -αυτό δηλαδή που κάνουμε οι περισσότεροι- είναι το αλπικό σκι: Πάμε στο χιονοδρομικό, νοικιάζουμε τον εξοπλισμό και τα ρούχα, ανεβαίνουμε στο λιφτ και όταν φτάσουμε στην κορυφή του βουνού πηδάμε. Όσοι κατέχουν το άθλημα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα στο αλπικό freestyle. Υπάρχει επίσης το «acro», ή μπαλέτο με φιγούρες συνοδεία μουσικής, το «aerials», με άλματα από ειδική ράμπα, το «moguls», με εδαφικές ανωμαλίες, αλλά και το ορειβατικό, με δρόμους αντοχής.

Στη δεκαετία του ’60 εμφανίστηκε το πολύ δημοφιλές σήμερα snowboard, εμπνευσμένο από το surf και το skateboard κατά το οποίο χρησιμοποιείται μία μονή, μεγαλύτερων διαστάσεων, σανίδα για την κάθοδο από τις χιονισμένες πλαγίες. Δημοφιλές στο εξωτερικό είναι και το snowshoe walking, πεζοπορία με παπούτσια χιονιού δηλαδή, για αυτούς που θέλουν να περπατούν ακόμα και στις πιο δύσβατες, χιονισμένες περιοχές. Οι λιγότερο δραστήριοι τύποι -και τα μικρά παιδιά- προτιμούν το έλκηθρο. Η κατάβαση με έλκηθρο είναι πολύ πιο ασφαλής, ενώ αν είναι αρκετά μεγάλο μπορεί να χωρέσει και δύο άτομα. Ιδιαίτερα αγαπητά, τέλος, από μικρούς και μεγάλους έχουν γίνει τα πιο πρόσφατα snow-tubes.

3. Εξοπλισμός: Εμφάνιση και άνεση

Το σκι είναι ένα από τα ακριβότερα αθλήματα και αυτό γιατί ο εξοπλισμός αποτελείται από πολλά κομμάτια, τα οποία, εφόσον αποφασίσετε να τα αγοράσετε και όχι να τα νοικιάσετε από το χιονοδρομικό κέντρο, κοστίζουν. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, θα χρειαστείτε φυσικά τα πέδιλα του σκι, τα οποία μπορεί να διαφέρουν σε πάχος, μήκος και πλάτος ανάλογα με το στυλ που εξασκεί κανείς, και με τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 700 ευρώ. Απαιτούνται οι κατάλληλες μπότες του σκι, κατάλληλα επενδυμένες για να κρατούν τα πόδια σας ζεστά και ιδιαίτερα ανατομικές, με τιμές από 100 έως 300 ευρώ, ενώ για ακόμα περισσότερη ζέστη προτείνονται και οι ισοθερμικές κάλτσες, οι οποίες θα σας κοστίσουν περί τα 15 με 20 ευρώ.

Απαραίτητο εξάρτημα του σκι είναι τα μπατόν, τα ελαστικά ραβδιά που σας κατευθύνουν και βοηθούν την ώθηση. Για αυτά δεν θα ξοδέψετε πάνω από 40 ευρώ. Στο σκι απαιτείται να φοράτε ένα ειδικό κράνος για προστασία κατά τα πεσίματα και ζέστη, το οποίο θα σας κοστίσει από 60 έως 100 ευρώ, ενώ προτείνονται και τα ειδικά γυαλιά, τα λεγόμενα goggles που δένουν γύρω από το κεφάλι, τα οποία κοστίζουν περί τα 100 με 150 ευρώ. Μην προτιμήσετε τα καθημερινά σας γυαλιά γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να σας πέσουν και να δημιουργήσουν ατύχημα.

Σχετικά με τη στολή του σκι προσέξτε τα εξής: Φορέστε οπωσδήποτε εσωθερμικά ρούχα (μπλούζα και παντελόνι). Στις πίστες έχει μεν πολύ κρύο, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με 5 πουλόβερ τα οποία όχι μόνο θα σας κάνουν να ιδρώσετε κάποια στιγμή αλλά και θα σας δυσκολέψουν πολύ στην κίνηση. Τα ισοθερμικά και εσωθερμικά εσώρουχα θα διατηρήσουν στο σώμα σας την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ δεν θα μοιάζετε με παραγεμισμένο ντολμά. Για αυτά υπολογίστε περί τα 30 με 40 ευρώ το κομμάτι. Υπερ-απαραίτητο είναι το ειδικό, αδιάβροχο, παντελόνι του σκι. Προσέξτε να μην το πάρετε ιδιαίτερα στενό (δεν πάτε να κάνετε φιγούρα) γιατί έχουμε δει ουκ ολίγα ατυχήματα με ραφές να ανοίγουν… Αυτό θα σας κοστίσει από 100 έως 300 ευρώ. Τέλος, πολύ χρήσιμα είναι τα ειδικά γάντια τα οποία θα τα βρείτε σε ένα εύρος τιμών από 30 έως 130 ευρώ, ενώ θα εκτιμήσετε και ένα πολυ-θερμικό μπουφάν από πολυεστέρα που δεν θα σας κοστίσει λιγότερο από 120 ευρώ.

