10 καλοί λόγοι να πας τώρα στην Κύπρο

Τα αεροπορικά που είναι πάμφθηνα, το σχεδόν αιώνιο καλοκαίρι, η τελειότερη μεσογειακή κουζίνα, και πολλοί ακόμα λόγοι να πάμε φέτος στην Κύπρο.
10 καλοί λόγοι να πας τώρα στην Κύπρο
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι μόνο δέκα οι λόγοι να πάμε φέτος Κύπρο. Δέκα είναι οι βασικοί. Θα μπορούσαμε να βρούμε πολλούς ακόμα, αλλά δεν θέλουμε να σας στερήσουμε την χαρά της ανακάλυψης. Θέλουμε να σας βάλουμε ιδέες, για να τους κάνετε είκοσι.

#1: Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πάμφθηνα

Η Aegean πετά πολλές φορές την ημέρα από την Αθήνα στη Λάρνακα, με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 89€ πήγαινε-έλα στα τέλη Απριλίου, και από 87€ τον Μάιο.

#2: Το καλοκαίρι… από τον Απρίλη

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο υδράργυρος στην Πάφο δείχνει σταθερά 20 βαθμούς Κελσίου. Κι είναι ακόμα αρχές Μαρτίου.

#3: Οι παραλίες

Όχι, δεν είναι καθόλου νωρίς για να τις ονειρευόμαστε. Οι βουτιές εδώ ξεκινούν νωρίς. Πόσο νωρίς είναι το νωρίς; Ας πούμε, από το χρονικό εκείνο σημείο που εμείς θεωρούμε ιδανικό μόνο για ουζάκι δίπλα στη θάλασσα. Στα συν, ότι σε αντίθεση με τις λαοθάλασσες του Ιουλίου και του Αυγούστου, τώρα θα βρείτε την… ησυχία σας σχεδόν σε όποια παραλία και αν επιλέξετε για τις πρώτες σας βουτιές.



Στις “SOS” σημειώστε τις παραλίες στη Χερσόνησο του Ακάμα, στην επαρχία της Πάφου: δύο από τις ωραιότερες προσεγγίζονται μόνο με καραβάκι, το Blue Lagoon και η Fontana Amorosa, ενώ εύκολη πρόσβαση διά ξηράς έχουν το Λατσί και τα Λουτρά της Αφροδίτης.

#4: Η Λευκωσία



Η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι μια σύγχρονη πόλη που απλώνεται έξω από τα ενετικά τείχη της αριστουργηματικής παλιάς της συνοικίας. Πλακόστρωτα δρομάκια, λουλουδιαστά μπαλκόνια, περίτεχνα τζαμιά και φουντωτές φοινικιές συνθέτουν το σκηνικό της.

#5: Το κρασί



Τα κρασοχώρια της Λεμεσού είναι είκοσι κουκλίστικα χωριά, με δεκαέξι αριστουργηματικά επισκέψιμα οινοποιεία στις πλαγιές του όρους Τρόοδος, που φτιάχνουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά της χώρας. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή, και καθένα από τα χωριά ξεχωριστά, έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, εδώ.

#6: Το φαγητό



Είμαστε βέβαιοι πως δεν το ακούτε πρώτη φορά από εμάς, ότι η κυπριακή κουζίνα είναι μια από τις καλύτερες της Μεσογείου –αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Όποιος έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή του ψητό χαλούμι, ή χειροποίητη σεφταλιά, μπορεί να το επιβεβαιώσει. Για τα καλύτερα μεζεδάκια, μαγειρεία και εστιατόρια κυπριο-λιβανέζικης (φιλίας και) κουζίνας, ρίξτε μια ματιά εδώ.

#7: Τα μονοπάτια



Αυτό, πάλι, μπορεί όντως να το ακούτε πρώτη φορά από εμάς: Ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών διατρέχει το νησί από τη μια άκρη στην άλλη, διασχίζοντας δάση και φαράγγια, περνώντας πλάι σε ποτάμια και καταρράκτες, ανηφορίζοντας βουνοπλαγιές και κατεβαίνοντας σε δαντελωτές ακρογιαλιές –για τις αναζωογονητικές βουτιές που επαναφέρουν πονεμένα πόδια στην φυσιολογική τους κατάσταση. Αναλυτικές πληροφορίες και διαδρομές στο δίκτυο των μονοπατιών, θα βρείτε εδώ.

#8: Η Ιστορία



Μετρά τα χρόνια της σε χιλιάδες, και τους πολιτισμούς της σε αρχαία μνημεία, αξιοθέατα και μουσεία που δεν φτάνει ένα ταξίδι για να τα επισκεφθείτε. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, αλλά το ιστοριοδιφικό σας ενδιαφέρον μεγάλο, ο προορισμός σας είναι σίγουρα η Πάφος, η αρχαία πρωτεύουσα της Κύπρου, ανακηρυγμένη ολόκληρη Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στα αξιοθέατά της συγκαταλέγονται τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα στις ρωμαϊκές της επαύλεις, και οι λαξευμένοι στον βράχο και διακοσμημένοι με δωρικές κολώνες τάφοι των βασιλέων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

#9: Η φιλοξενία

Πανέμορφα ξενοδοχεία και οικογενειακοί ξενώνες, με καλές τιμές για να μείνετε… όσο περισσότερο γίνεται. Ενδεικτικά, για να πάρετε μια ιδέα: 45€ το στούντιο δύο ατόμων στο Σπίτι του Θέμη, στο χωριουδάκι Λέμυθος του όρους Τρόοδος, 55€ το deluxe δίκλινο στο Manolia City Residences στη Λευκωσία, 55€ το δίκλινο στούντιο στο Marianna Hotel Apartments στη Λεμεσό, 49€ το δίκλινο με πρωινό και θέα στην παλιά πόλη και την θάλασσα, στο ξενοδοχείο Αξιοθέα στην Πάφο.

#10: Η νυχτερινή ζωή



Είτε αγαπήσετε τα party resorts στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, είτε προτιμήσετε τα ήσυχα, υπερ-κουλ μπαράκια με τις αυλίτσες στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, ό,τι τύπος… ξενύχτη ανθρώπου και αν είστε, στην Κύπρο αποκλείεται να κοιμηθείτε. Εδώ έχουμε μερικές από τις αγαπημένες μας down-to-earth διευθύνσεις και εδώ έχει η βρετανική Telegraph ακόμα περισσότερες προτάσεις. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v