ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Πού (και πώς) μπορούμε να πάμε τώρα εξωτερικό

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια, τι χρειάζεται για να μπεις σε κάθε χώρα και πώς θα γίνει να ταξιδέψεις αυτές τις μέρες –ή έστω φέτος το καλοκαίρι– στο εξωτερικό.

Πού (και πώς) μπορούμε να πάμε τώρα εξωτερικό

της Ηρώς Κουνάδη

Πέρασε, για τους περισσότερους από εμάς, ένας χρόνος χωρίς ταξίδια στο εξωτερικό, και ψέματα δεν θα πούμε, μας έλειψαν τρελά. Καθώς αρχίζουμε να αναθαρρούμε –ειδικά όσοι εμβολιαστήκαμε– ξεκινάμε σιγά σιγά να το ψάχνουμε. Πού μπορούμε να πάμε; Πόσο κάνουν τα εισιτήρια; Ποιες χώρες θέλουν τεστ και καραντίνες, και ποιοι έχουν ανοίξει πανηγυρικά τον τουρισμό όπως εμείς;

(*) Όλες οι παρακάτω πληροφορίες ισχύουν για ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Αν μας διαβάζεις από αλλού, ειδικά αν είσαι εκτός ΕΕ, αναζήτησε στο επίσημο site της κάθε χώρας τις λεπτομέρειες για τον εισερχόμενο τουρισμό από την χώρα προέλευσής σου.

Τα κακά νέα πρώτα: Πού δεν μπορείς να πας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να μείνεις 10 μέρες καραντίνα, να δείξεις αρνητικό τεστ πριν μπεις στη χώρα, και να κάνεις άλλα δύο τεστ όσο βρίσκεσαι εκεί –και πριν τελειώσει η καραντίνα σου. Στη δε Σκωτία μπορείς να ταξιδέψεις μόνο για συγκεκριμένους λόγους, που όπως μαντεύεις δεν περιλαμβάνουν τουρισμό.

Κλειστά έχουν επίσης προς το παρόν τα σύνορά τους για τουρίστες η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Στη Γαλλία μπορείς να πας, ακόμα και για τουρισμό, με αρνητικό τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά πολύ νόημα δεν έχει: Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά κάθε μέρα στις 19.00 το απόγευμα, μπαρ, εστιατόρια και μουσεία είναι κλειστά, και η μετακίνηση επιτρέπεται εντός του ορίου των 10 χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής που θα δηλώσεις.

Στην Ιταλία…

Θα χρειαστείς ένα μοριακό τεστ (PCR το λεγόμενο) με αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν την πτήση. Όταν φτάσεις εκεί, μένεις υποχρεωτικά 5 μέρες καραντίνα στο ξενοδοχείο ή το Airbnb που έχεις κλείσει. Όταν περάσουν οι 5 μέρες, κάνεις άλλο ένα τεστ, και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, είσαι ελεύθερος/η να κυκλοφορείς.

Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένη σε ζώνες κινδύνου, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας –εξαιρουμένου του νότου και της Σικελίας– να βρίσκεται στο κίτρινο. Η σειρά επικινδυνότητας είναι: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό (ο νότος είναι στο πορτοκαλί) πράγμα που σημαίνει πως οι κανόνες του λοκντάουν στη Ρώμη και τη Βενετία πχ είναι αρκετά χαλαροί. Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοιχτά, μουσεία ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00. Περισσότεροι κανόνες εδώ.Η Ryanair ξαναξεκινά πτήσεις Αθήνα-Ρώμη την 1η Ιουνίου, με τα εισιτήρια στο ιστορικό χαμηλό των 25€ πήγαινε-έλα. Μέσα στον Μάιο πηγαίνει και Μιλάνο, με τα εισιτήρια να κυμαίνονται στα 80€, ενώ από αρχές Ιουνίου ξεκινά και για Μπολόνια, με εισιτήριο στα 32€ μετ’ επιστροφής. Η Aegean έχει ήδη ξεκινήσει πτήσεις για Ρώμη, με το φτηνότερο εισιτήριο τον Ιούνιο στα 138€ και τον Μάιο στα 168€, πήγαινε-έλα πάντα.

