Αυγουστιάτικα πανηγύρια κοντά στην Αθήνα

Τι, επειδή έμεινες Αθήνα θα στερηθείς τους χορούς του Δεκαπενταύγουστου; Κι εμείς τι είμαστε εδώ; Έξι πανηγύρια μια-δυο ωρίτσες μακριά σου βρήκαμε.
Αυγουστιάτικα πανηγύρια κοντά στην Αθήνα

Προφανώς, όταν λέμε πανηγύρι δεν εννοούμε τους πάγκους με τα βραχιολάκια και τα καλαμπόκια έξω από κάποια εκκλησία. Μιλάμε για το άλλο, το παραδοσιακό, το νησιώτικο πανηγύρι, αυτό με τους χορούς και τα κρασιά που γίνονται όλοι μια παρέα και καταλήγουν να χορεύουν «πώς το τρίβουν το πιπέρι» μεθυσμένοι την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Αυτά, εμείς που ξεμείναμε Αθήνα, έχει κάπου να τα ζήσουμε, ή πρέπει να πάρουμε το πρώτο πλοίο για Ικαρία;

Έχει, είναι η απάντηση. Τα περισσότερα δεν είναι πολύ κοντά (με την πάντα λαμπρή εξαίρεση της Φυλής) θέλουμε να ελπίζουμε όμως πως δεν θα δουλεύεις και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, φίλε αναγνώστη, οπότε μια εκδρομή-αστραπή θα την προλαβαίνεις. Φύγαμε.

Στη Φυλή, σε ένα από τα τελευταία αυθεντικά χωριά της Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου είναι παραδοσιακά τριήμερο. Φέτος, δε, είναι και all star, με Κώστα Μαρτάκη την Τετάρτη 14/8, Χρήστο Μενιδιάτη την Πέμπτη 15/8 και Χρύσπα την Παρασκευή 16/8. Η δράση ξεκινά όλες τις μέρες στις 22.00.

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, στον Παλιούρα Ευβοίας (μιάμιση ωρίτσα από την Αθήνα) το γλέντι οδηγεί ο Βασίλης Αγραφιώτης −μαζί του στο τραγούδι η Δήμητρα Μπέκιου και στο κλαρίνο ο Τάσος Μάλλιος και ο Χρήστος Κατσαμάκης.

Στο αρκαδικό χωριό Θάνα, πολύ κοντά στην Τεγέα –κάτι λιγότερο από δυο ώρες μακριά μας δηλαδή− το πανηγύρι πραγματοποιείται την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, με τον Γιάννη Σιέττο, τη Μαρία Μιχαήλ και τη Γωγώ Μουστόγιαννη στο τραγούδι και τον Παναγιώτη Τσιαγγούρη στο κλαρίνο.

Στο Νεοχώρι της Βοιωτίας, μια ωρίτσα και κάτι έξω από την Αθήνα, το γλέντι θα έχει και βιολί (από τον Γιώργο Λάμπρου) και μπουζούκι (του Γιώργου Αυγέρη) και φυσικά κλαρίνο (του Κώστα Ράπτη). Στο τραγούδι Ευτέρπη Λημναίου, Γιώργος Βέλλιος, Μάκης Λειβαδίτης, Βαγγέλης Κατσαρός και Αγγελική Λαζάρου.

Στα Ίρια της Αργολίδας, 2 ώρες μακριά μας, το πανηγύρι γίνεται επίσης παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στην κεντρική πλατεία, με τον Σπύρο Σαραμάντη και τους Μαίρη Τζαβάρα, Μάριο Μαρέλη και Έλενα Στάθη στο τραγούδι. Στο βιολί ο Μάκης Ζέρβας και στο κλαρίνο ο Ανδριανός Δρούζας.

Στις Αρχαίες Κλεωνές της Κορίνθου, ανάμεσα στο Χιλιομόδι και τη Νεμέα, μια ωρίτσα οδήγηση από την Αθήνα, την Τετάρτη 14 Αυγούστου ακούμε Γιάννη Κατσίγιαννη. Μαζί του στο τραγούδι η Τζένη Κατσίγιαννη, ο Γιάννης Νταβέλης και η Σοφία Καλαϊτζή, και στο κλαρίνο ο Παναγιώτης Πλακιάς.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v