Βαλίτσα διακοπών: Μήπως ξεχάσατε κάτι;

Στη βαλίτσα των διακοπών μας τα θέλουμε όλα. Κάποια όμως τελικά τα ξεχνάμε, κάποια μας είναι εντελώς άχρηστα και κάποια βρέθηκαν εκεί ως δια μαγείας. Σκεφτόμαστε πρακτικά και πακετάρουμε μόνο τα απαραίτητα (που θα χρειαστεί, ωστόσο, κάθε γυναίκα).
Βαλίτσα διακοπών: Μήπως ξεχάσατε κάτι;
της Έλενας Μπούλια

Από αυτό το σαββατοκύριακο και μέσα στον επόμενο μήνα, οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε «εξαφανιστεί» από το κλεινόν άστυ, απολαμβάνοντας ξεκούραστες και διασκεδαστικές διακοπές σε κάποιο νησί, παραθαλάσσιο θέρετρο ή βουνό. Θα έχετε ετοιμάσει τις βαλίτσες και τα σακ βουαγιάζ σας, θα έχετε φροντίσει να πάρετε μαζί σας οτιδήποτε σας έχει περάσει από το μυαλό και θα αισθάνεστε ευτυχείς που ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη σκηνή θα νιώθετε σαν στο σπίτι σας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ψυχαναγκαστικά οργανωτικών ανθρώπων που κάνουν λίστες και οργανογράμματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιέχει η βαλίτσα των διακοπών τους (όπως καλή ώρα η γράφουσα), το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας λείψει τίποτα. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που πετάνε σε μία βαλίτσα δυο ρούχα και είναι σίγουροι ότι αν χρειαστούν κάτι άλλο θα το έχει ο κολλητός ή το κοντινότερο mini market, θα πρέπει δυστυχώς να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Γιατί μπορεί πράγματι να μη χρειαστείτε τελικά κάτι άλλο, αλλά -εσείς ειδικά το γνωρίζετε καλά- το σύνηθες είναι να μετανιώνετε που δεν πήρατε π.χ. ένα δεύτερο ζευγάρι σαγιονάρες και θα πρέπει τώρα που το πρώτο χάλασε να τις πληρώσετε στο προαναφερθέν mini market χρυσές.

Παθούσα και μαθούσα, έχοντας ήδη μερικές ημέρες διακοπών στην πλάτη μου και μερικές ακόμα άμεσα προγραμματισμένες στην ατζέντα μου, δεν θα μπορούσα παρά να μοιραστώ μαζί σας το «πάθος» μου για οργάνωση και προνοητικότητα και να σας υποσχεθώ πως η παρακάτω λίστα με τα «απαραίτητα» της βαλίτσας σας θα σας χρησιμεύσει όσο σχεδόν και το αντηλιακό σας.

Ρούχα - Παπούτσια
Ένα παλιό απόφθεγμα λέει ότι «στις διακοπές πάρε λιγότερα ρούχα από όσα υπολόγιζες και περισσότερα χρήματα». Και αυτό, ειδικά φέτος που οι τιμές στα νησιά έχουν ξεφύγει, είναι μια μεγάλη αλήθεια. Σας προτείνω, λοιπόν, να διαγράψετε από τις λίστες του μυαλού σας τα μεταξωτά σας φορέματα, τα πανάκριβα ψηλοτάκουνα με τους ημιπολύτιμους λίθους, το πέντε διαφορετικά τζάκετ και τα άλλα τόσα ζευγάρια παντελόνια, ενώ οι κύριοι πραγματικά δεν θα χρειαστούν πουκάμισα με μανικετόκουμπα, τρία ζευγάρια μοκασίνια και δεκαπέντε ζευγάρια κάλτσες. Ξέρω, τα πήρατε ειδικά για τις διακοπές και θέλετε οπωσδήποτε να τα φορέσετε. Αν επιμένετε πάρτε τα, αλλά θα είναι μεγαλύτερη η απογοήτευση όταν επιστρέφοντας ανακαλύψετε πως σας ήταν τελείως άχρηστα.