Συνεπώς, αν σκοπεύετε να αγοράσετε ολόκληρο τον εξοπλισμό και ρουχισμό του σκι υπολογίστε ότι -στην καλύτερη περίπτωση- θα χρειαστείτε περί τα 1.000 ευρώ. Οπότε, μάλλον θα επιστρέψουμε στην αρχική ιδέα της ενοικίασης.

Μεγάλη ποικιλία στον εξοπλισμό και τον ρουχισμό του σκι θα βρείτε στα καταστήματα Κλαουδάτος και Actionstores Δημητριάδης, καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα e-snowshop.gr και skieris.gr.

4. Και ολίγον από ιστορία...

Η ιστορία του σκι χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα πρώτα σημάδια ανακαλύφθηκαν σε τοιχογραφίες που υπολογίζονται να σχεδιάστηκαν 4.500 με 5.000 χρόνια πριν σε μέρη της Βόρειας Ευρώπης, όπως στο Rødøy (το 1933) και στο Steinkjer (το 2001) της Νορβηγίας, και απεικονίζουν έναν άνθρωπο πάνω σε κάτι που μοιάζει με πέδιλα του σκι να κρατάει μία βέργα. Τα παλαιότερα πέδιλα το σκι, άλλωστε, βρέθηκαν πριν 8.000 χρόνια στη Ρωσία.

Η λέξη ski προέρχεται από την αρχαία νορβηγική λέξη skið που σημαίνει «ραβδί από ξύλο». Στις μέρες μας, οι περισσότερες γλώσσες προφέρουν τη συγκεκριμένη λέξη όταν αναφέρονται στο άθλημα, με μικρές παραλλαγές στην προφορά.

Τα ίδια τα πέδιλα του σκι εξελίχθηκαν έχοντας σαν πρότυπο είτε τα οβάλ ξύλινα χιονοπάπουτσα, που αργότερα καλύφθηκαν με γούνα, είτε το πέλμα του έλκηθρου, ή το κανό (αλλιώς το «κόρακλ») που χρησιμοποιούνταν στις λίμνες των βόρειων χωρών. Εξελίχθηκαν, άλλωστε, ταχύτατα καθώς χρησίμευαν στους σκοπούς του νορβηγικού στρατού, ο οποίος από το 1670 διοργανώνει διαγωνισμούς σκι.

«Πατέρας του σύγχρονου σκι» θεωρείται ο Sondre Norheim, από το Τέλεμαρκ της Νορβηγίας, αφού το 1870 εφηύρε τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που οδήγησαν στον σκι όπως το ξέρουμε σήμερα.

5. Τι να προσέξετε για την ασφάλειά σας;

Ακόμα κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας δεινό σκιέρ, υπάρχουν κάποιοι «κανόνες καλής συμπεριφοράς» που οφείλετε να ακολουθείτε για να διασκεδάσετε με ασφάλεια τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι επισκέπτες του χιονοδρομικού.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες χιονοδρομίας, ανάμεσα σε αυτά που προσέξετε, λοιπόν, είναι:
* Να σέβεστε τους άλλους χιονοδρόμους και να μην τους βάζετε σε κίνδυνο.
* Να προσαρμόζετε την ταχύτητά σας σύμφωνα με τις ικανότητές σας στο σκι, τον εξοπλισμό σας, την κατάσταση του εδάφους και την πυκνότητα της κυκλοφορίας.
* Να επιλέγετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε σύμφωνα με τους χιονοδρόμους που βρίσκονται μπροστά σας, έτσι ώστε να μην τίθεται η πορεία τους σε κίνδυνο.
* Προσπερνάτε από αριστερά ή δεξιά αφήνοντας αρκετό χώρο στον μπροστινό σκιέρ για ελιγμούς.
* Όταν μπαίνετε σε μαρκαρισμένο διάδρομο ξεκινώντας μετά από σταμάτημα ελέγχετε πάντα ότι δεν βάζετε κάποιον άλλο σκιέρ σε κίνδυνο.
* Σταματάτε στα στενά και περιορισμένης ορατότητας σημεία της πίστας μόνο αν αυτό είναι αναγκαίο, ενώ αν πέσετε βγείτε γρήγορα από την πίστα.
* Να σέβεστε πάντα τις πινακίδες και τα σημάδια.
* Σε περίπτωση δυστυχήματος έχετε καθήκον να βοηθήσετε τον άλλο σκιέρ.
* Σε περίπτωση σύγκρουσης και δυστυχήματος με άλλο σκιέρ καλό είναι να ανταλλάξετε μεταξύ σας στοιχεία, τηλέφωνα και διευθύνσεις.

Τέλος, σημαντικό είναι να διατηρείτε σε καλή κατάσταση τον εξοπλισμό σας και ειδικά τα πέδιλά σας χρησιμοποιώντας προϊόντα κεριού για να προστατεύονται. Τα καταστήματα εξοπλισμού σκι θα σας ενημερώσουν κατάλληλα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v