Στη Μάλτα…

Πας ελεύθερα από την Ελλάδα, με αρνητικό PCR τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν την πτήση, χωρίς καραντίνα και άλλους περιορισμούς. Εστιατόρια και μπαρ ανοίγουν την Δευτέρα 10 Μαΐου, μόνο μέχρι τις 17.00 το απόγευμα για αρχή. Μουσεία και αξιοθέατα είναι ανοιχτά, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει. Επίσημα ο τουρισμός ανοίγει την 1η Ιουνίου, αν και η Aegean πετά ήδη από την Αθήνα, με τσιμπημένες για τον Μάιο τιμές εισιτηρίων: στα 283€ το φθηνότερο που βρήκαμε. Από 1η Ιουνίου επιστρέφει η Ryanair να μας σώσει, με το πήγαινε-έλα στα 40€, ενώ τον Ιούνιο ρίχνει φυσικά και η Aegean τις τιμές της, με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 126€.

Στην Ισπανία…

Τα λέγαμε και πρόσφατα η Ισπανία είναι χωρισμένη σε αυτόνομες κοινότητες, που κάνουν η καθεμία τα κουμάντα της με λοκντάουν και τουρισμό. Έτσι, η Καταλονία –στην οποία βρίσκεται και η Βαρκελώνη– έχει προς το παρόν τα σύνορά της κλειστά για επισκέπτες, Ισπανούς και ξένους. Το ίδιο ισχύει και για την Ανδαλουσία (Γρανάδα, Μάλαγα και πέριξ). Στη Μαδρίτη μπορείς να πας, όπως και στη Βαλένθια, με αρνητικό PCR τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ 72 ώρες πριν την πτήση, και χωρίς καραντίνα ή άλλους περιορισμούς.

Στη Μαδρίτη εστιατόρια και μπαρ είναι ανοιχτά ως τις 23.00, που ξεκινά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Στα τραπέζια κάθονται μέχρι 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι 4 σε εσωτερικούς. Μουσεία, αξιοθέατα και θέατρα είναι επίσης ανοιχτά. Στη Βαλένθια εστιατόρια και μπαρ λειτουργούν ως τις 18.00, απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00.Η Iberia μας πετάει στη Μαδρίτη με εισιτήρια που ξεκινούν από 131€ στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, η δε Aegean ξεκινά τον Ιούλιο απευθείας πτήσεις για Βαλένθια, με εισιτήριο στα 186€. Για Μαδρίτη πετά ήδη, με το φθηνότερο εισιτήριο όμως τον Μάιο να ανέρχεται στα 250€. Πήγαινε-έλα όλες οι τιμές, μην ξεχνιόμαστε.

Στην Κύπρο…

Αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος/η (και με τις δύο δόσεις του εμβολίου σημαίνει αυτό) από τις 10 Μαΐου και μετά θα χρειάζεσαι μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου και συμπληρωμένη αυτήν εδώ την φόρμα –απαλλάσσεσαι δηλαδή από τα τεστ. Αν δεν είσαι, χρειάζεσαι ένα αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την πτήση, συν άλλο ένα τεστ στο αεροδρόμιο, το οποίο θα πληρώσεις εσύ (κοστίζει 30€ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, 32€ στης Πάφου). Η υποχρεωτική καραντίνα που ίσχυε μέχρι πρόσφατα έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ καταργήθηκε, είσαι ελεύθερος/η να πας όπου θέλεις από την πρώτη μέρα.

Το λοκντάουν της Κύπρου τελειώνει την Δευτέρα 10 Μαΐου, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμα ανακοινωθεί τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, όμως όπως όλα δείχνουν εστιατόρια, μπαρ και μουσεία θα είναι και πάλι ανοιχτά από την επόμενη εβδομάδα. Η Aegean πετά καθημερινά Αθήνα-Λάρνακα, με τα εισιτήρια να κυμαίνονται στα 90€-100€ πήγαινε-έλα Μάιο και Ιούνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2