Λιγότερη βενζίνη: (Δεν) οδηγώ και το σκέφτομαι

Από την οικονομική οδήγηση μέχρι το carpooling, και από τους κινητήρες Diesel μέχρι το ποδήλατο, αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης που θα δώσουν την απάντηση όταν ο εφιάλτης των 2€ το λίτρο γίνει πραγματικότητα.
Λιγότερη βενζίνη: (Δεν) οδηγώ και το σκέφτομαι
της Ηρώς Κουνάδη

«Τι εννοείς ένα ευρώ το λίτρο;». Αυτός ήταν ο τίτλος μιας παραγράφου, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life. Η παράγραφος αναφερόταν στην εφαρμογή που είχε δημιουργήσει τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης για να καταγράφει online τις τιμές των πρατηρίων βενζίνης. Το σοκαριστικό βρίσκεται λίγες γραμμές πιο κάτω. Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαρτίου 2009. Τρία χρόνια πριν, το «ένα ευρώ το λίτρο» ήταν κλεψιά. Σήμερα, για τους περισσότερους εξ ημών, δεν είναι καν μακρινή ανάμνηση. Η τιμή της βενζίνης βαδίζει ολοταχώς προς τα δύο ευρώ το λίτρο, κι εμείς είμαστε αρκετά απασχολημένοι να ψάχνουμε τρόπους να μετακινηθούμε –πού καιρός για αναμνήσεις;

Τι κάνουμε, λοιπόν; Οδηγούμε προσεκτικότερα, πουλάμε το παλιό αυτοκίνητο και αγοράζουμε ένα ντιζελοκίνητο, ασπαζόμαστε την φιλοσοφία του carpooling και μοιραζόμαστε τα έξοδα της βενζίνης με τέσσερις αγνώστους, το ρίχνουμε στις ορθοπεταλιές, ή προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τον χάρτη των μέσων μαζικής μεταφοράς; Η απάντηση δεν είναι απλή. Εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων: αν μένετε στη μια άκρη της Αττικής και δουλεύετε στην άλλη, προφανώς το ποδήλατο δεν είναι η ιδανική σας λύση. Ομοίως αν πάσχετε από αγοραφοβία μπορείτε να ξεχάσετε το μετρό στις ώρες αιχμής, κι αν πάσχετε από ανθρωποφοβία μάλλον δεν είστε ο κατάλληλος συνεπιβάτης για τους υπόλοιπους carpoolers. Με αυτά τα δεδομένα, μπορείτε να αρχίσετε να διαλέγετε:

Ο καλός οδηγός… στην οικονομία φαίνεται

Η πρώτη και απλούστερη λύση στο πρόβλημα της ακριβής βενζίνης είναι, προφανώς, η εξοικονόμησή της. Και δεν μιλάμε απλώς για τη βασική αρχή «δεν παίρνουμε το αυτοκίνητο για αποστάσεις που μπορούμε να καλύψουμε με τα πόδια», αλλά για μια σειρά κανόνων με τους οποίους αν εξοικειωθείτε θα δείτε τον δείκτη του ρεζερβουάρ να επιβραδύνει σημαντικά την πορεία του προς το μισητό “E(mpty)”. Ο Θωμάς Μακεδόνας, μηχανικός αυτοκινήτων και συνιδιοκτήτης του συνεργείου Mazda Μακεδόνας-Κολιάτσας (Ζαχαρία Παπαντωνίου 29, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 8322651), τους μοιράζεται μαζί μας:

- Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας είναι η έγκαιρη αλλαγή των ταχυτήτων, στις 2.500 με 3.000 στροφές.
- Οδηγούμε πάντα κάτω από τις 4.100 στροφές ανά λεπτό: από εκεί και πάνω, η κατανάλωση της βενζίνης διπλασιάζεται.
- Κρατάμε σταθερή ταχύτητα, αποφεύγοντας τις αυξομειώσεις, όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτό δρόμο. Κινούμαστε με τετάρτη ή πέμπτη (ή έκτη, αναλόγως τα χιλιόμετρα και το κιβώτιο ταχυτήτων) και δεν ξεπερνάμε τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.
- Αποφεύγουμε να κουβαλάμε περιττά βάρη: αδειάζουμε το πορτ-μπαγκάζ, και βγάζουμε την σχάρα της οροφής όταν δεν την χρειαζόμαστε. Ειδικά αυτή η τελευταία, πέραν του ότι προσθέτει βάρος στο αμάξι, δημιουργεί αντίσταση χαλώντας την αεροδυναμική του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να αυξάνει την κατανάλωση.
- Ελέγχουμε τακτικά την πίεση στα λάστιχα. Η κατανάλωση αυξάνεται κατά 2% για κάθε 0,2 bar κάτω από την προβλεπόμενη πίεση αέρα –η οποία αναγράφεται συνήθως στην πόρτα του οδηγού ή στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.
- Επιβραδύνουμε χρησιμοποιώντας το φρένο, όχι κατεβάζοντας ταχύτητα.
- Δεν αμελούμε ποτέ τα σέρβις του αυτοκινήτου. Οποιοδήποτε μικροπρόβλημα, όσο ασήμαντο και αν φαίνεται –όπως ένας νεκρός αισθητήρας οξυγόνου ή ένα πρόβλημα στις εκπομπές καυσαερίου– μας κοστίζει σε καύσιμο.

