Σε κανένα πανηγύρι θα πάμε;

Η Κοίμηση της Θεοτόκου πλησιάζει κι εμείς παίρνουμε σβάρνα τα νησιά για να εντοπίσουμε τα καλύτερα πανηγύρια προς τιμή της.
Σε κανένα πανηγύρι θα πάμε;

Ντόπιο κρασί που σου δίνει μικρά χαστουκάκια, μεζέδες που τρως για να ισιώσεις από αυτά, βιολιτζήδες και τσαμπούνες επί σκηνής και όλος ο κόσμος – ξένοι και ντόπιοι – μια αγκαλιά σε κυκλωτικό χορό που βροντοφωνάζει ΔΙΣ ΙΖ ΓΚΡΗΣ.

Τα πανηγύρια της Παναγιάς στα νησιά είναι προ των πυλών και πριν αρχίσουν οι χοροί και τα φαγοπότια, εμείς διαλέγουμε τα καλύτερα, για να ξέρεις τι και πού θα σε βρει.

Στην Αμοργό, στο πανηγύρι του 15Αύγουστου στην Παναγιά την Πανοχωριανή, θα δοκιμάσεις πατατάτο, ξιδάτο, και θα πιείς τα θρυλικά αμοργιανά ρακόμελα ενώ θα ακούς παραδοσιακά τραγούδια.

Στην Ικαρία, το πανηγύρι της Λαγκάδας είναι μια νησιώτικη υπερπαραγωγή που θα ζήλευε και ο Μάικλ ο Μπέι. Τουρίστες και ντόπιοι, παπάδες και γερόντια, ζαλισμένοι από «Πράμνιο Οίνο», γίνονται όλοι μια παρέα και χορεύουν τον Ικαριώτικο. Εξίσου δυνατά τα πανηγύρια στα Κοσσοίκια, το Γυαλισκάρι και τους Κουνιάδους.



Στην ανεμοδαρμένη Άνδρο, ξεχωρίζουν τα πανηγύρια στην Πάνω Κατάκοιλο, στη Μονή Παναχράντου στο Κόρθι, στην Καππαριά, στο Κοχύλου, στη Μεσαριά, στ’ Υψηλού και στις Στραπουργιές. Η ντόπια σουμάδα ρέει άφθονη, τα βιολιά «βαράνε», ενώ τα στομάχια γεμίζουν  με ψητό κρέας, κολοκυθοκορφάδες και φουρτάλια.

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στη Θάσο γιορτάζεται στην Παναγία στο Ραχώνι, στο Μοναστήρι της Παναγούδας στις Μαριές Θάσου, στον Ποτό και στην Παναγία Θάσου, με λαχταριστό κοκκινιστό κρέας «κλουμπάνι» και άφθονο ντόπιο κρασί.

Για όσους την έκαναν εδώ κοντά, η Τζιά γιορτάζει με το φημισμένο Πανηγύρι της Παναγιάς της Καστριανής. Την σούπερ πανοραμική θέα από εδώ, συνοδεύουν άφθονο κρασί και το παραδοσιακό κυκλαδίτικο πατατάτο, ήτοι μείγμα κρεάτων με πατάτες.

Μεζέδες, ντόπιο κρασί και λαϊκά άσματα ενισχύουν την – πανηγυρική – εικόνα στην πανέμορφη Μήλο, στην οποία λαμβάνουν χώρα, μεταξύ άλλων, το πανηγύρι της Παναγίας της Πορτιανής στη Ζεφυρία στις 14 Αυγούστου και το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αδάμαντα το Δεκαπενταύγουστο.

Στην Πάρο, η φάση παίζει δυνατά στην Παναγιά Εκατονταπυλιανή, με παραδοσιακή μουσική, κρασί και παριανούς μεζέδες, ενώ στην Μύκονο ακόμα και ο μεγαλύτερος Dj του Cavo Paradiso θα σέβεται τους ρυθμούς από βιολιά, σαντούρια, τσαμπούνες και τουμπάκια που δίνουν και παίρνουν στα πανηγύρια της Παναγιάς και των Εννιάμερων στις 23 στην πλατεία της Άνω Μεράς, στο μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής.

Σαν το Κάτω Κουφονήσι δεν έχει, για όσους ξέρουν, έτσι ανήμερα της Παναγιάς θα βρεθείς με καΐκι μαζί με όλο το υπόλοιπο (πάνω) νησί για το μεγάλο γλέντι του Δεκαπενταύγουστου στο εκκλησάκι της Παναγίας, που πρωτοχτίστηκε το 1561.



Άφθονο ντόπιο ούζο, μαστίχα λικέρ, κρασί και μεζέδες θα δοκιμάσεις στα πανηγύρια της Χίου, από τα οποία ξεχωρίζουν για την υπέροχη ατμόσφαιρά τους εκείνα σε Καλλιμασιά, Πυργί, Νένητα, Βίκι, Κουρούνια και Πιτυό τον 15αύγουστο και σε Πυργί και Βίκι στις 23 Αυγούστου. Στο Πυργί συγκεκριμένα, θα δεις να χορεύουν τον εντυπωσιακό όσο και ασυνήθιστο παραδοσιακό χορό που λέγεται Πυργούσικος.

Στην Κάρπαθο, τέσσερα είναι τα χωριά που φημίζονται για τα πανηγύρια τους: οι Μενετές, οι Πυλές, το Απέρι και η Όλυμπος. Εδώ θα χορέψεις παρέα με ντόπιους ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, στο ρυθμό που δίνουν τα λαούτα, οι λύρες και οι τσαμπούνες κι όποιος αντέξει.

Στην Πλατριθειά Ιθάκης, που κάποιοι λένε ότι διοργανώνει το καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου, θα ανακαλύψεις ότι έχουν και τα Επτάνησα τους δικούς τους παραδοσιακούς χορούς και θα ξεκινήσεις άμεσα μαθήματα με το που γυρίσεις πίσω ώστε να ετοιμαστείς για το επόμενο καλοκαίρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v