Φροντίστε να αντικαταστήσετε τα παραπάνω με σορτσάκια και βερμούδες που θα σας βολέψουν όλη μέρα, ένα ελαφρύ μπουφανάκι για το βράδυ είναι αρκετό, ενώ υπολογίστε περίπου ένα με δύο εσώρουχα για κάθε μέρα διακοπών. Πάρτε μαζί σας όλα σας τα μαγιό, παραπάνω ρούχα για τη θάλασσα γιατί δεν θα θέλετε να φορέσετε το ίδιο λαδωμένο – βρεγμένο – ιδρωμένο μπλουζάκι και δεύτερη ημέρα, και -οι κυρίες- άνετα, καθημερινά φουστανάκια που σωστά συνδυασμένα μπορούν να φορεθούν άνετα όλες τις ώρες της ημέρας. Οι κύριοι θα ανακαλύψουν ότι μερικά t-shirts και δύο – τρία ευκολοφόρετα πουκάμισα (κατά προτίμηση λινά) συνδυασμένα με δύο ή τρεις βερμούδες εναλλάξ, είναι όσα ακριβώς χρειάζονται για τις βραδινές τους εξόδους.

Από υποδήματα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι κυρίες δεν θα χρειαστούν ψηλοτάκουνα (είναι άλλωστε τραγελαφικό να προσπαθούν να ορθοποδήσουν στα πλακόστρωτα –ακόμα και της Μυκόνου) και οι κύριοι δεν θα χρειαστούν σκαρπίνια! Διακοπές σημαίνει άνεση και όχι επίδειξη (πλούτου). Πάρτε μαζί μόνο τα αναπαυτικότερα πέδιλα, τις σαγιονάρες ή τα παπούτσια που θα συνδυάσετε με τη βραδινή σας αμφίεση, όσο για την πρωινή: σαγιονάρες και πάλι σαγιονάρες. Περισσότερες από ένα ζευγάρι, γιατί, τόσο οι δερμάτινες όσο και οι πλαστικές, χαλάνε εύκολα και μπορεί να βρεθείτε ανά πάσα στιγμή μονοσάνδαλοι, αρνούμενοι να φορέσετε τις μοναδικές Mitsuko που κυκλοφορούν στα μαγαζάκια του νησιού. Τι θα κάνετε τότε;

Αξεσουάρ
Αξεσουάρ δεν χρειάζονται στις διακοπές. Και είναι υπερβολή εμφανιστείτε στο beach bar του νησιού στολισμένες σα να πηγαίνετε σε γάμο. Αφήστε που με τόσα ποτά, χορό και ξενύχτι οι πανάκριβοι χρυσοί κρίκοι σας μπορεί να καταλήξουν χαλκομανία στο σανδάλι του τουρίστα. Κρίμα δεν είναι; Προτιμήστε μερικά καλοκαιρινά κολιέ με πολύχρωμες πέτρες που μπορούν να αναβαθμίσουν ένα απλό σύνολο και που κι αν σπάσουν, δεν θα στεναχωρηθείτε τόσο.

Σας συνιστώ, επίσης, να αρκεστείτε σε ένα ή δύο φουλάρια-πασμίνες που θα σας χρησιμεύσουν στο καράβι σαν σάλι (συχνά τα καράβια θυμίζουν ψυγεία κρεάτων από το κρύο) ή σαν μαξιλαράκι, όταν θα θέλετε να «την πέσετε» στο βρωμερό καναπεδάκι, και στην παραλία σαν κορδέλα για τα μαλλιά (αν δεν βρίσκετε το κοκαλάκι σας) και το βράδυ, τόσο σαν σάλι αν έχει δροσούλα, όσο και σαν στιλιστική παρέμβαση με ένα πολύ απλό outfit. Πάρτε το πολύ δύο βραδινές τσάντες, κατά προτίμηση από αυτές που φοριούνται χιαστί ή στη μέση, ώστε στο club να μη νιώσετε σαν τον Βέγγο ισορροπώντας ποτό, τσιγάρο, τσαντάκι, ζακετάκι, φωτογραφική και κινητό.