Τι καίει ο κινητήρας σου;

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως η πρόσφατη είδηση περί άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας των ντιζελοκίνητων οχημάτων στις πόλεις –και ο καταιγισμός διαφημίσεων για ντιζελοκίνητα μοντέλα που την ακολούθησε– δεν μας έκανε να το σκεφτούμε. «Υποτίθεται ότι η τροπολογία θα ισχύσει από 1η Απριλίου του 2012» λέει ο κ. Μακεδόνας. «Εγκύκλιο ακόμα, όμως, δεν έχουμε λάβει, και πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει σαφές πού και πώς ακριβώς θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Θα κυκλοφορούν, για παράδειγμα, κανονικά εντός του δακτυλίου, ή μόνο έξω από αυτόν;».

Η πετρελαιοκίνηση είναι σίγουρα συμφέρουσα –τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα: «αν ένας κινητήρας βενζίνης κάνει 500 χιλιόμετρα με 100€, ένας κινητήρας πετρελαίου με τα ίδια χρήματα κάνει 1.200 χιλιόμετρα» λέει ο κ. Μακεδόνας. Μη βιαστείτε, όμως, να χαρείτε: η άρση της απαγόρευσης «μυρίζει» από μακριά έξτρα φόρους στο πετρέλαιο κίνησης. «Το ίδιο ακριβώς έγινε και με το αέριο. Όταν άρχισαν να ανεβαίνουν οι πωλήσεις, η τιμή του εκτινάχθηκε από τα 0,65€ το λίτρο, απ’ όπου είχε ξεκινήσει, στα 0,98€ το λίτρο». Το αέριο, βέβαια, παραμένει έως και 50% οικονομικότερο από τη βενζίνη: για να διανύσει μια απόσταση 300 χιλιομέτρων, ένας βενζινοκινητήρας χρειάζεται περίπου 60€ καύσιμο, ενώ ένας αντίστοιχος υγραερίου απαιτεί μόλις 30€.

Η μετατροπή του κινητήρα από βενζινοκίνητο σε πετρελαιοκίνητο, σύμφωνα με τον κ. Μακεδόνα, είναι εντελώς ασύμφορη οικονομικά. «Συμφέρει πολύ περισσότερο να πουλήσει κανείς το αυτοκίνητό του και να αγοράσει ένα πετρελαιοκίνητο» συμβουλεύει. Και σίγουρα δεν είναι ακόμα η κατάλληλη περίοδος για να το κάνετε –περιμένετε καλύτερα μερικούς μήνες, μέχρι να φανερωθούν όλες οι εκπλήξεις που θα περιέχει η τροπολογία.

Ραντεβού στη γωνία στις 9.00

Αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ πόσοι άνθρωποι οδηγούν την ίδια, ή παρόμοια, διαδρομή τις ίδιες περίπου ώρες με εσάς κάθε μέρα, δεν πρέπει να είστε φανατικός αναγνώστης του in2life.gr. Διαφορετικά, θα είχατε διαβάσει ένα από τα πολλά μας δημοσιεύματα για το Carpooling (όπως αυτό ή αυτό) την ιδέα που εξελίχθηκε σε online κοινότητα, η οποία όσο πάει και μεγαλώνει. Το σκεπτικό είναι απλό: βρίσκετε συνεπιβάτες που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με εσάς, και μοιράζεστε το αυτοκίνητο, τα έξοδα της βενζίνης και την γκρίνια για τις τιμές της. Δεν κάνετε μόνο οικονομία, συμβάλλετε και στην μείωση της κίνησης της πόλης, και στην προστασία του περιβάλλοντος, και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των συνανθρώπων σας –που γλιτώνουν τις φωναχτές απαντήσεις στον εκφωνητή του ραδιοφώνου, τώρα που έχουν παρέα στο αυτοκίνητο.

Μια ματιά στο Carpooling.gr, αλλά και στα Sinepivatismos.gr και Volevei.gr, θα σας πείσει ότι η Αθήνα, αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις δεν έχουν τόσες διαφορετικές διαδρομές όσες νομίζετε.

