Γίνονται road trip με την τιμή της βενζίνης στα ύψη;

Πόσο θα σου κοστίσει φέτος ένα μίνι road trip στην Πελοπόννησο ή στο Πήλιο, και τι μπορείς να κάνεις για να σου βγει όσο πιο οικονομικά γίνεται.
Γίνονται road trip με την τιμή της βενζίνης στα ύψη;
της Ηρώς Κουνάδη

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης στο λεκανοπέδιο Αττικής βρίσκεται στα 2,20€ το λίτρο, με τους φόρους να ξεπερνούν την καθαρή αξία του καυσίμου και την κυβέρνηση να αρνείται να λάβει μέτρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οικονομική λύση των στεριανών διακοπών, στις οποίες στράφηκε πολύς κόσμος πέρυσι, δεν είναι πια τόσο οικονομική, ούτε τόσο λύση, παρά τις εξωφρενικές αυξήσεις και στις τιμές των ακτοπλοϊκών.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

- Για ένα road trip στα παράλια της Ηπείρου, που θα ξεκινήσει από την Αθήνα και θα καταλήξει στα Σύβοτα, θα χρειαστείς 72€ βενζίνη και 35€ διόδια, σύνολο 107€, δηλαδή 214€ πήγαινε-έλα.

- Για να βουτήξεις στις παραλίες της Μεσσηνίας, περνώντας ας πούμε από την Καλαμάτα και την Φοινικούντα για να καταλήξεις στην Πύλο και τη Βοϊδοκοιλιά, θα χρειαστείς περίπου 50€ βενζίνη και 14€ διόδια, το σύνολο για πήγαινε-έλα 128€.

- Για ένα mini road trip στο Πήλιο, που θα περιλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της πλευράς του Αιγαίου, θέλεις από την Αθήνα 61€ βενζίνη συν 19,50€ διόδια, συνολικά για πήγαινε-έλα 160€.

- Για να πας στη Λευκάδα, με μια στάση στην Πρέβεζα, η βενζίνη θα σου κοστίσει 63€ και τα διόδια άλλα 38€, ωραιότατα 202€ το πήγαινε-έλα (κι αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε 2-3 πήγαινε-έλα από την Πόλη της Λευκάδας στο Πόρτο Κατσίκι πχ).

- Αν τώρα μιλάμε για εκείνα τα ωραία, τα χορταστικά τα road trip που κάναμε παλιά, να περάσεις από Θεσσαλονίκη, να κατέβεις για μερικές βουτιές Χαλκιδική (Καβουρότρυπες ας πούμε) και να συνεχίσεις για Αμμόλοφους στην Καβάλα, ξέχνα το, συμφέρει να πάρεις αεροπλάνο: Το πήγαινε-έλα είναι 340€, με βενζίνη one way 135€ και άλλα 35€ για διόδια.



Βρείτε μου μια λύση, δε με νοιάζει, θέλω να το κάνω

Μια λύση θα ήταν να έχεις τέσσερις πολύ καλούς φίλους (τονίζουμε το πολύ καλούς, γιατί τα road trip είναι ενίοτε κουραστικά κι έχουν περισσότερα απρόοπτα από άλλους τρόπους ταξιδιού, πρέπει να μπορείτε πραγματικά να ανεχτείτε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα) έτσι ώστε να διαιρέσετε τις παραπάνω τιμές διά του πέντε –αυτό της Λευκάδας ας πούμε βγαίνει 40€ το άτομο, καθόλου άσχημα δεν τα λες.

Άλλη λύση είναι να μειώσεις το κόστος της διαμονής, διανυκτερεύοντας σε κάμπινγκ αντί για ξενοδοχεία και δωμάτια. Η Πελοπόννησος, ας πούμε, έχει πληθώρα οργανωμένων κάμπινγκ (μερικά εξ αυτών σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ) ενώ αξιοπρεπέστατες επιλογές θα βρεις και στο Πήλιο, την Χαλκιδική και τα παράλια της Ηπείρου.

Αν το λέει η ψυχούλα σου, και είσαι διατεθειμένος/η να ζήσεις για λίγο στην παρανομία, υπάρχει και η επιλογή του ελεύθερου κάμπινγκ. Αυτό που ρισκάρεις είναι πρόστιμο της τάξης των 300€ αν σε πιάσουν οπουδήποτε εκτός οργανωμένου κάμπινγκ με σκηνή. Αν δεν στήσεις σκηνή, κοιμάσαι δηλαδή στρωματσάδα ή σε αιώρα στην παραλία, παράνομος δεν είσαι, εκτός αν επικαλεστεί η Αστυνομία κίνδυνο πυρκαγιάς (κοιτάς αυτή την εφαρμογή, αν η περιοχή στην οποία βρίσκεσαι είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη, απαγορεύεται να διανυκτερεύσεις έξω ακόμα και χωρίς σκηνή).

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ελεύθερο κάμπινγκ εδώ - Το σκέφτεσαι για ελεύθερο κάμπινγκ φέτος το καλοκαίρι; 

Και τέλος, τα βασικά για την οικονομία στα καύσιμα τα ξέρεις, αλλά μια επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: Οδηγούμε πάντα κάτω από τις 4.000 στροφές, αλλάζουμε ταχύτητες έγκαιρα (εκεί γύρω στις 2.500-3.000), κρατάμε σταθερή ταχύτητα χωρίς αυξομειώσεις σε ανοιχτό δρόμο, ελέγχουμε ότι η πίεση στα λάστιχα είναι η σωστή, δεν κουβαλάμε περιττό βάρος, και ειδικά σχάρα αυτοκινήτου όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητη.

Περισσότερα κόλπα για οικονομία στα καύσιμα εδώ - Λιγότερη βενζίνη: (Δεν) οδηγώ και το σκέφτομαι
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v