Νεσεσέρ
Εδώ πραγματικά χρειάζεται προσοχή γιατί τα είδη του νεσεσέρ είναι αυτά που ξεχνάμε συνήθως στο σπίτι. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, νήμα (ναι, ναι νήμα). Βούρτσα, χτένα, λακ, τζελ (ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν styling χρησιμοποιείτε). «Ξεβαφτικά» μαντηλάκια (δεν πιάνουν χώρο και ξεμπερδεύετε εύκολα). Σαμπουάν και αφρόλουτρο (κατά προτίμηση σε δείγματα που όλοι μαζεύουμε κάπου), σφουγγάρι (απαραίτητο για να φύγει το αντηλιακό), ένα σαπούνι (σε περίπτωση που δεν έχει το ξενοδοχείο) και ξυραφάκι. Αντηλιακό σώματος και προσώπου και ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος για μετά τον ήλιο. Ενυδατική κρέμα προσώπου και ενυδατικό λιπστικ (ο ήλιος ξηραίνει τα χείλια). Μπατονέτες, οινόπνευμα και μία κρέμα τύπου bepanthol (σε περίπτωση που καείτε από τον ήλιο). Αποσμητικό και κολόνια (μία φτάνει!). Και φυσικά αντικουνουπική κρέμα ή τζελ.

Κυρίες μου, μην πάρετε μαζί σας όλο το σετ μανικιούρ-πεντικιούρ! Φροντίστε να έχετε ξεμπερδέψει με τον καλλωπισμό των νυχιών σας πριν φύγετε για διακοπές. Πάρτε όμως ένα ψαλιδάκι και μία λίμα για καλό και για κακό. Α! Και ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Και, αν χρησιμοποιείτε, πιστολάκι για τα μαλλιά και μία στρογγυλή βούρτσα.

Ως προς το μακιγιάζ, οφείλει και αυτό να είναι λιτό και απέριττο. Αν σκοπεύετε να κάνετε κάμπινγκ διαγράψτε το εντελώς από τη λίστα. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε κάποιο κοσμικό νησί και θέλετε να δείχνετε λαμπερή, θα τα καταφέρετε και με τα βασικά: Make-up, πούδρα, μολύβι, μάσκαρα, ρουζ και lip-gloss. Τέλος. Πιστέψτε με, μετά από μία ολόκληρη μέρα στη θάλασσα, θα έχετε πάρει τόσο ωραίο χρώμα που το μακιγιάζ δεν θα σας είναι καθόλου απαραίτητο.

Τσάντα θαλάσσης
Επειδή έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε αυτά που πρέπει να περιέχει η τσάντα θαλάσσης μας, σε προηγούμενο άρθρο, κάνουμε μία ανακεφαλαίωση (επισημαίνοντας πως η τσάντα θαλάσσης πρέπει να είναι μεγάλη): Αντηλιακά (σώματος, προσώπου, μαλλιών κλπ), πετσέτα (να έχετε οπωσδήποτε άλλη μία στη βαλίτσα σας καθώς και μανταλάκια για να την κρεμάσετε στο ξενοδοχείο), ψάθα (αν δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και δεν θέλετε η πετσέτα σας να γεμίσει λασπές), καπελάκι για τον ήλιο (απαραιτήτως –ίσως και δύο καπελάκια, για ποικιλία), φωτογραφική μηχανή (με φορτιστή εννoείται στη βαλίτσα), ρακέτες (ή άλλα παιχνίδια παραλίας).

Μαζί σας…
Και πέρα από τα παραπάνω, θα έχετε σίγουρα και μία τσάντα (ή τσαντάκι) για τα πολύ απαραίτητα που κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Είναι αυτά που πετάμε μέσα τελευταία στιγμή και από τα οποία μπορεί να κριθεί όλο μας το ταξίδι. Επιγραμματικά:
* Πορτοφόλι (γεμάτο)
* Εισιτήρια και voucher (ελέγξτε ξανά και ξανά ημερομηνίες, ονόματα, πλοίο κλπ για να μην βρεθείτε εξ απροόπτου)
* Γυαλιά ηλίου
* Κινητό (σιγά μην το ξεχνάγατε!)
* Ένα στυλό (και ένα μπλοκάκι)
* Χαρτομάντιλα και υγρομάντιλα (ειδικά για το camping)
* Βιβλίο (ή περιοδικό –στο καράβι δεν περνάει διαφορετικά η ώρα)

Έτοιμοι; Καλές Διακοπές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v