Το νου σου κύριε οδηγέ…

Ναι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι καθόλου αξιόπιστα. Ναι, απεργούν ακριβώς εκείνες τις ώρες και τις ημέρες που τα χρειάζεσαι περισσότερο. Και ναι, αν δεν μένεις δίπλα σε μια στάση του μετρό και δεν δουλεύεις δίπλα σε μια άλλη, ή τέλος πάντων δεν κινείσαι προς και από το κέντρο, είναι δύσκολο να σχεδιάσεις μια λογική διαδρομή που να μην περιλαμβάνει τρεις αλλαγές και είκοσι χαμένα λεπτά ενδιάμεσα. Αν, όμως, καταφέρετε να αποκρυπτογραφήσετε την «λογική» με βάση την οποία σχεδιάστηκαν ή τυγχάνει να σας βολεύουν, είναι η οικονομικότερη εναλλακτική μετακίνησης μετά το ποδήλατο: με 1,40€ πηγαίνετε παντού για 90 λεπτά –κάντε τα 45€ και πηγαίνετε παντού για έναν μήνα. Αν χρησιμοποιείτε τα υπόλοιπα μέσα, πλην του μετρό, η τιμή της μηνιαίας συνδρομής πέφτει στα 20€.

Όσον αφορά τις διαδρομές σας, οι πρωτάρηδες δε χρειάζεται να αγχώνεστε: Το εξαιρετικά σχεδιασμένο YouDrive.gr υπόσχεται να σας βρει τις καλύτερες δυνατές διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς, για να πάτε… οπουδήποτε θέλετε να πάτε. Με αναλυτικότατους χάρτες, χρήσιμες οδηγίες για τις συνδέσεις όλων των μέσων μεταφοράς μεταξύ τους, και υπολογισμό χρόνου με ακρίβεια δευτερολέπτου (από το μάξιμουμ που θα χρειαστεί να περιμένετε σε μία στάση μέχρι τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να περπατήσετε από τον σταθμό του μετρό στη στάση του λεωφορείου) είναι ίσως το χρηστικότερο site που είδαμε τελευταία –και το υποβάλλαμε σε πολύ σκληρές δοκιμασίες.

Πάμε για ορθοπεταλιές

Αν έχετε βρεθεί έστω και μία φορά ακινητοποιημένοι στην κίνηση, καθώς ένας χαρωπός ποδηλάτης σας προσπερνούσε, μάλλον έχετε σκεφτεί κι εσείς να δοκιμάσετε το στυλ «κάνω-ποδήλατο-στη-λιγότερο-φιλική-για-ποδήλατα-πόλη-της-Ευρώπης-και-μ’αρέσει-γιατί-νιώθω-πρωτοπόρος». Καιρός να περάσετε από την σκέψη στην πράξη. Στο ρεπορτάζ αγοράς για ποδήλατα του in2life θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και τις συμβουλές διά στόματος ειδικών που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.

Όσο για τις διαδρομές σας; Στο Podilates.gr μπορείτε να βρείτε ιδέες, tips και αναλυτικότατους χάρτες για οποιαδήποτε διαδρομή θέλετε να κάνετε με το ποδήλατό σας, από το κέντρο ως τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια. Ποδηλατικές διαδρομές επί χάρτου για πολλές ελληνικές πόλεις έχει να προτείνει και το PlanetBike.gr.

Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν…

Θα εξοπλιστείτε με λίγη υπομονή, πολύ χιούμορ κι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και θα περπατήσετε. Η πεζοπορία είναι η πλέον ανέξοδη από τις λύσεις μας, κι επιπλέον συμβάλλει στη βελτίωση της γραμμής σας και σας βοηθά να χαλαρώσετε: θα χρειάζεστε ούτως ή άλλως τόσο πολύ χρόνο για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, που θα σταματήσετε επιτέλους να τρέχετε και να αγχώνεστε.

Το Google Maps αναλαμβάνει να σας… χαράξει πορεία, υπολογίζοντας μάλιστα και ενδεικτικούς χρόνους περπατήματος ανάμεσα σε δύο διευθύνσεις. Για παράδειγμα, έστω ότι θέλετε να ξεκινήσετε από τα Πετράλωνα για να πάτε στο Μοναστηράκι. Αρχικά, εισάγετε τη διεύθυνση αφετηρίας σας, εν συνεχεία κάνετε κλικ στο «λήψη οδηγιών», στο παράθυρο αριστερά, εισάγετε και τη διεύθυνση του προορισμού σας, και τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί με το ανθρωπάκι δίπλα στο αυτοκίνητο. Το Google Maps σας προτείνει τρεις εναλλακτικές διαδρομές, υπολογίζοντας τα χιλιόμετρα και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να διανύσετε την καθεμία –περίπου 2,5 χιλιόμετρα και 30 λεπτά, αν αναρωτιέστε για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v